Tuesday, 30 December 2014

Kembara Padang, Indonesia - Day 2 - Pasar Atas

Entry sebelum boleh baca di SINI...

Turun aje dari Angkotan penyangak keji tu... 

Aku terus masuk ke Ramayana...

Masuk je Ramayana... Aku terus tersembam kat meja ini... 

Nampak tu... Terhidang First Aid...

Tetiba aku kepeningan... Cuaca kat Bukit Tinggi hari ini seolah tidak menentu... Kejap panas... Kejap redup... Kejap membahang... Sampai muka aku pon dah naik legam... Tinggal lagi nak dipakaikan sari je nih... He He He...

Nasib baik laa si HH nampak sihat... Dia lah yang melayan kerenah aku... Nak itu... Nak ini... HH dah macam Suster bergerak... He He He... Dia yang belikan aku air dan roti kat Ramayana tu... Lama jugak aku lepak dalam tu... 

Siap kaki naik atas kerusi... Nasib baik kaki tak naik atas meja... Kaki aku dah keras.... Urat dah kejung... Maka haruslah aku kendurkan balik urat2 yang bersimpul tu... Orang kiri kanan nengok aje aku tayang kaki busuk kat situ... Pedulik!

Dah puas rehat... Aku dan HH jalan menuju ke Main Entrance Ramayana untuk ke Pasar Atas...

Tup Tup... Alamakkkkkkk! Hujannnnnnnn!

Ennnniiiii jemurannnn dah turunnnnnn! Angkattttt hujannnnnnnn!
* Dialog Pendekar Bujang Lapok... He He He...

Abisss laaa... Acaner nih?

Boleh pulak hujan turun dengan lebat.... Kalu aku main redah je kang... Silap haribulan boleh demam... Dah lah aku sakit kepala.... Adesssss...

Then...

Aku dan HH lepak kat satu food court depan Main Entrance Ramayana...

Pemandangan inilah yang ku lihat... Jam Gadang dari kejauhan...

Sambil tunggu hujan reda... Aku tumpang teduh kat sini... Aku perhatikan orang lalu lalang... Semua cari port melepak...

Aku tanya HH "Macamana kalu hujan memang tak reda? Kita nak redah jugak ke?".... HH blur... Then... Aku cakap kat dia "Pe kata ko pegi cari payung kat dalam... Aku tunggu kat sini"... 

Sepantas kilat Minah ni tinggalkan aku dengan meja kerusi bersepah kat situ... Minah ni memang pantang kalu disuruh bershopping... Confirm tak tolak punya...

Aku tunggu HH lama giler... Dia pegi cari payung ke pegi buat payung? Huh!

Masa aku tengah tunggu HH... 

Boleh plak aku tengok ada orang buat service amik dan hantar orang dari Pasar Atas ke Ramayana dengan payung beso dabak... Aiseyyymennnnn! HH lambat pulak... Kalu tak boleh jugak tumpang...

Perhatikan budak lelaki ni... Dia asik tengok aku je...


Lepas aku snap gambar budak ni... Dan2 tu dia pegi cari cermin mata hitam... Pinjam dengan kawan... Berdiri lagi depan aku... Kali ni budget posing retis yang tak boleh blah... Ala ala K-Pop laa kononnya... K-Pop mende kalu dengan baju batik gitu... Dah macam Pop Yeh Yeh aje...   Memang over ko dikk! He He He...

Tadah lagi muka kat aku... Dia ingat aku nak amik lagi gambar dia... Boleh tahan perasan jugak ko ni dikkk... Adeiii laaa... Ketawa mengekek dalam hati aku kat situ menengok aksi budak tu... Kah Kah Kah... 

Adeiiilah... Kecik2 lagi dah perahsantan ko dikk... Dah besau nanti tah perah apa lagi tahh agaknye...  He He He.... 

Hadoilahhh... Macam2 gilaa ada kat sini...

Tup tup si HH muncul dengan payung biru ni... He He He...

HH cakap bukan main susah nak cari payung... Kalu ada pon mahal... Lebih kurang IDR 70,000.00 atau RM 19.00 untuk harga payung sengal macam ni...

Haishhhh! Membazir betol! Kalu kat Malaysia tak sampai pon RM 19.00...

