Wednesday, 21 January 2015

Kembara Hong Kong - Day 1 - Airport Shuttle Bus A21

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Kad Suamiku Encik So To Ng @ Octopus Card dah kat tangan?

Kalu dah... Mari cari tongkang yang boleh bawak kita ke Hotel... He He He...

Aku menginap di Chungking Mansion yang terletak di Tsim Sha Tsui... Info tentang hotel aku akan share di next posting ok...

So... Kat mana nak dapatkan Airport Shuttle kat Hong Kong International Airport? Sila rujuk map ini...
Aku keluar dari Arrival Hall A...

Singgah toilet jap... Toilet kat airport tak ada air paip ek... So... Sediakanlah botol kosong tadah kat sinki... Aku bawak botol kosong dari Malaysia sebab air mineral kat Hong Kong mahal!

Nampak escalator kat tengah2 Hall antara Arrival Hall A dan Arrival Hall B.. Then.. Ke kiri...

Ikut aje arah To City... Jangan masuk ke Teminal 2 plak... Hanya perlu Belok kanan ek...

Dah belok kanan nampak jalan ini... Jalan inilah menuju ke Terminal Bus... Terus aje sampai ke hujung...
 
Boleh dapatkan info kat sini jika mahu....

Kat sini pon ada Information Board..

Untuk ke Tsim Sha Tsui... Perlu naik Bus A21...

Perhatikan kat tiang... Ada signboard arah menuju ke Terminal Bus A21... Jom terus....

Sesampai aje aku kat sini... Orang dah ramai naik bas dua tingkat ini...

Masa nak heret bag masuk dalam bas... Tetiba pemegang bag aku patah! Adussssss! Tergamam kejap... Berat sangat kot bag aku ni... Adeiii...

Aku ada cakap kat HH yang bag aku patah...Tapi tah... Dia buat longoi aje..

Masuk aje bas... Silalah gunakan Kad Suamiku Encik So To Ng untuk membayar tambang... He He He... Just swipe aje kat mesin scan tiket kat sebelah driver...

Perlu diingat! Swipe kad cuma sekali aje masa nak naik bas... Masa nak turun bas nanti jangan swipe pulak!

Harga tambang adalah HKD 33.00 sehala...

Boleh letak bag kat dalam bas... Don't worry... Kita boleh monitor keadaan bag kita melalui CCTV...

Masa si HH nak tolong aku letak bag kat rak... Tetiba bag aku terpelanting... Badan si HH pon terpelanting sama... Huh! Nasib baik cermin mata tak pecah... Rupanya si HH ni memang pekak badak tak dengar masa aku cakap pemegang bag aku patah tadi... Ha Ha Ha...

Dalam bas... Si HH sibuk kata nak carikan bag baru untuk aku.... Aku kata tak payah laa... Still boleh pakai lagi... Tak payah membazir... Lagipun ada satu lagi pemegang kat tepi bag...
* Dasar kedekot... He He He...

Seat kat bawah dah penuh... Aku lepak kat tingkat atas...

Dari monitor ini kita boleh tengok information routes perjalanan dan juga view CCTV...

Sepatutnya dalam bas ini ada WIFI free... Tapi ntah... Apek Drebor lupa nak On agaknya... So tak dapatlah nak bertenet.. Haishhh!

Routes dari Airport ke Hung Hom Station...

Routes dari Hung Hom Station ke Airport...

Jadual perjalanan dari Airport ke Hung Hom Station..

Jadual perjalanan dari Hung Hom Station ke Airport...

Apakah Pit Stop paling hampir dengan Chungking Mansion

Sonang yooo...

Stop kat Pit Stop Nombor 14. Middle Road, Nathan Road...

Tekan loceng ek... Jangan tak tekan plak.. Kang Apek Drebor tak tahu ko nak berhenti kat mana... Kang dia bawak sampai ke Tembok Besar China sape susah??? He He He...

Agak2 dah sampai kat Pit Stop 12 atau 13 tu dah boleh standby amik bag... Sebab jarak antara Pit Stop 13 hingga 14 tu tak berapa jauh...

Perjalanan aku dari Airport ke Pit Stop 14 mengambil masa hampir 1 jam...

Kalu nak tahu latest information tentang Bus A21 ini... Sila refer di SINI...

Ok... Sekian saja laporan Pang Chinn Fei dari dalam Bus A21 untuk Buletin Nanyang Siang Pau... He He He..


BERSAMBUNG...

60 comments:

  1. Shuttle bus...canggihnya..

    ingatkan laporan dari Chin Peng tadi..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chin Peng dah arwah... Tak taw la kot dia bangun jadi hantu lompat2... He He He...

      Delete
  2. Saya stay di Mirador Mansion tapi makan kat Chungking... bilik kemain mahal.. pastu kecik yakamat...nasib baik cantik dan bersih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Sama arrr... Sempit skit bilik...

      Delete
  3. sggh berdirection entry ko kali ni. seb baik ada tulis pang chin feii yg merepot...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pang Chinn Fei merepot sambil geget2 bag... He He He...

      Delete
  4. boleh si HH xdgr time tu... hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Telinga dia Jackie Chan pinjam... He He He...

