Thursday, 1 January 2015

365 Hari Selfie

Semalam tahun 2014 kan?

Seingat aku....

Aku masuk toilet jam 11:59 malam...

Tup Tup...

Aku keluar2 aje dari toilet...

Aku nampak calendar kat dinding dah bertukor...

Rupanya aku dah terberada kat tahun 2015!

Ehhhh! Rasa macam setahun aku terperam dalam toilet... Nasib baik tak jadi batu...

Ok... Ok... Tak perlu gelak... Aku saje bawak lawak bodoh Facebook ke dalam blog... Memang tak kelako!

Yeahhhhhh!

Hari ini kita sudah berada di tahun 2015!

Happy New Year Everyone!

Sesiapa yang masih simpan makanan yang tarikh luputnya semalam... Sila laa buang hari ni... Dah basi... Kang termampos tercerry blackberry...

Tak memasal kang masuk spital... 01.01.15 terpahat dalam sejarah yg ko berak2 atas katil spital... Ko nak? Pastu orang datang melawat siap bawak buah dengan bunga... Mana nak taruk muka? He He He...

Ok... Sebelum aku bertambah merapu sampai ke Planet Marikh...

Meh sini... Aku nak kongsi skit... Kisah aku di tahun 2014...

Sepanjang tahun 2014 yang lepas...

Inilah yang aku lakukan...

365 HARI SELFIE!

I'ouls tersipu2 semalu tepek muka sendiri... U'ouls jangan renung lama2... Nanti tergoda... Tak yah nak zoom2 sangat! Memang sengaja aku gelapkan... Tak payah nak amik calculator kira... Confirm cukup 365... He He He...

Actually...

Aku tak ada niat pon nak buat selfie sampai 365 hari tu...

Semuanya bermula pada 1 January 2014...

Tengah aku dok sedap lepak2 melangut kat umah... Sambil2 main handphone...

Aku terbukaklah  apps camera... Pastu buat2 terperanjat nengok muka sendiri...

"Eh! Muka aku ke tu? Pesal muka aku capuk2 tona kulit tak sekata? Berbelak-belak macam tak pakai cat Dulux!"... He He He...

Al-maklum... Aku ni tak pandai.. Tak mampu... Nak pakai produk itu produk ini... Qu punggong Puteh ke... Terlajak bengong ke... Susuk Dara Bomoh Mak Esah ke... Semua aku tak de...

Akak tepek bedak sejok tepung beras aje kat muka akak ni dikkkkk... Campur putih telur skit... Dah sapu sambil uli2 kat muka akak ni... Akak panaskan kuali... Akak goreng... Kah Kah Kah...
* Acah aje...

Sesambil aku dok belek2 muka tadi... Aku tersnap gambar muka aku sendiri...

Then...

Bermula dari satu gambar itulah...

Maka... Timbul satu idea untuk istiqamah merakam diri aku setiap hari...

Nampak tak kronologi citer  akak yang tak terjangkau tengkorak mu itu? He He He.... Hanya dari sekeping gambar boleh menyumbang kepada 365 HARI SELFIE?

Alangkah bagusnya... Dari sekeping gambar boleh menghasilkan 365 juta pound sterling... Memang tido atas duit lah akakkk tiap malam dikkk...

Sebenarnya... Aku rasa memang annoying nak cukupkan 365 HARI SELFIE ni... Padahal seminggu yang pertama pon aku dah boring ngadap muka sendiri...

Aku tak boleh bayangkan macamana orang menyelfiekan diri sejak bayi... He He He... Ada ke?

HH tanya aku "Nak sambung tak another 365 selfie untuk tahun 2015?"...

Jawapan aku "GILAAAAAAAAAAAA!"

Tak mo lagi dah sambung untuk tahun baru... Cukup cukup sudah... Cukup sampai di sini saja... Aku yang dulu bukanlah yang sekarang... Eh... Tetiba...

Kalu sekali sekala ok lahh... Kalu tiap hari AJEEEEE GILAAAAAAAAAA namanyeeeee!

Akak dah penat dikkk... Dok terkejo2 nyelpi ni...

Dah macam orang kurang siuman dah akak rasa diri akak ni... Dah macam Esah 50 sen! Kah Kah Kah...

