Wednesday, 21 January 2015

Kembara Hong Kong - Day 1 - Octopus Card vs Tourist Day Pass

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Lepas aje collect luggage...

Step kami yang seterusnya adalah mendapatkan Octopus Card... Aku panggil Kad Suamiku Encik So To Ng... He He He...
* So To Ng = Sotong = Octopus...

Kad Suamiku Encik So To Ng ni haruslah ada untuk memudahkan kita access public transport di Hong Kong ini seperti Subway, bus, ferry dan tram...

Kalu tak nak beli Kad Suamiku Encik So To Ng ni pon tak apa... Boleh je guna Single Ticket... Tapi leceh laa kan... Nak kena cari mesin tiket... Nak kena sedia duit kecik... Hang Li Po tak suke buat lecehhhh! He He He..


Macamana nak dapatkan atau beli Kad Suamiku Encik So To Ng kat Hong Kong International Airport?

Mudah aje...

Ikut signboard Train To City...

Nampak Train Tickets To The City Counter...

Then... Beraturlah untuk beli tiket...

Harga Kad Suamiku Encik So To Ng adalah HKD 150.00... HKD 50.00 akan ditolak sebagai deposit... So... Nilai boleh guna hanyalah HKD 100.00 aje ek... Kalu tak cukup nilai kena lah top up... Nilai minimum untuk top up adalah HKD 50.00...

Nilai Kad Suamiku Encik So To Ng yang tak habis guna boleh REFUND... Masa refund nanti... Kita juga akan dapat balik deposit HKD 50.00 tu... 

Ada faham kaaa amoi2 sekelian? He He He...

Berkenaan cara refund aku akan kongsikan details info di hujung rancangan nanti...

Sebelum beli Kad Suamiku Encik So To Ng... Kita perlu ada plan lokasi2 yang kita nak pegi... Dan perlu tahu jumlah tambang yang kita kena bayar bila kita gunakan public transport...

Kalu kita banyak guna Subway MTR... Boleh refer perjalanan jarak, masa dan tambang kat SINI..

Aku buat table tambang berdua macam ni.. Senang! So... Aku boleh tahu budget aku dan HH.

Beginilah rupa Kad Suamiku Encik So To Ng kami... He He He..

Pada hari ke lima aku di Hong Kong... Aku plan nak pergi banyak tempat... Dan mungkin juga aku akan terpegi ke tempat2 yang tak dijangka... Al-maklum bila dah nak last2 day biasanya kita akan compress semua tempat sekuat hati... Ha Ha Ha...

Kalu ikut plan kiraan total tambang aku pada hari ke lima tersebut adalah HKD 58.10 seorang... Dan boleh jadi jumlah tambang akan lebih meningkat jika ada lokasi2 yang tak terjangka... So... Nampak mahal kan? Kalu sesat barat mestilah akan pening kepala kan... Budget pon dah lari... So... Macamana nak jimat?

Beli Tourist Day Pass! Senang! Unlimited Access

Tapi... Tapi... Valid untuk Subway MTR aje ek...

Harga Tourist Day Pass untuk dewasa adalah HKD 55.00...

Untuk keterangan lanjut boleh refer kat SINI..

Tourist Day Pass boleh dibeli kat Train Tickets To The City Counter semasa di Hong Kong International Airport atau kat Customer Service Centre di mana2 subway MTR Station...

Taraaaaa... Beginilah rupa Tourist Day Pass tu...


BERSAMBUNG...

46 comments:

  1. Seronoknya jalan.. kalau tk biasa konfem pening kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu kena bawak bekal panadol... He He He...

      Delete
    2. guna panadol menstrual boleh tak

      Delete
  2. Di HK saya cuma miss tram je...lain-lain semua merasa... MTR, bas, teksi dan feri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS dapat merasa naik Tram tu... Siap main ngelat... He He He...

      Delete
    2. x sabar nk tggu perkongsian citer HK dari PLM

      Delete
  3. Tebaik SS..panduan lengkap disitu..update blog dlm henpon ke..tangkas gitu (puteri Hang Li Po kan selalu lemah gemalai.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hang Li Po usung papan kekunci dan tetikus dalam handbag... Ha Ha Ha...

      Delete
  4. pandai puteri hang li po ni berjimat...nanti nak gi HK nanti, kte datang sini buat reference.tak tau la hong kong ke hulu kelang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu nak pegi Hulu Kelang jangan lupa roger! Nak kirim kerang!

      Delete
  5. boleh refund tu yang best..tapi tak boleh simpan kad...nak buat souvenir..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually ada kad octopus yg 2 in 1... Boleh guna dan jadi souvenir..

      Delete
  6. nasib baik kad tu ada pink pink jugak..boleh di panggil kad sotong...

    ReplyDelete
  7. Suami ku En Sotong? Auwww...x gemar mak tau...i nk yg SADO!

    ReplyDelete
  8. huihh...mmg kena guna kad la kan kalau nak senang...so xyah dah nak pikir beli tiket bagai lagi dah...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang semua nak senang Cik Deanna... Kalu boleh makan pon nak org suap.. Ha Ha Ha...

      Delete
    2. JM tulis detail dalam blog pun masih ada org tanya soalan di email huuhhu

      Delete
    3. Kat email ok lg JM... SS ni orang cari sampai ke Facebook! Kalu boleh nak cari smpi ke lubanv cacing... Last2 SS tutup Facebook lama buat facebok baru... Ha Ha Ha...

      Delete
  9. Senang ah ada so to ng. kahkahkah. best2. continue lagi. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. He He He... So To Ng banyak tangan...

      Delete
    2. byk tangan x pe baru keje cepat siap jgn tangan panjang je hihhi

      Delete
  10. Nmapak macam memeningkan pula segala card dan pass ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena study dulu baru x pening... He He He...

      Delete
  11. tourist day pass tu valid unlimited untuk 1 hari je la kan ? kalo beli 1st day tapi nak guna pada hari ke3 boleh ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh! Tak ada masalah nak guna pada hari ke berapa pun... Kad akan aktif masa kali pertama kita swipe kat mesin tidak kira hari apa pon...

      Delete
  12. besye la hai Ah Kak membawa diri jumpa Jackie Chan hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malangnya jackie chan x kenal ah kak... Ha Ha ha...

      Delete
    2. bukan Jackie Chan dah..tapi Datuk Jackie Chan yg x beri chan kat org lain huhhu

      Delete
  13. Baguslah guna kad encik sotong tu.
    Kalau saya malas dah nak pikir beli tiket banyak kali.. Terus zraaaappp skali je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiket tu mmg utk org malas... Ha ha ha...

      Delete
  14. SS, beli tiket encik sotong xpe.
    Jangan jumpa suamiku encik sotong kat sana....suuudaaaahhhh..

    ReplyDelete
  15. blh refund tu yg best ... pandai lak tukar nama en sotong ya ...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...