Monday, 17 November 2014

Korean Class

Sebenornya... Aku keboringan... Tak tahu nak buat apa... 

So...

Aku kacau HH tengah buat keje sekolah... Erk! Dah tua2 bangka pon pegi sekolah jugak ke? Sekolah orang buta huruf! He He He...

Si HH sekarang ni sibuk study Korean Language...

Masa memula HH dapat tahu kena pegi Korean Class beberapa bulan yang lalu... Mati2 dia tak mo pegi... Penuh dengan alasan... Busy laaa... Itu laaa... Ini laaa... Nanti balik lambat laaa... Memacam!

Pastu...

Aku convince dia... Aku cakap... "Tak salahkan belajar Bahasa Korea ni as second language.. Mana tahu kot2 boleh jejak Korea... Ko kan belum sampai Korea"... Bab berangan no satu! Ha Ha Ha...

HH ni biasalah... Kalu aku cakap mesti dia buat muka senget sebelah... 

Aku cakap kat HH... Tahu skit2 basic Korean Language pon jadi lah kan... Asal dapat membunyikan huruf pon dah kira baik... Lagi pon course tu company  tanggung... Siap lecturer datang office lepas waktu kerja... 

FYI... HH keje company Korea... 
* Rahsia Sdn Bhd...

HH pernah beberapa kali dapat tawaran untuk ke Korea tapi dia tolak... Dia tolak sebab tak suka ikut company punya rules... Pergi untuk training dan keje... Kurang dapat jalan2... So... Dia tak nak stress... Jalan sendiri lagi best...

Aku faham apa yang HH rasa... Sebab aku pon dulu pernah kerja dengan Company Korea... Tapi sekarang tak lagi...

Cuma rezeki aku agak baik skit waktu tu... Sebab kerja belum masuk setahun dah dihantar ke Korea untuk training... Orang dah nak pencen pon tak ada peluang nak pegi... Cemana lah orang tak jaki jipang dengan aku kan... Padahal bukan aku decide pon... Honestly... Aku tak happy pon pegi... Lebih tak happy bila dikelilingi orang2 yang jaki...
* Apalah salah dan dosa ku... Tidak dipinta lahir begini... He He He...

Dan aku sendiri pon pernah belajar basic Korean Language semasa di Busan, Korea suatu ketika dulu... Company hantar seorang professor dari university mana tah untuk ajar aku dan yang lain...

Beriya bebenor ler kan Professor tu ngajor... Tapi skit aje yang masuk dalam otak aku... Sebabnya... Otak aku cuma ingat nak berjalan cari souvenir... He He He...

Tapi best jugak ikut kelas Professor tu... Hilang jugak ngantuk... Kalu tak aku asik menguap beratus kali... Dia siap ajor aku nyanyi lagu Arirang... He He He...

Sesapa yang sampai Busan, Korea... Wajib tahu pasal Arirang... Kalu tak amik tahu bermakna tak cukup sampai ler Busan tu... :-P

Ni lah buku yang aku dapat...

Kelas Korean Language aku cuma satu hari aje... Kena pandai dalam 24 jam... Penderitaaan ok!

So... Berbalik kepada HH...

Pernah aku cabar2 dia... 

Aku korek balik dalam almari cari CD Winter Sonata... Aku suruh dia tengok... HH cakap "Tak nak laaa tengok citer Winter Sonata... Citer slow... Lembab!".... 

Erk! Citer lembab ko kata... Tapi aku desak jugak dia layan... Minah ni belum tengok lagi dah judge... Padahal dah berkurun lama CD tu kat umah... Langsung dia tak mo tengok... 

Kalu citer Full House beratus kali layan pon sanggup... Haishhh!

Last2...

Nak tahu apa jadi kat HH lepas tengok citer Winter Sonata tu?

Dia jadi kemarok... Kah Kah Kah...

Bebaik 1 hari 1 CD... Dia pulak ajak aku layan 1 hari sampai 3 hingga 4 CD... Pengsan! Menyesal pulak aku ajak dia tengok Winter Sonata tu... Tak memasal aku tak boleh nengok TV...

Then... Dia sendiri decide masuk kelas Korean Language tu... Dia masuk Level 1... 

Then... Dia berjaya melepasi Level 1 tu... Lulus pulak exam... He He He... 

Cuma dia sedih skit pasal exam... Dia cakap "Aku tak dapat markah 100 untuk final... Tak macam ujian2 sebelum"... Untuk final dia dapat markah 80 lebih aje... Erkkkk! Kalu aku... Usahkan 80... 0.00001 pon belum tentu... Sebab penuh orang lidi aje kat kertas kajang tu... He He He...

Aku ingatkan dia takat belajar Level 1 aje... Now dah masuk Level 2 pulak... Dah tak payah pujuk2 dia... Or paksa2 lagi dah... Dia dengan rela hati nak sambung... 

