Friday, 26 December 2014

Kembara Padang, Indonesia - Day 2 - Pasar Aur Kuning

Entry sebelum boleh baca di SINI...

Selepas aje menamatkan drama sebabak di Pasar Atas... Kami gerak ke Pasar Aur Kuning pulak...

Nak naik apa? Naik Ojek lagi ke?

Ojek mojekkkkk... Takkkk deeeee...

No way ok! I will not let banana pregnant two times.... He He He...
* Akak memang broken english diikkkk....

Kalu boleh... Aku tak nak menambah babak dalam episod perjalanan aku seterusnya... Yang lepas bior lepas... Yang penting adalah masa depan... Cewah!

So... Nak naik apa? Kereta kuda? He He He... Kang semput plak kuda tu bawak aku... Kalu kuda semput sape nak bagi CPR? He He He...


Baiklah jangan pecah2 kepala...

Mari aku detailskan perjalanan dari Pasar Atas ke Pasar Aur Kuning...

Menaiki Angkotan adalah satu pilihan yang terbaik buat masa ni...

Tapi...

Perlu diingat!

Setiap Angkotan ada laluan destinasinya sendiri... Jangan nak main tahan aje dan suka2 naik... Tanya dulu sebelum naik!

Sebagai reference...

Masa aku kat Pasar Atas...

Aku pon tercangak2 jugak... Tunggu2 jugak kat tepi jalan besar... Kot2 ada Angkotan lalu....

Harammmm tak ada!

Eh! Mana nak dapatkan Angkotan kat Pasar Atas nih?

Kami tanya2 orang kat situ... Rupanya... Angkotan ada kat belakang bangunan Ramayana....

So... Masuklah kami ke bangunan Ramayana tu... Keluar ke pintu belakang...

Berduyun2 Angkotan menunggu kat situ... Memang tak susah cari pon... Senang je!

Naik Angkotan warna merah untuk ke Pasar Aur Kuning... Most Angkotan yang tunggu kat belakang bangunan Ramayana memang warna merah...

Untuk kepastian.... Tanya supir tu dulu sebelum naik...

Sebelum naik... Si HH tanya supir tu "Ke Pasar Aur Kuning enggak?".... Supir tu jawap "Iya2 naik"... HH tanya lagi "Berapa tambangnya?"... Supir tu macam nak tak nak jawap taw... Dia suruh naik aje...

Actually, kami dah tahu bayarannya memang standard IDR 3,000.00... Cuma nak kepastian aje...Mana tahu kan... Kot2 dah naik harga...

Then... Kami pon naik...

Beginilah rupa dalaman Angkotan...

Dalam Angkotan tak ada aircond... So... Kena lah bukak tingkap... Free air...

Dan...

Jangan ko impikan kerusi empok nak melayutkan bontot... Kerusi keras melanton aje yang ada... Nasiblah kalu bontot ko bisul... He He He...

Perhatikan dalam gambar di atas... Ada sorang budak kecik lelaki...

Asik pandang aje aku... Tak tahu apa motif dia pandang aku macam tu...

Akakk taw dikkkk... Akak memang comel... He He He... Tapi... Janganlah usha akak macam tu.... Akak segan! Kang akak ajak adikkk kawin baru tahu... He He He...

Budak kecik tu turun aje... Ada sorang budak sekolah lelaki naik... Baru balik sekolah agaknya sebab lengkap dengan uniform sekolah... Dia duduk sebelah aku...

HH cakap... Sepanjang perjalanan... Budak sekolah tu asik pandang aje camera aku... Pastu pandang bag aku... Then.. Dia pandang bag sekolah dia yang koyak rabak... Adusss....

Aku tak perasan plak budak tu tengok aku... Budak tu dah turun baru HH nak citer... Lorrr! Kalu aku tahu dari awal... Aku hulur duit kot kat budak tu  suruh dia beli bag sekolah baru... Adeiiii....
* Rasa bersalah...

Angkotan ni dok pusing sana sini cari penumpang... Dia stop kat banyak tempat... Salah satu tempat adalah Pasar Bawah...

