Saturday, 3 January 2015

Kembara Padang, Indonesia - Day 2 - Jenjang 44

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Dah puas bershopping kat Pasar Atas... Kami berjalan menuju ke Jenjang 44...

Pada mulanya... Aku sendiri pon tak tahu kat mana sebenarnya kedudukan Jenjang 44 tu... Aku main redah aje tanpa arah kat area belakang Pasar Atas...



Jalan punya jalan... Aku jumpa Masjid Raya Bukit Tinggi ni... Area sini memang agak sibuk dan banyak jualan...

Kasi zoom in skit area masjid ni...


Mata si HH dah terfokus kat Murtabak Mini ni... So... Berhentilah kejap... Memang ramai yang tengah beratur nak beli Murtabak Mini ni...

Inilah rupa Murtabak Mini...

Actually.. Ia adalah sejenis apam balik... Kat sini dipanggil Murtabak... Murtabak Mini ni dijual betul2 depan Masjid Raya Bukit Tinggi.... 

So... Aku namakan murtabak ini Murtabak Masjid... 
* Sesuka aku je bagi gelaran... He He He...

Kalu kat Malaysia kita tak ada Murtabak Masjid... Kita cuma ada Mubarak Majid...  Kenal? He He He...

Aku sebenornya dah boring menunggu Murtabak ni lama bebenor nak siap... So... Aku snaplah gambo Indocafe ni...

Tengah aku snap Indocafe tu...

Ada sorang Pakcik tegur aku "Kopi pon mahu diambil gambarnya?"...
* Siap  berdecet macam cicak...

Aku toleh kat pakcik tu... Pakcik tu muka dia bengis...

Dalam hati aku berkata... Eh Pakcik ni... Jadah mende nak bengis2 dengan aku... Bukan aku amik gambar dia pon... Misai dah lah tebal melentik kusut masai tak bersikat... Ada hati lagi nak sarkastik dengan aku... Macam nak carik pasal...

Pastu dia tanya aku "dari mana?"...

Ikut hati aku malas nak jawap... Tapi.. Disebabkan dia orang tua... Dan aku beranggapan mungkin dia memang berkarekter macam tu.. So... Aku jawap je laa "Malaysia"...

Terus pakcik tu terdiam...  Motif? Ntah! Krik Krik Krik...

Aku blah... Berjalan sambil mencekik Murtabak Mini... He He He...

Apakah rasa Murtabak Mini tu?

Entahlah!

Aku tak tahu nak gambarkan macam mana rasa Murtabak Mini tu... Nak kata sedap sangat tu... Tak laa sedap mana pon...

Macam putu piring yang diletakkan cheese dan jem... Haaa lebih kurang camtu kot rasanya.. Si HH tak suka... Nasib baik tak beli banyak...

So... Aku lah yang kena perhabiskan... Aku kan mesin pengisar! He He He...

Dari Masjid Raya tadi tu dah boleh nampak dah Jenjang 44...

So... Kami teruskan membetis hingga nampak pemandangan ini... tak jauh pon... Dalam 50 meter aje...

Inilah dia Jenjang 44...


Jenjang 44 adalah anak tangga... Tangga yang menghubungkan Pasar Atas dengan Pasar Bawah... Tapi aku tak pegi Pasar Bawah... Aku jenjalan kat Pasar Atas aje...

Jenjang 44 atau juga disebut Janjang Ampek Puluah Ampek ni di bina pada tahun 1908... Lama giler kan bertahan tangga ni... Masih utuh sampai sekarang...

Kalu nak diikutkan jumlah tangga ni adalah lebih dari 44... Kalu tak silap aku ada 100 anak tangga... Tapi 44 yang dimaksudkan tu dihitung dari part yang paling curam aje... Motif? Entah! Ha Ha Ha...

Aku tak tahu kenapa orang Bukit Tinggi, Padang ni sangat obses dengan nombor 4... Orang Cina kata suweiiii sebab 4 bermaksud mati... He He He...

Jenjang 44 ini juga menjadi inspirasi untuk lagu Andam Oi... Perhatikan liriknya... He He He...

