Thursday, 22 January 2015

Kembara Hong Kong - Day 1 - Everest Inn Guest House - Chungking Mansion

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Aku booking bilik Double Room di Everest Inn Guest House, Chungking Mansion melalui Agoda.com... Harga total selama 5 hari 4 malam adalah RM 680.40... Murah ke mahal?

Sampai aje kat Pit Stop 14. Middle Road, Nathan Road... Aku pon tekan loceng dan turun dari Bus A21... Usunglah bag busuk aku tu masuk ke Chungking Mansions...

Aku dapati... Kat Chungking Mansions ni... Ramainya orang Pakistan dan Negro... Dah macam perkampungan dorang plak... Dok menyapa aku untuk jual produk dan promote bilik hotel... Aku malas nak layan... Aku buat muka Fasha Sendat... He He He...

Di sinilah terletaknya Chungking Mansions...

Sampai kat dalam Chungking Mansions... Tawaf satu kali dalam Chungking Mansions tu..  Aku dok tercari kat mana lift yang patut aku naik... Banyak pulak lift dalam tu... So aku kena cari lift D... Lift D ada kat sebelah kanan pintu masuk Chungking Mansions... Dalam lift ada CCTV...

Confuse jugak nak memahamkan Floor... Setiap floor ada lift sendiri... So... Aku kena ke tingkat 16/F dan guna lift sebelah kiri...

Kami check-in dalam jam 12:30... Kalu tak dapat check-in awal pon tak pe... Still boleh letak bag kat bilik luggage yang disediakan...

Minah yang jaga kaunter pon boleh speak in English very well... Dah macam Cina Singapore plak aku rasa...

Ada banyak Guest House lain kat level floor yang sama...

Australian Guest House pon ada kat sini...


Ada pantry... Boleh refill air mineral... Jimat duit aku.. He He He.. Ada pemanas air dan microwave..

Ada seorang pekerja Pakistan kat Guest House ni tolong aku angkat bag dan tunjukkan bilik... Aku kata "No need"... Tapi dia tetap jugak bawakkan bag aku...

Mamat Pakistan tu laa yang tunjukkan segala mende yang ada kat bilik.. Peti ais... On aircond... Cara guna telefon.. Dan dia pon berkata "My name is Raj... I'm muslim... Assalamualaikum"... Amboiii aku dah terasa macam berada kat salah country plak... Cepat2 aku betulkan balik otak aku ni... Aku kat Hong Kong bukan kat Delhi... He He He... Nasib baik aku tak balas "My name is Minahkumari"... He He He....

Sebelum tutup pintu... HH sempat bertanya pasal arah Qiblat... So si Raj pon tunjukkan lah arah...

Taraaaaaa... Inilah bilik kami... Memang kecik giler... Tapi masih selesa... Yang penting adalah bersih!

Nampak tu plug... Tak payah bawak adapter... Semua  plug boleh cucuk... Siap dengan toiletries... Berus dengan ubat gigi... Nescafe...

Selimut tebal dilipat segitiga macam kuih samosa... He He He... Peti ais kat bawah meja solek... TV flat screen.. Siap dengan jam dinding...

Memang kecik...

Paling penting sekali hairdryer... Senang aku nak berdandan rambut... Ha Ha Ha...

Toilet dia memang kecik.. Nasib baik bontot aku kecik... Ha Ha Ha...

Aku sempat rehat kejap... Mandi... Minum nestum... Makan roti... Siap makan maggi kari... He He He...

Sementara HH sembahyang... Aku dok perhati pemegang bag aku yang patah... 

Dah lama bag busuk ni dengan aku... Susah dan senang dalam travel... Bag busuk ni laa jadi saksi... Ke timur.... Ke selatan... Ke Barat... Ke Utara...

Bag tak berjenama ni Ah Kak beli kat Pasar Econsave je dik non... Harga cuma dalam 50 hengget aje... What you aspect kan... Pakai cermat cemana pon... Kalu nak jahanam... Jahanam jugak kan... Because of the quality kan.. Kan... Kan.. Kan... He He He...

Tapi... Lagi sakit hati kalu pakai bag mahal tetap jugak jahanam... He He He.... Al-maklum dasar kedekot kemot... Modal sposen nak untung juta2... Amekkkk kawwww patah! Padan muka! Ha Ha Ha... Ada sape2 nak sponser bag baru untuk Ah Kak? He He He... 

Sambil bermonolog mengenang nasib diri... Aku tanya diri aku... Apakah ada petanda2 akan berlaku kat aku sepanjang kembara ini nanti?  Entah! 