Apa nak buat... Itulah harga yang perlu kami bayar... Dari terbuang banyak masa menunggu dan terus menunggu...

Hujan yang turun memang membataskan pergerakkan kami... Dah pakai payung pon still kena hujan...

Kami berhenti di sini untuk beli t-shirt...

Memang banyak jualan kat depan Jam Gadang ni...

Aku naik kat bangunan ini... Saje gatal nak survey harga kain sulaman...
 
Most harga kain pasang sulaman kat Pasar Atas memang berdentum harganya... Kalu nak beli kena pandai tawar harga... Kelebihan beli kain pasang kat sini adalah most ukuran kainnya adalah 4 Meter which is standard macam kat Malaysia...

Then...

Kami berjalan2 di belakang bangunan Pasar Atas tadi.. Macam2 ada kat sini... Memang meriah...

Kalu nak beli t-shirt, key chain dan fridge magnet murah... Sila lah beli di sini... Jangan beli kat depan Jam Gadang... Kat depan tu mahal dan susah nak tawar harga...
 
Kami beli souvenir kat sini... Reference harga barang yang aku beli akan aku detailskan dalam 
pembentangan budget nanti ek...

Kat area sini je yang design t-shirtnya agak menarik... Aku sambar t-shirt putih Jam Gadang tu sebab printingnya timbul... Lain dari yang lain....

Singgah kedai ni...

Tuuuuu diaaaa berduyunnnn kerepek berlado... Paling famous adalah kerepek berlado hijau... Guna lada hijau... Kalu lada merah tu ada... Tapi lada merah kat Malaysia pon banyak... Kita test rasa kerepek berlado hijau laa pulak yooo..

Kite zoom in skit kat keropok ni... Keropok ni dibuat dari kulit lembu... Nampak rupa macam tak ada luar biasa... Tapi... Apakah rasanya? Ntah! Aku tak test rasa sebab mendengar bahan utamanya pon aku dah rasa kembang tekak... Rasa lembu laa kot.... Moooooouuuuu... He He He...

Dari Pasar Atas kami menuju ke Jenjang 44...

Apo bondo Jenjang 44 tu? Adakah azabnya sama dengan Kelok 44... He He He...



BERSAMBUNG...

97 comments:

  1. Asal la budak tu tgk ko cam nak telan... Kepek berlado hijau.. Huh .. Rare!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku terpesona tengok baju batik dia pakai... Ha Ha Ha...

      Delete
  2. sebelum baca. nk komen header dh lain.. ingt silap blog lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo... Gambo Mak Aji tu ke? He He He...

      Delete
    2. dulu gmbaq dok tunjuk sesuatu... ni gambar siap berspec hitam

      Delete
    3. Nasib baik laa Mak Aji tu berspek itam... Kalu dia jalan pakai teropong kang orang kata dia giler...

      Delete
    4. Mak Aji tu p travel mana tu...

      Delete
    5. Entah la Mak Aji tu... Tak tahu mana dia merambu... Ajinomoto kot... Hi hi hi...

      Delete
    6. moto ojek xpower la... baru naik xsampai sebatu..dh mampus tgh jalan

      Delete
    7. Jadi apa yang tak mampus tengah jalan? He He He...

      Delete
    8. Mak aji glamer va va voom!

      Delete
  3. kt malaysia dok famous kerepek kulit lembu tu... ramainya pegi sana mncari kerepek tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lorrr kat sini pon ada ke? Tak taw plak... Sodap?

      Delete
    2. entah la.. org kata sedap... tapi saya xpernah rasa dok trbayang kulit lembu tu tak mandi bapa hari hehehe

      Delete
    3. Amboiiii... Sampai ke situ pikiaq... He He He...

      Delete
    4. yelah... nasib bukan kulit kerbau...lagi la dok kumbang dlm lecah tu..

      Delete
    5. Itu laaa yg buat menambah sodap tu... Hi hi hi...

      Delete
  4. nenek slalu panggil CT gadang sebab maksudnya beso hahaha.. nak buek cem mano.. wa ang da memang gadang.. wakakaka

    eeyh jangan makanla kulit lembu oh no SS plis dont hahahah. kalau tak tahu maybe okay tp da tahu no wayy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maknanyaaaaaaa... Kulit lembu tu rasa menyesal laaa ehhh rasa dia... He He He...