Akak dok usung monopod macam usung joran... Orang mancing kat laut... Akak mancing kat darat...
* Kekadang aku paksa HH jadi monopod aku... He He He...

Ok... Mari aku zoom in aktiviti aku sepanjang tahun lepas...

Kembara dengan basikal di Ayuthaya - Bangkok, Thailand...

Na Na Na... Ganu kita... Terengganu...

Santai2 Singapore...

Teater Bidasari, Istana Budaya...

A Famosa Melaka...

Tahun pertama Air Asia perkenalkan routes ke Nagoya, Japan...

Di sini lahirnya sebuah cinta... Teluk Ramunia...

Tanjung Piai... Penghujung Selatan Tanah Besar Asia...

Jogjakarta... Never ending Asia...

Misi mencari Malin Kundang... Padang, Sumatera Barat... Sorry... Aku masih terhutang entry ini... Insyallah ada masa nanti aku sambung....

Ok..

Lets talk to serious matter...

Apa sebenarnya yang aku nampak disebalik 365 HARI SELFIE aku tu?

Tanpa aku sedar...

Semakin hari aku berexperiment dengan selfie ni...

Semakin jelas Mak dan Ayah aku ada dalam diri aku...

Benar apa yang pernah aku baca...

 "Allah telah ciptakan wajah kita mirip Mak dan Ayah kita bukan atas dasar saintifik semata... 

 Tapi... 

 Wajah kita dijadikan seadanya ini... 

 Kerana... 

 Setiap kali kita merenung ke cermin... 

 Kita akan nampak bahawa pantulan yang ada di cermin itu adalah wajah combination  
 Mak dan Ayah kita... 

 Lalu... 

 Wajah itulah yang kita bawa ke mana kita pergi... 

 Walau ke hujung dunia sekali pun... 

 Wajah itulah yang sentiasa menemani kita... 

 Dan... 

 Jika ditakdirkan... Umur kita panjang hingga menjadi semakin tua... 

 Mungkin... 

 Pada waktu itu... Mak dan Ayah kita pon dah tak ada... 

 Allah tahu kita rindu... 

 Kita perlu lihat wajah Mak dan Ayah kita... 

 Maka... 

 Setiap kali kita pandang cermin... 

 Yang kita pandang adalah mereka"... 




Semoga bertemu lagi di kisah kembara yang lain di tahun 2015...

Keep in touch with care and love,
SS



- XOXO -

104 comments:

  1. Mula tu nk gelak juga tapi tak terasa sbb dh baca dari wat se up kawan heheheh

    365 hari berselfie...kalau JM mmg PITAM!!

    Happy new year SS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pura2 baca dgn nada serius,..ala2 SS termasuk time capsule hihihi

      Delete
    2. Tiap tahun... Lawak sengal itu lah yang selalu diulang2 tayang kat merata media sosial... Memang tak klakooooo! He He He...

      Delete
    3. hahahaha... nampaknye yang tukang bace ni beriye imagine SS masuk toilet! padahal SS duk gelak guling2!! hahaha.. lahai sabaa ajelaa.. 365 hari selfie tu... ok lagi... tapi bile part ending tu... touching la pulak..... uhuhu.. pape pon hapie new year SS =D

      Delete
    4. upss.. pape pon santek header baru! =D hihi

      Delete
    5. Drama Melayu kena sad ending kalu tak Ruminah Sidek tak menang anugerah!

      Delete
    6. Hepi new year... Cik Luna jangan puji2 SS disini tersipu2 kemaluan... He he he...

      Delete
    7. tersipu kemaluan! hahahaha

      Delete
    8. Abis tu nak cakap apa? Tergaru? He He He...

      Delete
    9. buang imbuhan ke - an tu pon xpe dah hehehe

      Delete
    10. lagi sedap kalu ada ke - an tu... Rasa macam letak ajinomoto... He He He...

      Delete
  2. tu dia aihh.... betul2 cukup tu 365 hari...

    ReplyDelete
  3. Syabas, SS! Berjaya lengkapkan misi selfie 365 hari :) tak sia2,..lebih dpt mengenali diri.
    Misi kembara 2015 ke mana pulak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin misi mencari misiku kuza... He He He...

      Delete
    2. mencari selama 365 hari jugak ka

      Delete
    3. Kalu 365 hari jadi misi ku kusut! Hi hi hi...

