Tuesday, 23 December 2014

Kembara Padang, Indonesia - Day 2 - Ngarai Sianok

Entry sebelum boleh baca di SINI...

Dari Benteng Fort de Kock... Kami teruskan perjalanan untuk mencari Taman Panorama Lobang Jepang, Ngarai Sianok...

Keluar aje dari pintu entrance Benteng Fort de Kock... Terus saja...

Dan ini lah pemandangan yang ku lihat di sebelah kanan Benteng Fort de Kock...

Di depan Benteng Fort de Kock pulak ada batu ini... Kelihatan agak usang tapi masih menarik perhatian aku... Aku kagum tengok lukisan2 mural 2D sekitar Bukit Tinggi, Padang ni...

Jalan terus sehingga nampak Hotel Benteng sebelah kiri...

Jalan terus lagi sehingga jumpa Grand Rocky Hotel ni sebelah kanan...

Lepas aje Grand Rocky Hotel tu... Akan nampak Simpang Empat ini... Then amik arah kanan...

Terus je berjalan... Hingga nampak pemandangan ini... Sampai kat hujung ada Simpang Empat... Lintas aje ke depan...

Dah lintas akan nampak area yang agak busy ini... Terus aje...


Kat sini ada dua jalan... Sebelah kanan adalah Masjid/Mis Al-Ihsan... Pilih jalan ikut kiri... Nampak tak si HH kat situ? Terus je...

Masa kat sini... Aku dah rasa semacam... Aku tanya HH "Eh! Betul ke ini jalan ke Taman Panorama Lobang Jepang??? Macam salah aje!"... HH terdiam... 

Kami tetap meneruskan perjalanan... 

Jumpa pintu laluan Lobang Jepang ni...

Unikkan ukiran lukisan dinding ini? 

Sepanjang jalan memang banyak laluan Lobang Jepang... Dan ini juga salah satu laluan tersebut...

Time aku nak snap gambar Lobang Jepang yang berada di atas bukit ni... Boleh pulak Mamat Indon tu tetiba keluar dari lubang tu... 

Terperanjat nak mampos aku kat situ! Bongoklahhhhh buat aku terperanjat macam tu...

Macam nak gugur jantung aku!

Kalu betul gugur jantung aku ni... Sape nak kutip? Ko ingat jantung aku ni jantung pisang?

Kussss semangat! Tetanjat Gugurl! He He He...

Mamat Indon tu... Siap mata terpisat2 macam orang baru bangun tido... Garu2 kepala macam banyak kutu... Rambut mengerbang macam maggi kari hangus... Kusut masai... Haishhh!

Macam Mat Ganja je... Lalok semacam... Cepat2 aku ajak HH blah...

Jalan punya jalan ke depan.... Eh! Tetiba kami dah tembus kat area ni..

Alamak! Ini jalan yang aku ikut dengan PU semalam! Ini jalan nak ke Lobang Jepang pintu Exit... Bukan entrance Taman Panorama Lobang Jepang...

Alamak! Acaner nih!

Dah salah jalan!

GPS pulak tak ada... Yang ada cuma GPOS aje...
* GPOS = Guna Pakai Otak Sendiri... He He He...

Maka... Sedarlah aku...

Moment aku ketika ini... SESAT!

Ok... Fine... Just cool! Rileks2...

Jangan ribut2... Tarik nafas... Kentut kasi lepas pelan2... He He He...

Aku cakap kat HH "Tak pe kite terus aje"...

Sampailah kami kat pintu exit Lobang Jepang... 

Sebenarnya... Tak salah nak masuk Lobang Jepang guna pintu Exit... Sama aje... Tetap jugak boleh tembus Lobang Jepang Entrance di Taman Panorama Lobang Jepang... 

Kiranya vice versa lah... Sana menanti di sini menunggu... Asal bayor semua On... Mana2 pintu nak masuk dan keluar pon tak kisah...

Honestly.... Aku memang tak niat pon nak masuk Lobang Jepang tu... Aku just nak gegambo kat pintu masuk Lobang Jepang tu je... Just tengok sikit2 pun jadi lah...

Masa aku berdiri kat pintu Lobang Jepang tu... Aku rasa seram semacam je Lobang Jepang tu... Dah laa gelap gelita... Sejuknya macam aircond... Seyes rasa sejuk... 

