Wednesday, 7 January 2015

Kembara Padang, Indonesia - Day 3 - Kopi Kiniko

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Hari ni 23 November 2014... Masuk hari ketiga aku di Bukit Tinggi, Padang ni...

Pagi ni... Kami bangun dalam keadaan bersedia... Segala bag pon dah kemas sejak malam semalam...

Kami turun ke restoran untuk menikmati sarapan pagi kami yang terakhir di Hotel Lima's ini...

Tapi...

Sebelum tu...

Si HH sempat bertanya kepada receptionist tentang branch Hotel Lima's... Ternyata... Hotel Lima's tak ada branch... Hanya ada satu sahaja di Bukit Tinggi ini... Bukan dua tiga kucing berlari... Tidak seperti yang di war2 kan oleh Angkotan keji si kucing belang semalam... He He He...

Lepas sarapan... Kami naik semula ke bilik... Rehat2 kejap...

Then... Turun ke lobby...

Tepat jam 08:00 pagi... PU dah terpacak kacak depan hotel... He He He...

HH pulangkan kunci bilik untuk urusan check-out...

Masa nak turun ke kereta...

Aku nampak sorang makcik... Tengah susun barang jualan dan duduk di atas jalan betul2 depan hotel...

Try jugak usha2 harga kain sulaman dan telekung... Tapi mahal...

Sesape yang tak kisah dengan harga dan last minutes shopping boleh laa beli... Tapi kami ni dah tak ada apa nak beli...Kami just cuci2 mata aje...

Dalam kereta...

Aku tanya PU tentang Hotel Lima's... PU pon kata perkara yang sama... Hotel Lima's hanya ada satu aje di Bukit Tinggi... He He He...

Bye- Bye Hotel Lima's!

PU ada citer kat kami... Kalu sesapa nak booking hotel... Boleh booking melalui dia... Dia akan recommend Hotel Hello! Tak jauh dari Hotel Lima's... Harga pon murah dan selesa... So... Bolehlah contact dia ek...

Dalam perjalanan meninggalkan Hotel Lima's...

Si HH tanya PU... "PU cuba laa cakap Minang... Saya mahu dengar"...
* Amboi nada mintak si HH tu dah macam Sabarina kekasih lama mintak lagu dengan Abdul Wahub... He He He...

Sebenornya...

Aku pon teringin nak dengar orang Padang ni bercakap loghat Minang... Till now aku tak dengar walau sebutik pon si PU bercakap loghat Minang tu...

Atas permintaan kami tu... Si PU pon berborak lah dalam loghat Minang...

Perghhhhhhh! Pekat betul loghat Minang PU tu... Kalah Hattan dengan Waris... He He He...

Aku cuma boleh catch satu dua perkataan aje... Selebihnya... Haram aku tak paham...

Kalu orang Nogori Sembilan bercakap tu kita boleh jugak laa faham... Sebab dulu 5 tahun jugak laa aku berulang KL-Nogori Sembilan-Melaka...

So... Kalu nak dengar keaslian lograt Minang... Datanglah Padang... Kenalilah susur galur keturunan orang Nogori Sembilan di Padang ini... He He He...

Inilah pemandangan sepanjang perjalanan kami pagi ni... Melihat kehijauan bukit bukau.... Dan masih berkabus... Udara yang menyegarkan dan mendamaikan... Indahnya ciptaan Tuhan...

Sepanjang perjalanan... PU tunjukkan kami rupa pokok kayu manis yang banyak tumbuh di tepi jalan... Besau2 pokoknye... Aku yang kejakonan ni rasa kagum... He He He...

Akhirnya kami sampai di Kilang Kopi Kiniko...

Inilah kilang proses Kopi Kiniko... Hanya sebuah bangunan beratap zink dan berdinding kayu...

Perhatikan makcik yang pandang camera aku ni... Dia memang get ready untuk mukanya di masukkan dalam camera aku... Over taw makcik... I'ouls plak yang naik segan... He He He...

Kopi dikisar menggunakan mesin... Tapi masih menggunakan tenaga manusia untuk packaging...

Mari masuk ke dalam kedai plak...

Kedatangan kami disambut oleh seorang gadis dan menjamu kami Pisang Salai pelbagai perisa... Masih panas2 fresh from kitchen... Si HH yang tak suka makan pisang salai pon boleh terjatuh cinta...

Boleh minum free je Kopi Kiniko kat sini... Tapi kena buat sendiri... Minumlah seberapa banyak ko nak...

Tengok ni... Kayu manis... Besau2 dan panjang2... Patutlah sepanjang jalan tadi banyak pokoknye... So.. Aku pon tak lepaskan peluang beli kayu manis kat sini walaupun aku pemalas nak masak... He He He... Bila dah beli pening pulak kepala fikir cemana nak sumbat dalam bag... Adesss...

Boleh lepak minum kat sini...

Cheers... He He He...

Boleh juga melepak di sini...

Kopi Kiniko ni ada khasiatnya yang tersendiri... Memang sedap dan menyegarkan...

Bunga ni banyak tumbuh kat sekitar Kilang Kopi Kiniko ni...


BERSAMBUNG...