      Delete
  4. Waahhhhh, cantik banner baru :)
    Oh, happy 2015!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hepi 2015! Orang kata bukak buku baru... Buku 5 5 5... Buku bertemu ruas...

      Delete
    2. Kih kih kih,..buku lima tak ada SS?

      Delete
    3. Haaaa buku lima pon boleh siappp berbekas! He He He...

      Delete
  5. Selamat tahun baru... Semoga azam 2015 pun dgn istiqamah jugak la harapnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku memang tak ada azam... Orang yang bernama azam bin azam pon belum tentu berazam... Nampak? Anak dgn bapak nama azam... He he he...

      Delete
    2. Azam aku 45jam x 12 bln dgn istikamahnya... Mc 3 hari

      Delete
    3. He He He... Awal2 tahun dah tahu akan songlap mc... Lawak2...

      Delete
  6. Selamat tahun baru SS...

    pandang wajah ibubapa kita, rasa syahdu je...teringat susah payah mereka membesarkan kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jenguklah mereka selagi hayat masih ada... Insyallah wajah mereka adalah pembuka pintu rezeki buat kita...

      Delete
  7. assalamualaikum...
    happy new year...
    semoga terbaik di tahun baru..
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalamwarahmatulallahiwabarakatuh! Hepi new year! Semoga yang baik2 aje dtg kat kite...

      Delete
  8. SS,
    Gigih ye lengkapkan selfie 365 hari. Tabekkk! Buleh buat wall of fame dah.
    Banyak tempat tahun ni awak dah explored..plan next yer takmo kabor ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Plan next year? Kite tunggu sehingga akhir tahun 2015... He He He... Malu sebenornye nak kabo... Tak jauh mana pon... Main dekat2 laman umah aje...

      Delete
  9. Hahahaha. macam macam SS ni :P pehh. banyak tempat dah jejak tuu :D

    ReplyDelete
  10. suka ayat2 yang terakhir tu..sgt menusuk jiwa...

    apa pun, selamat tahun baru SS..2015 ne, ke mana kita? ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat tahun baru!!!! Zillaaaaa... Jom kite ke bulan! He He He...

      Delete
  11. pergh..kau mampu 365 hari! haha, kenapa gelapkan..baru nak download buat wallpaper! salam tahun baru SS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melampau laaa tu siap nak buat wallpaper... Keh Keh Keh... Salam tahun baru!

      Delete
    2. nak donlod wat wallpaper gak kehkehkeh

      Delete
    3. Dah miangggg laaa tuh... Hi hi hi...

      Delete
    4. nanti nak share kat blog lah wallpaper baru. hehehe

      Delete
  12. tahniah genap setahun selfie...bukan senang oooooooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepukkan gemuruh utk diri sendiri... Hi hi hi...

      Delete
  13. touching pula baca yg last2 tu....sebab kita anak ayah dan emak

    ReplyDelete
  14. kemain header. power rangers! hehe
    hepy new year SS!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah! Ada kat Zarul Farhana... Keh Keh Keh...

      Delete
  15. Lawak yang atas tu kelakar. hehehe. Selamat tahun baru kak :)

    ReplyDelete
  16. SS sayang..., nak address..
    http://drshikinzainal.blogspot.com/2015/01/lovely-readers-dec14.html?m=1
    * mesti SS nak muntah pggil sayang. Ha3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamakkk! Ada orang panggil titew cayang laaaa... Tetiba buah pinggang titewww berbunga2 wakkk... Kah Kah Kah...
      Bak mai email address...

      Delete
    2. Dah send... Check FB... Tq! He he he...

      Delete
    3. TQ SS:)
      Terimalah ole2 yang x seberapa dari saya. Tanda ingatan tulus ikhlas dari seorang sahabat alam maya:)

      Delete
    4. Yeahhhhhh!
      * terharuuuuu...

      Delete
  17. Replies
    1. Yeahhhh selamat2... Semoga suksessss!

      Delete
  18. wow 365 hari selfie!! hahaha.. saya paling malas nak selfie kalau bukan dari iphone *fon member* hakhak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalkan bukan hantu selfie... He He He...

      Delete
  19. Selamat tahun baru 2015 SS!!

    Insaf baca part akhir tu. Terima kasih SS kerana mengingatkan manusia macam saya yang mudah alpa ni, huhuk..

