Thursday, 8 January 2015

Kembara Padang, Indonesia - Day 3 - Danau Singkarak

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Dari Istano Basa Pagaruyung... 

PU bawa kami menuju ke Danau Singkarak...

Sepanjang jalan... Hujan turun dengan lebat...

Aku dah mula risau...

Berjayakah misi Malin Kundang ku ini di akhir rancangan nanti????
* Termenung melihat rintik-rintik hujan dilap wiper kereta... Kejap ke kiri kejap ke kanan... Pening!

Sejak petang semalam... Membawak ke hari ni... Hujan sekejap2 di beberapa tempat...
* Amboi dah macam pembaca berita kaji cuaca plak akak nih dik... He He He...

Sesampainya aku di Danau Singkarak... Hujan tiba2 berhenti... Lega! Thanks God!

Suasana kat sini macam suram... Mungkin sebab baru lepas hujan... Pemandangan jarak jauh terhalang dengan kabus... Tapi percayalah... Danau Singkarak ni memang awesome! Airnya tersangat jernih... 

Pemandangan ini lah yang ku lihat...

Ehhh! Dah macam reflection plak aku dengan orang belakang tu...Tadi tak de... Dalam gambar ada  plak!

Aku baru nak berangan2 feeling2 jadi Rose Dowson atas kapal Titanic... Tetiba ada Stupid Rose plak kat belakang.... Haishhhh! Kacau dodol betul laaa! Ada aje babak anti-climax taw...

Owner Boat Mutiara tu ada jugak offer kami naik.... Boleh bawak pusing2 Danau Singkarak ni... Tapi rasa macam tak cukup masa... So... Kami just ronda2 sekitar sini aje... Tak sure berapa harga nak naik boat ni... Lupa nak tanya...

Sape yang paling boroi di sini? He He He...

Aku suke tengok pemandangan kat sini... Mendamaikan... Cuma ada beberapa bahagian yang banyak sampah... Sayang tempat ni kalu tak diperlihara dengan baik...

Hoooiiiii Aci! Kalu mahu berak... Jangan berak merata di sini... Tiada sapa mahu mengaku andainya sudah terberak di tepi danau... Cintailah danau kita... Jangan tinggalkan tahi.. Ada faham kaaa Aci? Tahi punya pasal mahu gado kaaa?
* Minahkumari Karam Singh melaporkan untuk berita TV 3 suku... He He He...


Sabar... Sabar... Sabar... Semakin sabar semakin CANTIK... Nak tengok bukti? AKU buktinya...
* Hidup kena perasan! He He He He...

Tengah syok2 lepak kat sini... 

Tetiba...

Hujannnnnnnnn turun lagiiiiii!

Aiseymennnnnnn! Wrong timing betul laaa... 

Baru nak usha2 jalan2 sampai ke hujung...

Apa boleh buat...

Kesempatan ini aje yang ada untuk kami bersiar2 di sini...

Tanpa berlenggah takut basah... Terus berlari ke kereta PU...

Tapi sempat ke toilet jap...

Kat dinding sebelah toilet ada lukisan 2D timbul2 ni... Unik giler... Creative betul laa... Rasa macam nak potong dinding tu bawak balik... Kang tak muat plak masuk kapal terbang... He He He...



BERSAMBUNG...

68 comments:

  1. Semua tempat kena rush hours..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena berlari berkejaran seindah bunga di taman... Bak burung yang megah kanda ku puja...
      Dindaaaaaa Kandaaaaa... He He He...

      Delete
    2. patot laa ujan turun.... ade katak panggil rupenye... hhehehee... larikkkkkkkkkkkkkkk!!! >.< =D ampun2... gurau je... ihihihi

      Delete
  2. nampk si citu keboroian timbul dri baju kelabu... munskil plak kalai HH boroi.. kahkahkah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. HH piranha... Wajib dia yg boroi.. Keh Keh Keh..

      Delete
    2. "kalai" tu kawan minakumari ke?

      Delete
    3. Jawapppp laaa Cik Zarul Farhana... Kami tunggu jawapan!!!!

      Delete
    4. kemon ZF kemon. berasap dah punggong menanti sebuah jawaban.

      Delete
    5. Sementara nak nunggu Cik Zarul Farhana beri jawaban pegilaa ke jamban dulu Cik Anamizu oiiii...

      Delete
    6. minakumari mana plak dh....tu kalai tu..trjadinya apa spoon tu...kt blog kak farah tu...spoon ka garpu taw... xreti nk sebut aihh...

      Delete
    7. watpe nak ke jamban SS weyh. punggong berasap je bkn nk terberak. opsss =P
      spoon garpu apa ZF? kumpulan spoon ka?

      Delete
    8. Cik Zarul Farhana membawak Spoon dari Blog Cik Farah MF ke sini... He He He...

      Delete
    9. nah kipas.... lame bebenor punggong tu berasap tak padam2... =p

      Delete
  3. masih saya pergi berjerebu....tak nampak..jadi lepas rindu kat blog anda jawabnya...