49 comments:

  1. Replies
    1. tea valley takde.. kopi valley pon jadiklah.. hihii.. cheerssss!

      Delete
    2. Mid Valley laaa... He He He...

      Delete
  2. kopi depa memang sedap..beli juga bawa balik....saya suka pemandangan di desa yang sungguh tenang...

    ReplyDelete
  3. saya ada baca yg kopi kiniko ni diorang bancuh guna cinnamon stick tu macam sudu...sebagai peminat kopi, kena datang sini la nanti..hehe

    ReplyDelete
  4. Cantiknya..suasana ala Cameron Higland gitu. Kayu manis tu kalo malas nak masak boleh buat rotan orang...hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makk nak babab ontot sape? he he He...

      Delete
  5. Cantik tempat utk lepak sambil berkopi kiniko. Kayu manis tu sedap letak dalam hot cocoa yummmyyyyy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS, kopi luwak a.k.a civet coffee tak de ke kat sana?

      Delete
    2. SS tak pernah dengar kopi luwak... Biasa dengar waklu je... He He He... Just kidding...
      Entah ehhh... Tak perasan plak ada ke tak de kat sana.... Sbb tmpt SS gi ni Kiniko..

      Delete
    3. Shhyyyy... Cikgu Farrah MF tak perasan tu... He He He...

      Delete
    4. Abis laaa kite kena sulaaaa.. He He He...

      Delete
  6. lahh kena bancuh sndri ka... dh pandai bancuh kopi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak Belalang pon bancoh sendiri... Kerok bontot kuali... He He He...

      Delete
  7. sis ada tgk drama bersiri kisah minang dengan bahasa minang di rtm1 satu beberapa tahun lepas . mmg byk tak fhm bahsanya . nasib baika da subtitle ... dah lama x mkn pisang salai . mmg sedap ... gelak saya baca bila beli kayu manis tapi tak tau nak masuk beg camna ... hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada ek citer minang tu.. SS tak pernah tgk plak... SS layan lagu je... Ayam den lapeh... He He He...

      Aah... Sesedap membeli... Pastu dok henyak2 mende alah tu dalam bag... Puas adjust dok terjulur sana sini... Dah macam masukkan batang penyapu... He He He...

      Delete
  8. Alaa.. rugi pulak tak jejak ke situ. Tak dpt nak merasa kopi.. lenkali, kalau pergi lagi mintak PU bawak datang sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu cikgu pegi lagi kirim salam SS kat PU ek... He He He...

      Delete
  9. memang sodap...hari tu member balik dari Padang pun belikan kopi...tapi rasanya bukan Kiniko, kopiko agaknya..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kopiko kat sini pon bersepah... Ha Ha Ha...

      Delete
  10. Scha pun tak pandai bahasa minang. Tahu bahasa nogori jee. Haha

    ReplyDelete
  11. kalau beli kayi manis ni..mau tiap hari nk masak masakan yg guna kayu manis.. sbb excited beli dri luar negara mak rajin lah nk masaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kayi tu apa? Adik beradik bayi ke?
      * Soklan cari pasal... He He He...

      Delete
    2. membahan sungguh SS nih hehehe.
      okeh next will be ? Bahan-bahannye adalah =D

      Delete
    3. Kena tunggu Chef Zarul Farhana sedia bahan untuk rancangan ketuk ketuk piuk

      Delete
    4. habesla dok ketuk saja sampai ke sudah =D

      Delete
  12. Minum kopi sambil makan pisang salai panas2..nikmat2..

    ReplyDelete
  13. hey penipu sungguh la driver angkotan tu -_- huumph !!

    orang cakap kayu manis ni ada yang ori ade yang tiruan. klau kat malaysia 50/50 chances nye. tak tahulah mcm mana nak beza. kalo di endon insyallah ori.. ade kwn mak mmg akan ke endon nak beli kayu manis smata. sbb amalan keluarga dia kunyah kayu manis.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikk... Tak pernah plak dengar tak ori... Kalu tak ori acanerrr? buat dari batang penyapu ke?

      Delete
    2. kalo x manis komfem msti tiruan

      Delete
    3. Kalu tiruan mesti bukan kayu...

      Delete
    4. tak pun namanya kayu tak manis

      Delete
  14. laa...nampak sgt diorg tu menipu kan...kata hoel lima da dua...SS xciter kt PU ker psl org angkotan tu ata hotel da 2?? geram lak dengar diorang menipu...grrrr...grrr...

    kalu sy beli kayu manis tu mau 2@3 tahun baru habis...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik 2 3 tahun... Kalu SS tah2 jadi gajah putih aje dok kat umah.. He He He..

      Delete
  15. pehhh packing still guna tenaga manusia. banyak kot nak packing. sedapp ke rasa air kopi diorang?sama tak dengan kita? hahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu kopi semua sama... Hitam pekat melekat... He He He...

      Delete
  16. Kalau jumpa angkotan keji tu pelangkong kan aje.
    Kuang ajo..kita kasi ajarin.
    Huh..terganas pulak..
    Hehe..lakonan semata2. Tidak ada kaitan dengan yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak pelangkong pakai apa? Pinjam jarum boleh? He He He...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...