Friday, 23 January 2015

Kembara Hong Kong - Day 1 - MTR System

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Aku menyedari...

Perkara paling penting apabila aku sampai di Hong Kong adalah mendapatkan transport yang murah,  senang dan cepat di access sepanjang berada di Hong Kong... 

Dan aku pilih untuk menggunakan Subway MTR sebagai transport utama...

Nak guna Subway MTR kena tahu jenis tiket... Boleh refer entry aku di SINI...

Cara aku... 

Aku rancang dahulu perjalanan... Ketahui tempat2 nak pegi...  Rancang masa... 

Perlu tahu Subway MTR Station yang terlibat untuk transit atau stop... Jarak antara satu tempat... Dan kira jumlah tambang...

Macamana nak rancang perjalanan dengan Subway MTR?

Guna application Train Trip Planner di SINI...

Dan...

Paling penting adalah MTR Routes Map kena ada sentiasa di tangan... 

Contoh Station Layout...

Contoh Station Location untuk tengok near attaraction...


Segalanya boleh download dan print latest map di SINI...



BERSAMBUNG...

38 comments:

  1. semuanya semudah ABC bila ada aplikasi ni kan. heheh :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semudah kicap... Hi hi hi...

      Delete
    2. semudah kicap ABC hahaha hamboi Ah Kak ni kemain lagi jenjalan hong kong

      Delete
    3. Ah Kak mencari bekas kekasih Ah Kak... Jackie Chan bukan nama sebenar!

      Delete
    4. huntung la jackie chan dah dpt pangkat Dato pulak bebaru nih. hungtung la. huntungla hahaha

      Delete
    5. kicap jalen la.. x ada kicap jalen x nak jalan hahaha..

      Delete
  2. Peta MTR tu saya donlod dari playstore dan simpan dlm hp je...taklah nampak macam pelancong sangat... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak Lang Mie dah terror... SS ni tourist busuk... Ha Ha Ha..

      Delete
    2. pakcik Mie hapal tu semua station da master dah hehe..

      Delete
  3. pendek je entry . tak puas baca

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entry panjang akan menyusul bersama drama airmata... Ha Ha Ha...

      Delete
  4. next time bolehlah rancang dengan guna planner ni.

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Ye Cik Zarul Farhana... Tak perlu amik exam... He He He..

      Delete
    2. tudia ZF kira nk pejam mata je

      Delete
  6. saya lebih suka tengok peta hardcopy..masih old school..yg penting tak sesat barat..hehe..

    ReplyDelete
  7. aikkk..pendek jer entry ni SS...punya laa berkobar sy nak scroll bawah....mcm tak puas lak baca....hahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi amboi ngade laaa tuh! Babab kang! He he He...

      Delete
  8. Sekali lagi terleka baca map kat sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abis laaaa asik leka... Abis laaa tinggal ketapi! He he he...

      Delete
  9. Canggih betul. Siap kene download app.
    Kalau x refer situ, alamat tertinggal 'kapal' lah SS.

    ReplyDelete
  10. Emangnya tambang di HK mahal2 ya dong?
    Alamak tertuka slang pulak..
    Mepek je saya ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tersampok antu padang kaaaa? Ha Ha Ha...

      Delete
  11. kena rajin cari maklumat ... klu x mmg nangis x jumpa jalan n duit makin kempes ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu poket kempis... Hidung pon kembang kempis... X bernafas! Ha Ha Ha...

      Delete
  12. kalo CT maybe dload jugak ini peta dalam phone tapi still akan print jugak.. biar senang nak refer. kang hp abes bateri melongo laaa cari jalan. kena ada back up manual..
    senang nak lipas ketas jadi belacan baru ada feel guna namanya..
    kalo dload apps ni xde intrnet still boleb guna eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah ngan sis JM..lebih prefer print..guna sampai rupa kertas leh buat sambal belacan

      Delete
    2. Selagi pokok boleh ditebang... Tak gitu JM? Ha Ha Ha...

      Delete
  13. kepada yg baca entri ni kalau sesat lagi di HK tak tahu lah den nk tolong

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu sesat kembalilah ke pangkal jalan... Kalu nak ke pangkal jalan pon sesat jugak... Kembali lah ke pangkal rahim... He he he...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...