Friday, 30 May 2014

Kembara Nagoya, Japan - Day 3 - Sakae at Night

Entry sebelum Kembara Nagoya, Japan - Day 3 - Nagoya Mall

Malam ni adalah malam terakhir aku di Nagoya, Japan... Rasa sedih pilu hati enannessss plakkk...  Kalu ikutkan 4 hari kami di sini... Hanya 2 hari full je kami dpt berjalan... Sebab... Hari pertama on way datang.... Dan... Hari terakhir on way balik... Rasa tak puas! Banyak tempat menarik kat Nagoya ni sebenarnya... Kalu aku ada peluang datang lagi... Aku nak ke Gifu dan Korankei Valley...

So... Malam ni... Aku nak lepak lama skit kat hotel... Sambil rendam kaki... Sambil bersiram... Sambil nyanyi lagu suriram oooo suriramm rammm rammm... Dan.. Sambil kemas bag yang sarat dengan barang yang dibeli sepanjang berada di sini...

Tup Tup... Belum sempat aku nak menyambil... Tetiba... HH bertempek kat telinga aku... Dia ajak keluar pegi Sakae plak... Paksa aku shopping sebab still ada duit lebih... Aikkkk! Bukan tadi ko kata tak payah pegi Sakae lagi ke? HH buat muka longoi aje... 

Aku tak sempat nak mandi... Tak sempat nak salin baju... Terus kuar... Menapak lagi ke Marunouchi Station menuju ke Sakae... Tapi ok jugak pegi Sakae memalam ni... Dapat amik gambo TV Tower dan Oasis 21 waktu malam...

Masa aku sampai Sakae... Most kedai dah nak tutup... Hanya ada beberapa kedai yang masih di buka... Aku ada ternampak payung comel kat sini... Tapi masa aku nak belek... Rupanya tuan kedai kedaung tengah standby tekan button suis tutup pintu... Terus aku letak balik barang dan berambos... Kat sini dorang dah tak peduli kita... Dorang main tutup aje...

Aku masuk kat Melsa Platz ni... Ada macam2 kat sini... Aku pusing dua kali tapi tak ada barang yang berkenan di hati... I'm looking something made in Japan...


Last2 aku singgah kat satu kedai yang aku tak sempat nak amik photo kedai tu... Kat kedai tu lah aku beli Innovative and Creative puzzle... Truly made in Japan... Masa nak beli... Kat kotak tak ada harga... So.. HH pegilah tanya kat kaunter... Cashier check harga kat system... Sedangkan aku still belek2 barang yang lain... 

* Bila dah balik Malaysia... Aku tengok balik gambar2 aku... Rupanya kat Labi tadi pon ada jugak puzzle dan lebih murah dari tu... Besau plak tu... Haishhh! Nyesal plak terbeli yang ni... Tapi aku cuba jugak membelai jiwa ni dengan bersangka baik... Maybe yang kat Labi tadi tu barangan China... Hik Hik Hik... Punyalah nak sedapkan hati.... SS oooo SS... Memacam perangai ko ni kan! 

Orang dah semakin lama semakin kurang di Sakae ni... Mereka beransur tinggalkan tempat ni...


Aku menuju ke pintu Exit 1 semata-mata nak amik gambar Sunhine Sakae ni...

Then kami menapak menuju ke Oasis 21... Nampak tu TV Tower?

Kat Central Park ni... Most yang melepak sini semuanya orang2 tua... Tak kira lelaki atau perempuan... Siap baring2 kat celah pokok dah macam homeless... Takut jugak aku nak lepak lama kat sini... Lepas amik gambar kami pon blah...

Just nikmati pemandangan Oasis 21 dan TV Tower di waktu malam... Sambil menyejukkan diri... 



Jom naik roof top plak...

