Monday, 1 December 2014

Kembara Padang, Indonesia - Day 1 - Lembah Anai

Entry sebelum boleh baca di SINI...

Dari Rumah Makan Lamun Ombak... Kami meneruskan perjalanan menuju ke Lembah Anai...

Dalam perjalanan... Kami dok berborak pasal kejadian Gempa Bumi di Kota Padang yang meragut banyak nyawa pada tahun 2009...

Masa kejadian... Kebetulan PU sepatutnya berada di tempat kejadian... Tapi tah macamana... Dia berada di Bukit Tinggi...

Aku tanya PU "Betul ke Hotel Ambacang berhantu selepas kejadian tu?"... PU  terdiam... Dia kata Hotel tu sekarang dah beroperasi macam biasa... Dia pon tak ada terdengar apa2 cerita lagi pasal hotel tu...

Then...

Boleh pulak si PU ni bergurau kasar dengan kami "PU harap sepanjang bukk SS dan HH ada di sini.. Dapatlah sekali merasa gegaran gempa bumi... Rasa sendiri gimana keadaan bergoncang"... Siap goyang2 badan lagi orang tua nih... Pastu gelak2.... Haishhhh!

Inilah gambar yang sempat aku snap dari dalam kereta... Sorang minah pakai skirt... Bonceng motor sambil pegang kotak yang tak tahu apa isinya... Kerepek berlado kot... Kalu dah dikepit di celah kelengkang... Jadi lah kerepek berlado kangkang... He He He...

Hadoi laaaa.... Skirt dah ternaik sampai ke atas... Nasib baik ada suar dalam... Eh! Suar dalam ke tu? Awat panjang pulak suar dalamnya? He He He... Astafirullahalazimm!

PU singgah kat Pertamina... Sebab... Kami tetiba je rasa nak membuang...

Untuk pengetahuan... Ada beza ek antara Pertamina dan Pertamini... Pertamina adalah station minyak yang besar... Pertamini pulak biasanya ada diceruk2 kampung... Dan pertamini ni orang buat sendiri... Dan harga minyak kat Pertamini lebih mahal dari Pertamina... Kalu tak silap aku beza harga dalam IDR 1,000.00 kot...

Keluar aje dari toilet... 

Aku nampak PU tengah lelepak dengan sorang mamat... Kemetot aje mamat tu...

Kami pon masuk kereta dan keluar dari Pertamina ni..

Dalam kereta... PU point jari telunjuk kat arah Mamat kemetot tu... Sambil berkata "Itulah ****... Dia juga supir"...

Wut??? ****?????  

Aku dan HH berpandangan sesama sendiri...

Muka aku terus rebeh sebelah macam kena angin ahmar bila nampak si **** yang kebetulan lalu di balik cermin tingkap kereta...

Toleh muka HH macam puting beliung... He He He...

Tapi... Aku tak cakap apa2 kat PU... Aku diam aje...

Sejujurnya... 

Sebelum aku decide pilih PU jadi supir aku kat Padang ni...

Aku pernah survey beberapa orang supir lain... Termasuklah si ****.. Sebab si **** ni famous... Kalu  sebut nama dia... Ramai orang kenal dia... Ramai yang dah deal dengan dia... Mungkin sebab dia lelaki kemetot... He He He...

Eh! Silap... Sebab dia dah berkurun dalam arena supir menyupir ni...He He He... Stability laa kononnya... Al-maklum orang dah ada nama...
* Tangan letak kat bahu... Mata ke atas...

Untuk pengetahuan... Aku cuma guna service supir hanya pada hari pertama dan ketiga aje... Hari kedua dan keempat aku nak gerak sendiri... 

Yang buat aku bengang dengan si **** ni... Sebab... Dia persoalkan cara kami...

Dia tanya "ngapa hari kedua dan keempat tak pakai supir? Buat apa susahkan diri jalan sendiri!!!"... Dia kata mahal kalu amik supir sehari/sehari"...

Ye... Kami memang golongan yang suka menyusahkan diri... Kerana susah payah inilah kami jadi orang yang mampu berdikari... Bukan macam ko yang asik nak buat orang bergantung!  So... Wut?

