Friday, 23 January 2015

Kembara Hong Kong - Day 1 - Collect TurboJet Online Ticket

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Dah puas mencekik maggi kari kat hotel... Aku pon gerak2 khas keluar dari hotel...

Sebaik aje kaki aku melangkah keluar dari Chungking Mansion..

Tetiba...

Ada sorang apek Ah Long Kang bukan nama sebenar siap berbaju kot serba hitam... Tetiba nak langgar aku... Siap nak siku plak!

Nasib baik tak kena aku.. Sebab aku jauh kot dari dia... Pe de hell apek nih? Kurang ajar ok!

Aku toleh dia... Dia toleh aku... Eh! Melawan! Boleh pulak dia tayang muka tak basoh berak kat situ! Muka tahi! Taw tak muka tahi tu macamana? Macam tahi laaaaaa.... Ha Ha Ha...

Tetiba nak cari pasal! Muka bengis... Sedara Chin Peng ke?

Ah Kak yang punya comel ni nak dicari pasal buat apa? Nak ngorat? Ehhh! Tak selera Ah Kak ni dik nonn dengan Apek Ah Long Kang ni... Patah riuk nafsu Ah Kak menengok Apek tak sunat... He He He...

May be dia ingat Ah Kak ni negro yang menebeng muka untuk approach jual produk kot... Ishhhhh! Most negro kan berambut bulat macam bulan penuh... Mana ada negro berambut bentuk trapezium macam Ah Kak ni... He He He...
* Mamat Cina kat salon salah potong rambut Ah Kak jadi senget.. Bengong!

So... First impression Ah Kak pada jejantan Cina cengkuang di Hong Kong ni adalah 'Extreme'!

Misi aku seterusnya adalah menuju ke China Ferry Terminal?

Nak buat apa kat situ?

Pe lagi... Cari tongkang laaaa buat Hang Li Po menyeberang lautan... Ha Ha Ha... Tongkang sekarang dah moden u'ouls... Dah TurboJet... He He He....

Ok... Aku plan nak pegi Macau pada 17 January nanti...

Aku beli tiket secara online ek... Bukan beli on spot kat kaunter...

Memandangkan 17 January tu jatuh pada hari minggu... So... Nak senang... Aku beli tiket melalui online aje... Aku proceed masa kat Malaysia... Online booking tiket dibuka one month before departure ek... 

Aku malas nak banyak fikir...
* Memang dasar pemalas pon... 

Kena charge skit tak pe la... Buatnya tiket on spot habis... Tak ke melepas!

Lagi haru kalu dah beriya-iya... Tetiba... Terpaksa beli tiket Super Class yang harganya mahal nak giler tu...

NO! NO! NO! 

Ah Kak nak perjalanan Ah Kak smooth aje... No drama2... Ah Kak dah penat nak berlakon senaman jantung dik non... Sekali sekala... Kasi laa jantung Ah Kak berdegup pada momentum yang sama aje... He He He...

Disebabkan aku memilih untuk pergi dan balik dari China Ferry Terminal.. Maka... Aku kena collect tiket kat Kowloon (KLN): 1/F China Ferry Terminal, China Hong Kong City, 33 Canton Road, Tsimshatsui...

Untuk info lanjut berkenaan tongkang TurboJet boleh click SINI...

Cemana nak booking tiket online? Cemana nak collect tiket? Sila lah sroll ke bawah...

Mari tengok map ini...

Ikut Haiphong Road ni yang terletak betul2 kat bangunan depan Citibank dan bersebelahan Masjid Kowloon...

Teruskan perjalanan hingga ke hujung...

Sampai kat simpang... Belok kanan.. Susur je Canton Road ini...

Banyak kedai shopping barangan berjenama kat sepanjang jalan...


Ikut arah ke China Ferry Terminal...

Nampak tu singboard China Ferry Terminal... Moh! Kita lintas...

 Nampak signboard besau gedabak China Ferry Teminal Entrance... Ikut je penunjuk arah...

Masuk bangunan ini...

Nak naik escalator boleh.. Nak naik lift pon boleh...

Masa aku dok tercari entrance... Tetiba ada sorang nyonya keja jaga lift menyapa kami dengan ramah dan senyuman... Fasih betul berbahasa Melayu "Selamat Datang! Sini... Sini... Tingkat satu"...

Eh! Macam taw2 aje aku memang nak ke tingkat 1...

Pastu dia cakap lagi kat kami "Awak cantik!  
* Ah Kah sengih... Kembang hidung... He He He...

Sambil dia tunjuk sorang amoi cina yang kebetulan nak masuk lift " Ini tak cantik!"... Ha Ha Ha... Selamber je kutuk orang tu depan2.... Mentang2 amoi tu tak reti cakap Melayu...

Sampai aje kat tingkat 1... Kami terus collect tiket kat TurboJet counter.. Just tunjuk passport.... Sediakan salinan kad kredit tanpa pin number jika diminta... Very easy!

Perlu diingat ek!!!