Aku sebenornya agak malas nak masuk...

1st sebab...

Kalu nak masuk just bayor entrance aje... Tapi kalu dah gelap gelita dan banyak pulak laluan dalam tu... Mestilah kena amik Tour Guide untuk tunjuk jalan keluar... Nak bayar Tour Guide pon kena nego harga giler2.. Kalu tak pakai Tour Guide... Buatnya ko terserempak dengan Mat Ganja macam tadi tu... Tak ke bahaya... No! No! Aku tak mo!

2nd sebab...

Buatnya time aku masuk tu tetiba jadi gempa bumi... Tak memasal esoknya muka aku terpampang dalam koran  muka depan... He He He... Akak glamer dikkk... Jokowi mesti tercari2 akak! He He He... Akak  mangsa terperangkap dalam Lubang Jepang tu!
* Koran = Surat kabar...

 Nampak tak? Akak dah start berfikir di luar kotak kerepek berlado... Ha Ha Ha...

Entrance Taman Panorama pon dah tak nampak bayang... Dah tentu2 lah aku tak dapat tengok pemandangan Ngarai Sianok dari atas bukit... Aku pon tak tahu  jalan mana nak ikut selain tak masuk Lobang Jepang tadi... Dan aku dah malas nak mencari...

So... Sekarang ni...

Apa aku nak buat? Ke mana  aku nak pegi? Apa tujuan aku hidup? Kenapa aku dilahirkan ke dunia?
 * Mati lah... Soalan tak ada kena mengena.... Sendiri tanya... Sendiri kena jawap... He He He...

Dalam tengah mencongak tu...

Tetiba...

Aku nampak ada sekumpulan remaja dari bawah bukit nak menuju ke Lobang Jepang...

Memasing termengah-mengah panjat bukit... Kembang kempis hidung gigih mengepam jantung... He He He...

Aku ajak HH "Jom kita turun bawah bukit nak?"... HH ikut...

Setahu aku kat bawah bukit tu ada satu lagi attraction yang dipanggil Great Wall... Great Wall ni hampir sebijik sejibon ikut macam Great Wall, China...

Then... Gerak lah aku turun ke bawah bukit... Ikut jalan ni...

Nak turun bukit tu... Kurang skit semputnya... Laju je peha, betis dan betik ikut turun.... Erk! Betik? He He He...

Masa nak redah turun bukit..

Kami terserempak dengan sorang minah Indon kebetulan baru melintas jalan ke arah kami...

Then...

Kami tanyalah "Numpang nanya... Betul enggak ini Ngarai Sianok?"...

Minah Indon tu jawap "Iyaaa... Inilah kampungnya"...

Aku dah lega dah...

Aku tercari2 jugak lokasi Great Wall tu... Satu signboard pon tak ada... Yang ada cuma satu signboard parking Great Wall je... Tak nampak plak pintu gerbang laluan masuk... Rumah2 orang je kat situ... Bior betul!

Dan aku pon sebenarnya malas nak mencari... Memang tak plan pon nak pegi... 

Aku fikir... Kalu jumpa tu jumpa lah... Kalu tak... Aku cuma nak sight-seeing kat sekitar Ngarai Sianok ni je...

Cuaca pon dah makin panas... Matahari dah betul2 tegak atas kepala... Aku takut kena migrain...

Kami teruskan lagi perjalanan...

 Then... Ternampak lah aku pemandangan ini... Yeahhhhh! Inilah dia Ngarai Sianok...

Perjalanan diteruskan hingga ke Simpang Tiga...

Masa aku stop tepi jalan tu.. Kami terserempak dengan sorang Mamat Indon... Dia diri aje tepi jalan...

Kami saje je dok riki2 pasal area sini... Dan kami tanya dia sama ada senang nak dapat Angkutan kat sini ke tak... Sebab aku dah tak larat nak panjat bukit tadi untuk patah balik... Kang bebaik punggung anjal terus rebeh sebelah... Sah2 bukit yang aku lalu tadi tu senget! He He He...
* Angkutan =  Sejenis Van yang dijadikan Public transport... 

Then...

Mamat Indon tu tanya kami "Ibukk asal dari mana?