Bukiktinggi koto rang Agam yo andam oi
Mandaki janjang ampek puluah
Babelok jalan ka Malalak -2x

Sakik sagadang bijo bayam yo andam oi
Sakik bak raso ka mambunuah
Di ubek indak namuah cegak -2x

Andam oi andam, andam oi andam, oi andam oi
Andam oi andam, andam oi andam, oi andam oi

Bukan denai takuik mandi yo andam oi
Denai nan takuik basah-basah
Mandi ka Lubuak Pariangan -2x

Bukan denai takuik mati yo andam oi
Denai nan takuik patah-patah
Badan nan sadang batunangan -2x

Andam oi andam, andam oi andam, oi andam oi
Andam oi andam, andam oi andam, oi andam oi


Yang tulis 2x tu... Bermakna ko kena ulang nyanyi 2 kali... Kah Kah Kah.... 

Nak tengok Youtube click SINI...

Inilah kenangan aku kat Jenjang 44... He He He...

Mari kita turun... Banyak kedai menjual cincin batu kat sini... Tak sure batu apa... Tapi memang lawa... Boleh pilih jenis batu yang kita nak dan mereka akan bentukkan batu tu menjadi batu cincin...

Sekarang tibalah masa untuk kami pulang ke hotel... Dah tak larat nak jalan patah balik semula naik tangga Jenjang 44 tadi tu...

Kami decide untuk turun dari Jenjang 44 dan naik Angkotan dari sini... Betul2 berada di depan Jenjang 44 tadi...

Aku perhatikan... Kat sini banyak Angkotan berwarna kuning... Ada juga Angkotan berwarna merah tapi tak lalu menghala tempat yang kami tunggu...

So... Aku pon tunggu sehingga ada Angkotan merah yang lalu..

Tak lama berdiri di tepi jalan... Tetiba nampak satu Angkotan warna merah menyapa kami... Tapi berada di seberang jalan... So... Si HH lintas jalan untuk tanya sama ada Angkotan merah itu akan melewati hotel kami...
* Ayat aku yang paling skema nak mampos.... "Melewati"... Keh Keh Keh...

Dari jauh... Aku sebenarnya macam tak sedap hati bila HH kata Angkotan tu akan lalu kat hotel kami... Sebab dari jauh aku macam dapat rasa supir Angkotan tu macam ada aura2 pembongak...
* Nampak tak akak dah start jadi nujum... He He He....

HH dah terpanggil2 kat seberang jalan suruh naik jugak... So... Aku pon naik...

Kebetulan dalam Angkotan tu hanya kami berdua aje yang naik...

Inilah Angkotan yang kami naik... Cuba perhatikan dari belakang... Ada aura pembongak tak? He He He...

Sepanjang jalan... Supir Angkotan ni pusing sana pusing sini... Sampai aku naik pening...

Then...

Tetiba... Dia stop kat satu hotel... Aku lupa nama hotel tu.... Dia kata gini "Sini Hotel XXXX yaa kann?"... Dia saja tunjuk hotel lain... Dia macam nak kami turun kat situ...

HH dah cakap "Saya mahu ke  Hotel Lima's... Ini bukan Hotel Lima's"...
 
Terus dia buat u-turn.... Pelik!

Dan supir tu mula mereka2 cerita ketahian yang tak masuk akal... Dia kata Hotel Lima's ada dua... Faraj Bonda Tuan Hamba laaa ada dua! He He He...

Hati aku mula rasa tak sedap... Aura2 pembongak makin jelas kelihatan... Tapi aku diamkan aje... Aku nak tengok sejauh mana kebenaran naluri tekaan aku tu...

Kepala aku semakin pening bila si supir ni asing pusing2.. Dia pusing2 bukan untuk cari hotel kami tu... Tapi dia nak cari customer... Tak henti2 dok horn sana sini menyapa orang kiri kanan.... Dan... dari tadi hanya kami aje yang berada dalam Angkotan tu...

Sepanjang perjalanan inilah gambar yang sempat aku snap...


 Sudahnya... Tekaan aku memang tepat... Supir tu memang pembongak!

Dia berhentikan kami di tepi jalan di suatu kawasan yang kami tak ketahui... 

Pastu dia kata "Tidak lalu di Hotel Lima's itu... Cuba jalan kaki terus aja ke sana"...

Kalu ko tak lalu... Yang ko gatal suruh kami naik tu dah kenapeeeee? Ikut hati memang nak mencarut laju2....

Dan bertambah malang lagi... Dia mintak full payment!

Lihat lah bibit2 akhir Supir Celaka mintak full payment... He He He...