Aku just duduk2 kat roof top menikmati pemandangan sekitar sambil borak2 dengan HH... Macam2 yang kami borakkan termasuklah plan kami esok sebelum balik... Kebetulan tempat kami duduk tu betul2 sebelah couple Jepun... Memula duduk2 biasa aje... Pastu... Terjadilah gambar ni... Sila buka mata luas2... Zoom paling maksimum... Apa yang korang nampak? Ada nampak hantu Jepon tengah beromen? Baik punya romen tanpa pedulikan orang2 sekeliling... Tapi ini lah yang berlaku... Actually, most everywhere macam tu... Orang2 Jepun yang dulu sampailah yang sekarang... Makin tebal balutan kimono yang dipakai... Makin tak ada virgin! American style gitu! Kadang macam susah nak percaya dari segi perbandingan melalui cerita tok nenek kita di zaman ubi kayu dulu dengan apa yang berlaku di depan mata saat ni... Tak memasal aku dan HH dapat layan drama Jepun free malam ni... Lupa ke dorang ni yang TV Tower tu tercongok depan mata... Kot2 ada CCTV kat situ... Tak ke memasal muka korang masuk TV! Dengan muka aku sekali terbabit sama! Aku dan HH dah jadi saksi penting sorang 25%...

Dah puas layan drama Jepun free... Maka kami pon beransur pulang ke hotel... Dan inilah subway malam ku yang terakhir di sini... 

Bersambung...


- XOXO -



Thursday, 29 May 2014

Kembara Nagoya, Japan - Day 3 - Nagoya Mall

Entry sebelum Noritake Garden

Jam dah hampir lewat petang... Kami decide ke Nagoya Station... Tujuan kami ke sini adalah untuk survey Meitetsu ticket untuk balik esok... Masa first day arrived tak sempat nak survey sebab rushing nak check-in hotel... 

Actually, tak susah pon nak menuju ke kaunter Meitetsu Line tu... Just follow aje the signboard... Kalu tak jumpa jugak Meitetsu Line tu... Bermakna... Moment korang ketika itu adalah SESAT... Maka baliklah ke pangkal jalan... He He He...

Belilah tiket kat sini... 

Masuk ikut sini

Lepas dah tahu kat mana Kaunter tiket Meitetsu Line tu... Maka kami tak lepaskan peluang membasuh mata kat sini... Kat sini bukan aje menempatkan pelbagai jenis railways.. Tapi ada shopping mall besauuu bapakkkk kat sini... Orang datang pon bertali arus... Sana sini semua orang... Sana sini semua kedai...

Kalu kat Paris... Orang sanggup beratur sebab nak beli  Louis Vuitton kan? Even kat Malaysia pon... Orang sanggup beratur nak beli Tudung Fareda betul? Kat sini pon... Orang beratur jugak... Hanya semata2 nak minum Starbucks Coffee! Astafirullahalazimmmm! Minum kopi aje pon! Betapa punya panjang beratur!!! Ohhhhhh!!! Tidakkkkk!!! What kind of wasabi people???? Kesushian apakah ini??? Nak aje aku pekik kat cuping telinga sekor2 yang beratur ni... Umahhh ko dah tak ada kopi sangat ke weiiii? Gi keruk bontot kuali sana... Kasi tumbuk2... Bikin kopi! Ha Ha Ha...


Tiba2 kaki kami terhenti kat satu kedai... Mata HH dan bersinar2... Aku tanya HH... "Eh! Ini kan kasut yang you nak masa kat Sakae?"... HH dah start tak layan aku dah... Dibiarkan aku seorang diri melukut di tepian rak kasut... Keji tak perangai? Dia menonong masuk dalam kedai... Looking for size... Dok tanya sales person kat kedai tu... Malangnya... Kami tanya in English... Mamat Jepon ni jawap in Japan... So... Kat sini... Si HH selamber batak cakap Melayu dengan Mamat Jepun tu... Bior sama2 tak paham! Seriously... Baik cakap Melayu aje! Biarpun berlainan bahasa... Namun... Jual beli tetap berlaku! So... Penting sangat ke bahasa????? Masa nak bayar... Si HH terkial2 nak kira duit Yen... Most kedai ada sediakan bekas untuk letakkan duit... Siap cashier tolong keluarkan dan kirakan duit Yen untuk HH... Sometimes Yen make us confuse... Ala2 bawak duit ribu riban macam orang kaya... Hakikatnya nilai conversion pada duit Yen tu buat kite rasa miskin gilerrrr! Tengok muka minah ni... Bukan takat kasut... Siap beli handbag jenis reversible... Aku dok perhati je muka minah ni yang penuh dengan kepuasan... Siap cakap kat aku "Dah tak yah pegi Sakae cari kasut!"... Ampeh!

