Saturday, 24 January 2015

Kembara Hong Kong - Day 1 - The Peak Tram Lower Terminus

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Misi aku seterusnya adalah menuju ke The Peak...

Directions :
1. Naik Tsuen Wan Line warna merah...
2. Amik arah ke Central
3. Stop di Central Station
4. Exit J2

MTR Station terhampir dengan Chungking Mansion adalah Tsim Sha Tsui Station, Exit C1..

 Ikut aje lah arah nak ke Central Station...

Marilah melangut kat sini...

Dah sampai Central Station?

Nak ke The Peak... Cari dulu pintu Exit J...

Then... Barulah cari Exit J2...

Ada faham kaaaa amoi2 semua cara untuk memahamkan pintu Exit di MTR Station?

Kalu faham... Bagus!

Kekalkan momentum pemahaman yang sama walau di mana juga MTR Station yang korang berada di Hong Kong ini... Ok?

Inilah pintu Exit J2, Central Station yang berada di Charter Garden...

Teruskan berjalan hingga nampak bangunan Bank Of China Tower (kiri) dan Cheung Kong Center (kanan)...

Ikut aje signboard ke Peak Tram...

Nampak trafic lite.. Lintas di tengah2 antara bangunan Bank Of China Tower (kiri) dan Cheung Kong Center (kanan)...

Terus aje... Dari sini pon dah boleh nampak The Peak Tram Station....

Jalannya agak berbukit... Gigih U'ouls! Tonggek skit bontot Ah Kak jalan kat sini... Ha Ha Ha...

Kita akan nampak St. John's Cathedral yang ada sebelah kanan jalan ...

Yeahhh! Dah nampak The Peak Tram Station... Lintas!

Taraaaa... Dah sampai! Kaunter Tiket dan Peak Tram Lower Terminus ada di sebelah kiri kat bangunan sebatang St. John's tu...

Silalah beratur untuk dapatkan tiket...

Kami amik package Peak Tram Sky Pass (The Peak Tram & Sky Terrace 428) berharga HKD 83.00 seorang...

Refer SINI untuk keterangan lanjut terkini The Peak...

Kalu nak ke Madame Tussauds beraturlah di kaunter khas Madame Tussauds... Aku tak masuk sebab dah pernah masuk masa kat Amsterdam dulu..

Perhatikan anak Cina yang berdukung baju merah dan dia juga yang beratur kat depan HH tu.. Nak tahu apa budak tu buat? 

Dia kencing dalam plastik! Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha...

Adoilaaaaaa! Memang dasar pengor giler ok... Mak Pak dia ajar anak tu kencing tadah dalam plastik... Depan kami plak tu... Pastu tak tahu plastik tu dilempar ke mana... Simpan dalam kocek baju kot... 
* Pengor = Pengotor... 

Kalu ye pon ko dah tahu anak ko tu kuat kencing spray merata.. Pakaikan laa pampers siap2... Adoiiiii! Geli dowhhhh!

Yang tak boleh blah tu... Sambil kencing... Boleh plak budak tu minum air Yakult! Adoiiii! 

Aku ingatkan 'Sambil menyelam aje minum air'... Sekarang sudah tukar 'Sambil kencing minum air!'... Ko mampu? Ha Ha Ha...

Orang memang ramai nak ke The Peak... Aku perhatikan... Pelancong yang paling ramai kat Hong Kong ni adalah Korean... Si HH boleh catch skit2 apa yang dorang borakkan... Ha Ha Ha...

Beratur panjang dan lama ok even pada hari biasa! Berebut2 plak tu... Adoiii! Bertabahlah...

Nasib baik laa The Peak ni buka dari jam 10:00 hingga 23:00 pada hari biasa... Dan buka dari jam 08:00 hingga 23:00 pada hari Sabtu, Ahad dan Public Holiday...

So... Kami memang plan untuk habiskan waktu kat sini aje... 

Just in case... Kalu sempat... Kami nak ke Statue Square dan Mid Level Escalator...