Mari aku zoom in plat number Angkotan Puaka nih! Ingat ye adik2.. Akak2... Abang2 sekelian... Ingat plat number 'BA 1682 LU' ingat Angkotan Celaka! He He He.. Sebarkan sebagai peringatan!

Turun aje dari Angkotan... Aku tanya very simple question kat HH "Nape? Kita dah kena kencing ke?"....
* Sengih...

Jujur aku kata... Aku dah penat... Campur pening... Dan aku betul2 dah tak ada perasaan...

Tak larat nak bergaduh dengan supir keji hanya kerana nilai 6,000.00 rupiah yang bersamaan SATU RINGGIT TUJUH PULUH SEN! Dengan nilai tu boleh buat ko kaya ke?... He He He...

Dan aku rasa... Dalam kalah aku masih menang... Menang dalam menilai naluri perasaan aku sendiri...

Mungkin dua kejadian Angkotan sebelum ini di sepanjang hari ini... Mengajar aku mengenal aura pembongak! He He He...

So... Next time... Aku patut belajar untuk pegang pada hati... Dan percaya pada apa yang aku rasa... Kalu hati dah terdetik rasa ada yang tak kena... Better jangan teruskan! Jangan paksa diri... Perlu tunggu hingga hati aku kata 'YA!'...

Dan... Aku anggap... Nilai SATU RINGGIT TUJUH PULUH SEN adalah harga yuran kelas praktikal untuk hari ini... Kursus mengenal pembongak! Pensyarah aku adalah Supir Pembongak Keji tu tadi.... He He He...

Aku tengok HH... Hati dia membuak2 menahan marah... Kembang2 hidung macam direktor Ahmad Nisfu... He He He....

Muka HH dah macam Udang kena kukus grill panggang... Hanya tunggu nak disimbah sos cili dengan mayonis je... He He He...

Pada aku... Tak guna nak marah2... Sang pembongak ada di mana2... Dia rasa nak makan dengan cara menipu... Makanlah... Rezeki aku tak kurang! Rezeki ko pon tak akan bertambah.... Allah kan ada! Aku hanya perlu menanti hikmah...
* Cari tisu...

Aku toleh kiri... Aku toleh kanan... Eh! Kat mana aku berada ni?

Aku nampak signboard atas jalan 'Jalan Panorama'... Ahhhh! Sudahhhhh!

Apa kejadah aku kat sini pulakkk!

Aku pandang atas bukit "Eh! Bukan ke tu Jam Gadang!"....

Sedarlah aku bahawa moment aku saat ini umpama Dejavu!

Rupanya supir patah balik!

Nasib baik dia tak patah balik ke Jenjang 44... Atau... Kan bagus patah balik Malaysia aje... Kah Kah Kah...

Erma Fatimah buat Drama Dejavu di Kinabalu... Aku Sinetron Dejavu di Jenjang 44... Ko mampu?

Aku ajak HH cool2 kan diri kat sini... Siap amik2 gambar di kawasan Istana Bung Hatta... He He He...

Sambil kami lepak2... 

Tetiba ada satu Angkotan berwarna merah lalu menyapa kami "Mahu ke mana?"... Kami pon jawap "Hotel Lima's"... 

Supir tu kata dia pergi dan suruh kami naik...

Hati aku tak rasa apa2... So... Aku setuju untuk naik..

Masa nak naik... Aku dapati Angkotan tu penuh... Alamak! Nak duduk celah mana nih?

Last2 aku duduk kat atas bangku kayu... Betul2 tepi pintu yang tak bertutup.... Tuhan aje laa tahu betapa seriaunya aku macam nak jatuh bila Angkotan tu membelok2...

HH suruh bertukar tempat duduk dengan dia sebab dia duduk kat bahagian kerusi dalam...  Tapi aku tak nak sebab aku kesian tengok HH bawak bag sarat dengan barang... 

Tup Tup... 

Ada penumpang nak turun... So... Aku tergerak hati pindah duduk bahagian dalam... Perghhh! Rasa lega dan selamat... Sempit pon sempit lahh... Janji aku tak duduk kat bangku kayu sebelah pintu... Naikk kematu punggong akak ni dikkk... Dah lah bahaya!

Angkotan teruskan perjalanan menuju Ramayana... 

Sampai aje kat depan Ramayana.... 

Gedeganggggggggggggg! Piangggggggg! Kecepeeeekkkkkk!
* Begitulah sound effect kemalangan...