Kalu malas fikir bayarlah mahal! Kalu gigih berfikir maka dapat lah berjimat! Tak gitu?

Ye ke mahal amik supir sehari/sehari????? Ko je yang charge mahal kot! Supir lain murah je! Memang lah mahal! Ko charge in Ringgit Malaysia... Orang lain charge Rupiahhhhhhh! Rupiahhhhh! Tau tak Rupiahhhhh! Wahhh! Aku memang pantang betul orang Indon cakap pasal Ringgit Malaysia! Banyak taw tak beza tu...
* Bicara orang kedekot... He He He...

Si **** ni seboleh nak ikut package... RM400 seorang? Tak cekik dara namanya?
* Erkk... Dara?

Kenapa aku nak jalan sendiri on 2nd and 4rd day???? Ehhh! Suka aku ler! Ko dah kenapa? Aku yang nak berjalan... Ko yang panas! Ko supir aje kan... Bukan suami aku kan? He He He...

Menurut HH... Dari nada suaranya dalam telefon dan cara bercakap makin lama macam malas nak layan... Feedback makin slow... Senang citer dia tak beriya! Tak bersungguh!

Dengan orang macam tu ke aku nak deal? Gi mampos!
* Tetiba mendidih pulak hati ni... Akak emo!

Mungkin dah berderet customer! Tak heran! Lantak!

So... Pada aku... Dia tak memenuhi kriteria supir yang aku nak... Dan mungkin aku bukan customer yang mendatangkan keuntungan! Last2... Hanging macam tu je... Dia tak cari aku... Dan aku dah tak menyembah kat dia... Pinggan tak retak nasi tak dingin! Ko tak nak ada aku kessssyyyaaaaahhhh! Erk!
* Matilah... Pinggan mangkok melayang...

Aku tak peduli laa macamana experience orang lain dengan si **** ni... Nak puji2 melangit si **** ke pe... Or ada pengalaman manis sampai terkencing manis diabetis tahap empat sekali pon... Aku tak pedulik!

Penilaian aku adalah dari ayat yang pertama yang keluar dari mulut orang tu... Kalu aku rasa ayat2 dia busuk semacam aje... Aku ceraikan aje dia dengan talak sepuluh! Boleh?

Pastu aku cari je yang lain... He He He...

Kumbang bukan sekuntum... Bunga bukan seekor... 
* Ehhh! Salah ehhh...

Actually... 

Aku fikir nak survive sendiri aje pada hari kedua dan keempat tu... Angkutan pon banyak.... Tak berbaloi untuk bayar supir just untuk habiskan waktu menunggu kami bershopping atau sight-seeing kat dalam bandar aje... Lainlah kalu melibatkan lokasi yang jauh dari bandar... Berbaloilah amik supir...

Sebut pasal Angkutan... Ada seketul dua Supir Angkutan kat Bukit Tinggi yang boleh tahan lahanat jugak perangai... Adakah Supir Angkutan itu juga lelaki kemetot? Nantilah aku citer... He He He...

Untuk aku... Bukan semua tempat aku nak pegi... Tempat biar aku yang tentukan... Sebab yang nak berjalan tu aku... Bukan jiran tetangga belah mak tiri sepupu ayam dalam reban ko! Jalan dalam Bukit Tinggi-Padang je kot... Bukan boleh tembus London-Paris pon...
 
Lagi pun... Kami fikir... Worse come to worst... Kalu still tak dapat cari supir... Bersepah kot public transport kat Airport tu... Pe de hal! Lori ayam pon banyak... Tumpang je la... Erkk!
* Nampak tak betapa tak nak kalahnya akak berdua ni... Mummy don't care! He He He...

Tapi... Aku melihat semua itu ada hikmah... Ini memang hakikat yang tak perlu ditokok tambah...

Sebab...

Towards to the end... Aku dapat jugak supir lain yang jauh lebih baik... Jauh lebih murah! Dan boleh bawak ke mana aku nak pegi!

Supir banyak songeh! Package2 bagai rombongan Cik Kiah! Berlagak! Jual mahal! Nak ketuk aku dalam Ringgit Malaysia! Mummy don't play!