Eh! Mamat ni... Aku tanya lain... Dia tanya aku plak dari mana... Then aku jawap "Dari Malaysia"...

Mamat tu kata "hari ini hari sabtu.... Kadang susah mahu dapat angkutannya... Kalu mahu jalan2 sekitar sini saya bisa hantar... Saya juga pemandu pelancong di sini".... 

Wah! Dan2 tu dia pon nunjuk kad Tourist Guide dia... Siap gantung kat leher plak tu... Pastu betul kan jambul kasi ke depan... Ehhh... Nape ko tak pakai baju kot... Berseluar yengki... Dengan tali leher sekali aje diri kat tepi jalan tu?  He He He...

Aku dah rasa fishy... Bior betul Mamat ni... Nampak rupa macam tak siap aje... Kategori jamban pecah jugak ke nih? He He He...

Dia dah start nak mengayat "Di sana ada Toko Silver... Cantik2"... 

Then...

HH saje acah2 dia "Kamu mahu bawa kami naik apa? Ada kereta"...

Dia jawap "Kalu mahu jalan kaki aja juga bisa"... 
* Sambil tunjuk ke arah sawah padi.... 

Dia sambung "Ikut jalan pintas aja dari sawah padi sana... Kalu dari jalanraya... Naik motor juga  bisaaaa"....
* Erkkkk! Ikut sawah????

HH tanya lagi "Kamu ada dua motor?"

Dia jawap "Satu motor pon bisa naik 3 orang"....
* Pitam...

Terus mata aku membulat besooooo!

Big Big question mark di situ... 

Sinetron ketahian apakah yang cuba ditonjolkan Mamat Indon itu saat ini?????

Bak kata Ogy Ahmad Daud dalam citer Ali Setan "Cakap apa ni??? Cakap orang gila?"...

Ko ni dah rabun babun ke pe... Ko nampak tak aku ni objek beso mana yang ko nak ajak naik motor bertiga... 

I'm a Big Big Girl... In a Big Big World... He He He....

Aku tak mo bayar ganti rugi kalu motor ko patah tiga... Tak kelakor ok!

Sekali lagi... 

Si HH saje acah2 lagi....

HH tanya dia "berapa kena bayar kamu?"...

Dia jawap "20 Ringgit Malaysia"...
* Aku dan HH dan berpandangan sesama sendiri...

HH tanya lagi "20 Ringgit berdua?"...

Dia balas "20 Ringgit seorang"....
* Dasar pundek mata duitan... He He He...

Haaa... Nampak? Nampak? Nampak tak perangai orang tamak... Amboiiiii... Nak kenakan aku in Ringgit Malaysia pulak... 

Then... 

Aku dah malas nak layan... Manusia macam ni very annoying... 

Kami just cakap "Enggak ngapa... Kami cuma mahu lihat2 aja di sini"... 

Terus blah....

Then...

Aku nampak sawah padi terbentang luas... Rasa nyaman dan aman kat sini... Aku suka tengok sawah padi yang berlatar bukit bukau... 

Nampak tu... Pesawah tu dok nengok je kita orang ceroboh sawah padi dia tak mintak izin... He He He.. 

Kat jalan sawah padi ni lah si Mamat Indon sengal tadi tu kata ada shortcut nak ke kedai silver... 

Aku dengan HH nengok... Usahkan kedai... Bayang bumbung kedai pon tak ada... 

Faraj Mak Lu laaa ada kat situ! Kah Kah Kah...

Tapi... 

Inilah hikmah sesat dan salah jalan... 

Aku dapat jejak kaki dan menikmati sekitar Ngarai Sianok ini dengan lebih dekat lagi... Hu Hu Hu...

Kalu dari Taman Panorama Lobang Jepang... Kita hanya dapat melihat pemandangan Ngarai Sianok tu dari atas bukit aje... 

Tak dapat nak pegang2.. Ramas2... Raba2... Sawah padi tu... He He He...

Cute kan orang-orang kat tengah sawah tu? He He He...

 Jom kita balik...

Kami berjalan tanpa arah... Redah apa saja yang ada di depan...

Ada satu jambatan kat depan... Dan ada anak sungai..

Inilah sungai Ngarai Sianok...

Pemandangan dari sini plak...