Angkotan yang kami naik ni accident dengan sebuah lagi Angkotan lain kat situ... Pecah lampu belakang dan terpelanting kat orang yang duduk kat bangku kayu tempat aku duduk tadi...

Aku terdiam... Terus blur! Terbayangkan diri sendiri.... Apa akan jadi kat aku kalu aku tak berganjak dari bangku kayu tadi...

Thanks God! Allah safe me!

Sebenarnya... Angkotan yang satu lagi tu yang cuai... Main keluar tak tengok kiri kanan...

Tapi percayalah....

Dua supir Angkotan tu... Just keluar... Tengok lampu yang pecah dan bahagian yang kemik... 

Pastu... 

Siap ketawa atas jalan...

Ehhhhh! Bergurau pulak! 

Dorang boleh cool ajeeeeee bila terlibat dalam accident??????????????? 

Langsung tak marah??????... Langsung tak meroyan??????? Langsung tak bergaduh?????????????  Lansung tak mintak ganti rugi!!!!!!!!!!!!!!!! Langsung tak langsuir... He He He....

Wowwwwww! Impress me! 

Gilaaaa laaaa! 

Siap angkat tangan bye2 lagi... Seolah2 accident tu tak pernah berlaku... Ha Ha Ha...

Aku rasa lahhh.. Kalu berlaku accident kat Malaysia... Contohnya budak si Kiki Stereng lock tu! Memang mampos kena maki berkati-kati... He He He...

Masa dalam perjalanan... Penumpang semakin susut... 

Supir Angkotan tetiba bersuara "Hotel Lima's ada dua tapi di jalan lainnnnn... Tidak lalu situuuuu"....

Haaaaaa.... Nampakkkkkk? Nampakkkkkk? Sinetron ketahian cuba diulang tayang semula... Si pembongak sedang melemparkan skrip2 kaset rosak yang sama untuk memanaskan telinga!

HH dah mula tak keruan... 
* Sekali sekala.... Akak pon nak guna bahasa buku dikkk... He He He...  

Hati aku masih tak rasa apa2...

Namun.......................

Kebetulan... Ada sorang budak lelaki... Nampak macam muda lagi... Rasanya masih sekolah lagi... Dia tegur HH... Dengan lemah lembut dia tanya "Mahu ke Hotel Lima's yaaa embakk?"... HH pon jawap "Yaa!"... Budak tu kata "Hotel Lima's tidak jauh lagi embakk... Sebentar aja sampai"....

Dan ada sorang makcik kebetulan duduk belakang supir pon menyokong kata budak lelaki tadi... "Yaa betul Hotel Lima's jalan di depan dikit"...

Mendengarkan kata2 budak lelaki... Dan mendapat sokongan padu dari makcik tu... Tetiba je Si Supir pon tukar tune nada dengan berkata "Akan lalu tapi cuma di tepi jalan aja"...

Haaaa nampakkkkkk????????????? Asik nak membongak aje kejenya... Tadi ko cakap lain...

Masa dalam perjalanan... Budak lelaki dan makcik tadi tu memang ramah betul... Kalu kat Malaysia... Bebudak sekolah jangan harap nak menegur2 kita ke pe...

Dia tanya kami "Embakk dari mana?"... Kami jawap "Dari Malaysia"... Budak tu kata "Ohhhh.... Hampir 80% orang Malaysia suka datang sini"... Makcik tu pon kata "Yaaa sini ramai orang Malaysia"...

Tak dapat nak sembang lama dengan budak lelaki dengan makcik tu... Lebih kurang 5 minit... Angkotan pon stop kat tepi Hotel Lima's...

Inilah babak akhir drama kami dengan Angkotan.... Dahhh pegi beramboss sana! Ha Ha Ha...

Kami memang tak harap pon untuk berhentikan kami betul2 kat depan Lima's Hotel tu.... Berhentikan kami kat tepi pon boleh... Bukan jauh naaa pon jalan kaki ke Hotel Lima's tu... Hanya beberapa langkah aje pon... Nasib baik laahh tak kena tipu lagi...

Sampai kat hotel... Kami masuk bilik...

Tengah nak merehatkan diri setelah seharian kepenatan... 

Tetiba... Telefon bilik hotel bunyi...

Eh! Sape pulak yang call????????

BERSAMBUNG...

