Monday, 15 December 2014

Kembara Singapore - Orchard Road

Hari ini 13 December 2014... Aku bangun awal pagi... Bersiap dan berkemas apa yang patut... Plan aku hari ni adalah untuk menerjah cross border Singapore... Yeahhh!

Bagi yang kaki shopping... Setiap hujung tahun adalah waktu terbaik untuk shopping di Singapore  sebab ada Christmas Sales!

Dan waktu terbaik untuk terjah Singapore adalah pada pertengahan bulan... Sebab orang2 yang berada di jalan tidak seramai pada awal atau hujung bulan...

Pagi tu...

Lepas sarapan... Aku dan HH gerak ke BSI...

Sampai aje kat BSI... Aku dapati... Parking kereta kat BSI ni semacam aje penuhnya... Nasib baik kami agak awal jugak sampai... So... Masih ada beberapa kotak parking untuk kami...

Aku lebih suka parking kereta kat BSI... Sebab bayar parking murah RM 15.00 sehari... Then cross border naik public transport aje... Senang...

Scan passport seperti biasa di BSI...

Aku dapati orang Singapore menderu2 nak masuk Malaysia...

Then... Kami turun ke Terminal Bus....

Sekali turun... Tup Tup... Mak hoiiiiiii pesal ramai sangat beratur nak naik Bus 170 nih!
* Pitam...

Then HH ajak aku kejar Bus 950 plak... Tapi penuh jugak!

So... Menunggu laa kami untuk the next bus... Membusuklah kat situ...

Dalam 15 minit kemudian barulah Bus 950 sampai... Nasib baik ada tempat duduk...

Kalu naik bus dari JB ke Singapore... Aku lebih suka beli secara manual je tiket bus... Sebab charge in Ringgit Malaysia... Bayar kat dalam bas... Waktu balik aje aku guna EZ Link card... Simpan ek tiket ni sampai cross border... Jangan hilangkan...


Jalan memang jam kat jambatan tambak... Nasib baik ler naik bas... Kalu naik kenderaan sendiri memang merengsakan... Buat habis minyak aje... Sebab... Kena beratur panjang...

Sampai kat Imigresen Woodlands... Pemandangan inilah yang ku lihat... Indah kan? Lautan manusia... Bau pon semerbak harum! He He He...

Yaaaaa Rabbbi!

Inilah pertama kali kami berdepan dengan suasana ini... Sangkaan kami bahawa pertengahan bulan kurang orang sememangnya meleset sama sekali...

Kami lupa yang bulan ini adalah musim cuti sekolah! Walaupun matawang Singapore naik mencanak namun orang ramai tetap berlumba2 nak masuk Singapore... Melawat sedara mara kot... Ada tu aku nengok siap angkut seguni kerepek plak... Buat buah tangan kot... Kat Singapore tak ada kerepek ke? Ha Ha Ha...

Pause!

Beberapa hari sebelum aku ke Singapore ni... Nilai matawang adalah SGD 1.00 = RM 2.66...

Duit Singapore dah makin tinggi ok...Memang dari dulu pon susah nak turun... So... Kepada mereka yang duduk jauh dari JB dan belum pernah jejak Singapore... Planlah sesuatu sebelum nilai matawangnya cecah angka 3... Tak berbaloi dengan nilai angka 3 semata2 nak jejak Singapore kan... Baik lepak kat Aussie ke... Japan ke... Korea ke kann... Dapat merasa negara sejuk... Ha Ha Ha...

Beratur punya beratur... Barisan yang kami beratur macam tak gerak2 ke depan... Hadoilahhh... Buang masa ok menunggu kat Imigresen ni...

Akhirnya... Selepas 2 jam berdiri dan beratur melabuhkan punggong... Barulah passport aku di cop! Letih! Separuh tenaga dah habis kat sini...

Sampai kat terminal bus Woodlands... Tunggu balik Bus 950... Nasib tak ramai yang beratur nak naik bas ni... Menunggulah aku membusuk sekali lagi kat sini...

Aci belakang aku ni asik laaa nak menyondol aku dari tadi... Aku punyalah beso ko nak sondol2 buat apa? Dah tak ada laki ke kat umah? He He He...

Bus sampai je.. Kami turun kat Station MRT Marsiling... Nak turun kat Station MRT Woodland pon boleh... Sama aje... Then naik MRT menuju ke arah Station MRT Marina Bay tapi turun di Station MRT Orchard...