Tetiba... Rohana Jalil pun muncul "Aku insan yang lemah... Hanya mampu berserah"... 
* Kesat airmata  pakai tisu gulung jamban di perantauan...


BERSAMBUNG...


87 comments:

  1. tetiba rasa nak gi shopping kat Hongkong

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh angkot pakai troli... Hi hi hi...

      Delete
    2. next time xyah bawak beg busuk tu dah la Es Es hehehe

      Delete
    3. Angkot troli laaa kan senang! Ha Ha Ha..

      Delete
    4. beli baru laa kat hongkong.. kate murah2... hihi

      Delete
    5. Apa kata Cik Luna belikan utk SS... Brand Giant Plentong pon SS sudi... He He He...

      Delete
    6. huhu siap nak shopping ke hongkong hihi..

      Delete
  2. tak beragak dok kat everest..hahhaa

    ni ko stay chungkin ni sbb pengaruh cite hongkong jugak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Feeling jadi Cina Bukit laaa katakan... Kena laaa kat Everest! Kah Kah Kah...

      Delete
  3. jenama ribu riban tak penting sangat Scdha, janji kita selesa dgn beg tu kan, lepas ni nampaknya kena sekodeng beg baru lah tu ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uhukkk... Nanessssss! He He He...

      Delete
    2. hahahhaha... jangan nanges... nanti PU antar ongkosnya... kikiki =p

      Delete
    3. PU kena naik tongkang dari Malin Kundang!

      Delete
  4. satu katil ja ka.. nmpk mcm katil single... muat ka tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan ada sorang tetido depan pintu toilet sudah.. haha

      Delete
    2. Muat kalu sorang atas... Sorang bawah... Ha Ha Ha...

      Delete
    3. sorang dok atas katil, sorang bawah katil la maksud dia yg sbnrnya hahaha

      Delete
    4. Ada maksud lain ke? He He He...

      Delete
  5. Alamak, SS dah sampai HK. Saya masih tercicir kat Padang. Ni kes naik tongkang lah ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hang Li Po bawak Pang Chinn Fei buat liputan.. Ha Ha Ha...

      Delete
    2. lambat lagi nk smpai tu kak Farah...

      Delete
    3. ZF bagi lah kak farah pinjam turbo... kesian tu orang dah kat hongkong die kat padang ag... kikiki =p

      Delete
    4. Cikgu Farrah MF baru pelan2 mendayung... He He He...

      Delete
    5. bhahaha si Es Es ni petik jari saja terus sampai HK da Kak Farrah..

      Delete
  6. Replies
    1. Uhukkk Uhukkk.. Ikut tuan...

      Delete
    2. bagi hint sruh beli baru la tu...

      Delete
    3. Awat tak beli beg made in hong kong satu biji?

      Delete
    4. Abis tu bag lama nak campak mana? He He He...

      Delete
    5. yang dah patah tu tinggal je la kat rumah hehehe

      Delete
  7. Kecik betul bilik tu...x pe. Yg pnting bersih kannn.

    Beg tu beli baru jela....redha.....huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uhukk Uhukkk.. Beli kannnnn... Ha Ha Ha...

      Delete
  8. tak ada ole2 lebih ka untuk saya kak ;)
    bestnya berjalan... luas pemandangan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Insyallah ok.... Kalu ada lebih...

      Delete
  9. weh tu katil utk 2 org ke?ke ada katil lain tak nmpk dlm gambar?kalo aku ni, mmg takleh blah la nih....hahahaha untung laaa montot kecik muat masuk bilik air....hahahahaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Katil double dia kecik DJ... Katil
      Size bujang tapi utk berdua... Sape nak stay sini kena ukur dulu montot... Kah Kah Kah...

      Delete
    2. kahkahkahkahh! lawak la korang nihh..

      Delete
    3. free size standard size korean lettew konon hahaha

      Delete
  10. bilik dia kecik. tapi bersih so den tutup mato yoo kalau duduk situ. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tempat utk tutup mata... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Boleh masuk bilik kiut miut ni tapi kena pastikan waktu tu saya tak semput. Kalau tak automatik rasa suffocate. Nak rebut udara lagi, rebut ruang utk montot lagi... ;)

      Delete
    3. Yang penting montot tu tak bersenggol-senggolan... Nanti kang pipi bercubit-cubitan....

      Delete
    4. bantai dangdut terus la kalo cenggitu hahaha

      Delete
    5. kalau gitu Kak Farrah kalau p HK kena dok hotel mahal le hehe..

