Saturday, 6 December 2014

Kembara Padang, Indonesia - Day 1 - Pandai Sikek

Entry sebelum boleh baca di SINI...

Sepanjang perjalanan... PU ada mention pasal kain sulaman... 

PU ajak singgah di Pandai Sikek... Pandai Sikek ini terkenal dengan produk sulaman...

Cuma... 

Aku dan HH masih belum ada mood nak shopping lagi... Sebab... Kami plan nak bershopping sakan sendiri aje pada hari kedua...

PU beritahu "Sebenarnya di mana2 pun sama aja kain sulamnya... Tidak ada istilah harga yang murah... Bedanya adalah kualitinyaa... Cumanya PU mahu pesan agar tidak terbeli kualitinya rendah tapi harganya mahal"...

Aku pon tanya "Gimana mahu tahu bedanya?"
* Amboi accent  aku pon dah tak bleh blah... Dah macam Asam Jawa je... He He He...

PU kata "Enggak apa bukk.. Nanti PU tunjukkan"...

Seperti lirik dalam lagu Ayam Den Lapeh... "Mendaki Jalan Pandai Sikek"...

Lalu kat Rumah Tenun Pusako Pandai Sikek... Tak singgah pon sebab tutup...


Perasan tak kolam depan Rumah Tenun Pusako Pandai Sikek tu? Most rumah2 kat sini ada kolam mereka sendiri... Tak kira kecik atau besar... Kolam tu bukan untuk sesaja ek... Memang  digunakan sebagai keperluan harian...

Akhirnya PU berhenti kat area yang banyak butik di Pandai Sikek ni...

Masa aku turun dari kereta... Si HH pon berkatalah pada PU "PU kami hanya mahu lihat2 aja dulu... Belum tentu mahu beli"...

Kita faham2 sendiri aje lah kan... Sebab sesetengah supir ni akan dapat komisyen dari pembelian pelanggan... Aku dan HH memang aware pasal tu... Tapi... Seriously... PU tak macam tu... Dia releks aje... Tak macam sesetengah supir yang suka mendesak...

PU "Tenang ajaa bukkk... Belajar dulu... Tak apaaaa... Tanyaaa saja hargaaa... Tak apaaa"...

Erkkkk! Tanya? 

Aku dengan HH berpandangan sesama sendiri... Sebab takut nak tanya peniaga... Takut kena MAKI macam travel2 kami sebelum ni!

Al-maklum sesetengah peniaga... 'Tanya bermakna nak beli'... 'Sentuh bermakna confirm beli'... 'Tak jadi beli bermakna caci maki'... Ok tak pantun 3 kerat aku ni? He He He...

Tapi aku cakap mende betul... Kalu kite dah sentuh tapi tak beli... Caci maki dia seolah macam kite dah buat kesalahan merogol dia plak!

Kami pon masuklah kat kedai ni untuk buat pre-survey...

Macam2 ada jual kat kedai ni... T-shirt... Fridge Magnet pon besar2... Brooch Songket...

Aku dah terberkenan kat kain songket ni... Tapi... Sabar... Sabar dulu... Jangan gelojoh...

Telekung sulam pon banyak...Tapi aku cari kain lycra... Tak ada laa pulak... Mostnya cotton...

Sangkaan aku pada peniaga atau pekerja dalam kedai ini meleset... Kami boleh tanya apa yang kami nak tanya... Dari satu soalan ke satu soalan...

Dorang memang rileks je menjawap... Tak ada pon nak memaki hamun... 

Si HH pon tak agak2... Hampir semua barang dalam satu kedai dia tanya harga "Yang itu berapa harganya? Yang ini berapa? Sana itu berapa? Yang situ sana sini berapa?"... Pengsan! He He He...

Bukan takat tanya... Nak pegang... Nak ramas... Nak raba... Suka hati...

Tapi ramas kain je laa ek... Bukan raba peniaga kain... Kalu ko raba peniaga kain ... Kang tak memasal kain sulaman bertukar jadi kain kapan... Ko nak? He He He...

Kat dalam kedai tu... Aku belek satu2... Tengok dengan lebih dekat lagi hasil sulaman... Memang halus...

Kalu buat DNA... Cop jari aku la paling banyak kat dalam kedai tu... He He He...

Akhirnya... Kami end up dengan tangan kosong di Pandai Sikek ni...

Sebab...

Aku still nak buat pre-survey... Tapi kami tetap beri ayat manis "Nanti kami patah balik sini yaa"...
* Memang Harapan-Fazli Zainal laa jawapnya... He He He...