Nasib baik dapat tempat duduk... So... Ada lebih kurang 14 station untuk sampai ke Station MRT Orchard... Sempat lagi membuta hilangkan penat...

Ok... Dah sampai Orchard... Ke manakah arah kami?

Toleh kiri toleh kanan... Terus! Kami nak ke Lucky Plaza dulu sebelum ronda2 kat dalam Orchard ni...

Keluar ikut Gate A...

 Untuk ke Lucky Plaza... Kita akan lalu Tang ni dulu...

Tapi sebelum tu...

Kami sempat picnic kat depan Tang ni... Ha Ha Ha... Si HH siap tapau roti Tuna... Pe lagi mari kita cekik sambil perhatikan orang lalu lalang... Jana balik kuasa tenaga yang dah hilang...

Lucky Plaza hanya bersebelahan Tang aje... Jom kita terjah!

Mari kita masuk...

Kat Lucky Plaza ni ada macam2... Murah2... Kalu nak beli souvenir pon banyak... Aku jumpa key chain 40 biji berharga SGD 10.00 kat level bawah... Murah ke mahal? 40 bijikkkk ok! Maka bukalah bijikkkkkkkkkk.... 
* Bijik mata tu beso2... Ha Ha Ha...

Tapi kami tak beli pon key chain tu... Kami ke kedai perfume... Kat sini memang boleh beli minyak wangi dengan harga yang murah... Most made in India... Bukan bau minyak keling ek... Macam2 brand ada... Kami dah biasa borong kat sini... Bau minyak wanginya best dan agak tahan lama...

Tengok si HH tu dah rambang mata...

Pilih laa yang mana suke... Orang cakap kat Hong Kong lebih murah... Tapi aku tak sampai lagi Hong Kong tu... Nanti aku dah sampai bolehlah buat comparison...

HH bersama hasil tangkapan... He He He...

Aku dok usha2 jugak kasut... Kasut kat Lucky Plaza memang murah... Tapi aku ni susah nak dapat pilihan kasut yang sesuai dengan kaki aku... Adeiii...

Baju sejuk pon banyak kat sini... Cantik2... Branded tapi murah... Aku ada usha jugak brand Bossini harga around SGD 59.00... Aku tak beli pon... Just tengok2 aje...

Lepas dah cuci2 mata kat Lucky Plaza... Kami jenjalan sekitar Orchard Road...

Kite selfie dulu...

Nak jugak meraba montot Rusa... He He He...

Pokok Krismas everywhere...

Ehhhh! Celah kangkang plak dia...

Depan Paragon...

Bus Stop...

Batu di susun2...

Bangunan Paragon...

Lepak santai...

Arca Septriasa... Ehhh...

Ngee Ann City...

Sebelah Nge Ann City ada Takashimaya...

Aku jalan ke depan lagi... Area bangunan ISetan... 

Aku dok lepak kat depan Pasticceria Ferrero ni... Kat sinilah coklat Ferrero di masak... Aku dok usha2 dari luar chef mat saleh yang tengah mengadun bahan2 coklat... He He He...

Kat Orchard Road ni memang terkenal dengan area pusat membeli belah barangan berjenama...

Agak2 bile aku mampu nak pakai ni? Berangan!

Dah puas berjalan... Kami masuk ION Orchard...

Aku teman HH masuk kat Rubi... Then aku terpandang sandal ada tulis 'No Pig Skin'... Aku pelik... Kalu No Pig Skin buat apa nak mention... Then si HH pon tanya laa kat cashier... Kat sini ada yang pig skin ke? Then... Cashier tu jawap... Semua kat sini tak ada pig skin pon... Aku curious... Bila aku dah curious mula laa jantung aku nak jadi fast furious... He He He...

Lepas keluar aje dari Rubi tu... Aku terus jadi paranoid nak sentuh apa2 barang kat kedai lain... Bukan boleh percaya sangat... Sebab dulu si HH pernah terkena kat Skechers, JPO... Menjerit2 pekerja kat Skechers tu cakap kasut tu ada kulit babi... Si HH plak dah terpegang... Walaupun pekerja kat situ Cina tapi dia tahu orang Islam tak boleh pegang... Kalu dah tahu nape ko tak tulis signboard beso2 pig skin... Hadoi.. Tak memasal aku kena gali tanah untuk HH menyamak... Dah macam Tok Adi Tanah Kubur dah aku nih... Ha Ha Ha....