Kalu nak berhenti memang tak ada loceng ko nak tekan... Angkotan ni sejenis van bukan bas... He He He...

So... Kalu nak turun... Kena jerit kat supir tu "Mass kiri yaaa Mass... "Masss kanan yaaa Massss"... Haaa itulah dialog2 yang akan dilontarkan oleh penumpang... Aku dah naik hafal dah...

Kat Indon ni... Memang susah nak tengok duit baru... Semua duit buruk... Ada tu... Aku tengok penumpang bayar supir ni dengan duit dah tak serupa duit dah aku tengok... Memang lunyai habis! Tapi duit lunyai tu tetap laku... Even duit conteng pon laku...

* Pause kejap!

Citer pasal duit conteng...

Beberapa hari sebelum kami ke Padang ni... Kami sempat tukar duit...

Tup Tup sampai je rumah... Terselit dua keping duit IDR 100,000.00 berconteng... Conteng kat muka plak tu... Adusss...

Nyesal plak tak check... Tapi... Bila dah sampai Padang ni... Duit conteng ke... Duit rabak ke... Duit tak serupa duit ke... Tetap laku kat Padang ni... Janji ada duit! He He He...

Sejak dari tu... Jadi pengajaran jugak kat aku... Pasni kalu nak tukor duit kena check satu2... Pulangkan duit yang berconteng tak kira matawang apa sekali pun....

Kalu duit Ringggit Malaysia.. Duit conteng pon laku... Ko nak conteng besor mana pon tak pe... Dengan syarat asalkan ko tak conteng kat kepala Agong... Kalu terconteng skit je kat kepala Agong memang tak sah dan tak laku... Bank pon tak nak terima...

Angkotan yang aku naik ni.... Kadang penuh macam tin sardin... Kadang hanya kami berdua aje jadi penumpang... He He He...
 
Tips dari aku... Kalu nak naik Angkotan jangan sekali2 duduk kat berhampiran pintu.... Terutama kat bangku kayu tu... Ada sebab kenapa aku tak galakkan... Nanti aku cerita...

Ni lah view dalam perjalanan ke Pasar Aur Kuning...


Angkotan lain...


Setelah 20 minit dalam perjalanan... Akhirnya aku sampai jugak di Pasar Aur Kuning...

HH ajak aku penuhkan perut dulu... Lapor dah...

Kami makan kat sini... Nasi Kapau Uni Lis...


Lauk kat sini memang banyak...

Sedap ke tak?

Ntah!

Sebab aku ni... Kalu dah lapor kebulur... Memang aku melahap aje apa yang ada kat depan mata... Tolak meja dengan  kerusi je... Semua aku bedal!  He He He...

Aku ada terbaca kat dalam beberapa blog.... Kalu nak makan kat Bukit Tinggi ni tak digalakkan amik makanan laut...

Tapi kat rumah makan Nasi Kapau Uni Lis ni semuanya daging... Tekak aku pulak dah tak boleh nak telan daging... Lagi pon aku ni fish lover... He He He... So... Dapat ikan keras macam batu Malin Kudang pon aku telan... Pedulik!


Si HH sibuk pilih lauk...

Lepas makan... Kami jalan2 sekitar Pasar Aur Kuning ni...

Aku usha2 barang kat luar pasar dulu...

Masa kat luar Pasar Aur Kuning ni...

Si HH terbekenan kat satu baju... Try laa tawar harga rendah... Tapi penjual tetap dengan harga asal...

Then...

Pe lagi... Buat laa drama tarik tali kat situ...

Bab2 drama queen serah kat HH...

Caranya?

Jalan je ke depan skit...

Muka kena arrogant nak mampos... Walaupun sebenarnya dalam hati kalu dah berkenan harga mahal pon nak beli... He He He...

Tapi jangan give up dulu... Maintain ego tinggi tak nak merayu...

Jap lagi...

Terpekik terlolong laaa peniaga tu  panggil balik! Setuju kasi harga yang kita mintak... He He He...

Bersusun patung kat luar....

Aku suka datang Pasar Aur Kuning ni... Walaupun tempat ni dikatakan banyak penyeluk saku... Tapi banyak gelagat2 penjual yang boleh kita lihat...