      Delete
  11. Hong Kong. Rindunya dengan suasana dekat HK. Saya pergi tahun 2013. Antara perkara yang saya tak boleh lupa, disebabkan bilik kita orang kecik, kenalah solat atas katil. Kenangan sungguh. >__<

    Salam singgah sini.. \[^__^]

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg x de pilihan... Kena smbyg atas katil... Sempit... He He He...

      Delete
    2. bilik tak setanding harge.... kecik.. tapi mahal...

      Delete
    3. Kalu boleh nak angkut bilik sendiri masuk luggage... Tapi apakan daya... Bag ku patah riuk... He He He...

      Delete
  12. tengah fikir mcm mana org nak kemas katil yg muat dinding to dinding

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin dia guna teknik bongkok tonggeng merangkak... He He He...

      Delete
  13. Mmg stail bilik dorg kecik sgt. Nasib baik toilet mmg super clean.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bilik kecik ok laa kan... janji toilet tu kena bersih...

      Delete
  14. Hotel2 kat sini memang jene naik lift. Teringat saya ke hongkong dulu, walaupun biliknye kecik tapi selesa sangat

    ReplyDelete
  15. Hostelnya memang nampak kecil ni tapi nampak selesa juga.

    Dekat Hong Kong boleh minum air paip dia tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. X sure plak air paip dia rasa apa... Sebab... Kami masak food pakai air mineral yg disediakan... Air mineral kalu beli kat luar mahal... Hotel je free...

      Delete
  16. kemainn fasha sendat .pfttttttt. hahahaha :P
    ehhh bilik dia kecik kecik pun lawa kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marah kang Jejai... He He He...

      Delete
    2. sendat sendat pun montot x berlaga kira ok la hahaha

      Delete
  17. banyak entry hongkong CT bace pun suggest duduk kat tsim tsa sui ni.. mmg semua blik rupa padat cem ni eh ? kalo CT sorang masuk penuh dah agaknya haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena tido berdiri laaa nampaknyeeee... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. hahaha amboi kijam gitu skali hahah.. kena book sbilik sorang. kalo dak jalan sket laga montot da.. tapi kalo 600 plus sorang huurm.. semput.

      Delete
  18. banyak pilihan guesthouse kat sini...

    ReplyDelete
  19. walaupon bilik tu nmpk kecik tapi bersih.....sy sukaaaaaa...hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup.. Zahirnya nampak bersih... He He He...

      Delete
    2. batinnya cemana pulak? hehehe

      Delete
  20. Hati2 banyak negro nanti kena kidnap.
    Waaa...buat muka Fasha Sendat ke Fasha Sandha...Kalau Fasha Sandha cantik tauuuu...
    I suka tengok muka die..

    ReplyDelete
  21. Lift lain2 setiap floor?
    Apsal tak sekali kan je..
    Ish..ish..

    ReplyDelete
  22. Ye lah tu SS nak berdandan konon.
    Hahaha..
    Keciknye toilet n bilik.
    Macam tak boleh nak bernafas.
    Tak sesuai dengan harga.
    Patut bayaran hotel tu murah lagi.
    Kalau orang jenis panic attack x boleh dok bilik camtu tau.

    ReplyDelete
  23. mmg kecik bilik . dah mcm dok dlam kotak jer . redha je la . kat negara org kan . yg ptg blh masak meggi ... heh heh

    ReplyDelete
  24. tapi kira ok la sbb bkn nk dok bilik sgt pon kan. xdelah senggol-senggolan aje kejenye hehehe

    ReplyDelete
  25. Kecik kan. Kecik kan. Aku siap request nak bilik ada window. Takut sesak nafas, dah lah sempit pastu xde window lak. Tapi puas hati kan. Bersih. Pastu toilet lak xde bau yang x menyenangkan.

    ReplyDelete
  26. kalau JM x leh tido kongsi kalau katil kecik camni sbb tidur 'buas' kejap pusing kiri kejap pusing kanan..then kalau dapat partner travel yg kuat dengkur tu aduhai...x lena malam

    ReplyDelete
  27. bagi JM RM170 tu agak mahal sbb pernah stay di Chunking mansin gak..dapat 2 single bed harga below RM200..tapi jgn haraplah nak dapat bilik besar kat sini..semua cam tin sardin...

    ReplyDelete
  28. nasib baik kiri kanan katil ada dinding kalau tak mmg jatuh cam nangka busuk lah

    ReplyDelete
  29. katil tu utk 2 org ke SS...nmpk kecik...

    ReplyDelete
  30. Minahkumari..hahahaha! Dkt hk memang bilik kecik2 ek..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...