 Kat kiri dan kanan terminal ada gallery...

Berebut nak masuk....

Mari kita mendaki dengan Tram..

Masa aku naik tram ni... Semua orang duduk... Kecuali aku dengan HH yang terpaksa berdiri... Para jejantan kat dalam ni... Jangan harap nak kasi ko seat... Memang tak gentleman langsung...

Tapi tah macamana... Ada sorang ibu prihatin bersama 2 anaknya berbangsa Cina offer aku duduk... Senyum manis je dia... So... Berhimpitlah si ibu dengan 2 anak tu untuk bagi aku duduk... Baik kan?

Aku suruh HH duduk... Biar aku berdiri... Tapi HH tak nak... Dia suruh aku duduk... Dia tahu aku jenis tak boleh berdiri terlalu lama... He He He...

Tips dari aku... Kalu nak nampak view yang menarik... Duduklah sebelah kanan... Memang awesome view!

Yeahhh! Dah sampai The Peak!

Aikkkk! Kejap bebenor dah sampai! 

Tak puas Ah Kak duduk kat dalam Peak Tram tu... Bontot Ah Kak pon tak sempat nak kukus grill panggang... Ah Kak baru berangan nak melepas sedas dua bom angin... He He He...

Tup... Tup... Dah sampai... 

Tram kat Bukit Bendera Penang pon lagi lama kot!

Jom explore!


BERSAMBUNG...

66 comments:

  1. Wahh! 3 entry1 hari. Hebat, hebat.. tahniah! Travrlogue saya kr hongkong tak sempat siap pun, tak tahu bile nak habiskan.. malas sangat ni.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelan2 mendayung... He He He..

      Delete
    2. dok nak kejar bace entry si Es Es ni.. rasanya baru x jenguk dua hari hamek kau.. brderet entrynya..

      Delete
  2. hahahah. nampaklah keretapi bukit bendera lagi lamaa. :P

    ReplyDelete
  3. Macam complicated sikit je nak cari jalan keluar tu. Takut pula nak ke Hong Kong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memula je ssh skit nak memaham... Lama2 sonang...

      Delete
  4. geli siottt kencing dlm plastik pastu simpan dlm poket. slalunya perangai camni mesti dtg dr tanah besar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak! Otai backpacker sudah mari...

      * Tutup muka... Maluuuuuuuuuu... He He He...

      Delete
  5. kalau tak tahu bahasa cantonese / mandarin, boleh survive je kan? hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. Not to worry.... They all pon pandai ckp english...

      Delete
  6. memang chinese pengotor ek.. Suka suki nya kencing macam tu.. buueekk.. kalau ai ada situ mau ai berdehem 44 kali.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nape dehem aje... Haktuiiii sekali la kalu berani... Kah Kah Kah...

      Delete
  7. Saya naik teksi ke The Peak dari exit C3 Admiralty station...kejap je dah sampai... tambang HKD50 utk empat orang. Turun dengan double decker HKD8 seorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually ada cara free nak naik ke the peak tu... He He He...

      Delete
    2. Sila SS beritau cara free tu... berguna untuk mereka yang nak ke sama...tapi jangan ngelat2...

      Delete
    3. Caranya adalah... Jalan kaki! He He He...

      Delete
    4. Nak kena babab SS ni...

      Delete
  8. wah nostalgia lahbukit bendera tu Scdha, dulu2 akak mmg selalu ulangalik kesana zaman 80an haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaman bercinta daun pisang ke? He He He...

      Delete
  9. Mengimbau kenangan sungguhlah bila baca bab nak pergi ke peak tram tu. Masa kami naik tram, alhamdulillah, waktu tu tak ramai sangat orang, so boleh pilih tempat duduk sesuka hati. Memang cantik view masa nak naik ke puncak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. The Peak sekarang susah nak jangka...