Nak collect tiket mesti ikut office hour... Kalu esok pagi buta nak bertolak baru nak collect... Memang akan jadi barang yang lepas usah dikenang laa jawapnya! Nanges laa u'ouls!

Better collect sehari sebelum departure....

Silalah scroll layar hitam di bawah ini untuk step booking TurboJet melalui online :

1 - Masuk Web http://www.turbojet.com.hk/... Pilih ONLINE BOOKING...

2 - Nak register as member pon boleh tak nak pon tak apa...

3 - Tiket yang dibeli secara online akan di charge HKD 10.00 untuk setiap tiket...

4 - Select lah waktu yang dikehendaki...

5 -  PROCEED...

6- CONFIRM...

7 - Isi details payment...

8 - CONFIRM...

9 - Tunggu confirmation...

10 - Print Confirmation...


- GOOD LUCK! -



Taraaaaa... Tiket dah ada kat tangan... Tiba masa nanti aku akan berangkat...


BERSAMBUNG....

41 comments:

  1. Replies
    1. Tart ngetat... Takkkkk deeeeee! Ha Ha Ha...

      Delete
  2. aku dulu beli tiket on the spot...jujur jer, tak tpikir tiket leh abes kan masa tu...sesuci lebaran btol masa tu...kehkehkeh ah long kang tu ko tarik jer leher baju diaaa sambil tenung mata rapat2...pastu haktuiii!hahahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak rapat pon aku geli... Bau berakkkk! Kah kah Kah...

      Delete
  3. Kenaoe pergi china naik feri?? Sebab murah ker? Sebab kalau naik tren lagi senang rasanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh ke pegi Macau naik train?

      Delete
    2. Boleh ke pegi Macau naik train?

      Delete
    3. Intan..nak tahu gak..boleh ke naik tren?

      Delete
  4. my ofismate pun ckp yg Hongkie ni kasar2 sikit kelakuannya..main langgar2 je, kalau jalan lambat2, mesti kena marah...lain padang, lain belalang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia belom jumpa Pak Belalang... Itu pasal perangai serupa tala basoh punye orangnyee punn.. He He He...

      Delete
  5. ss tak ekstrem langsung naik lift atau pun eskalator. guna tangga baru ekstrem lebih. hahaah :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak ekstream ek... Tunggu next episod!

      Delete
  6. Replies
    1. Ha Ha Ha... Aah... Terserempak kat byk tempat... Tapi SS x perasan dia...

      Delete
    2. hihi pakcik Mie aje nampak Es Es di kejauhan.. acah acah paparazzi gitu kikiki..

      Delete
  7. Dia Tulis Nama SS dalam blognya ..Siap ada gambar lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye SS dah tengok... Kelakar betul!

      Delete
    2. miahahhaa.. kan kan kalo uols kenal mesti lagi havoc..

      Delete
  8. maju da tongkang dia.. bukan yang jenis letak tong tong banyak ganti pelampung hehehe.. buat la rakit kan.. baru klasik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rakit batang pisang ke rakit buluh? Ha Ha Ha...

      Delete
    2. batang pisang bukan orang guna nak sunat budak ke..? muahaha.. kalo betol naik rakit.. epis sungguh..

      Delete
  9. kawloo...slalu cita cina berlakon kat situ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kawloo tu pe? Adik beradik buffalo ke? He He He....

      Delete
  10. wahh Li Po nak naik tongkang dah hehe. kembang semangkok la tu kene puji chantek =D

    ReplyDelete
  11. waaa....hang li po naik turbojet tuhhhh....berdossupppp poieeenyeeee...hahahahah

    ReplyDelete
  12. Bukan main lagi nyonya kat lif tu eh...sesuka hati je tak cantikkan orang. Nasib baik saya tak de kat situ, silap2 dia kata manyak tidak cantik! Nyonya ni ikatkan saya pada cerita JM dengan mamat jual souvenier kat Korea. Kerja dia asyik tanya orang suka makan budu ke idak je,... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kasi budu sbotol kat dia kak hahaha.. terus senyap lepas tu nampak orang melayu hahaha..

      Delete
    2. Farah : mungkin itu je yg dia belajar :-)

      Delete
  13. Replies
    1. Stress test ke:)
      Tu untuk yang nak diagnose IHD.
      Ischaemic heart disease.

      Delete
    2. Ape cer Chin Peng Ah Long Kang tu lepas tu. Nasib baik kat negara dia kan?
      Kalau x memang dah kena luku..seligi bagai..

      Delete
    3. Hehe..selamba je auntie kat lift tu ngutuk.
      Dia memang orang sana ke?

      Delete
  14. Alhamdulillah dapat jugak tiket.
    Kalau x, menangis x berlagu lah jawabnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nangis guling2 macam nyonya mansor.. He He He...

      Delete
  15. nyonya tu pernah dok malaysia kot ... kat negara org jgn cari pasal . kng x dopek nak jejak tanah malaysia lagi kang weiii ...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...