    ReplyDelete
  4. Mmg chntek laaa air dia kt situ...tenang jer tgk..syg kalau xdjaga...mmg kreatif la diorg wat lukisan 2d tu...chantekkk....

    Psstt...sy nmpk PU yg boroi...hahahaahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manaaaaa? Manaaaaa? Mana perut PU???? He He He...

      Delete
    2. tuuuu...dalam air...hahahahaha

      Delete
    3. Apa yg ada dlm perut PU? He He He..

      Delete
    4. joinlah Magic School Bus utk masuk secara berjemaah dlm perut PU kahkahkah

      Delete
    5. xgamak aihh nk masuk dlm perut PU..mcm2 ada..

      Delete
    6. hamboih mcm dah ada pengalaman masuk dlm perut PU je ni ZF hehehe

      Delete
    7. Muat ke nak masuk tu? He He He...

      Delete
  5. cantek sangat!gambar budak baju merah sebagai buktinya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masukkk mahkamah... Bukti penting tuuuu... Tak boleh hilang... He He He...

      Delete
  6. Subhanallah. Gambar pertama tu cantik sangat. Looks surreal

    ReplyDelete
  7. Hai, sya rakan blogger baru.. bestnya la tempat tu.. sungguhla org ckp jauh perjalanan luas pandangan..

    http://syidamenulis.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. cantiknyaaaa pemandangan dekat situu. ss lepas ni nak pergi tmpat cantik cantik gini pelis lahh bawak nani sekali. hahahah :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. He He He... Jommm,... Will drive u like crazy...

      Delete
    2. hahahah. bolehh bolehh. tapi kena tunggu tabung nani penuh dulu. hikhikhik :D

      Delete
    3. Tak yah tunggu tabung penuh... Rembat tabung umah jiran...

      Delete
    4. hahhaha. tak nak. nanti tak lepas travel dengan ss sebab duduk lokap. hahah :P

      Delete
    5. Dok lokap best... Banyak pengangkap...

      Delete
    6. hahhahahaha.... alang2 dah sampai lokap... curik tabong polis lak... =p

      Delete
  9. lukisan 2D tu baru namanya art. ini kalo kat mlsia, conteng tulis "SS was here" kehkehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. "SS was here" ok lagi... Takut "Contact XXX-XXXXXXX Anamizu"... He He He...

      Delete
    2. itu baru namanya "buah dada di sini" opssss hahaha

      Delete
    3. Buah dada ikat tepi... Hi hi hi..

      Delete
    4. hahaha buah loofah kot maksud Es Es tu ZF weyhh =D

      Delete
    5. Buah Nealofa plak cemana? He He He..

      Delete
  10. Subhanallah! Breahtaking! Ni kalau pandang banyak2 kali pun tak jemu. View cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu boleh memang nak lama... Tetiba ujannnnnn... Adussss...

      Delete
    2. Damai dan tenang je kan,...hilang stress dok sini :)

      Delete
  11. Antara Danau Singkarak dengan Danau Maninjau, ZZ suka Danau Maninjau lagi.. taktau kenapa.. maybe haritu pernah duduk hotel tepi danau tu kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Danau Maninjau buat SS pening... Siap muntah lagi... Ha Ha Ha..

      Delete
  12. woooah cantik cantik. tempat cemni CT suka lah nak pi. tempat2 sejarah tu semua mmg out hehehe.. kalo
    dapat naik
    bot lagi besh kan kan.. dala jernih aje airnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak naik boat tu boleh... Tapi... Ingat! Jangan hulur tangan! Kah Kah Kah....

      Delete
    2. air jernih xpe boleh nampak kalo tetiba ada
      menda nak ngap

      Delete
    3. Air yang jernih jangan disangka tiada buayanyeeerrr punnnn... He He He...

      Delete
  13. akak kt belakang tu dok depa tangan mcm feeling u jump i jump je... hahahhahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu dia terjun... Abis keringlah air tasek tu... Keh Keh Keh...

      Delete
  14. klu dok termenung satu hari kat danau tu pun x perasan kot ... indah sungguh pandangannya .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dok termenung tgk tasek tak pe... Jgn termenung lain machammmm... He He He...

      Delete
  15. cantik reflection kat danau tu...

    Stupid Rose tu pun posing kat boat tu jg..haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stupid Rose nak jump... He He He...

      Delete
    2. Sebbaik SS tak stupid rose jump, SS jump gak :)

      Delete
  16. Ye lahh..dah buleh jadi pembaca berita Endon dah tu, SS.
    Siannye..asik hujan je. Lecah nak berjalan tak selesa.
    Kalau saya ni bawak anak kecik lagi leceh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Letak anak dalam troli baru tak leceh... He He He...

      Delete
  17. hehe.. ok laa tu SS... at least dapat jugak fefeeling kat situ walaupun tak lame....

    ReplyDelete
  18. Cantik pemandangan kat situ..syglah xnaik boat..huhu baru nak tnya bape hrga.. :-)

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...