Sebenornya... Selagi kami boleh berjimat maka kami berjimat... Kain bangang2 aje sudah! Aku bukanlah nak extravaganza sangat... Janji ada sudah! Lagipun aku pakai sekali aje untuk raya... Itu pon untuk beberapa jam aje... Aku cepat rimas.... Pastu tak pakai lagi dah... 

Kami ronda2 kat area Pandai Sikek ni.. Mostnya Butik Sulaman... Ada jugak kedai ukiran... Kedai souvenir pon ada...

Unik lori kecik ni...



BERSAMBUNG...

40 comments:

  1. katanya hasil sulam di sii yg di bawa ke Bandung dan Jakarta.

    wah kalau menyopping mmg best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tahap rambang mata... Cantik2 semuanya...

      Delete
  2. Fakta: grab bila dh jumpa kalau x mmg harapan tinggal impian erra fazira...

    ReplyDelete
  3. bagus gak tu kalau tak paksa beli.lawak betul statement kain sulaman jadi kain kapan..haha.hati-hati bukkk

    ReplyDelete
  4. kain kat padang ke kat bandung agi murah..? hihi... yang tukang tengok ni pulak yang teruje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu kain sulam sudah tentulah sini murah...

      Delete
    2. oh..... kat kawasan ni, banyak kedai boleh pilih eh? haa.. lagi satu... yang kolam tu kegunaan die utk ape..?? utk adah air je ke kot ade bele ikan ke kan..

      Delete
    3. Nak berenang gaya kuak lentang pon boleh... He He He...

      Delete
  5. Replies
    1. Beli kain tak mahal dalam around RM50...

      Delete
    2. Kalu kat situ... 50 hengget tu mahal... Ada lagi murah... He He He... * dasar kedekot...

      Delete
    3. ada lgi murahh..
      buka kede... tapi jimat hihi

      Delete
    4. tudia harga dlm rm50 je ek SS? deme2 yg meniaga kain sulam indon tu jual 100 - 150 sepasang. huntung!

      Delete
    5. Mana ada org niaga nak rugi cik ana... Tokei vavi pon leh bangkerap kalu jual murah... Ha Ha Ha...

      Delete
    6. Yer cik zarul farhana... Penjimatan berganda... He He He...

      Delete
  6. Beli la pastu jual...tak laku pakai...hikss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kainnnnn kainnnn jualllll kainnnnn... Juallll lamaaaa beliiii baruuuu... He He He...

      Delete
  7. hiks best la pulak dengar pantun 3 kerat tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dua Tiga kucing berlari... Eh... Kucing berlari ke merangkak? He He He...

      Delete
  8. oo..igtkan Pandai Sikit...cantiklah kain dia..boleh la beli pastu balik jual..2 kali bayar...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti SS belajor cara nak jadi ceti plak... He He He....

      Delete
  9. uuuish cantik la songket i loiike hehe.. slalu lycra tu kat vetnam kan.. kalo
    indon mmg cotton telekungnya. ke salah hahaha.. pepandai aje..

    so mcm mana nak bezakan kain songketnya..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa kat Vietnam SS tak nampak plak ada lycra... Cotton jugak tapi licin...

      Delete
  10. mmgbest argg layanan PU ni..nasib baik JM udah pernah ke Padang..kalau nggak mesti mau cari si PU dari si kemet tu..

    Dulu kami borang jubah di Pandai Sikek...kalau di msia kita sebut Pandai Sikit je heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memula pon SS ingat Pandai Sikit... He He He...

      Delete
  11. pantun 3 kerat power! hahaha . ehhh ingtkan dulu 'pandai sikek' tu sama mcm 'pandai sikit' =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa tu arrr pasal... Rupenye Pandai Sikek...

      Delete
  12. woww...terbuntang tengok kain...kalau sy g sana mau berguni kain diborong...adehh....nafsuuuuuuu....hahhahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa... Angkut byk2 leh niaga... He he He...

      Delete
  13. Akak tak tahan betul ayat kain sulaman tukar kain kapan tuh! :D
    Tapi memang boleh rambang mata tengok kain2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa... Kalu meraba salah tempat itu makannnnnyeee... He he He...

      Delete
  14. Sib baik PU siap bagi pesanan penaja tentang kualiti kain tu.
    Kalau x, mesti tetipah tetipu nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. PU jadi tuan penasihat 25%... Ha Ha Ha...

      Delete
  15. Weh kejap.. Apesal kau ni kelakar sangat. Sakit perut aku gelak weh.. Hahahaha

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...