Secara kasarnya... Inilah map perjalanan membetis kami... Perhatikan yang berwarna merah tu ek... Itulah laluan kami... Dan yang warna hijau tu... Nanti aku explain...

Dah puas ronda2 kat Ngarai Sianok ini...

Kini tibalah waktu untuk kami naik semula ke atas...

Kami riki2 dari orang2 yang ada kat situ... Kat mana nak tunggu Angkutan untuk ke Pasar Atas...

Kami plan nak ke Pasar Aur Kuning untuk shopping tapi singgah dulu kat Jam Gadang yang berdekatan dengan Pasar Atas... 

So...

Kami pon tunggu laaa Angkutan seperti yang dicadangkan...

Malangnya...

Setiap Angkutan yang lalu... Semuanya penuh!

Huishhhhh! Tak kan nak membetis lagi??? Otot2 dah mula longgar nak tercabut dah nih... Kalu semua tercabut... Apa je yang tinggal? He He He...

Tunggu punya tunggu.... 

Lama2 tak boleh tunggu... 

Kang keras pundi plak aku kat situ... He He He...

So... Kena fikir dan fikir cara macamana nak escape...

Akhirnya kami temui satu solution... 

Tapi...

Ada sesuatu telah berlaku sehingga terpisahnya aku dan HH... 

Semuanya aku akan kongsikan next posting...


BERSAMBUNG...

60 comments:

  1. Betik turun ngan laju??? Bior betik!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu ikut kamus dwi bahasa... Betik tu Papaya... He He He... Tak taw laa plak kalu ko jumpa ustaz Ismail Kamus betik jadi lain... He He He...

      Delete
    2. Hahaha... Dia saja ajak ko naik motor bertiga.. Kot patah riuk motor dia ley claim lebey sikit.. Dpt moto baru...

      Delete
  2. macam menakutkan je lobang jepang tu. hahahah :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak memang seram naakkk... Terpacak kacak segala bulu Makkk! He He He...

      Delete
    2. bulu terpacak kacak mencanak-canak? wow! hahaha SS nih =D

      Delete
    3. Mencanak canak peranakan... He He He...

      Delete
  3. aduhh..sakit perut, gelakk..

    akak cuma tengok Ngarai Sianok dari Taman Panorama..biasalah masuk taman kena bayar..masuk jg Lubang Jepang tu, kena bayar lagi, ambik tourist guide, kena byr jg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sana semua Lobang kena bayor... Lobang jamban pon kena bayor... Lobang kubur je yang free agaknye... Kah Kah Kah..

      Delete
    2. chiss kemain byk nau lobangnye kahkahkah

      Delete
    3. Dah macam lagu Salih Yaacob... Gali lobang tutup lobang... He He He...

      Delete
    4. pinjam uwang bayar hutang hehehe

      Delete
    5. Dolu ditendang sekarang disayang... Dolu dolu dolu... Ehhhhh... Salah lirik! He He He...

      Delete
  4. Cantik gambar awak..guna kamera apa yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ... Alamak... Segan nak jawap.. Guna camera buruk aje zaman dulu kala... Canon... :-)

      Delete
  5. lubang jepang tu lokasi wajib lawat ...ambil berkat katanya...

    SS, dia tahu org malaysia semua jutawan kalu ke Indon sbb tu dia berani letak harga tinggi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia jual mahal... SS tak mampu nak beli... He He He...

      Delete
  6. apa yang ada dlm lubang tu smpai kena bayar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah SS susah nak jawap soalan tu sebab bukan SS yang buat Lobang tu... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. nasib lubang tu besar.. law x mcm cita p ramli tu.." lubang hidungmu menjadi pojaanku'...

      Delete
    3. Itu ok lagi... Takut 7 kaki panjang 3 kaki lebar... Siapppp dalam lagi membawak ke 7 kaki... He He He..

      Delete
    4. ok blurr sekejap.. memikir benda apa...

      Delete
    5. oookk.. paham2... alah mana taw dia membawa ke suatu tempat yang indah ka.. keluar2 ja dri lobang tu..dh lain SS

      Delete
    6. Membawa ke mana Cik Zarul Farhana? Ke Marry brown kaaa? He He He...

      Delete
    7. membawa ke bintang bersama2 mamat baru keluar lobang tu...

