Tuesday, 15 March 2016

Kembara Padang, Indonesia - Day 3 - Misi Ku Malin Kundang

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Hujan semakin lebat... Aku dah mula rasa risau... Adakah Misi Ku Malin Kundang akan berjaya atau akan gagal? Huh!

Dalam kereta... Aku tercongak2... Berkira2... Nak pegi ke tak nak? Nak pegi ke tak nak? Nak pegi ke tak nak?

PU tetap meneruskan perjalanan menuju ke Pantai Air Manis kerana di pantai itulah terletaknya lokasi batu Malin Kundang... Kami mencuba nasib untuk meletakkan keadaan cuaca sebagai penentu jawapan kepada misi ini...

Sejujurnya... Perjalanan menuju ke Pantai Air Manis ini tidak semudah kicap ABC... Adesss... Banyak liku... Banyak onak nan berduri... Cewah!


Mati2 aku ingatkan Pantai Air Manis tu jalannya mendatar je kan... Dah nama pon pantai kannnn... Alaaahhh kacang tanah aje! Macam pantai2 kat Malaysia je laaaa kannnnnnnn...

Namun... Bila dah sampai kat sana.... Sangkaan aku meleset sama sekali! Tersasar jauh dari apa yang aku fikir... Yaaaa Ampunnnnn! Taubat dikkkk... Taubatttt! Ni mmg first and last laa aku ke sini... He He He...

Jalan nak ke Pantai Air Manis tu memang horror nak mampos! Ditambah pulak hujan lebat... Kiri kanan pokok hutan.... Suasana pon gelap!

Jalannya... Berbukit2 ok! Tak rata... Berlobang sana sini... Sempit nak mampos! Selekoh tajam... Dan pemandu2 kat Kota Padang ni macam haram ok perangai... Sampaikan Si PU kata pemandu kat Kota Padang ni macam gaya orang tak pernah keluar rumah.... Ha Ha Ha..

Dorang langsung tak beralah ok... Tak kasi ruang langsung.. Dan tak alert dengan bunyikan horn kat selekoh tersembunyi... Tahu2 dah termuncul aje kereta dari depan... Dan terkadang makan jalan kita... Dah kebulur nak meninggal agaknya... Nasi tak ada kat umah sampai jalan pon nak dimakannya! He He He...

Honestly... Aku rasa si PU pon macam reluctant nak pegi... Kereta yang kami naik ni memang tak sesuai sangat nak meredah jalan tu dalam keadaan basah... Suppose pakai 4WD...

Tapi... Disebabkan aku berhajat dari awal nak tengok dengan mata kepala sendiri keajaiban batu Malin Kundang tu... Jadi... Dia bawakkan jugak... Dia sampaikan jugak hajat aku... HH kata hajat giler! He He He...

Sebenarnya PU sendiri pon tak pernah ke Pantai Air Manis time2 hujan macam ni... So... Aku dah beri satu experience baru kat PU... He He He...

Setelah merempuh segala rintangan... Akhirnya kami sampai jugak ke lokasi batu Malin Kundang...


Hujan semakin lebat... Tak ada tanda2 langsung hujan mahu berhenti... Nak masuk area pantai kena bayar entrance... Ingatkan bila hujan lebat boleh laa escape... Tapi.. Kena bayar jugak akhirnya...

Masa nak bayar tu... PU macam nak cuba nasib... Nak buat2 kurangkan bayaran... Harammmm tak dapat...

Memang rakus ok dorang ni... Nak nengok pantai pon kena bayor... Bukannya pantai tu moyang ko punya pon! Harga bayaran adalah IDR 20,000.00...

PU parking kereta... Dari riak muka PU... Aku tahu PU macam cuak jugak lah dengan keje gila aku ni... Dia mungkin risaukan kami... Dan dia banyak terdiam....

Ok... Ini part paling penting aku nak share... Sebenarnya... PU sendiri pon seakan2 tak nak terlalu berterus-terang memberitahu kami apa yang patut kami buat bila dah sampai kat batu Malin Kundang tu nanti... Dan aku terpaksa meneka dalam kesamaran...

Cuma PU kasi hint situasi yang biasa berlaku kepada pelancong2 yang nak tengok batu Malin Kundang tu...

Situasi pertama adalah bukan senang nak amik gambar dengan batu Malin Kundang tu...

Situasi kedua adalah akan ada seorang balaci akan dihantar untuk berdiri aje kat batu Malin Kundang tu... 

Situasi ketiga adalah akan ada seorang photographer tidak bertauliah untuk offer service amik gambar kita dengan batu Malin Kundang tu...

Situasi keempat adalah even ko kasi 100 ribu rupiah sekali pun untuk halau dorang dari berdiri kat Batu Malin Kundang tu.... Dorang tak akan terima ok! Pada dorang itu satu penghinaan... Dan boleh jadi perbalahan!