      Delete
  10. sana memang berbukit ka...

    ishhh teruk bebenor la bdk tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh simpan dlm poket..xla plak..bocor ka..gamak plak dia nk bau..

      Delete
    2. Nasib baik bukan dalam botol! Kalu orang lain jumpa minum ingatkan air kickapoo... Ha Ha Ha.

      Delete
    3. kalau sapa yg minum.. mmg power lah...

      Delete
    4. ahahaah..hanya mampu ketawa tanpa perlu kata apa2

      Delete
  11. Cantiknya gambar gambar... bila lah nak pergi hong kong ni hehehehe

    ReplyDelete
  12. haiyo siap kencing dlm plastik smbil minum yakult! perhhh perh! hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tadah dalam plastik uuuu! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. pastu tangan basah lap d baju eeee!!

      Delete
    3. mesti budak lelaki kan..kalau pompuan suusah sikit tapi x nampka pung budak berdukung..budak berjaket merah depan HH tu adalah

      isshh..isu budak kencing menjadi topik hangat di sini :-)

      Delete
    4. Budak lelaki je yang boleh spray JM... Kalu budak pompuan nak spray boleh juga... Kena kencing berdiri... Keh Keh Keh...

      Delete
    5. hahaha ape uols ni.. adoiyai. perempuan kenot la >.< adus sengih2 CT bace..

      Delete
  13. ehh haah la naik tren bukit bendera lagi lama haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukit bendera kalu melepas pon org x perasan! Ha Ha Ha..

      Delete
  14. kelakar plak bila baca ..kencing sambil minum...hhahahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu bkn dah smbil menyelam minur air. tp smbil kencing minum yakult hahaha

      Delete
  15. Bilalah rasa nk berdikari gi travel ni? Wiwiwi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu nak berdikari kena tanya minahkumari... he he he...

      Delete
    2. SS Minahkumari ke? Ke minahkumari lain? Tapi saya memang kagum lah tengok SS, JM berani travel sendiri, rancang itinerary sendiri :)

      Delete
    3. Taku2 berani je Cikgu Farrah MF... He He He..

      Delete
    4. Kalau saya, dengar jadi macam2 kat flight pun dah buat rasa gemuruh.
      Bila naik flight pulak jadi ketaq lutut.

      Delete
  16. Eee yaksss...jauhkan diri dari budak tu.
    Buatnya plastik tu terlepas dari tangan dia.
    Uwekkk..
    Loya tekak makcik.

    ReplyDelete
  17. Hok aloh..tak gentleman lgsg lelaki HK.
    Lelaki Mesia ni ada lah jugak yang gentleman.
    Slalunya lelaki yang gentleman adalah lelaki yang hensem. Hehehe..
    Mungkin kerana watak baik tu buat kita nampak dia hensem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lelaki yg hensem adalah yg memiliki jangut... Ha ha ha...

      Delete
    2. dan masalahnya yg selalu gentleman itu HASBEN org. pfttt~

      Delete
  18. Perjalanan tu memang dekat kot..
    Ke tram tu laju dari tram kat tempat kita?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tram tempat kite cuma ada kat bukit bendera je... Lebih kurang sma je jenis tram tu...

      Delete
  19. org melayu je kot yg beradap sopan santun . tu sbb budak tu takmalu kencing depan anak dara ... heheheee

    ReplyDelete
  20. reject jadi menantu kalo kat malaysia hehehe

    ReplyDelete
  21. mak aaaaaih tak senonoh hahaha.. amek siram kat pokok kasi subur.. baja organic katanya..

    CT penah brangan nak masuk semua madame tussauds yg ada kat tempat yg pegi.. ritu kat shanghai memula nak masuk tapi lepas tu kawan2 kata tanak sbb budget lari sakan shopping.
    haaaish !!

    ReplyDelete
  22. nk g gak....bulan depang...tu ats ehsan company...jadi lh...syukur ^-^...

    ReplyDelete
  23. gigih carik kembara SS...nk buat rujukan...hihihii

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...