Contohnya moment macam ni... Aku tak tahu makcik ni junjung apa... Bukan main laju makcik ni berjalan...

Then kami masuk ke dalam Pasar pulak...

Kami singgah kat satu kedai jual tudung dan macam2 accessories wanita...

Si HH macam reluctant nak beli baju inner kat sini... Dia kata "kat Malaysia pon ada"... Tapi aku belek2 material dia macam tak sama aje yang kat Malaysia... Then... Aku paksa jugak si HH ni beli... Sebab Minah ni... Masa kat situ dia tak fikir panjang... Dah balik Malaysia nanti baru nak menyesal... Haishhh!

Pasar Aur Kuning ni memang besar ok... Banyak bahagian...

Masa aku lalu kat barisan kedai dalam Pasar Aur Kuning ni...

Ada sekumpulan budak lelaki... Salah seorangnya tetiba terperanjat sebab aku lalu depan dia siap dengan camera bagai...

Pastu dia kejakonan dan ngumpat2 aku kat belakang... Aku diam sengih aje... Kalu korang terserempak dengan orang macam ni just senyum aje laa... Aku dah biasa dah kena macam tu...

Dorang akan ingat kita ni wartawan sebab usung camera beso dabak... Ha Ha Ha...

Dan setiap kali aku jumpa orang dalam pasar ni... Mereka akan tanya kita dari mana... So... Jawap je laa dengan ramah sebab mereka pon tak sombong...

Actually... Aku nak cari telekung jenis kain lycra... Tapi cari punya cari tak jumpa... Semuanya cotton sulam... Adess....

Jalan punya jalan...

Terjumpa satu tempat orang jual telekung cotton sulam...  Cantik giler sulam dia... Halus plak tu... Si HH je laa yang suka... Tapi aku cakap kat dia "Why not survey dulu... Kang ko jumpa yang lagi lawo ko regret plak"...

Kami teruskan meronda dalam Pasar Aur Kuning ni... Ada a few things jugak laa yang kami beli...

Aku sambar satu telekung travel... Macam2 color ada...

Kami tanya peniaga telekung ni "dimana yaaa banyak kain sulam?"... Then peniaga ni baik hati explain cara nak pegi... Dia kata area situ banyak kain sulam cantik2...

Kami ikut jalan ni...

Ada Masjid Al-Munawwarah di depan sana...

Berhampiran Masjid Al-Munawwarah inilah kami cari kain sulam...

Kami singgah di butik ini...


Aku punya target.. Aku nak simple aje... Murah pon tak pe... Janji ada... Aku bukan nak extravaganza sangat... Aku bukan retis! Nak beropol berkerawang berkelambu bagai... He He He...

Lagi pon aku pakai sekali aje pada hari raya pertama... Itu pon pakai beberapa jam aje... Lepas dah cekik kuih raya... Terus bogel... He He He...

Ada skit tips aku nak kasi... Mende ni penting...

Untuk kebanyakan standard orang Malaysia... Biasanya kain pasang kita dikira 4 meter betul? Lerang atau lebar adalah standard juga betul?

Tapi...

Kain pasang kat Pasar Aur Kuning ni adalah 3 meter hingga 3.5 meter aje ek... Tak cukup 4 meter ok... So... Kena tanya dan pastikan ukuran dulu...

Cuma...

Bezanya adalah lerang atau lebar kain tersebut yang lebih luas berbanding kain kita di Malaysia...

Entah lah!

Aku nak citer pon aku tak reti sangat sebenarnya... Si HH yang pandai menjahit tu pon confuse!

Puas aku tanya budak yang jaga kedai ni... Orang gemuk dan tinggi boleh muat ke pakai kain sulam ni 3.5 meter ni?

Aku siap bagi contoh orang gemuk yang lalu depan kedai... Sendiri gemuk tak nak dijadikan contoh... He He He...

Budak tu cakap orang gemuk ke tinggi ke... Tetap tak ada masalah untuk buat baju kurung dengan kain sulam tu...

Adusss... Akak memang fail dikkk pasal kain ni... He He He...

Lepas budak tu explain dan siap demo lilit kat badan aku.... Aku ada faham skit2 laa...

Worse comes to worst akak buat sari je laaa dikkk... Ko mampu pakai sari di pagi Aidilfitri?  He He He...

So... Aku setuju beli...

Nak pilih kain pon memang lama giler... Sebabnya.. Budak jaga kedai ni siap keluarkan stock2 dia yang melambak tu untuk kami pilih... Banyak giler stock dia...Semua cantik2...


Nampak yang itu... Nak yang itu... Nampak ini... Nak yang ini... Memang haruslah berjam2 terbuang masa kat kedai kain tu! Padahal nak pilih 3 pasang aje... Adesss...

Budak kat kedai tu pon nampak comel aje... Layan baik je kerenah kita orang yang kadang tak masuk akal ni... He He He...

Aku dah pening dah... Tak tahu nak pilih mana satu... Akak keliru dikkkk.... Dah macam nak buta kaler dah akak nihhh.... He He He...

* Pause kejap!

Bila aku balik Malaysia... Tetiba aku gelabah sendiri.... Tengok balik kain aku beli tu... Sebab aku rasa macam pendek aje kain tu kalu nak buat baju kurung pesak...

Then baru aku terfikir...

Most orang Indon ni akan buat baju kebaya or kurung moden... Mana ada pesak2 bagai ni... Adeiii...

Masalahnya... Sejak kecik lagi aku dah dibiasakan dengan baju kurung pesak... So... Macam tak kena plak kalu kain sulam buat kurung pesak... Suka tak suka kena buat kurung moden...

Nampak tak... Betapa retronya akak ko nih dikkk... Siap berpesak bagai...  Nasib baik akak ni tak cucuk sanggul dikkk... He He He...

Adeiii... Tah macamana lah rupa aku ni pakai kurung moden nanti... Kalu kebaya... Dah tentu2 lah  macam sarung nangka... He He He...

Ntah laaa...

Aku ada bawak kain aku beli ni jumpa tukang jahit baju aku... Tukang jahit baju aku tu muka dia macam Fara Fauzana... Kah Kah Kah...

Bila dia terangkan pasal kain tu... Baru aku faham... Then baru aku lega.... Muka atakkk senyum... He He He...

Sebelum keluar kedai kain sulam... Aku tanya budak kedai tu... Kat mana boleh dapatkan kedai souvenir sebab aku nak beli fridge magnet... Boleh pulak budak tu tak tahu apa itu fridge magnet...
* Pitam...

Puas aku explain nak kasi paham... Last2 susah sangat nak paham... Aku sebut "Pelekat Peti Ais"... He He He... Then baru dia paham...

Dah siap beli kain pasang... Kami gerak ke tempat jual telekung sulam yang HH nak beli tadi...

Tup tup... Makcik jual telekung tu dah start nak kemas simpan semua barang...

Aikkk! Nape awal naaa makcik ni nak balik...

Dia kata "laluan sini waktu gini udah kurang orang"... Gitu plak!

So... Kepada yang berhajat nak datang ke Pasar Aur Kuning ni... Datanglah sebelum tengahari ek...

Aku perhatikan... Telekung2 yang orang jual di luar kedai lagi lawo kot dari dalam kedai... Somemore lebih murah dan dapat kualiti yang bagus....

Satu lagi yang aku nak beritahu... Kat Pasar Aur Kuning tu ada jual souvenir tapi bukan souvenir bercirikan Bukit Tinggi-Padang... So, better beli kat Pasar Atas...

Lepas dah puas bershopping kat Pasar Aur Kuning... Kami gerak balik ke Pasar Atas semula...

Naik Angkotan kat depan Pasar Aur Kuning tu jugak... Kat mana ko turun tadi kat situ jugak ko naik...

Angkotan memang banyak.... Tak perlu risau...

Waktu menuju ke Pasar Atas amik masa cuma sekejap aje... Dalam 10 minit dah sampai kat Ramayana... Tak macam masa datang tadi....

Lagipun penumpang dah penuh dalam Angkotan dan supir tak perlu pusing2 untuk cari penumpang lain... Sampaikan aku dan semua orang dalam Angkotan tu terpaksa berhimpit macam ikan sardin kat dalam tu...

Dah tak muat pon supir paksa jugak muatkan badan... Sampaikan bontot sebelah aku dah terduduk atas bateri kereta kat belakang tempat duduk supir... Hadoiiii....

Bayangkan lah... Kalu tetiba meletop bateri kereta tu.. Tak ke meletop jugak bontot aku...

Ehhhh! Ko ingat aku ni Jennifer Lopez ekkk ada insurans cover bontot...

Kalau apa2 jadi kat bontot aku... Insurans aku tak cover! Ko nak ganti bontot aku ni dengan bontot apa? Bontot ayam? Ko ingat ni lawak????

Dah laa buat orang macam ikan sardin... Penipu nak mampos pulak tu... Dia tengok gaya kami macam  orang luar ... Dia amik kesempatan mintak lagi extra IDR 1,000.00 berdua... Padahal harga standard cuma IDR 3,000.00 je seorang... So... Total kami kena bayar IDR 7,000.00 berdua...

Pada aku... Makan laa kalu ko nak makan dengan hasil menipu... Memang dasar anak pundek haram kan perangai... Puiiiii!

Ke manakah kami selepas ini?


BERSAMBUNG...

60 comments:

  1. Suspen betul part baju... Kalau x ley buat acaner tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tak boleh buat... Buat sari... Sari di aidilfitri... Hi hi hi...

      Delete
    2. kalau xleh.. buat ja kain hampaq meja makan masa raya nanti hihi

      Delete
    3. kalau xleh.. buat ja kain hampaq meja makan masa raya nanti hihi

      Delete
    4. Lebih baik buat lansiaq... Eh betul ker org kedah sebut langsir tu lansiaq? He He He...

      Delete
    5. dak la.. tirai la... hahahaha... tu over sgt semua nk Q ja kt belakang..

      Delete
    6. Ha Ha Ha... Mana SS tahu... SS budak baru belajaq kalu salah tolong joloq... He He He..

      Delete
    7. adohai SS.. dh muka tengah bertempek bedak sejuk ni.. hang buat lawak lak.. nk joloq apa ni... bukan musim cempedak dh...

      Delete
    8. Abis tu musim buah paa la ni... Buah kedondong kaaa...

      Delete
    9. musim banjir ja la ni...
      la ni xda musim buah apa2...
      buah kedondong pggil buat mera...

      Delete
    10. musim banjir ja la ni...
      la ni xda musim buah apa2...
      buah kedondong pggil buat mera...

      Delete
    11. Mera tu ape plaq? Hi hi hi...

      Delete
    12. hoi SS ! plaq (pulak) dah macam 'pelaq' (e as in epal) hahaha

      Delete
    13. Plaq ok lg... Jgn palat... Kah kah kah...

      Delete
    14. tapi ana kalau bahasa kedah plaq tu dri segi sebutan fh maksud lain... yg tak senonoh la..

      mera tu buah kedondong la.. xpon paggil buah amra.

      Delete
  2. part bdk sekolah tu..sedih sih... kecian dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada trbawa2 dlm mimpi x.. kot2 mlm dia mai ka.. hihihi...
      xpa. doakan dia ja..

      Delete
    2. Mimpi paaa? Lansiaq? He He He...

      Delete
    3. Hantu lansiaq pakai bedaq sejoq... He he he..

      Delete
    4. semalam ada citer hantu langsiaq kat tb3 hahaha

      Delete
    5. Hantu lansiaq masuk buletin utama kaaaa? Ha Ha Ha...

      Delete
    6. kecoh plak masuk tv3 tu... cekerama lah.. xtgk pon sebab nk balik asrama nnt dok bayang walaupon cita bohong ja tu

      Delete
  3. garangnya kakk. hahaha. kain pasang kat sana memang kecik2. sampai kat mesia boleh buat baju je. kain kena beli lainnn.

    hahahahampehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akakkk memang garang dikkk.. He he he... Yaaa kaaa kecik2... Tak pe2... Kita buat pesen baju ketupat sendat diaidilfitri... Hi hi hi...

      Delete
    2. Nak tempah ketupat sendat aidilfitri sepasang buleh, SS?

      Delete
    3. Bolehhhhhh! Berapa kilo kalori Cik Farrah MF nak? Keh Keh Keh...

      Delete
  4. den pun terkeno eh
    beli baju nak buat kurung pesak ...balik kena buat kurung moden.
    pakai rayo je lah sekali , lepas tu bergantungan dalam lemari

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try transform baju tu buat sarung bantal... He he he...

      Delete
  5. nampak macam empuk kerusi tu. hahahaha, banyaknya kain pasang. macam dekat pasar malam suasana dekat situ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naik kematu dah ponggong ni... He He He...

      Delete
    2. "naik kematu ponggong saye wak" -- ajis satar Seniman Bujang Lapok hahaha

      Delete
    3. Dorang duduk atas tilam... Saya duduk atas papan... He he he...

      Delete
  6. Replies
    1. SS pon rindu tmpt ni... Banyak kenangan... He He He...

      Delete
  7. Baru start baca, dah tergendala - I will not let banana pregnant two times tu meledakkan tawa tanpa henti. Berair dah mata ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cepat lap air mata tu... Kang menambah banjir... He He He...

      Delete
    2. Hari ni empangan air mata dah surut. Sambung baca journey SS :)

      Delete
    3. Kalu pecah kena cari pelampong... He He He...

      Delete
  8. tapi ada tips bagus la... kalau nk pegi sana ja..bawaj ja kamera besar gedabak.. mesti org akn ingt kita wartawan..so senang bg kerjasama ckit...hihi... pas2 semua pakat-pakat pandang ja.. mcm pemes lak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak lagi gedebak.... Bawak badak sumbu.... He He He...

      Delete
    2. pastu ckp plak cenggini : "saya Didik Budiarto melaporkan dari Pasar Aur Kuning" hehehe

      Delete
    3. Ibarat menarik kunci tiada patah... Susu anmum tiada tumpah... Karam singh walia melapurkan dari bilik mayat tibi 3 suku.... He he he...

      Delete
    4. hahahaha...
      bdk sumbu xmampu den nak angkatnya

      Delete
  9. boleh pokai gak poket kalo nyopping kat pasar ni sebab CT suka kain sulam. mau borong sakan hahaha.. da macam kerete lembu den tengok angkotan ape tah ejaan betul hahaha.. mmg kalo kat tempat cemni kena buat drama kan. sbenarnya bleh aje kasi kurang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu andong... Pakai kuda... Kuda buta... He he he...

      Delete
  10. memang rambang mata tengok kain sulam, telekung kat sini..rasa nak beli semua je..

    ye lahh, duit rupiah jarang ada not baru, selalu dpat yg dah kepam, lebam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa taw x pe... Juling dah mata ni... He he he...

      Delete
  11. suspender betoi la part kain pasang. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan suspender je... Susterngesot skali... Hi hi hi...

      Delete
  12. mcm xsabar jer nak tau nape xleh duduk kat depan pintu angkotan tu...takut tersombam kek luar ko??? hihihhi..

    psst...meh laa kongsikan sekali rege telekong ngn kain sulam tuuu...leh sy berangan2 jap ngn rege tuhh...hahahahahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti laa den citorr yooo... apo pasal tak boleh dudok kek situ... ko tompek tu koras ko... nanti den kobar kan... Ha Ha Ha...

      Nanti den kasi jugo hargo buek reference yooo... He He He...

      Delete
    2. huiihh...xsobar dah aso eh nak nunggu nih...hahahahah

      Delete
  13. Uiishhhh besaunya pasar!!! Rambang mata nak membeli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan rambang mata ja akak... robek duit skali

      Delete
  14. nak ganti dengan bontot ayam?? ko ingat ni lawak??? - hahahahahhaa... berbahak2 fazura gelak... ok fazura bagi 5 bintang! +D adeiii!

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...