PU hanya kasi hint aje ek... Dia tak kasi solution... Solution kena fikir sendiri... Memula aku confuse jugak.. Pesal macam teruk dan payah bebenor aje... Lama2 aku dapat idea... Apakah idea aku tu? Sila baca hingga ke hujung...

PU just tunjukkan arah aje dari dalam kereta...  PU tak turun bersama kami.. Sebab payung cuma ada 2 aje... So... PU tunggu dalam kereta aje... PU suruh tanggalkan aje kasut... Sebab tak nak kasut kami basah... Nak cuci pon ada banyak air mineral untuk cuci kaki...So... Kami ikut cadangan PU...

Turun dari kereta... Angin berhembus kencang... Something yang paling aku risaukan adalah guruh, petir dan ribut... Sah2 kawasan pantai tu open dan mana ada pokok sangat untuk berlindung...

Aku just keluarkan camera DSLR... Tup Tup... Dah suku perjalanan... Aku patah balik! Sebab... Angin terlalu kuat... Hujan semakin lebat... Camera aku hampir basah kena hujan...

Aku ingat nak pakai GoPro aje... Tapi aku lupa yang aku dah tukar jacket GoPro biasa bukan jacket Diving... So... Tak nak GoPro aku kena air...

Then... Aku decide untuk patah balik dan just amik handphone aje... Hadoi lahhhhh! Memang terkilan skit di situ... Dan aku terpaksa kena percaya pada quality handphone aku untuk merakam moment yang penting ini...

Nak ke lokasi batu Malin Kundang tu kena naik jambatan ok... Adussss... Dah lah licin... Tangga tinggi plak tu... Memang terseksa skit laa... Adoiiiii...


Matilah kena maki hamun dengan HH... Sepanjang jalan tu si HH membebel... He He He... Dalam masa yang sama... Kepala kami ni ligat berfikir situasi2 yang akan kami hadapi bila sampai kat batu Malin Kundang tu nanti...

Sesampai aje aku kat batu Malin Kundang tu... Situasi pertama adalah bukan senang nak amik gambar dengan batu Malin Kundang tu... Kebetulan.... Ada dua orang mamat tengah nak amik2 gambar kat situ... Dorang pon terpaksa amik gambar guna handphone... Mata2 orang tempatan dah mula memandang kami... Ada sedikit rimas di situ...

Seperti yang kami jangka... Situasi kedua adalah akan ada seorang balaci akan dihantar untuk berdiri aje kat batu Malin Kundang tu...

Haaaa... Nampak???? Nampak??? Sebaik aje kami menghampiri batu Malin Kundang tu... Ada balaci dihantar untuk menghalang.... Sanggup berlariiii kawwww budak baju merah tu even dalam hujan lebat... Rakussss giler perangai! Tak semestinya budak... Boleh jadi sesapa aje yang kebetulan free waktu tu... He He He...

Korang boleh search google image... Tengah2 orang posing ada orang lain kat belakang jadi tukang interframe... Mereka ni memang nak rosakkan gambar korang... He He He.. Itu pasal lah kena ada teknik betul... He He He...

Situasi ketiga adalah akan ada seorang photographer tidak bertauliah untuk offer service amik gambar kita dengan batu Malin Kundang tu...


So... Apa yang perlu kami buat sekarang? Kami just tayang gigi dan tunjuk kecomelan kami di situ... He He He...

Ok... Ini cara aku... Sebaik aje kami dihampiri photographer tak bertauliah as known as perasaan bebenor ko tu photographer... He He He...

Kami terima aje tawaran service mereka! Masa nak amik gambar... Dia kuarkan camera compact.. Terkial2 masukkan bateri 3A kawwww!  Photographerrrr sangatttttt! He He He... Tup... Tup... Camera tak hidup... Bateri tetiba kojol! He He He... Pastu dia keluarkan DSLR dia...

Wowwww! Terpesona akakkkk ni dikkkk bila pakcik tu kuarkan DSLR... Terasa macam akak nak tanggal baju dan berbikini saat ni... He He He...

Pakcik photographer tu akan suruh kita berdiri kat beberapa angle... Posing ala2 top model... Pose laa sampai monopos... Seberapa banyak gambar ko nak pon dia tak kesah...

Pastu... Dia akan print gambar yang kita dah pilih... Size 4R... Aku mintak dua keping different angle...

Masa tengok dari dalam camera macam ok... Tapi bila print jadi blur dan shaking... Adeessss... Kalu aku tahu baik amik sekeping aje... Harga sekeping photo IDR 20,000.00...

Tak pe laa pakcik... Mungkin pakcik parkinson masa amik gambar kami tadi... Al-maklum sebelah tangan pegang payung.... Sebelah lagi amik gambar... Dasar orang rakus dan tamak memang cenggitu!