      Delete
    8. Ke bintang tak pe dikkk nonn... Jgn ke kuborrr... He He He...

      Delete
  7. apasal pic byk si HH di depan ja.. sebagai penunjuk arah ka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. HH jadi kompas! GPS bergerak! Kalu sesat... Jadilah GPS rosak!

      Delete
    2. ingtkn td pejabat pos ke apa la...

      Delete
    3. Ni mesti Cik Zarul Farhana tak baca sampai habis... Mabuk makan kek laaa tuh... He He He...

      Delete
    4. Cik Ana... Try laa pakai GPOS... Kalu sesat jugak... Kembali laa ke pangkal rahim... He He He..

      Delete
    5. kembali ke pangkal rahim? hahaha takot buleh meraung mcm menopos lak nanti naya naya hahaha

      Delete
    6. Maybe POSmen boleh jawap soklan MenoPOS tu... He he He...

      Delete
    7. boleh guna pakai GPoS ni..
      ingat ke pangkal rahin maharaja lawak tu hehehehhe...

      Delete
    8. Rahim Maharajalawak tu ada pangkal rahim ke? Kat mana pangkalnye? Keh keh keh...

      Delete
  8. hahhahaha...kelakar...sy boleh bygkan SS nek motor bertiga...adehh..sape yang kena duduk tgh??? SS??? sekali lagi gelakkkk....hahahahahhaha...

    psstt...xsabar lak nk tunggu next entry..nk tau kesinambungan sinetron ini...hahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS yang bawak motor tu... Si Mamat sengal tu duduk kat tayar... Bukan tayar motor tapi tayar lori... Keh Keh Keh....

      Delete
    2. hahahhaha....kena lenyek laa mamat tu kang...

      Delete
  9. sawaah padi i like hehehe.. den kalo scenery scenery layan.. ni menapak semata mata nak amek gambar lobang jepang..?? kagum kagum hoho.. terbelit belit lidah nak nyebut..

    ReplyDelete
  10. Cantiknya view kat ngarai sianok tu. Berbaloi la sesat ke barat pun,..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat SS tak ada sawah padi... So mmg teruja jugak la sekali sekala berkubang kat situ... He He He...
      * jakonnn...

      Delete
    2. baik mai berkubang ja kat Kedah ni... bukan setakat nk brkubang.. bekebang..berkobang semua boleh

      Delete
    3. Nak berkompang boleh? He He He...

      Delete
  11. Lawa! Dari kusut2 masai terus jumpa view macam ni...haruslah jiwa tenang. Minus kusut fikiran nak fikir jalan balik lah kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time mencari bukan setakat masai je kusut... Segala misai pon kusut... He He He...

      Delete
  12. Cian gugurl tetanjat. Hehe..
    Meh akak tolong kutipkan jantung tu kalau tergolek n suture kan (jait) balik. Hehe..
    Mat ganja? Ishhh..careful. Tapi nape gambar cam minah je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. NAZECK dah macam Apek tukang jahit dlm Ali Baba Bujang Lapuk... Ha Ha Ha... Tu bukan Minah tapi dah mcm org zaman batu... Hi hi hi...

      Delete
    2. Haah betul jugak tu..kui3.
      Ehhh apasal saya type kakak pulak tu. Rasanya I muda lagi. Ouchhh...

      Delete
  13. Amboi tourist guide hape kemende nak soh naik moto bertiga..
    Takkan nak dok rapat sampai peluk dia.
    Tak sanggup maaakkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tengok jambul... Ada rupa ayam jantan skit... He he he...

      Delete
  14. hahaha... adeh.. memacam.. dari jumpe indon kusut masai, naseb tak kne kejar! haa.. pastu lubang jepang tu.. curious gak nk tau dalam die ade ape.. tapi nampak macam seram lak, da kalau nak kne ade guide bagai, besar sangat ke dalam lobang tu..? haha.. tapi paling tak bole bla yang tukang angkut moto tu.. adeh... maksudnye rm40 la kan.. naek betige pulak? haa.. memang sesuai laaa dengan ayat ogy tu... "cakap apa ni? ckp orng gila?..." hahahadoii >.< =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tahu laaa nak digamborkan size lobang jepang tu cemana... Beso skit dari lubong idung ahmad nisfu dalam bujang lapok laaa kot... He He He....

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...