Kat sini... Memang ramai.... Kadang jalan dah tak nampak lantai... Sales giler2 kat sini...

Kalu korang rasa nak sambar baju winter... Boleh dapatkan dengan harga serendah SGD 29.00... Kasut boot winter serendah SGD 50.00... Jenama Mango.. H & M... Zalora dan sebagainya.... 

Maka kat sinilah areanya... Seriously murah! Offer ini hanya buka untuk hujung tahun nak Cristmas aje ek... Kalu korang pegi waktu lain... Memang tak ada dah barang2 Winter.... Aku just usha2 aje... Terasa belum masanya aku nak beli apa2 buat masa ni...

Sudah puas membetis kat Orchard... Kami decide untuk keluar dari sini... Ke manakah arah kami selepas ini?


BERSAMBUNG...

36 comments:

  1. Hahaha... Bontot rusa pun jadi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Better laa dari sondol montot orang... Ha Ha Ha...

      Delete
  2. Christmas decoration di Orchard Rd memang menarik....view malam sure awesome..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu malam penuh dgn lampu2... Hu Hu Hu...

      Delete
  3. woww....i luv shopping....rambang mata laa kalau g sana....hahhahaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila laaa pegi... He He He...

      Delete
    2. hahahaha...tunggu tabung penuh baru leh pgi

      Delete
    3. Kalu tabung penuh usahkan Singapore... Bulan dan bintang pon boleh sampai.. He He He....

      Delete
  4. Replies
    1. Ok... Nti nak usha kat HK plak... He He He...

      Delete
  5. gila best...
    amboi si rusa tu bukan main mngoda bontot dia... nasib baik kau rusa oi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik bukan orang... He He He...

      Delete
    2. murah sgt ka sana..teringinnya nk pa... danok masuk dh..sempadan Singapore ja dak g ni

      Delete
    3. Boleh tahan laaa... The best tu sebab brg dari luar kan...

      Delete
  6. hold jelah cita-cita nak gi USS dulu..gi USJ jelah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok jugak tu... Dekat dengan Shah Alam... He He He...

      Delete
  7. tudia aih manusia. jenuh nak kena selak manusia satu-satu baru boleh nak bejalan. patutla aci tu dok menyondol SS sesaje. windu laki die lettewww opsss =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayoooo amakkkk apakkkk... Dalam itu kaplaaaa ada batu besarrr ada dudukkkk...
      * jelir lidah

      Delete
    2. hahaha otomatik terbayang muka si M Zain dok begaduh dgn bini dia minaci dlm citer tu hahaha

      Delete
    3. Yang ini laki rumah ada duduk... Aci keluar rumah orang luar kasi sondol! He He He...

      Delete
  8. xleh jadi ni.. roomate lama dok ajak p jgk singapore.
    ada sedara kt sna katanya
    tggu tahun depan la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahun depan tinggal lagi 14 hari je Cik Zarul Farhana... Ha Ha Ha...

      Delete
  9. Mak oiii.. Tinggi jugak nilai currency S'pore kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah setinggi gunung everest... He he he...

      Delete
  10. Kalau bawak budak maunya dah nangis.
    Kerana lautan manusia...

    ReplyDelete
  11. oooit meraba montot rusa plak hehehe.. ttb SS jump entry singapore..

    sronok nyopping ye SS.. kawan yang duduk JB pun slalu nyopping kat singapore time krismes. bapaknya orang sana so ulang alik masuk tak apa rumah ada sana. uuish umat manusia ramainya.. i dont like la cemtu.. tapi tak berbaloi la naik flight kan.. kalo cem CT dr penang okay lagi..

    mango oooo nyum yum..

    ReplyDelete
  12. hohoho...boli apo tu SS..??? soping sakan nooo.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS ingat nk beli Lee Kuan Yew... Tak jual plak kat situ... Keh keh keh...

      Delete
  13. Memang nak kena repeat Sg ni. Haritu gi cuma sempat 2 hari je, sehari kat USS nun. Pastu gi Orchard Road banyak malls tengah renovation bagai. Scary kan currency Sg naik. Aku nampak kat KK aritu 2.7 ko! Nangis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bie... Kalu ko nak ke SG... Tuko je kat SG...

      Delete
  14. nysal x baca entry ni sblm gi singapore aritu.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. datang sini masa chrismas mmg berbaloi! ha ha ha....

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...