Then... Apa jadi lepas tu? Dia biarkan kita lantak kat situ... Suka hati nak buat apa pon kat situ... Nak tergolek... Nak terlanjang... Suke hati! Dia dah tak pedulik!

Dah boleh keluarkan camera sendiri kalu ada.... Dorang dah tak kacau dah... Kita dah boleh posing amik gambar guna camera kita sendiri.... Haaaa nampakkkk? Senangkannn... Tak payah nak gaduh2...

So... Dapatlah elakkan dari berlakunya situasi keempat iaitu even ko kasi 100 ribu rupiah sekali untuk halau dorang dari berdiri kat Batu Malin Kundang tu.... Dorang tak akan terima ok! Pada dorang itu satu penghinaan... Dan boleh jadi perbalahan! Ada faham kaaa Aci2 sekalian?

So... Itulah lesson dan tips yang mampu aku kongsikan... Selebihnya... Ekau pikir laa sendiri yooo jang... Den dah kobar... Jangan nyet jangan... He He He....  Jom layan gambar... Sorry terpaksa amik gambar guna handphone aje...

Serpihan batu yang masih ada... Betul2 depan kedai...


Nampak tu si Malim Kundang pose menyesal laa kononnya... He He He....

Aku kagum tengok tali kapal ni... So... Real!

Bikar dan tong drum...

Dari jauh...

Tiang kapal yang tumbang...

Priceless experience... Sukar untuk digambarkan dengan kata2... Misi ku berjaya... Huuuu Yeahhh!

Kasi zoom in... Nak kasi tunjuk kat orang kampung... Besau nyeee payung aku... Dah macam nak jual ais krim... He He He...

Di hadapan ku... Malin Kundang terjelepuk... Tu laaaaaa.. Derhaka lagi dengan Makkk! Padan muko ekauuu jang! He He He...

Kekonon nak jadi dari Rose Dowson Titanic... Tetiba jadi Rosnah Mat Aris Tetenuk... Over! He He He...

Masa aku tengok batu Malin Kundang tu... Aku tertanya pada diri aku... Betul ke batu Malin Kundang tu terjadi kerana sumpahan?  Kalu ada orang ukir cemana? 

Sebab aku perhatikan sekitar Kota Padang dan Bukit Tinggi ni memang banyak ukiran batu... At least bakat dan teknik ukiran mesti datangnya dari zaman dulu kala...

Tapi... Tapi.... Tapi... Bila aku amati betul2 kapal Malin Kundang tu... Aku dapati... Terlalu real sangat bentuk batu tu... Especially details garis2 pada tong drum dengan lilitan tali... Tak nampak macam ukiran langsung... Memang something yang tetiba jadi keras...

Tak kisah lah cerita dongeng atau realiti... Yang penting adalah mesej yang cuba disampaikan... Jangan derhaka dengan Mak dan Ayah!  

Kalu derhaka... Dapatlah  balasan Cash On Delivery... Tapi... Mak si Malin Kundang ni pon satu hal jugak... Pe ke bodoh benor sumpah anak jadi batu... Bukan boleh makan pon batu tu... 
* Suka ati aku je membodohkan mak orang... Mampos kang kena sumpah... He He He...

Sumpahlah anak tu jadi duit ke... Jadi emas ke... Kondominum 10 tingkat ke...  Kereta Ferrari ke... Tak pon coklat Ferrero Rocher... He He He... Agaknye mak si Malin Kundang tu dah sakit bebeno hati dia tu kan.. 

Masa hari kejadian.. Aku bayangkan... Mesti darah Mak dia dah naik  mencanak ke tahap tak boleh baca...  Confirm... Siap cekak2 pinggang... Muka dengan ketiak mesti sama masam... Dada mesti dah berombak... Mata dah terjengkil! Hidung mesti kembang kempis menahan marah...

Pulak tu Mak dia dikatakan membawak pisang rebus favorite untuk diberikan pada si anak derhaka Malin Kundang... Macam kat bawah ni... He He He... He He He... He He He... He He He...

Balik dari tengok batu Malin Kundang ni... Taubat dah tak nak cakap bukan2... He He He... Aku dan HH dah tak de dah nak hamun sesama sendiri dengan kata2 caci keji... 

Instead of "Ko ni dah giler kan!"... Tukar jadi "Ko nih dah kaya kan!"... Nampak takk perubahan drastik bombastik akakkk nihhhh.... He He He...

Sempat bershopping kat sini...

Masa tengah dok shopping... Boleh plak nampak anjing... Dah laa kami berkaki ayam... Adusss... Sedang elok aje anjing tu lepak2 baring atas pangkin... Haishhh!

Kadang aku pelik tengok orang2 Kota Padang dan Bukit Tinggi ni... Pesal dorang suka sangat bela anjing ek... