Sunday, 14 December 2014

Kembara Padang, Indonesia - Day 1 - Soto Dan Satay Padang

Entry sebelum boleh baca di SINI...

Dari Kedai Cendol Labu Bundo Kanduang... Kami terus menuju ke Hotel...

PU tanya "Masih larat enggak bukkk SS? Kalu masih... Nanti kita bisa singgah ke tempat Silver, kedai kain dan beberapa tempat lain lagi"...

HH kat belakang tolong jawap padahal aku kat sebelah PU je... He He He.... "Enggak apa PU... SS pon nampak udah tak larat... Lagipun kami di tempat orang kann... Jadi... Kena betul2 sihat"...

PU "Betul ini?... Jadi PU bisa pulangkan aja kereta ini"...

HH "Ya... Bisa... Tak apa PU... Kami memang tak ke mana malam ini"...

HH sambung lagi "Saya mahu bayar PU separuh dulu untuk perjalanan hari ni"...
* Tak suka pegang duit orang lama2... 

PU "Tak mengapa bukkk hari akhir aja... Ibukk HH tidak lari ke mana kan?"...
* Sengih

HH gelak "Mahu lari ke mana kami ni PU?"... He He He...

Untuk pengetahuan... Biasanya Supir yang tak ada kenderaan sendiri akan sewa jenis kenderaan yang mereka mahu dari orang lain... Kiranya sewa atas sewa laa...

Bagusnya si PU ni... Dia jenis berterus terang... Memang kita bayar lum sum satu harga... Tapi si PU ni suka bercerita details... Sekian harga untuk minyak.... Sekian harga sewa... Bla Bla Bla... Supaya kita tahu dengan nilai satu harga yang kita bayar tu adalah untuk tujuan tertentu... So... Sebagai pelanggan kita akan lebih faham...

Sebelum aku sampai hotel... PU ada tunjukkan cara nak jalan ke tempat2 tertentu supaya senang kami nak gerak sendiri esok... Dia pusing 2 kali sambil drive slow2... Just semata2 nak kami ingat jalan...

Tapi...

Kepala aku dah pening giler... Satu apa pon tak masuk otak... Mantul semua... Yang aku ingat cuma bantal dan tilam... He He He...

Si HH ada tanya PU pasal waktu solat semua... Masa tu aku sampai lebih kurang sebelum jam 18:00... So... Memang sempat nak jamak...

Sesampai aje kat hotel... Terus check-in... Info tentang hotel yang aku stay akan aku kongsikan kemudian...

Nampak katil macam nampak swimming pool...

Aku terus terbongkang kuak lentang tak sadorkan diri... Really need rest!

Dah puas berehat dan solat... Aku ajak HH keluar dinner... 

Sepanjang jalan... Memang banyak restoran dan gerai makan tepi jalan... Bukan lesehan ek... Gerai makan sini sama macam kat Malaysia... Ada kerusi meja... Bertutup... Dan bersih juga...

Kami usha2 menu setiap kedai dari awal hingga hujung... Then decide apa nak makan...

Aku teringin nak rasa Soto Padang... So... Aku lepak kat sini...


Inilah rupa Soto Padang... Soto Padang di sini akan dihidang dengan nasi biasa... Dalam sup pulak diletakkan keropok udang yang kaler pink tu dan siap ada bihun... Dah macam bihun sup plak... Rasanya more or less aje macam kat Malaysia...

Lepas makan soto... Aku teman HH pegi makan satay kat gerai lain plak... Minah ni teringin nak makan Satay Padang ni... Bermakna aku lepak dua gerai makan dalam satu malam... He He He...

Aku tak tahu ni proses nak buat air apa... Siap pakai bosh kisar telur dalam cawan untuk dibuat air...

Inilah rupa Satay Padang... Rasanya sangat tak sedap! Tak kena dengan tekak kami... Lain bebenor dengan Satay kita... Rupa dah cantik tapi tak boleh telan...

Kami gerak balik ke hotel... Cuma jalan kaki aje...

Ini adalah Jambatan Limpapeh... Nak naik kena bayar... Nantilah aku cerita...

Sempat singgah kedai kasut ni... Tapi tak beli...

Sampai hotel... Surf internet kat Lobby... Naik bilik sambung rehat dan ZZZZZzzzzzz...


BERSAMBUNG...

28 comments:

  1. Salah pilih kuah kot utk satay tu... Tu pasal rasa menyesal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salah pilih lidi satay... He He He...

      Delete
  2. Kuah satenya pun nampak lain...

    ReplyDelete
  3. sama macam kat siam ....rupa roti canai ok tapi kuah tak ok kat tekak saya.
    tapi anak saya tibai 2 keping sorang .....kwang, kwang, kwang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu dah lapo2 telan jugak ler apa yg ada kan... Tolak batu dengan kayu jek... Ha Ha Ha...

      Delete
  4. satay tu bentuk mcm sama...tapi lain rasa eh...tp kira ok gak laa berani mencuba..thniah..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Satay tu bertuko rasa menyesal! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. hahahahha...kalau sy...harus xberani cuba kalau tgk bentuk len dri biasa...takut rasa menyesal....

      Delete
    3. Jangannnn... Jangannn tak menyesal... He He He...

      Delete
  5. peliknya kuah satay tu... satay ayam ka daging tu

    ReplyDelete
  6. bakso dia pon pelik gak letak keropok lak...mybe nk bg rangup kot bila mkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu bukan bakso laaa laling... Itu soto... Cik Zarul Farhana kena pakai teropong menteri pasola nii... Ha Ha Ha...

      Delete
  7. bagus betol si PU tu siap explen 1-1 pastu bwk pusing slow2. patutla SS sayaaaang benor si PU ni hehehe. heshhh lain mcm je nengok kuah sate tu. ingtkan mcm cheezy sauce tp bukan ek? kalo dah sampai menyesal gitu mmg x sedap tahap dewa la tu nmpak gaya kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayang awak ketat2 ehhh... He He He... Adeiiii... Satay kajang lagi sodap...

      Delete
  8. Bosch gerudi tu ke?
    Tak pecah pulak cawan tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dorang dah biasa kot... Tapi kalu masuk gerudi kat telinga mahu pecah gegendang telinga... He He He...

      Delete
  9. Penat sangat tu sampai tilam pun nampak macam swimming pool.

    ReplyDelete
  10. Bagus betul PU.
    Tapi, kalau dah penat..cerita details pun x dapat nak register kat brain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sel-sel otak dah tak mampu nak berhubung... Hi Hi Hi...

      Delete
  11. uish kalo buat bahulu pukul telur pakai bosh tu mau berkembang maju perniagaa hehehe.. sekali 100 biji telur boleh pukul..

    tengok satenya macam sodap. ke sebab kuah tu yang weird jadi tak sedap..? pape pun makanan malaysia jugak nikmat kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu 100 biji telur lebih afdal pakai mesin bancuh simen... Keh keh keh..

      Delete
  12. uiks! betul ke die gune booch utk kacau telur tu..?? ahhahaa.. rare giler..! SS sebut pasal satay... rase tetibe nk makan sate dah ni! >.< =D

    ReplyDelete
  13. Memang biul sungguh ko di hari pertama kan. Dah siap ke kelok 44 tu lagila tambah pening. Tapi dah rehat sume kemain ko bantai sampai 2 kedai makan kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik bukan 44 kedai...
      * pitam... He He He...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...