Saturday, 24 January 2015

Kembara Hong Kong - Day 1 - The Peak

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Selangkah kaki busuk ini melangkah keluar dari Peak Tram...

Angin sejuk menerpa muka... Tangan aku dah ketar... Sejuk giler!

Tapi belum ke tahap Parkinson... Mungkin bertahap Parkson atau Rowan Atkinson! Ehhhh...

Jam kat tangan menunjukan 16:45... Masih awal petang... Langit masih biru...
* Klise tak karangan Ah Kak siap nengok jam... He He He...

Tapi...

Pada musim Winter... Cuaca di Hong Kong ni cepat gelap ek... Malam lebih panjang dari siang...

Aku dok meronda2 sekitar The Peak ni...

Jom kita terjah!

Belakang aku tu adalah Sky Terrace 428...

Sebenarnya... 

Aku dan HH dah silap paham pasal Sky Terrace 428 tu... 

Mati2 kami ingat akan naik second Peak Tram ke kan untuk sampai ke Sky Terrace 428 tu...

Rupanya tidak! Takkkkkkk deeeeee...

Rupanya... Sky Terrace 428 tu just bangunan kejadah separa bulat kat situ je... 

Nampak tak? Betapa pemalasnya Ah Kak berdua nak study pasal Hong Kong ni... Dah memang dasar pemalas kan... Sudahnya jadilah kami bangsa kejakunan...
* Macam itik masuk bandor!

Dok pusing2 sekeliling... Aku dan HH "Niiiiiiiiiiiiiiiii jeeeeeee?????????"... Nadanya macam tak ada mende je kan... 

Adakah Overate???

Ntah! 

Lain padang... Lain belalang... Lain orang... Lain pandang... 

Ayerrr yang tenang jangan disangka tiada buayaaaaa nyeeee punnnn... Ehhhhh! Sibuk je Apek David Teoh nih! Haishhh!

Tapi... Tapi.. Tapi..

Kat atas bangunan tu la nanti boleh tengok view Hong Kong 360 darjah!

Depan Sky Terrace 428 tu ada bangunan ni...

Kulit.. Rambut... Dan tekak dah mula rasa kering... So.. Kami lepak2 kat Starbuck... Terjumpa orang Malaysia... Tapi tak menegur... Memasing jual mahal kat negara orang... Ha Ha Ha...


Nikmati coffee sambil nengok pemandangan sekitar...

Tram kaler hijau... Sekadar pameran...

Posing Hang Li Po dah kepenatan...

Aku cuma sempat amik gambar HH je.. Sebab... Lepas amik gambar ni... Turn nak amik gambar aku...

Tetiba ada sorang amoi Cina... Lu Ci Bai bukan nama sebenar... Parking kereta depan kami...

Dia tunggu orang... Punyalah seluas alam kawasan... Kat depan aku yang tengah nak amik gambar tu jugak dia nak parking... Saje dengki... Bongokkkkkkkk! Busok punyaaaaa olanggg! 

Dah boring melepak kat bawah... Aku ajak HH naik ke Sky Terrace 428 tu...

Sila la naik escalator hingga tingkat paling atas...


Boleh tengok view dari cermin kaca luas itu...


Dah sampai kat atas... Kena scan tiket ek kat pintu masuk...

Then...
Nampak tu... Si HH dah bergumpal dengan wire audio...

Bila dah sampai atas bangunan Sky Terrace 428 ni... Kita akan diberi audio gadget untuk dengar penerangan tentang The Peak dan Sky Terrace 428 ini... Tak nak dengar pon tak pe... Aku sendiri pon just dengar lebih kurang aje.. Sebab aku busy amik2 gambar...

Kat atas ni baru aku perasan ada Tricky Eye Museum... Tak pegi pun... Malas...  Ha Ha Ha...

 Orang terlalu ramai... Memang susah nak menyelit gambar sendiri...

Perhatikan amoi Cina sebelah aku... Baju merah kekotak tu... Per Rah San bukan nama sebenar... Kenapa dengan dia?

Dia... Syok sendiri! Ha Ha Ha Ha Ha Ha...

Aku dok perhati je kelaku dia..

Sensorang pon jadi u'ouls.. Dok menyelfie sengih sensorang... Dah macam minah sewel dah aku nengok...

Lama gile dia nak adjust muka sendiri... Bukan boleh jadi muka Anjelina Jolie pun... Anjelina Tan pon belum tentu... Kalu jadi Khatijah Tan tu mungkin.... He He He...

Amoi Per Rah San ni... Pantang rambut sehelai terbang... Beratus kali kot dia amik gambar sendiri pakai handphone... Orang lain memang tak ada peluang nak berdiri kat tempat dia berdiri...

Aku dah gerammmm!

Aku sound amoi tu... "Weiiii amoi! Lu ingat Lu manyak lawaaaaa meiiii? Lu ingat The Peak ni bapakkk lu punya????? Kalu The Peak ini bapak lu punya... Lu kasi letak kat rumah laaaaa... Ali2 muleh amik Lu punya gambar maaaa... Tak payahhhh datang sini lagiiii maaa"..