      Delete
  5. ke ko sengaja patahkan pemegang beg tu sebab nak beli beg baru hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelok bag macam pelok bantal! Takut terburai... Kalu suar dalam terburai atas jalan sape nak kutip? Ha Ha Ha...

      Delete
    2. tinggal kan aje...si sotong itu...

      Delete
  6. dan dan pulak nak patah time tu. hahah.bawak batu ke ss :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah... Batu besar dalam ada duduk.. He He He..

      Delete
  7. pemegang beg patah..kesian...tambah kesian bila HH x longoi ahaha..ohh rupanya pekak...kasihan HH kui..kui...kuii

    sekarang ni naik bus A21 perlu tekan loceng for pit stop eh..dulu every pit stop dis setop..pastu kita turun je mana nk turun

    WAhh...senang lah sesapa nk ke HK ni kalau x tahu direction follow je entri ni penuh informasi

    Pang Ching Fi..sapo tu (buat2 tanya pulak kan)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye JM... Ada loceng tu untuk ditekan... Bukan untuk dikolom... Ha Ha Ha...

      Delete
  8. nice sharing..suka2 saya dengan kembara anda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macih... MKL punya kembara pon best juga...

      Delete
  9. canggih nye bas diorang kan...bas kita bila laa nak jd cenggini...huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. BAS kita pon canggih jugak... BASikal! He He He....

      Delete
    2. basikal kita canggih eh SS...hahahahahah

      Delete
    3. Canggih! Kalu tayar pancit tengah jalan kena heret gi kedai basikal pam! he he he...

      Delete
    4. shuttle bus exclusive......bus hop in hop off pon x mcm ni...

      Delete
  10. Pang Chinn Fei tak sempat selfie ke dalam terminal tu? Takdok gambo tuan tanah dalam entry nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuan tanah kedaung sibuk buat liputan sambil nengok bag dari CCTV.... Ha Ha Ha...

      Delete
  11. Wahh.. memang best tengok shuttle bas tu sebab ada tempat letak beg dalam bas. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu byk mmg x tahu nak letak mana lagi dah...

      Delete
  12. Pening tngok route tu haaa. haha

    Psstt, kak, tengok AJL kat Tonton je kak. Gi daftar cepat.

    ReplyDelete
  13. Best kan pergi hongkong. Saya dah pergi hongkong tapi rasa nak pergi kagi, tak puas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most org akan ckp
      Mende sama... Sebab nak shoping kan? Ha Ha Ha...

      Delete
  14. Tak pernah keluar dari airport Hong Kong jadi memang tka tahu sangat keaddan luar dia macam mana. Nampak cantik juga ya bahagian luar airport Hong Kong ni.

    ReplyDelete
  15. hehehe bab bab cari jalan kat tempat cino ni berpeloh gak hahaha.. ayam itik jadinya. tapi hongkong membangun kan.. ada tulis in english kan..

    ReplyDelete
  16. kalau bas kat malaysi buat letak simpan bag mcm tu kan bagus....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ZF nak tahu ka msia ni byk lagi yg kurang kalau citer pasal public transport...dari segi on time tu mmg 'out' lah tambah lagi yg lelain

      Delete
    2. on time mmg slalu tak lah... friendly lagi lah x... mmg public transport kita kena improve.. xpa tggu saya jd mnteri nnt sya upgrade ya... hahahah

      Delete
    3. menteri apa? menteri pasola? He He He..

      Delete
    4. tapi kalo ade public transport pon, sstill ramai yag nk drive kete sendiri..

      Delete
    5. Itu mengada2... Ha ha Ha...

      Delete
    6. bgus nya kalu menteri pasola blh paham psl public transport tu...

      Delete
  17. saje la tu patahkan. mcm la x tawu Es Es nih hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak baikkk taw... fitenahhhh! Ha Ha Ha....

      Delete
    2. elehhh tanak ngaku konon hahaha

      Delete
  18. Lama saya teliti map airport shuttle tu...tetiba baru sedar, kenapa nak belajar map tu plak? Sambung baca entri la...

    ReplyDelete
  19. Sian HH dikatakan pekak badak.
    Hahaha..
    Nampaknya kena beli beg baru tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik pekak badak.. bukan cucur badak.... ha ha ha...

      Delete
  20. Info pasal botol mineral kosong tu penting.
    Especially pada yang jarang pergi travel macam saya first time ritu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu negara2 kulit putih ni.... biasanya mmg kena pakai botol kosong.. ha ha ha....

      Delete
  21. Aikkk...baru perasan.. Bus Terminus!
    Bahasa negara mana tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah... Jawa agaknye... He He He....

      Delete
  22. masalah tu baru sampai pemegang beg dah patah ... bersihnya bas . canggih lagi ... bas m'sia ada ke camtu ekkk ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah.. SS tak tahu plak kat Malaysia ada ke tak bas macam ni... Tapi kat Malaysia ada bas yang dijadikan bilik tidur... He He He...

      Delete
  23. Baca entry yang ni, terus teringat kembali journey aku gi HK ngan Bunda. Research based on blog orang je, tapi survived alhamdulillah.

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...