Tuesday, 6 January 2015

Cancel Flight JB - KLIA2

Semalam....

Aku ada post satu entry bertajuk 'Air Asia dah start buat perangai?'...

Sorry kepada yang tak sempat baca dan ter remove... Ok... Aku repost balik...

Secara ringkasnya...

Semalam aku  terima Urgent Email dari Air Asia seperti berikut :


Aku rasalah... Mana2 traveller pon tak akan suka bila terima email macam ni... Kan?

Email macam ni akan mengundang seribu rasa gelisah gundah gulana gulai ikan patin... He He He...

Dipendekkan cerita...
* Aku pon menyampah nak citer panjang2... He He He...

Untuk Flight JB - KLIA2 ada 3 waktu... Pagi... Tengahari... Malam...
* Dah macam waktu makan ubat plak...

Sekarang ni... Air Asia dah cancel terus penerbangan waktu malam pada tarikh yang aku nak...

Tak tahu apa alasannya... Mungkin paranoid dengan kes QZ8501... Dan tak mustahil akan effect kepada destinasi2 lain...

Kalu ada... Masak lemak cili api laaa jawapnyeeeee... Terutamanya flight oversea... Sebab... Aku dah pernah terkena dengan Tiger Air sebelum ni... Tiger Air refund tiket Jogjakarta... Pening! Boleh baca kisahnya di SINI...

Air Asia beri flight recovery options untuk flight aku dari JB ke KLIA2 seperti di bawah :


Option tersebut hanya effect kat flight waktu pergi aje...

Flight waktu balik masih kekal pada waktu yang sama...

Air Asia dengan sesuka hatinya... Mengubah waktu pergi... 

Which is sebelum ni departure time adalah 21:15 dan arrival time adalah 22:05 ditukar kepada waktu yang tertera seperti di atas...

Terlalu jauh beza tu... 21:15 kepada 12:50 dan 22:05 kepada 13:40 even pada hari yang sama...

Bertekak jugak lahh aku dalam chatting online dengan Air Asia...

"Sorry for the inconvenience caused.

Regret that only your first flight is affected.

Alternatively please write in to the team via e-form http://www.airasia.com/my/en/e-form.page explain the situation in the feedback form .the refund team will revert to you via email soonest . No promises given from my end"... 



Then... Sesedap rasa je bagi aku option ni :


Aku nak Flight change apa? Kalu Routes malam langsung tak ada pada tarikh yang aku nak... Lain lah kalu ada pilihan waktu malam yang lain... Yang ada waktu siang je...

Berapa lama aku nak melangut? Sebab jam 03:00 pagi keesokkan harinya aku kena check-in another flight untuk ke destinasi DOT DOT DOT...
* DOT DOT DOT kod rahsia Nasir Bilal Khan... He He He...

Batin terus menjerit... Hati teyosssss enaneeeeesssssssss! Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
* Tisu tak ada... Kesat airmata di balik kain langsir...

Aku pon tak tahu nak cakap cemana...

Akak niii mentimun marhaen je dikkk...

Air Asia tu durian crepe...

Tatkala durian jadi tempoyak...

Tunggu je laa mentimun2 lain tukang lenyek tempoyakkk... He He He...

Ye laaa kan... Sape laa akak... Nak kata tak suka... Tak suka tapi naik jugak Air Asia tu... He He He...

Apa pilihan yang akakkkk ada? Flight Insurans yang akak beli pon tak membantu langsung! Kot dia nak bagi stay Tune Hotel sementara menunggu ke kan... Tapi... Harammmmm tak de... Kedekot nak mampossss!

Akakkkk redhaaaaoooooo always aje laa dikkk...

Kalu tikor mengkuang kat umah akak ni boleh terbang... Dah lamaa akak pujuk2 tikor mengkuang akak tu bawakkan akak ke Pasir Berdengunggg.... He He He...

Credit Account... Refund.... Flight Change... Mana satu jadi pilihan?