      Delete
    2. ehh kenapa kenapa xleh makan...

      Delete
    3. bukan xleh eh tak tahu la boleh makan ke tidak sebenarnya..? no way CT tak akan makan hahahaha

      Delete
    4. CT takut lembu masuk dalam mimpi... Ha Ha Ha...

      Delete
    5. hahhaah lembu dok kejar dlm mimpi.. mintak balik kulit dia

      Delete
    6. Abisss laaaa kena cekik! Hi hi hi...

      Delete
    7. lembu pandai cekik ek... hahhaha bukan dia sepak ja ka..xpon tanduk ja

      Delete
    8. Kalu lembu yang amik bidang sukan memang menendang aje... Kalu lembu amik kulinari memang pandai cekik...

      Delete
    9. heeey hahaha.. sanggup ke makan kulit lembu..? x sanggop okaaay haha

      Delete
  5. Replies
    1. I very shy shy cat... Tersipu sipu penyapu di sini...

      Delete
    2. acececeh.. xyah shy shy cat sangat le..

      Delete
    3. Ok... Shy shy rat... He he he..

      Delete
  6. wah pasar di sana nampak bersih dan organize betul!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin dia pakai organizer laa kot.... He He He...

      Delete
  7. adoi la budak tu..dia bajet hensem cam Irwansyah kah? tshirt tu memang smart!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agaknyeee laaa kott... Split identity... He He He..

      Delete
  8. kerepek kulit lembu tu sedap, pernah makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa ye ke? Takut nak cuba... Ni pon first time jumpe...

      Delete
  9. hensem budak tu ss...nanti besar mesti muka mcm rano karno

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh geng dengan Herman Tino laaa ek... Hi Hi Hi...

      Delete
  10. a'ah. kat sana kerepeknya waduhh lain sekali rasanya. kekadang tawar gak. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waduhhh ngapaan tawar? Kalu tawar udah patut kurang harga... He He He...

      Delete
  11. Amboi Ss. ..ada feminat berbaju batik eh?kikikiki

    ReplyDelete
  12. ada kepek kulit lembu ehhh...xpnh dgr sebelum ni...musti budak tuh keciwa SS xamik gmbar dia...terkenang sampai ke mimpi...hehehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abissss laaa SS kena manderem pasni.... Abisss laaa... He He He...

      Delete
    2. mesti dia ada cita2 nk dtg mesia carik SS bila besar nnti...ala2...citer chenta gitu...hahahahhahaha

      Delete
    3. Chenta ke Cindai? He He He...

      Delete
  13. Bila sebut pasal keropok kulit lembu, teringat first time makan kat bukittinggi gak. Pak Unchu bawak kitorang dinner makan bakso (katanya bakso paling sedap kat bkttinggi), Kebetulan ada keropok kulit lembu tu atas meja makan yang di-pek kecik2 dalam plastik.. tergoda nengok pak unchu makan, saya pun cuba gak la..

    Rasanya not bad la.. tapi kalau fikir mendalam sangat pasal keropok tu boleh termuntah balik kot! haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepanjang SS kat sana... Pak Unchu banyak kali sebut pasal Cikgu... Dia rindu kat Cikgu laa tuh... He He He...

      Delete
    2. *terharu*

      Saya memang recomended Pak Unchu ni. Sejak first guna khidmat dia sebagai supir, dapat rasakan dia ni boleh dipercayai..

      Suka dengan cara dia layan tetamu..

      Low profile dan suka cara dia buat lawak! huh..

      Delete
    3. Betul tu Cikgu... Pak Unchu memang baik...

      Delete
  14. Wau,
    Meriahnya soping souvenir situ..budak tu bajet SS photographer..mana tau tetiba leh jadi glamer cam Tegar anyway Selamat Tahun Baru 2015

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaahhhh laaaaa... SS lupa nak suruh dia nyanyi skit... Dolu Dolu Doluuu tuu... He He He...

      Delete
  15. Wah...lupa nak mention..header picture baru eh?? so sweet

    ReplyDelete
    Replies
    1. He He He... Macih...
      * SS serkop muka dengan monitor... Tersipu2...