Ini bukan pertama kali aku deal dengan supir kat Indonesia kot... Dan aku bukan datang dari planet of the Apes... Erkkkk!

Sikap aku senang aje... Win-Win situation! Bak kata Vince AF "Tiada yang pengalah!"... Susah ke?

Huh! Panjang melebar plak aku membebel pasal si **** ni... Karangan SPM pon tak panjang macam ni... He He He...

 Enough! Past is past... Leave it all behind...

Mari kita menuju ke hadapan... Cewah!

Kurang sejam perjalanan... Akhirnya kami sampai di Lembah Anai...

Lembah Anai ni terletak betul2 sebelah kiri di Jalan Utama menuju ke Bukit Tinggi... 

Harga tiket masuk adalah IDR 3,000.00 seorang...  

Beli tiket masuk kat sini ek... 

Tengah aku nak gegambor kat pintu masuk ni... Boleh pulak makcik pakai baju pink tu berdiri belakang aku... Siap menyeringai kesukaan plak! Adusssss... Rosak gambor aku! Malu nak tunjuk kat orang kampung... He He He...

Fokus sekali lagi kat Makcik baju pink tu kat gambo si HH ni plak... Tetap tak berganjak makcik tu... Amboiiiii! Kemain lagi posing tahap tak boleh blah! Dah macam Seniwati Sarimah pulak gayanya.... Siap isap rokok macam model Kretek Gudang Garam... Lagi rosakkkkkk gambar nih! Nasib ko laa HH nak crop cemana nanti! Ha Ha Ha...

Mari panjat atas...

Aku dok ler tercari2 jugak... Mana duduknya anai2... Dah nama pon Lembah Anai kan... Mesti banyak anai2... Tapi... Tak ada sekor pon anai2 kat sini? Eh! Malu2 kucing plak anai2 tu tak nak tunjuk muka... Menyorok plak dia...

Di sini hanya ada sebatang air terjun yang tinggi... Airnya sangat deras... HH kata kalu basuh muka dengan airnya boleh jadi awet muda...Tah mana punya mitos laa dia dapat...

Cer tengok budak ni... Dia baru lepas basoh muka dia dengan air tu... Awet muda tak dia? Cantik tak Kak Ton? He He He... 

Ni semua HH punya pasal! Aku tengok si HH tetiba ke bawah... Dia tanggalkan cermin mata... Pastu dia betul2 basuh muka dengan air terjun tu... Erk! Aku pon tak nak kalah... Gigih u'ouls nak turun ke bawah semata2 nak cedok air sapu kat muka... Mengarut betul! Haishhh!

Agak nyaman berada di sini...Sesejuk suasana...

Berangan apa si HH kat situ?

Cuba perhatikan gambar ini... Actually... Di sebelah kiri kat bawah bumbung Minangkabau ni... Ada sorang OKU duduk kat kerusi roda... Rupa dia comot... Aku nampak dia tengah kais dan tolak lumpur kat bawah kerusi roda dia... Aku tengok pon aku rasa kesian... OKU ni tak pandai cakap... Tapi boleh bersuara... Kalu korang ke sini... Hulurlah skit derma... Nanti korang dapat tengok reaksi dia bila terima sumbangan... Agak terkesan jugaklah kat hati ni tengok reaksi dia... :-)

Baca arahan ini... Tak boleh buat suke suki...

Dari kejauhan...

Ada landasan keretapi... Tak sure masih berfungsi lagi atau tidak...

 Ehh... Apa Minachi ni buat kat sini? Landasan keretapi dah ada... Nape tak pakai sari? He He He...

Ada perkampungan kecil di sini...

Sepanjang jalan ada deretan kedai... Tapi aku tak pegi pon... Sebab aku kejar masa...

Jom kita gerak ke tempat lain plak!


BERSAMBUNG...

39 comments:

  1. Hangin Satu badan ngan **** cam centha kena tolak ropenya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena pulak dengan mama smurf He He He...

      Delete
    2. Pengalaman manis diabetes tahap 4 tu yg x menahan...

      Delete
    3. Dah seterok bebeno dah tu... He he He...

      Delete
  2. hhhuuu gila punya si ******** ..hahahah

    cantik juga view kt sna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan sikit punya gila... Gila banyak! He He He...

      Delete
  3. edit jelah makcik tu, baju nak dekat sama kaler ngan dinding..huhu.cantiknya air terjun tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti SS edit letak signboard 'untuk dijual'

      Delete
  4. makcik baju merah promosi baju batik indon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Krisdayanti pon tak boleh cari makan!

      Delete
  5. memang harus cerai talak 10 si ********** itu!
    kemain makcik tu posing kat dalam gambar HH tu...dasyat!

    ReplyDelete
  6. Haunted hotel?
    Eee...takutlah.
    Ada apa-apa kejadian x diingini ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hotel Ambacang tu lah yang paling banyak meragut nyawa manusia... Memang ngeri...

      Delete
  7. Kalau pakai sari, nanti terlekat kat railway tu xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul jugak tu... Kang terbukak lilitan sari tu... Tak memasal terpaksa kutip daun... He he He...

      Delete
    2. Alamak..macam red Indian pulak kalau dah kene buat skirt daun ;)

      Delete
    3. Tak pe kot2 ada org asli boleh tlg... He he He...

      Delete
  8. Dahsyat marah ko smpai keluar pantun tak senada..hahaha

    makcik tu mmg legend, dulu dia miss padang tersingkir ***larikk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makcik tu x cukup undi... Itu pasal tersingkir... He He He...

      Delete
  9. Garangnya, first time datang terbaca entri ni, gulp menakutkan hahaha.
    Bukan main charge dalam RM. Nasib baik tak dalam USD terus. Kadang kena pandai survey, yang dah ada nama , yang famous, kepala pun sudah tinggi, dada pun sudah dabik, orang bawah sudah tak nampak dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Garang ek? Ha Ha Ha... Kalu tak garang nanti kena pijak! He He He...

      Delete
  10. hehehehe...mcm2 ragam supir...rsa mcm nak g mandi jer tgk air terjun tuhh...mesti sejuk airnyeeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sejuk giler airnye... Tak sanggup kot nak mandi... He He He...

      Delete
  11. Tetiba kemaruk nak mandi air sungai.. panas sekarang ni huhuhu :D

    ReplyDelete
  12. hahahaha adoila. kalau baca entry SS ni x gelak, aku x tawu lah. hahaha adehh. nak komen psl si supir kemetot pon dah x jadi hahaha. psl makcik tu pon hahahaha adehh. aku mampu gelak je nih SS hahahaha adehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makcik gaya mutu keunggulan... Model Dunhill pon kalah! He He He...

      Delete
  13. bahhaa makcik baju pink tu photobum hahaha.. hahaha.. boleh pulak next pic tu dia tukar pose. nyampah tol.. tau orang nak snap gambar gerak leee mokcik. jap.. orang endon ke tu..? mcm lain mcam aje hehe..

    kat waterfall tu takleh mandi mandi ke..? sedap tu brenang seround dua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah lah makcik tu indon ke tak... Makcik alien kot.... He He He... Boleh je nak mandi kat air terjun tu... Tapi jangan mandi pakai kain batik... Kang jadi pelampung plak... He He He...

      Delete
  14. kerepek berlado kangkang..mesti sodap tu heee

    x de ke gambar si kemet tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si kemet? He He He... Gambonye kecik aje dok cangkung kat ujung tu... Kena pakai kanta nak nengoknye... He He He...

      Delete
  15. Makcik baju pink bengong. Hahaha mesti dia bajet korang xkan perasan dia sebab dah camouflage ngan bangunan tepi tu. Adoi lah pun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib aku x pakai baju pink... Kang jadi kembar plak... He He He...

      Delete
  16. Lawak kerepek berlado kangkang tu kelakau! Harga supir glam 400 seorang tu memang cekik dara you!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan takat cekik dara... Teruna... Janda... Duda... Pon tercekik sama... He He He...

      Delete
  17. Alamak, sibuk emo baca tentang pak supir ringgit malaysia, lupa lak nak komen kecantikan air terjun tu.... :)

    ReplyDelete
  18. Thanks bgtau pasal supir tu semua tapi trip aku nanti semua ayah aku yang uruskan.. So, aku ikut jelah..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...