71 comments:

  1. Nasib ko la... X sedap ko kena habiskan.. Cer sedap... Mmg harapan mrnjadi layu la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu sedap tak de can laaa aku nak jadi blender...

      Delete
  2. Salam.. thanks kerana berkongsi kisah travel sis. Kalau p mana2 mmg kena hati-hati sebab ada yang nak ambil kesempatan & menipu ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... Yang baik dijadikan tauladan... Yang buruk jadikan sempadan Thailand... Gurau je... He He He....

      Delete
  3. Tak tahan tuu.. siap rebranding murtabak mini kepada murtabak masjid!

    Mubarak majid I tak kenal, but sheila majid..definately, yes!

    #Tips naik angkotan: Tanya (pasal harga, route, etc) mana-mana penumpang/orang sekitar yg bakal naik angkotan terlebih dahulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sheila Mambo cikgu kenal tak? Gurau je... He He He...

      Delete
  4. Eii keji penipu bersepah-sepah. ..

    ReplyDelete
  5. Kelakarlah bila SS kata pakcik muka bengis tu berdecit macam cicak. Saya pun terbuat skali bunyi tu masa baca entri ni. Tak sedap ea Murtabak Masjid tu?
    Penat je lah tunggu lama ea. Ikut tekak dorang sedap ler tu. Tu yang sampai Q.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah... same lah! siap buat bunyik cicak.. betul2 menjiwai cerite! hahahaha.. =p

      Delete
    2. SS pulak yang tengah membayangkan macamana rupa korang mendecet cicak tu.. Keh Keh Keh..

      Delete
    3. Dah boleh jadi girlfriend Cicakman...

      Delete
    4. Pak cik cicakman tu tgh moody kot time tu. Saya pulak dok bayang, pak cik tu dgn kopiah batik ke,..kain batik ke,..duduk berdecit sambil geleng2 kepala ngan muka bengis dia ;)

      Delete
    5. Tak perasan plak SS... Kot dia pakai t-shirt cicakman ke kan... Tu yang hangin tu.. Tak dapat baju batman.. He He He...

      Delete
    6. Haha..K.farrah lagi menjiwai watak.
      Siap imagine apa pakcik tu pakai lagi..

      Delete
    7. Ni semua salah cicak... He He He...

      Delete
    8. "cicak tak salah" tajuk utama metro esok! >.< haha!

      Delete
    9. Sejak bile Mat Yo jadi cicak pulakkk...

      Delete
  6. Aah, cina kata no 4 mati.
    Tu sebab kat bangunan shopping complex tinggi2 takde no.4.
    Tinggi bebenor anak tangga tu. Tak sanggup nak turun-naik.
    Buat escalator kan bagus dong.

    ReplyDelete
  7. uish... sakit pulak hati kite bace entry kali ni.. apsal la supir2 ni kuat kencing... tapi naseb ler korang sabar.. kalo tak sabar.. habis terhumban angkotan tu! tapi ape motif supir yang kedue tu ckp tak lalu hotel lima sedangkan dorang lalu? adei.. yang langgar angkotan korang tu supir yang pertame ke??? hahahah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS mmg harap bebeno angkotan yang berlanggor tu angkotan pertama.... tapi bukan... tah2 angkotan pertama tu dah terbenam dalam lobang jepang... keh keh keh..

      Delete
    2. SS rasa most supir keji angkotan ni memang ada 1 formula untuk kencing pelanggan kot... Kalu tak... Tak kan supir pertama dan kedua ulang skrip yang sama macam kaset rosak... "Hotel Lima's ada 2 tak lalu jalan tu"....

      Delete
    3. Memang keji sikit di situ...

      Delete
    4. Memang berbakol caci... He He he....

      Delete
    5. Orang luar selalu kena tipu kan?
      Memang taktik kotor di situ.
      Nasib baik SS tengah fenin kan?
      Kalau tak memang dah kena sebakul caci maki saja dirimu...
      Ehhh...ternyanyi pulak.

      Delete
    6. Tetiba ada Sheila On 7... He He He...

      Delete
    7. hahhahaha dr shikin... tang lagu tu lawak! terbayang2 SS nyanyi lagu SO7 tu time turun angkotan! tapi ending die tatau la nak bayangkan sape kejar sape.. pak supir plangkong SS ke SS plangkong pak supir... ahhahaa.. =D

      Delete
    8. SS plangkong Cik Luna Paris... He he he...