Kami masuk kedai ni... Kat sini semua barang berharga 3 Coins... 3 Coins? Apa tu? 3 Coins tu bermakna 3 keping duit ¥100.00... So... Setiap barang berharga ¥300.00... Memang ramai masuk kedai ni... Memula aku usha2 aje.. Pastu... Macam2 aku sambar kat sini... Most barang agak menarik jugak...


Absolutely rite!

Mari masuk sini plak... Nama tempat ni Labi... Bukan Labu Labi ek... Dan bukan juga Cadbury!


Sebelum aku mencuci mata kat dalam Labi tu... Aku lepak dulu kat satu kerusi yang disediakan kat Labi ni... Aku nampak awek Jepon tengah nak beromen dengan pakwe dia... Datang aku dengan selamber kacau daun... Duduk sebelah awek Jepun tu... Yang parah tu... Awek Jepun tu siap leh hembus2 hingus lepas bercium bagai dgn pakwe dia... Yuckkkkk! Geli dohhhh! Apa punya selebet awek camni nihhh! Haishhhh!

If you're wondering where's HH? HH pegi beli air ni... Sedap gak air ni... Harga ¥90.00...

Sementara aku lepak minum air... Si HH plak ke toilet... Aku perhatikan sorang makcik Jepun berambut pendek... Nampak dah berumur tapi masih gagah perkasa bagai Ultraman Taro... Dia keja sebagai pencuci... Cara dia bekerja tu nampak bersungguh2 membersihkan sekitar toilet... Sama macam pakcik Jepun pagi tadi yang aku nampak kat Station Marunouchi... Siap ada towel basah untuk lap kotoran melekat dan menyapu lantai dengan penuh rasa tanggungjawap dan bersungguh2... Senang citer tak lembab dan tak lemau buat kerja! 

Lepas hilang dahaga... Aku mulakan langkah meronda dalam Labi ni... Labi ni memang besar... Ada lebih kurang 4 tingkat... Aku cuma sempat tengok kat bahagian toys dan gadget aje.... Kat sinilah aku sambar bag Adidas... 

Then aku keluar dari Labi ni ikut pintu ni...



Amikkkk kawwww besoooo tinggi bapakkkk menonjang patung ni! Si HH belek apa tu? Ini baru betul dikatakan menjaga tepi kain orang... Tapi ni bukan tepi kain... Ini dah celah kangkang!

Inilah bangunan Mode Hal Isen yang aku cari tu... Kat sini rupanya... Memang superb design bangunan ni...

Dari angle ni plak...

Aku perhatikan ada beberapa Pengamen a.k.a Pemuzik Jalanan kat sini... Sambutan dari orang ramai amat mengalakkan... Siap menyanyi dan menari sekali...

HH ajak aku lintas... Dia nak tengok apa yang ada kat seberang jalan... Ada apa?

Eh! Seberang jalan ada aku? Kalu kat Malaysia... Bila kite terempak Bangla, Indon atau Nepal bergambo dengan tiang lampu... Mesti dah terkekeh-kekeh kita gelakkan dorang kan? Agaknya apa perasaan orang Jepon bila nampak aku bergambo dengan traffic lite?????? Tapi itu pon yang terjadi masa aku bergambar kat sini... Dorang pelik tengok aku... Dok terjenguk2 aku macam nak confirmkan yang aku siuman atau dah hilang akal... Nak gelak depan aku mungkin takut aku kecik ati... Tah2 belakang aku gelak cam nak pecah punggung! Pedulik!

100 Shop ni bersepah2 kat Nagoya ni... Tapi bila masuk dalam tu tak ada pon harga yg betul2 ¥100.00... Harapan palsu!

Jomlah lintas pegi tempat lain plak!

 Lintas lagi...  