Ada macam samseng tak Ah Kak?

Hakikatnya...

Haram dia tak pedulik! Amoi tu pekak!

Sebab...

Aku cuma maki2 dalam hati je! He He He...

Nak amik gambar sendiri walau sekeping... Tersangat lah payah!

Kat sini ada Kad Cinta... Bolehlah tulis untuk diabadikan kepada insan2 tersayang..

Masa aku tengah lepak2.. Tetiba si HH hilang... Pastu aku toleh... Tengok dia tengah menulis something... Aku pon pegi kat dia... Aku tanya "Ko tulis apa tu?"... Dia jawap "Tulis kad laa"... Aku pon tengok... 

Sila laa zoom untuk tengok apa yang HH tulis..

Rupanya dia pegi miang tulis kad untuk aku... Kah Kah Kah... Aku pon pegi laa amik satu kad... Tulislah untuk dia... Kad tu free je... Tulislah seberapa banyak ko nak...

Next time laa ye aku tulis nama2 Top 10 commenter yang rajin komen kat blog aku ni untuk diabadikan... Ha Ha Ha..

View inilah yang ku lihat...

Kat sini ada service amik gambar... Amoi yang pakai baju merah tu dah get ready dengan camera...

Nampaklah puncak yang atas sekali tu...


Setinggi bukit..

Mentari kian pergi... Meninggalkan aku di sini... Cewah!

Jom turun balik ke tingkat bawah... 

Madame Tussauds...

The Peak I Love You! Love laaaa sangattttttt! Ha Ha Ha...

Erk! Post Love to the Future?

Jom kita nyoping souvenir kat Peak Market...


Aku lebih suka nyoping souvenir kat Peak Market ni.. Sebab... Harganya standard... Banyak pilihan... 

Aku perhatikan... Some of souvenir kat sini tak dijual kat Ladies Market... Keychain dan fridge magnet kat sini dipacking dalam keadaan baik... Tak calar balar...

Ada banyak restaurant kat sini... Tapi Non Halal...


At this hour 19:30... Orang ramai beratur naik tram untuk turun dari The Peak... Waktu menunggu tidaklah selama masa datang tadi... 

Waktu balik... Nasib baiklah dapat tempat duduk dalam tram... Kami duduk tepi tingkap... Nikmati view sebelah kiri... Memang menakjubkan view malam dari The Peak ni... 

Sorry tak ada visual sebab aku betul2 nak nikmati view turun dari The Peak tu tanpa terlepas walau sesaat... He He He...

Malam tu... Aku tak jadi ke Statue Square dan Mid Levels Escalator...

Kami terus balik ke hotel... Rehatkan diri... Sebab... Pagi2 buta esok... Kami kena bangun awal... Nak pegi menorehhhhhhhhhh! He He He...

Jom balik hotel! Kite makan roti cicah kari ayam! Ha Ha Ha...



BERSAMBUNG...

67 comments:

  1. Ingatkan bebetullah amoi tu kena sound, rupa2nya dalam hati aje.. Haha.
    View tu memang cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam hati ada maki... Hi hi hi...

      Delete
    2. brani ka dia nk maki betul2 hahahah... kalau berani pon mybe ckp dlm bm kot hahaha... jgn marah

      Delete
    3. Maki dalam bahasa Jerman lagi sedap... ha ha ha...

      Delete
    4. dialog macm bagus jeee...hahhaa

      Delete
    5. Itu laa yang dinamakan dialog monolog... Ha Ha Ha...

      Delete
    6. x cayalah kalau si SS tu berani nak maki camtu eheheh..nampak je GANAZ tapi hati baik kan kan SS kan hihih

      Delete
    7. Jangan puji2 sangat JM... Nanti susu cair! He He He...

      Delete
    8. jgn lah guna susu pekat..nanti lemak berkrim nanti kencing manis...ishh sebut pasal kencing ingat budak kencing dalam plastik

      Delete
    9. Budak tu nama samaran dia Lu Han Cheng... Ha Ha Ha...

      Delete
    10. hahaha kalo maki pun cino tu bukan faham.. buang masa aje..

      Delete
  2. cilak** tol la ko bagi nama... aku ske yg 1st tu L* C* terbaik wok bkn nama sebenar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu dah kire baikk ada nama samaran... Hi hi hi...

      Delete
    2. Lu Ci Bai tu jilakak ! hahaha

      Delete
    3. Cam pundekkk! Kah Kah Kah...

      Delete
    4. Lu Han Ceng tu pon mcm haremm hahaha

      Delete
  3. cantik gilaa view dekat atas tuuu. ehemm. tulis warkah cinta untuk sape hah? hahaha. untungg ahhh dekat hong kong pun boleh menoreh lagi. Wakakaka :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Carik2 pokok getahhhh x deeee... Rasa nk toreh apek x mandi pagi... Hi hi hi..

      Delete
  4. Amoi tu trkena penyakit selpiah.. dia nak upload facebook tu, kna la lawa2.. pe rah san tan betul..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah kronik dah tu... Kena antor mentol spital dah tu... Hi hi hi...

