Sunday, 11 January 2015

Kembara Padang, Indonesia - Day 3 - Masjid Raya Sumatera Barat

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Dalam perjalanan menuju ke Kota Padang...

PU berpesan banyak perkara dan berkongsi banyak peristiwa...

Dan salah satu peristiwa yang menarik perhatian aku adalah kisah 4 orang dalam satu kumpulan yang datang melancong ke Padang tetapi ada masalah flight delay selama satu hari semasa perjalanan pulang ke Malaysia...

Kejadian ini memang benar2 berlaku ok...

Flight Air Asia dari Kuala Lumpur ke Padang terpaksa patah balik ke Kuala Lumpur sebab masalah kabus tebal... Tak boleh nak landing kat Airport Padang tu...

Kebetulan...

Duit dorang hampir habis dibelanjakan... Ye lah kan... Dah fikir nak balik Malaysia... Dorang belanja sakan laa kan... Tak terfikir akan jadi something yang luar jangka...

Bayangkan! Cemana ko nak survive kalu duit tak de...

Tak kan nak mencekik kerepek berlado sepanjang hari? He He He... Untung ada kerepek berlado... Kalu kerepek berlado pon tak ada... Kain sulaman aje yang ada... Tak kan ko nak gigit kain sulaman tu buat alas perut? He He He...

Dan pada waktu tu...

Kebetulan.... PU tergerak hati nak contact dorang untuk bertanyakan khabar sama ada sudah selamat sampai ke Malaysia... PU terkejut bila dorang beritahu flight delay 1 hari... Dan terpaksa melangut lama kat airport...

PU tanya dorang... Nape tak contact PU? Dorang kata "Maluuuuuuuuuu!"... He He He...

So... Apa yang berlaku selepas tu?

PU yang banyak tolong dorang... Carikan hotel...

PU suruh kawan dia yang kebetulan ada di airport untuk bawakkan dorang ke hotel... Dan semua tu... Atas perbelanjaan duit PU sendiri ok sebab duit dorang dah habis...

PU suruh dorang kumpulkan duit skit2 balance yang ada just untuk beli makanan aje... Nasib baik cukup... Ngam2 makan nasi bungkos aje u'ouls... He He He...

Keesokkan harinya.. Dorang selamat balik ke Malaysia... Then bayarlah balik duit PU yang dipinjam tu... Dorang pon segan jugak sebenarnya... Tak memasal pinjam duit supir... Orang tu baru nak hoyehhh hoyehhh kira untung... Ko dah buat dia rugi... He He He...

Tapi PU memang ikhlas membantu... Pada aku... Bantuan sejenis itu adalah bantuan yang sangat berharga.. Dah besar rahmat!

So... Disebabkan kejadian yang tak disangka itu...

PU pesan kat kami... Kalu berlaku lagi peristiwa tu... PU suruh contact dia aje...

Sambil berseloroh "Kalu hotel penuh... Bisa ajaaa tidur rumah PU".... Kah Kah Kah...

Bukit Tinggi sudah jauh kami tinggalkan...

Kenangan kami di Bukit Tinggi tak akan kami lupakan sampai bila2...
* Ayat klise karangan budak UPSR... He He He...

Akhirnya....

Kami sampai di Kota Padang! Yeahhhh!

Kita start berdrama pulak kat Kota Padang... He He He...

Sepanjang jalan...

Hujan on and off...

Sampai aku rasa nak sesak dada... Mungkin sebab kat luar dah sejuk... Pastu aircond direct dalam kereta plak menambah... Adusss!

Kami lalu di Masjid Raya, Sumatera Barat... Masjid ini belum siap sepenuhnya... Masih under construction...

Bila nak siap?

Ntah!

Masjid Raya ini terletak di Jalan Khatib Sulaiman... Mula dibina sejak tahun 2007... Adeii... Dah lebih 7 tahun tak siap lagi...

PU tak berhentikan kereta ek... Dan gambar2 ini aku snap semasa kereta sedang bergerak...

Tu dia... Imej tanduk kerbau mesti ada...

Lagi..

Jelas terlihat corak songket...

Info lanjut mengenai Masjid Raja ini boleh check di SINI...



BERSAMBUNG...

35 comments:

  1. Susah nak cari supir yg prihatin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pon supir gak... Supir taksi... He he he...

      Delete
    2. tulaa... susah nk carik supir yang baik cam PU ni...

      Delete
  2. Seronok tengok blog orang yang g travel ni.. Dapat tengok tempat orang kan? bestt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. He He He... Blog SS ni byk mengarut aje... H Hi Hi...

      Delete
    2. blog SS laa best kot.... cececeeehhh...=D (ikhlas ni)

      Delete
  3. baiknyaaa pak supir tuuu :P nnati kalau pergi sana nak no dia ss. hahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS dah kasi awal2 dulu... Boleh refer kat posting sebelum ni ek...

      Delete
  4. PU ni memang baik dari kecik ek? patutla bertambah2 rezeki PU ni. pencetus ummah betul dia ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah... Baik sejak dalam peranakan kot.... He He He...

      Delete
  5. bagus betul PU..apa kelas buat ayat UPSR..up lah sikit, SPM ke, PT3 ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. UPSR SS pon semua 'D' acanerrrr? Cik Sal ajooorrr laaa SS... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. ok, nanti kte belajor bahasa standard suratkhabar Berita Harian...jangan tak larat plak..hahaha

      Delete
    3. Nakkkkkk Nakkkkk Nakkkk... He He He...

      Delete
  6. SSs,
    Bagusnya dapat PU yang baik hati tu. Letak sikit gambo dia..bak nak tengok. Pelawa bermalam di rumah dia?? biasa asalkan free

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh...patutnya bisa bukannya biasa..salah dong

      Delete
    2. Makkkk oooo Makkkk... Try korek kat post sebelum... Ada SS tepek mukenye... Hensem makkkk... Macam gajah! He He He....

      Delete
    3. SS,
      Iskk.. jap mak korek...err kalo korek tabung best jugak..

      Delete
    4. Bak 10 sen... Nak bayo public phone!

      Delete
  7. baik sungguh PU tu, sangat prihatin..tip top servisnya..

    cantik senibina Masjid Raya..ala-ala kain songket pun ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seolah mcam kain songket gergasi... He He He...

      Delete
  8. Baiknya PU mcm tuu. tabikkk! tak berkira langsung

    cantik benor songket ituuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada skit2 mcm perpustakaan negara...

      Delete
  9. hahaha motif sebenar PU adalah nak ajak kerumahnya.. hehe ttb hotel penuh ke disengajakan penuh.. tapi baik la PU ni.. dalam 10 org sana blom tentu jumpa sorang
    cemni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hotel California.. He He He..

      Delete
    2. ahahaa.. agaknye kumpulan eagles pon dlu compose lagu ni sbb ade masalah yang same kot.. =p

      Delete
  10. Chantek bumbung masjid tuhh...unik..hiihihi

    ReplyDelete
  11. SS, masjid Raya ke Raja ke Permaisuri?
    Hehehe..Cantik imej songket tu.

    ReplyDelete
  12. Kesimpulannya x blh habiskan duit walaupun dah tamat masa melancong. Tak expect boleh jadi cenggitu pulak kan?
    Kalau saya pun malu nak btau PU.

    ReplyDelete
  13. comelnya tanduk masjid tu....

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...