      Delete
    2. xpayah dok shy shy sgt aihhh... hahahah

      Delete
    3. Mesti laaa kena shy2... He He He...

      Delete
  16. Kasihan sama budak itu..mesti dia ingat SS ni paparadzi..itu sbb dia perasan retis kejap..layan je lah hihihih

    Mahal aih..harga payung cekik darah namanya...habis darah kering kena isap hheheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik cekik darah... Kalu cekik dara cemana? He he He...

      Delete
    2. ahahaha...kalau DARA i tak sanggup

      Delete
    3. Pinjam dara tu skit... He he He...

      Delete
    4. ahahaahha....tak leh pinjam..perlu BELI

      Delete
    5. Berapa? Sposen dapat dua? Keh Keh Keh...

      Delete
  17. Replies
    1. Daun pisang je free... Hi hi hi...

      Delete
    2. Uit SS, siap ada pembentangan bajet ye. Bagus dong, boleh jadi panduan yang lain. Teringin jugak nak ke sana tapi takut nak naik flight. Kalau zam zam ala kazam terus sampai kat sana ok lah.

      Delete
    3. Alolo sian urat kaki kejang. Jangan kejung sudahlah. Lain dah serious nye tu. Mari ibuk urutkan kakinya. Siapkan ongkosnya saja.

      Delete
    4. Payung kecik macam tu pun RM19. Lenkali mtklah tolong dengan Doraemon.

      Delete
    5. Tak ambik gambo budak tu lagi ke? Sian dia siap posing bagai. Hahaha..Dia ingaat SS reporter kot.

      Delete
    6. Aah..kembang jugak tekak saya dengar kerepek perisa leembu. Kalau bakso letak meatball lembu tu ok lah jugak :D

      Delete
    7. Tolonggggg bukkkk picit kakiiii sayaaaaaaa... Ha Ha Ha....

      Delete
  18. adei.. mahalnye payung tu... maybe sbb die time hujan kot... tu die hentam mahal! dah laa kecik.. mesti tutup mate je HH beli... aite... curious lak rase kerepek kulit lembu tu.. hahahahaha.. anyway... satu perkongsian yang bagos utk cari ole2..! hihhi... tapi kenapa time kat sini SS tak gune hidmat PU eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksudnye dari tempat SS HH terpisah time nak ke pasar atas tu... kenape tak minta PU bawa jalan je?

      Delete
    2. SS guna khidmat PU untuk perjalanan yang jauh... Yang susah nak dapat public transport... 1st day dan 3rd day aje... Itinerary SS pada 2nd day adalah santai dan shopping... Tempat2 yang SS nak pegi pun berada dalam kawasan bandar aje... Untuk setakat berada dalam bandar boleh aje jalan kaki atau naik Angkotan... So... Dapatlah kami ni berjimat... 500,000.00 supir per day VS 3,000.00 per person Angkotan plus priceless experience... Mana satu Cik Luna Paris pilih? He He He...

      Delete
    3. heh heh heh.... mestilah yang murah kan... tapi bile bace experience SS dengan supir tu seram jugak.. yang angkot tu kire boleh tahan lagi lah ade HH, tapi yang moto tu adei... seram jugak lah.. sbb berpecah kan mase tu... sorang2.. naseb korang pun tak mengelabah..

      tapi mmg betul lah.. bace review SS ni macam betul2 same mengembare tau...! haha.. ade bakat jadik jounalist!

      Delete
    4. Bakat menyanyi pon ada... Tapi kena nyanyi kat laut senang nak terjun.. He he He...

      Delete
  19. SS sedap tak kerepek berlado hijau tu?
    Baru first time dengar kerepek kulit lembu. Sebelum ni biasa tengok orang minang masak gulai, buat sup & sambal tahun guna kulit lembu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Farah MF.... Kerepek berlado hijau tu sedap! Ada keunikan rasa... Masa nak naik flight balik hari tu... Berkotak2 orang Malaysia borong... Rugi plak tak beli banyak... Adusss...

      Delete
    2. kepek belado hijau tu kepek pisang ke..??

      Delete
    3. dh blk mesia bru nyesal x bli krepek byk2...

      Delete
  20. Rin msuk Ramayana smata bli PopMi....hahaahahah

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...