      Delete
  5. cantik sgt view dari atas tuu :)

    sy kalau jumpa malaysians kat luar negara, memang akan tegur T_T lagi excited kalau jumpa kat Czech, sbb rasa mcm boleh membantu mana yg patut. huhu tapi ada je lah malaysians yg tak layan sangat. **maaf laa tegur sapa tapi sy memang excited jumpa orang malaysia**

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tahu kami ni peramah ke x... Tunggu next episod... Ha Ha Ha...

      Delete
  6. tu dia... mata menikmati permandangan indah saujana Hong Kong... hati maki hamun orang keliling... hahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu yg dinamakan selingan iklan! He He He...

      Delete
  7. cantik sungguh pemandangan dari atas tu!! SS boleh print photo2 tu buat jual untung heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... TQ.. Tapi SS ni.. Jual bulu pon belum tentu laku... He He He...

      Delete
    2. meniaga bulu lagi untung dari meniaga onta nmpk gayanya hehehe

      Delete
  8. aku pi atas ni dulu musim winter, mmg tak tpikir lgsg nak crik audio tu semua...just layan sejukkkkkk je kat atas tuh....hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak carik pon sebenarnya... Tapi masa sampai dorang sibuk distribute gadjet audio tu.... Kalu tak amik kang kecik ati plak... Ha Ha Ha...

      Delete
  9. waaa, best nya puncak tu.... byk borong keychain dan fm tak?

    ReplyDelete
  10. ishh patutnya tulis nama saya sekali... walaupon xdpt pegi hongkong..at least nama ada di Hong Kong... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Next time laa ek...

      Delete
    2. kalo tulis nama ZF tp lupa nama kitewww ni siapla Es Es jadi Han Ceng karang kikiki

      Delete
  11. ada org bgtau umah jackie chan pon ada kat arae2 situ. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lor ye ke... Kalu aku tahu aku ketuk umah satu2... Jerit nama Jackie Chan... Suruh dia kuar.... Datang beraya... He He He..

      Delete
  12. cantik nyer pemandangan di atas tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seluas mata memandang... Cewah...

      Delete
    2. breathtaking views :) sukalah tengok...

      Delete
  13. bestnye hong kong...rietta blom pernah ke sana...rietta yang nengok gambo pown dah rambang mata, acane la orang yang shopping kat sana...hehehe

    PS: itu la, wsau rietta...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soping kat HK a bit expensive... Kalu nak best pegi Shenzhen...

      Delete
  14. punya bes. siap nak menoreh! hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toreh org bukan toreh pokok! He He He...

      Delete
    2. tudia mampos la yg kena toreh tu hehehe

      Delete
  15. penat jer marah-marah maoi tuh...sekali dalam hati jerrr....adehhhh...hahhahahaaahah

    ReplyDelete
  16. Ptong stim betul lahh amoi tuu. Grr. Akak shuhh shuhh je nnti. Hahhaha

    ReplyDelete
  17. Ayat 'bergumpal dengan wire audio' tu kelakau!

    ReplyDelete
  18. jgn kata HK je semua negara 4 musim winter season cepat gelap...krik..krik..krikk cengkerik dah berbunyi

    mesti HH yg snap pic tu kan nampak SS berpuluh kali gambar besar dari org2 yg belakang tu..like "ULTRAWOMAN"..pandai HH setting kan ahaha..lariiiiiii

    org msia x menegur ketika berada di luar negara BIASA bukan lagi LUAR BIASA huhuh

    Tulisan HH tu mcm loktor..nampaknya JM x termasuklah dalam Top 10 Komentar tu..ZF..beri pulang pada AHKAK!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi winter kat peti ais umah SS time bukak je dia terang... Tak kire hari... He He He...

      Delete
    2. Uishhh 'pelik' ye winter peti ais umah SS tu ;)

      Delete
    3. alaa...mcm lah kat rumah JM x de ahahaha

      Delete
  19. Suka sangat semua gambar dalam entri ni :D

    ReplyDelete
  20. Bangunan separa bulat je? Haha..
    Malas survey punya pasal...
    Saya pun malas nak survey..
    Ikut instinct je..

    ReplyDelete
  21. Minah tu jelles tahap gaban ler tu u 2 amek gambar tak ajak dia.
    Alang2 terus dia letak kete situ biar kete dia yang enterprem..

    ReplyDelete
  22. mmg indah sungguh viewnya . mesti amoi tu jenis muka selamba je kan . x kan lah dia x faham org pandang dia semcm ...

    ReplyDelete
  23. hihi lain pula pengalaman ngan CT. kat china jumpa orang malaysia tapi cina amboi peramah. siap kasi no telepon kot kami ada masalah uncle tu nak tolong. dia duduk sarawak hahaha. sesetengah aje kot maybe diorang tu pemalu.. tah tah kenal SS jadi lagilah diorang segan hehehe..

    cantiklah view kat atas. kalo pegi CT nak pegi waktu petang or senja cemni jugaklah. nak tengok sunset. kalo siang hari biasa saja kot..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...