Saturday, 29 November 2014

Kembara Padang, Indonesia - Pak Unchu Supir Bukit Tinggi-Padang

Selama empat hari aku berada di Bukit Tinggi-Padang... Aku cuma guna khidmat supir PU untuk dua hari sahaja... Iaitu pada hari pertama dan keempat...

Sebenornya... Aku booking PU setahun yang lalu... Hah! Bayangkan... Lama gilakkk!

PU cuma kenakan bayaran IDR 1,000,000.00 untuk dua hari perjalanan kami... Tapi itu harga tahun 2013 ek... Untuk tahun terkini dah lain sebab harga BBM (Bahan Bakar Minyak) makin naik...

Disebabkan kami dah berjanji sejak tahun 2013... Even harga BBM (Bahan Bakar Minyak) tahun 2014 semakin mahal pon dia tetap tak charge kami untuk bayar lebih... Tetap jugak dengan IDR 1,000,000.00 tu... He He He...

Kalu tak silap aku... Harga terbaru adalah antara IDR 435,000.00 - IDR 525,000.00 perday... Depends tempat yang korang nak pegi ek...

So... Nasihat aku... Korang listkan aje tempat yang korang nak... Then decide harga...


Untuk orang yang first time datang Bukit Tinggi-Padang macam aku ni... Just tahu jarak dalam google map aje... Nampak dekat... Tapi bila dah experience sendiri jalan kat sana... Barulah kita tahu dekat atau tak... 5 Kilometer dalam map terasa macam 10 Kilometer sebab jalannya berbukit...

Masa aku kat sana... PU try compress semua tempat... Tapi aku pulak yang tak larat... Penat giler wehhh...


Berikut adalah Contact Details Supir Bukit Tinggi-Padang :

Name : Pa' Unchu Aulia @ Pak Unchu (PU)

Phone Number : +62 852 63050669

Facebook : https://www.facebook.com/unchu.aulia

E-mail : ajhoul@gmail.com

Package : Car + Driver + BBM + Paking

Price : IDR 435,000.00 - IDR 525,000.00 perday


Honestly... Aku highly recommended  PU... Bukan sebab harga... Tapi sifat2 humanity yang ada dalam diri dia... 

Kalu nak tahu PU ni ok ke tak... Kenalah baca pengalaman aku sepanjang kat Bukit Tinggi-Padang... So... Nilailah sendiri...



- XOXO -

32 comments:

  1. murah juga....yang penting berhati mulia dan service bagus.

    ReplyDelete
  2. Aku ingat haritu argue ngan supir masa kat Bali. Sebab aku tengok map semua tempat macam dekat, ingatkan supir tu nak tipu lah kan. Rupanya memang jauh2. Tu xkira lagi macet. Tunduk malu bila da sedar diri bersalah hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Next time... Kalu tgk google map... Gandakan jarak dan masa... Itulah yg aku buat dalam itinery...

      Delete
  3. mujur PU tidak berpaling tadah.
    masih setia menunggu SS dan HH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik tak terdampor sepi kat airport... He he he...

      Delete
  4. CANTIK!!!! boleh berkenalan nanti :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiiiii.... Siap nk berkenalan lagi... Gatal la tuh... Keh keh keh...

      Delete
    2. Sis JM ada niat nak berkenalan tu :)

      Delete
  5. kena rancang setahun awal la... mana taw nnt naik lagi harga ka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini kes 1 dalam sejuta... He he he...

      Delete
  6. deal setahun sebelum tu. aku kalau boleh nk deal seminggu sebelum, nanti2 takut travel buddies ada yg cancel tanak pigi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau seminggu sebelum ko naik teksi je la... He He He...

      Delete
  7. ngeh ngeh ngeh.. Pa uncu rupanya hahaha..

    mak aih memang nak ke padang sungguh SS ni stahun booking pakcik ni. Hebat tu hebat hahaha.. cutenye nama petrol sana.. bBm bagai hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. BBM tu Bahan Bakor Minyak... Tapi nama petrolnye Pertamina... He he he...

      Delete
    2. amboi nama petrol da macam cleopatra hendaknya. haha

      Delete
  8. Waahhh..lama tu..
    Setahun booking nya book.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama giler kan... Dah macam bunting kerbau... He He He...

      Delete
  9. tudia la kan bila tgk dlm map mcm dekaaaat aje. tp sekali realitinya naaah engko. wahh untung dpt supir yg hatinya luhur kayak PU ini ya bukkk.. ehhhh =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyaaa bukkk... Jika ibukkk suka boleh ajaaaa meneleponnyaaaa... He He He...

      Delete
  10. heheheeh...kalau dah selesa dgn pak supir tu harga bukan lg faktor penentu..eh..mcm lirik lagu lak..hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau lah segala-galanya... Eh! Macam lirik lagu jugak... He He He...

      Delete
  11. OK, inilah padahnya baca entri cara songsang...baru dapat full name PU. Hahaha selama ni bila baca agak langgar Pencetus Ummah je ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pencetus ummah dah jadi maharaja lawak... He he He...

      Delete
  12. Kalau dapat supir yang baik...mokcik tak kedekut nak bagi tips banyak2....

    ReplyDelete
  13. Boleh tahan jugak harga upah supir ek... la ni mesti dah naik punya..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...