Monday, 8 December 2014

Kembara Padang, Indonesia - Day 1 - Bika Talago

Entry sebelum boleh baca di SINI...

Sebelum meneruskan destinasi seterusnya... Kami berhenti rehat sambil menikmati air teh dan Bika Talago di Rumah Bika Talago...

Inilah Rumah Bika Talago tu....

Kat tepi Rumah Bika Talago ada tasek ini... 


Kalu nak datang sini... Take note alamat ini...


Masa kami sampai...

Aku pelik!

Pesal berasap2 semacam aje dari luar... Kedai terbako ke?
* Dasyat sekali kan bayangan aku... He He He..

Kalu betul terbako aku dah stand by nak lari pecut dah...

Rupanya... Memang biasa berasap macam tu...

PU kata "Ramai yang datang ke sini akan kata seperti berada di neraka"... 

Memang panas membahang dapurnya... Berkepul2 asap plak tu... Rasa nak sesak plak nafas aku...

Tapi kejadian ini hanya ketika dalam proses menyediakan bahan api di tungku... Lepas tu dah ok dah...

PU suruh aku masuk "Boleh lihat2 amik gambarnya... Boleh masuk... Ngak apa2"... 

Aku tunggu asap kat dapur hilang baru aku masuk... Bersusun je kayu sebagai bahan bakar...

Sementara tunggu Bika Talago masak... Kite lelepak dulu... Kebetulan tak ada orang time ni... Hanya kita2 aje menceriakan diri kat sini... :-P


PU terangkan pasal Bika Talago... Kami ajak dia makan sekali... Dia kata "udah biasa makan... Kalu PU mahu... Boleh makan free aja... Udah biasa bawak pelancong ke sini"... He He He...

Apa itu Bika Talago?

Bika Talago adalah sejenis kuih yang dimasak secara tradisional.... Dibakar dalam periuk tanah... Ada macam2 jenis... Tapi kami order Bika Pisang dan Bika Biasa...

Rasanya sedap...

Bahan yang digunakan lebih kurang sama macam lempeng di Malaysia...

Jemput tengok! Makan panas2...

Sambil mencekik Bika Talago ni... Sambil discuss pasal next routes... Gaya PU dah macam pensyarah Universiti Gajah Duduk... Muka HH dah macam student kena torture... Siap berkerut dahi macam orang hilang pedoman... He He He...

Bika Talago yang kami tak habis makan... Boleh tapau bawak balik...

Ke mana arah kami seterusnya?



BERSAMBUNG...

33 comments:

  1. Hahaha... Muka cam kena torture... Sian kawan ko... Ko hoye2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib bukan tersampok setan... He He He...

      Delete
  2. masa aku pi padang dulu, pak supir bawak kedai minum kopi ngn pisang salai..nyum2...siap ada pokok kopi lg belakang kedai...hehehe bika ni takde la plak jumpaaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kopi dengan pisang salai tu kat Kineko kot... Yang tu aku ada pegi... Coffee free rugi tak pegi... He He He...

      Delete
  3. laaa.. PU ni lelaki ke.. idop2 ingat pompuan time bace previous post.. hahaha.. anyway... bika talago ni memang dorang wat masak lempeng je ke..? takde nasik..?? haha.. tanye macam nk g terjah esok jeee.... hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cara tanya tu macam tanya makcik google plak... Kah kah kah... Nasik? Tu bukan sizzling... He He He...

      Delete
  4. hehehh memang rupa macam lempenf kelapa. amboi PU kata macam neraka hahaha.. mcm kedai ubat gamat kat langkawi tu aje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu sekali sekala merasa rupa neraka mai laaa situ... He He He...

      Delete
  5. bertuah la...tak habis boleh tapau

    ReplyDelete
  6. lempeng nie...

    ehh pendek entry kali nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak entry panjang eh... Tunggu... He He He...

      Delete
  7. wahh...Nampak sedap dan unik...lepas baca entri ni kan terus usha tix pegi padang...haha(usha je lah, x beli pun)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basuh2 mata dulu... Time tiket betul2 murah kasi sebat satu kali... He He He...

      Delete
  8. lawak la PU ni...org yg pegi ke sana boleh compare spt berada di neraka...mereka 'pernah' ke sana ke...heee

    wah...bika talago tu di masak secara traditional tu...pesal x guna dapur gak...x lah beRASAP CAMTU

    ReplyDelete
    Replies
    1. May be pernah sampai kot... Pastu balik terus taubat... Hissshh...
      Pakai kayu senang kot... Jimat! He He He...

      Delete
  9. tradisional betul la nk bakarnya.. pakai kayu api ja

    ReplyDelete
  10. Sekali pandang nampak macam lempeng,..pandang lagi macam bingka...
    Manis ke rasanya Scdha?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manis2 buah gitew... He He He...

      Delete
    2. Oh,..bestnya..teringin nak rasa :)

      Delete
    3. Nak belajar buat sendiri kat dapo tu pun boleh... He He He...

      Delete
  11. hahaha muka mcm kena torture berkerut dahi mcm hilang pedoman. takleh tahan hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Begitu laaaa kayakkknyaaa bukkk... Ha Ha Ha...

      Delete
  12. mcm lempeng ehh...ingtkan mcm bingka...coz bunyi nye hampir sama...hihihiih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Langsung tak sama serorot... He He He...

      Delete
  13. Wooowwwww...... kereennnn.... ko mirip serabi ya...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...