Dah tak ada apa yang nak dicari.. Maka kami pon balik hotel walaupun matahari belum terbenam lagi... HH bersama hasil tangkapan kami sepanjang hari... 

Jejantas ni dah jadi mainan kami... Inilah jalan kami balik ke hotel sepanjang kami di sini... 

Sampai hotel... Aku lepak2... Layan TV... Sedang HH mengira budget... Tetiba HH bertempek kat tepi telinga aku... Apa hal plak? Sambung next posting...

- XOXO -

Wednesday, 28 May 2014

Kembara Nagoya, Japan - Day 3 - Noritake Garden

Entry sebelum Kembara Nagoya, Japan - Day 3 - Toyota Commemorative Museum Of Industry and Technology


Plan asal aku... Lepas berjimba-jimba dari Toyota Commemorative Museum Of Industry and Technology tadi adalah lunch di Turkish Taste dan singgah di Masjid Nagoya... Tapi hasrat aku terpaksa dibatalkan atas sebab kewanitaan... He He He... Lagipun kami baru aje lunch kat Toyota Museum tadi... Dah tak ada space lagi dah nak sumbat Turkish Taste  tu dalam airbag kami ni... Walaubagaimanapun... Cewah! Skema tak ayat aku? Aku tak keberatan untuk berkongsi cara dan info bagi sesapa yang berminat untuk ke sana...

Direction ke Turkish Taste dan Masjid Nagoya
1. Naik Higashiyama Line warna kuning
2. Ikut arah ke Takabata
3. Stop di Honjin Station
4. Untuk ke Turkish Taste Exit 4 dan Masjid Nagoya Exit 3


Turkish Taste 

Masjid Nagoya


Info lanjut boleh baca di Turkish Taste dan Masjid Nagoya

Dari Toyota Commemorative Museum Of Industry and Technology... Aku ambil langkah untuk terus aje... Tak lalu belakang umah dan premis orang macam masa datang... Aku lalu depan plak... Nak ikut laluan depan masa datang tadi pon tak salah malah lebih baik sebab terlindung skit dari cahaya terik... Tapi disebabkan aku saje nak tengok panorama kupu2 rama2 belakang umah orang... Maka aku ikut jalan belakang... So, now waktu balik aku ikut depan plak... Eh! Dah macam berulang2 plak ayat aku... Kejap depan... Kejap belakang... Kejap gohet... Kejap gostan... Hishhhh! Ni mesti penangan usik stering Toyota tadi laaa nih! Peningggg arrr!

Hah!... Tengok map senang... Nampak? Nampak? Ni lah laluan aku masa datang... So, masa balik aku terus aje sampai traffic lite dalam map ni... 

Inilah pemandangan sepanjang aku jalan balik... Masa kat sini... Aku berselisih dengan beberapa penunggang basikal... Ada tua... Ada muda... Most penunggang kat sini memang berdisiplin... Siap boleh bersabar tunggu kita jalan baru dia jalan... Langsung tak bunyikan loceng ke... Beri kita isyarat suruh ke tepi ke... Memaki kita suruh berambos ke... Semua tu tak terjadi pada kami sepanjang di sini... Basikal dorang ni pon macam basikal bisu... Kadang kita berjalan pon sampai tak dengar dan tak perasan penunggang basikal ni sebenarnya dah ada rapat kat belakang kita... Siap tunggu kita pulak beri laluan kat dorang tanpa memaksa2 kita... Kalu kat Amsterdam... Jangan harap! Sebatu jauh pon dah bunyikan loceng... Bawak basikal pon macam peleset... 

Kat sinilah aku terserempak dengan sorang makcik Jepon bawak basikal... Siap ada gadget payung melekat kat basikal tu... Something yang aku tak pernah terfikir setelah sekian lama aku berbasikal dari kecik sampai kebangka ni... Aku ni dulu nak ke sekolah berpanas berhujan... Tangan sebelah pegang handle sebelah lagi pegang payung... Tak terfikir langsung nak ada gadget letak payung pada basikal tu... Mana nak cari ek? 

Aku perasan kat Nagoya ni... Traffic lite ada kat merata2... Even kat jalan kecik macam ni pon dipasang traffic lite... Padahal menapak 2 atau 3 sekangkang Doraemon aje pon... Tapi siap nak bertraffic lite bagai... Kalau kat Malaysia... Kena tunggu report accident yang ke sejuta barulah terhegeh2 nak pasang traffic lite! 

Suka suki aku je gambo kat sini...

Mari kita ke depan lagi...

Sampai kat sini... Kaki aku tetiba terhenti... Terpandangkan signboard ni... Selain dari Toyota Museum dan Nagoya Station... Ada penunjuk arah ke Noritake Garden... Lorrrrr! Aku pernah plan nak ke garden ni dalam itenary aku sebelum ni... Tapi tetiba aku take out dan plan nak ganti dengan Tsurumai Garden... Atau aku patah balik ke Nagoya Castle Garden which is stop at Meijo Koen Station... Actually, kat Nagoya ni banyak garden... Tapi yang sempat aku servey cuma tiga garden tu je... So, acaner ni? Dah sampai sini nih! 

Dok bincang dengan HH... Last2... Kami pegi jugak Noritake Garden ni... Masa nak melintas... Aku terserempak dengan orang Malaysia yang aku jumpa kat Toyota tadi... Memula aku dah malas dah nak pandang... Then masa melintas tertoleh plak... Then aku just senyum aje... Nasib baik ko senyum balik... Kalu tak... Bertambahlah sebakul caci keji dari aku... Nampak bangunan pink ni? Dalam tu pon hampir semua pink... Silau!

Masa aku nak amik gambar ni... Semua orang yang nak lalu terpaksa berhenti... Kah Kah Kah... Si HH laaa ni punya pasal... Lambat benor nak menekan shutter...


Marilah kita bersiar-siar kat sini... Rehatkan diri...

Nampak tu ada budak dengan bapak budak rendam kaki?


Memula kami just duduk2 kat kerusi aje... Pastu si HH tetiba duduk kat lantai... Pastu siap bukak kasut... Pastu bukak stokin busuk plak! Pastu rendam kaki! Mak aiiii! Mana boleh jadi gini... Ekau sorang yo nak sodap! Den pon nak jugeeee! Serious sejukkkk gilerrrrr air dia! Nampak biasa aje... Tapi sejukkkk! Aku tak tahu mana datangnya air mengalir ni... Jernih dan bersih je... Dalam tu macam batuan sungai...

Hah! Nampak dua kaki busuk tu? Mana satu Oshin dan mana satu Rin Hanekoma? Rasa lega betul dapat rendam kaki kat sini... Hilang jugak la rasa penat... Masa nak kuarkan kaki dari air ni... Apsal aku rasa kaki aku lembut semacam? Dah macam kapas plak... Air sungai ni buatkan terasa lembut betul kaki ni... Serious lembut! Padahal kaki aku tadi keras kejung sebab banyak sangat menapak sepanjang hari... Agaknya kalu lagi lama aku rendam kaki kat sini sampai kecut dan makin lembut agaknya... Kalu mandi siap berkemban kat sini? Ada orang marah tak?


Tengah syok2 rendam kaki... Tetiba ada makcik Jepon bawak dua ekor anjing dia jalan2 kat area sini... Adeiiii! Potong stim betul laaa! Padahal dah tulis kat luar tadi NO PET! Ko dah bingai sangat ke pe? Adeiii! Then kami blah... Si HH membebel2 sebab dia pelik pesal sorang makcik bawak anjing bersiar sampai dua ekor dia angkut... Utunglah dua ekor HH ooooiiii! Kalu serebannnn sekandang yang diangkot bawak bersiar... Tak ke aniaya kite? Tak cukup tanah nak lari!

Ada galeri kat sini... 

Kami tak spend masa yang lama kat Noritake Garden ni... Lepas bersiar2 kami kembali semula ke Kamejima Station... Just terus aje tak perlu belok2... Kat Nagoya ni... Basikal pon kena parking elok2... Tempat parking pon disediakan...

Siap dengan mesin bayar parking basikal...

Ok dah sampai semula ke Kamejima Station... So where the next? Tunggu next post...

- XOXO -