      Delete
  8. SS,
    Hehe bahaya tuh..siap amik gambar angkotan sebagai viral gitu. Tobat la sapa tipu SS lepas ni.
    Tangga ke atas jenuh nak panjat..kalo Mak dah surrender!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Matiii laaaa kena rotannnn dengannn Makkkk!

      Delete
  9. Suspen lg....cepat sambung kok kenapa bunyinya telepon

    ReplyDelete
  10. Teruknya supir tu.. kat mana2 mesti ada kaki tipu...hemmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penyangak ada di mana2.... He He He...

      Delete
  11. membaca entry ni , gelak besar pun ada kesian pun ada ... bila gi travel , tu la risiko yg kenatanggung n terpaksa hadap ...

    ReplyDelete
  12. Memang trip Bukit Tinggi ko ni...menguji tingginya kesabaran ke apa. Dah lah xabis2 main ngan no. 4 kan. Seriau ah kalau asyik kena kenceng ngan supir angkot. Mentang2 lah kita memang tourist lagi nak amik kesempatan. Hampagas betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini namanye cari penyakit... He he he...

      Delete
  13. abg ipar pon nama mubarak jugak.. tapi mubarak ghazali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorg ja la...dh kak sorg ja kawen

      Delete
    2. Adik ipor plak bile nak kawin? he he he...

      Delete
    3. murtabak majid eh? ehhhhh silap. mubarak majid kikiki

      Delete
  14. jenjang 44 ingtkn leher jenjang ka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. leher jinjang bukan jenjang...

      Delete
    2. kalo burung origami tu pulak? burung jenjang ke burung jinjang? or ke jinjang pelamin? hehehe

      Delete
    3. Entah laaa.. Kelamin kot.... He He He..

      Delete
  15. macam2 pengalaman naik 'angkotan'..memang sakit hati kalau ada yg tak jujur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan hati je sakit.. paru2... buah pinggang.... semua sakit..

      Delete
    2. "baru dpt 25sen. lagi 5sen.."

      "lain kali wak taruk tilam. sy kasi sepuloh sen"

      kikiki

      Delete
    3. 5 sen pon korek lubang telinga waaakkk...

      Delete
  16. huihh..nasib bek sempat pindah tpt duduk...kalau tak SS dah jd headline dalam koran...hahahhahaha...jahat tol diorang kan..suka tipu orang...xberkat tauuuuuu...huhuuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan takat headline dalam koran... Siap tersenarai dalam bursa saham BaSiKaL... He He He...

      Delete
    2. sipbaikla. kalo tak... ish ish ish =D

      Delete
    3. hurmm mgkin ini 1 sbb knp aku masih blm dpt peluang travel luar negara. takot pulak pengalaman asyik kene tipu aje dgn org2 negara diorang. huhhh menci lak kiteww baceww =D

      Delete
    4. Titieww pon menci waakkkk... Tapi titewww redahhhh jeee wakkk... He He He...

      Delete
  17. waaa, dah byak tempat dilawati.... bestnya :)

    ReplyDelete
  18. Power ah kak SS boleh cam pembongak. haha. Nasib baik lah kak SS alih seat. Syukurrr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanya Jauhari boleh mengenal Maniam... Maniam boleh kenal Bentong Kali... He He He He..

      Delete
  19. super natural laaaa SS ni.. hebat mu dalam menilik hahah bakat baru. tapi so far kan.. CT tak penah dngr lagi good review dari
    kawan2 yg pegi indon. semuanya cakap tanak p dah kecuali yg pi bali.. spupu pegi medan kena paw baik punya.. sbb tu jugak kot CT tak minat nak ke sana. iols ni dahla spesis gelabah.. jadi mcm ape yg kat uols ni huurm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu spesis gelabah kena ajak labah2 berjalan... Try ajak spiderman... He He He...

      Delete
    2. tula... kalau bace entry rebiu indonesia ni kebanyakan mesti ade yang tak sedap nk denga.. kecuali PU heh heh heh...

      Delete
  20. ehhh mertabak dia macam rupa pancake pun adaaa. hahaha.
    lamanyaaa usia tangga tuu :D

    ReplyDelete
  21. Paling best budak lelaki ramah tu,..siap keluar statistik 80%! Boleh jadi duta indonesia ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin dia bercita-cita nak ganti Jokowi... He He He....

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...