Perasan tak... Kat buku Level 1 dan Level 2 tu ada sticker gambar camera dan kapal terbang... Aku punya kerja laaa tuhh... He He He...

Aja aja fighting HH!


- XOXO -

38 comments:

  1. pernah pasang angan-angan nak belajar bahasa korea..sampai sekarang peram :)
    nampak sangat dasar pemalas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe Mrs Smile hanya perlu senyum aje... He He He...

      Delete
  2. baru nak tanya SS x gi kelas ke..rupanya dia dh TERROR

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terror ke Telor? He He He... Tak de maknanya... Bahasa mencarut je pandai... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. bahasa mencarut tu ape? sy nk dengar nk dengar ;p

      Delete
  3. SS dah terror ye...boleh le buka kelas ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Banyak dah lupe... Kalu nak refresh kena refer balik HH...

      Delete
  4. Woooo! Terbaik lar korang! Much respect!

    ReplyDelete
  5. Utk sticker tu murah hati lak di SS ni... Kumawoyo...

    ReplyDelete
  6. Patut lah xmasuk otak. sibuk nak mengular cair souvenir rupanya! Kim salam kat HH, pasni boleh la goreng2 cakap Korea ngan dia. Tapi aku ni still bertenggek kat intermediate level. Susah nak naik advance sebab pemalas buat revision.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku dah terbayang2 FM... Tshirt... He He He....

      Delete
  7. best... peluang jgn di tolak kak hh..esok2 ley gi jeju island... arghhh.. best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kite gi Banana Islands je laa... Dekat skit... He He He...

      Delete
    2. banana islands ade apee jee.... baik gi kukup island.. hahahaha

      Delete
    3. Teluk Kerang ada Island? He He He...

      Delete
  8. Replies
    1. wo hen hao... =p ahhahahaha... time stady dlu blaja mandarin tapi skang dah luper!! adoii

      Delete
    2. Itu Cina Bukit Ipoh Mari boleh jawap... Kah Kah Kah...

      Delete
  9. SS... yang kat skudai tu die ade aja language ape selain korea? ke die mmg aja bahase korea je..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selain dari Bahasa Korea mungkin ada Bahasa Jawa kot... He He He...

      Delete
  10. Replies
    1. Uisss... Kena sedia vacuum la camtu... He He He...

      Delete
  11. nak jugaaaaak belajar bahasa korea..!!! nak jugak. senang nak pi sana cari suami hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cari yang macam k-pop ek... Jangan cari yg macam kimchi... He He He...

      Delete
    2. tapi kimchi sodap.. husband sodap..?? eeeeerk lain dah hahahaha.. cem kepop r.. Akak JM kata yng jaga traffic pun hensem dah hahaha

      Delete
    3. Kat tempat keje SS dulu... Dalam 10 Korean... Mungkin cuma 1 je yg mcm kpop... Yang lain mcm kimchi kobis masammmm! Ha Ha Ha...

      Delete
  12. Kerja company korea?
    Wow..mavles..
    Ok lah tu HH belajaq Senang nak communicate nanti.
    Nanti ajaq kitorang pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Adei laaa... Fenin nengoknye... Huruf rumi dgn sebutan langsung tak sama... Lebih senang alif nun mim wow... Sarkas... He He He...

      Delete
    2. Uissshhh...berpeluh jugak kalau macam tu caranya.

      Delete
  13. dlm byk2 citer korea, full house je yg aku tgk beriye sampai habes. yg lain2 mmg x pnh amek tawu lgsung la.. wahwahwah kemain HH semangat juang tinggi nampak gaya tu smpai level 2 dah tu.. untungla nti kalo dpt travel p korea HH la jadik besfren dgn supir kt sana plak mcm jd besfren dgn GT kat indon hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. HH dah boleh bukak warung jual kimchi... He He He...

      Delete
  14. saya tahu apa motif letak sticker tue... letak camera tue.. nnt dpt jejak kaki kt sana leh la bergambar sakan.. ambik gmabr setiap sudut kt sna... kapal terbang lak... nak p sna kena naik kapal terbang la... hahahahah...


    cm na leh kerja company luar negara nie.. bestnya.. kalau saya nak ja training luar negara.. at least dpt gak jejak kaki free free kt sna...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS dah tersengih kerang baca komen ZF ni... Kah Kah Kah... Boleh jadi nujum nih... He He He...

      Delete
  15. suke tgok cite korea tanpa tukar alihbahasa...blajar sket2 basic bleh kot dari situ..preparation nk g korea next year...heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh! Bile nak gi tu? Nakkkkk itotttttt!

      Delete
  16. sis pecinta drama korea . plg sadis bila ada org tanya , boleh cakap korea ke ? perghhh . tercabar betul . klulah ada kelas bhs korea free mcm hh , mmg sis grab je . tapi tetap ada impian nak belajar ... some day , maybe .

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...