- XOXO -

58 comments:

  1. Hurm.... Apo dayooo... Motong getah... Apo nak dikato... Lalalala... Macam2 hal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko jolobak ko jolbu... He He He...

      Delete
    2. tuai padi tigo tangkai hehehe

      Delete
  2. mintak refund je lah... boleh beli carpet mahai sikit buat terbang.. heehee..
    Air asia punya management agak kecelaruan sikit kot skng.. harap bersabar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulaaaa SS tunggu Bengali jual karpet tak lalu2 depan umah... Yang ada Apekkk tilammm aje dok pekik2... Tilam lama tukar baru... Terbang pakai tilam boleh? He He He...

      Delete
    2. refund je lah SS. buat beli durian crepe. hehehe

      Delete
  3. tepuk dada, tanya hati hehehe..

    tapi kalau tanya saya. baik ambik 'flight change'..skurang2nya kita dah tiba awal...slot masa yang ada tu, lepaklah mana2..baca buku ke...atau cari mana2 budget hotel, lepak kat situ utk rehat2kan badan *skadar cadangan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengah nak urut2 dada nih... Kasi anjal skit... He He He...

      Agak2 kalu bentang tikor kat depan Tune Hotel tu aci cleaner marah tak? He He He...

      Delete
    2. blh je hehehe...tapi kan SS ramai je yang dok bermalam kat KLIA2 tu..kalau ada bawa sleeping bag, bentang aje..takan ada sapa pun nak marah..

      Delete
    3. Jadi gelandangan laaaa SS ni nanti ek... He He He...

      Delete
  4. Takut sangat kalau nak travel kena macam ni. Macam saya ni lagi la sebab saya tak beli travel insurance T__T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada insurans pon macam tak de... Kalu tak de insurans cemana agaknye? He He He...

      Delete
    2. patutla sampai skrg ni mmg blm dpt peluang nk travel2 overseas. kalo daku kena cenggini, hurmm jd cencurut terus kot menyuruk di balik pintu hehehe

      Delete
    3. Kalu nak ke Sabah Sarawak tu... Kena bonceng penyu laaa ek...

      Delete
    4. entahla SS. blm berani nak ke mana2 yg memerlukan naik pesawat. hurmm

      Delete
    5. Naik tongkang ok tak Cik Anamizu? He He he...

      Delete
  5. SS,
    Ini betul-betul cobaaann di tahun baru. Mengada sungguh AA ni..kalo mak, mak nak refund okeh. Boleh pi Surabaya pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makkkk oooo Makkk... Ini baru cerita domestik Makkk... Kalu domestik boleh jugakkk lahhh Akakkkk ni nompang mana2 boat banjir nak ke Kolumpo nuuuu.... Cuba Makk bayangkan kalu melibatkan Over The Sea... Tak kan nak bonceng penyu nak menyeberang lautan... Pengsan Makkk Pengsannnn! He He He..

      Delete
    2. Kihkih...abis gumana?
      SS buleh punyalah counter best option. Takat driver angkotan pun di Over The Sea pun dah kena mentel dek SS, Pakcik Tony..mu tunggu!

      Delete
    3. SS nengok muka Pakcik Tony sekarang dah macam Kapal India terhempassss! He He He...

      Delete
    4. Tak sampai hati ler tu?? dalam hati ada taman jugak...

      Delete
    5. Dalam taman ada berudu... Dalam hati ada rindu... Jangan perasan atau terharu... Bukan juga nak kata I Love U... Tolong pesan kat dia sebelum tidur kencing dulu.... He He He...

      Delete
  6. Hahahah kemahen lap air mata dekat kain langsir. sedih benauuu SS :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik laaa ada langsir... Bukannya langsuir... He He He...

      Delete
  7. boleh lepak lama2 kat KLIA2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena bertapa laa nampaknyeee... He He He....

      Delete
  8. laaaa..siannyee...sabar jer SS ye...mgkin ada hikmahnye...kalau sy..msti akur jer....coz mls nk bertekak dah...huhuuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aahh macam nak terkeluar dah anak tekak nih... Padahal chatting online aje... He He He...

      Delete
    2. sbb tu deme buat via chatting online je. cer die kasi chance on call tengok. haaaa mmg berterabur la najis telinga beliau menahan berbakul2 sumpah seranah kikiki =D

      Delete
    3. sipbaik x mughallazah. hesh!

      Delete
  9. aku punya domestik flight baru ni pun dpt email cancellation gini...tp nasib la tak lari plan aku sgt sbb byk flight setiap hari route aku tu...hehehe

    btw, aku rasa ko ok kot nanti sbbnya kat klia2 tu ka banyk tempat nak tido, ada karpet bagai...hehehe takpun ko pi tido kat hotel capsule tu...mcm best jer aku nengok...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good idea... Will consider.... Macam cun jugak Capsule Container tu... Hu Hu Hu..

      Delete
  10. Actually, perkara mcm ni dah banyak kali berlaku kepada saya. Selalu AirAsia but cancelation route & reschedule flight ulang alik semenanjung-sarawak.

    Kebaikannya, ketika beli tiket promo yg awal setahun tu, selalu dpt timing flight yg tak best..tapi beli jugak. Jadi bila AirAsia reschedule, terus ambik peluang cari timing yg best.. Kalau x terjadi semua tu, redha aje dengan timing flight pagi2 buta atau terlampau lewat mlm atau tak ngam dengan next connecting flight.

    Keburukannya pulak, boleh pikir sendiri..huuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keburukannya involve extra cost... He He He...

      Delete
    2. hehe.. kalo dapat reschedule time yang best, ok laa... tapi kalo ade extra koss.. aiyaiyaiiiiiii..... ade yang makan sebungkus panadol karang.. hihi... =p

      Delete
  11. AA dh banyak problem lepas accident itu hari. Tu yg celaru je dia punya management. Saya rasa mnx refund better. Beli tiket lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul jugak tu... Mintak refund pastu bako2 cencaru... Gurau je... He He He...

      Delete
  12. terpaksa lah buat pilihan . tu je lah yg ada ...

    ReplyDelete
  13. Airasia dah mula buat perangai.....saya suka travel dengan AA....dah lah cuaca sekarang pun semacam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu laaa kannn... Tu je option murah yang kite ada buat masa ni... Kadang2 bile jadual dorang berubah... Cancel tak semena... Boleh ranap jugak plan asal... Kalu batalkan routes lagi pening sebab nak kena cari kapalterbang lain... Tambahan cost lagi... Adusss..

      Delete
  14. Uish marah betul niiiii...

    Tapi yela kan, kita dh beli tiket untuk next flight, dia pi cancel pulak. boleh mendidih2 nii.

    ReplyDelete
  15. mulaaaa da AA ni ragamnye..
    amek je flight pagi tu SS then tido kat capsule hotel kat klia2 tu.. kalo masa panjang lagi jalan je p keyel hehehek pandailaaa aku..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS singgah penang dulu laaaa boleh? He He He...

      Delete
  16. aiseyhmen.. abes SS wat camne ni? dah istikharah lom?? hahahahha =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS cuma sempat istinjak aje... He He He...

      Delete
  17. Dos makan ubat kalau 2x sehari - doc tulis BD .
    Kalau 3x - TDS.
    heheh..ada paham ka, Aci?
    aammmah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tara faham laa duktor.... kasi ulang satu kaliii.... Itu batu besar sudah masuk dlm saya punya kaplaaaa jingga... He He He...

      Delete
  18. Saya ni dah pulak baru skali travel masa Vietnam tu lah kiranya.
    Rasanye tu 1st & last travel naik flight kot.
    Ayoyo..suda takut woooo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayooo duktur jangan takut... Tara beza accident kerete dengan kapal... bagai aur dengan tebing... He he he...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...