    ReplyDelete
  20. Happy new year. Pastu selfoot pulak wei. Xpun selmach. Tengok perubahan kandungan lemaks macamana. Pape pun, semoga sentiasa sihat, murah rezeki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku nak selfish boleh tak? He he he... Selamat tahun baru!

      Delete
  21. waaa....dari rambut pjg smpai rambut pendek...byk yg berlaku sepanjang tahun kann....ehh...baru pasan banner dh tuka...heheheheh....

    Selamat tahun baru SS...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. He he he... Itu bukan rambut... Tu sabut... Guna jari kaki baru boleh sikat... He he he...

      Delete
    2. hihihihi...mmg betul2 flexible laa bila guna jari kaki jer kannn...hahahhahaah

      Delete
    3. Aahhh kutu pon lari... He He He...

      Delete
  22. Pergghh, giler arggghh! Mmg tercapai ek mission Selfie 365 days tue? Tabik hormat lar! But looking at it back, seriously, it's totally a complete journal kan? I should do that as well lar. Tapi tue lar, mmg tak reti bab2 selfie nie.

    Btw, Happy New Year and keep in travelling!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg cukup 365 hari tu... Tapi seksa... He he he... Happy new yearrrr! All the best to u!

      Delete
  23. selamat tahun baru SS...dari berambut panjang sampai ke rambut pendek eeh
    mrs pun pernah jumpa quote yang bawah tu and share juga sebab sangat terharu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Tahun Baru Mrs Smile! Senyum2 sokmo! He He He...

      Delete
  24. Selamat tahun baru kak SS. Nama2 kita hampir sama lahh. haha. Nak sebut guane ni? :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat tahun baru.... Nak panggil iguana pun boleh... He he he...

      Delete
    2. haah la. "dimanakah terletaknya kekuatan Hang Scdha ? " di kerisnya ka? atau disenjatanya ka?

      kekuatannya terletak pada huruf D. kikiki

      Delete
    3. Ehhhh... Bukan huruf lam alif ke? He He He...

      Delete
    4. hahahaahhaha. lawak lah koranggg

      Delete
  25. Ikut mesin masa ke,SS.
    Dah macam cerita Spellbinder. Ingat x cerita zaman kecik2 dulu?

    ReplyDelete
  26. Selamat tahun baru 2015....akk tgu kamu berselfie utk tahun 2015 ni! Stay tune utk akk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat tahun baru! All the best yeahhh...

      Delete
  27. dah confused....ada pula keluar bad link...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ter remove.... Sorry... dah repost balik..

      Delete
  28. weh penat scroll sampai bawah ni nak drop komen.. gojes abes SS orang ramai komen bahaha..

    ingatkan nak banje selfi seketul hamek kau 365 trus SS kasi haa hamek.. hamek..

    selamat tahun baru SS..!! melangkah ke mana lagi lepasni..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang tamak memang dapat banyakkk... Ha Ha Ha...

      Selamat Tahun Baru CT... Melangkah tetap ke hadapan... Jejaga Cik Salmah! He He He....

      Delete
  29. wooo larat yer selfie setiap hari...mesti penat gilerkan...kite kan selfie bile boring2, kalau sorang2 dalam train baru selfie...kalau suami kite ade, kite tengah nak selfie, ade orng mengacau...ahahhahaha :D btw, bagus jugak idea selfie 365 ni, sebab dapat tengok wajah mak ayah, macam akk cakap tuh yer...mcm terasa nak try plak...haishh, arini dah 17 januari daa....terlambat sudah... :D hehhehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulakan 17 Januari 2015... Tamatkan 17 Januari 2016... Dapat jugak 365 hari.... He He He...

      Delete
  30. btw, hepi neu year yer :D semoga happy2 selalu :D

    ReplyDelete
  31. Tiba2 jumpa entry ni.. terklik plak.. waa, kak non mmg nak jadik hantu selfie ek..haha

    ReplyDelete
  32. Tiba2 jumpa entry ni.. terklik plak.. waa, kak non mmg nak jadik hantu selfie ek..haha

    ReplyDelete
  33. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  34. salam. hee saja tengok gambar2 selfie yang chantek2 disini., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.. Amboi Wakkk sampai ke sini...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...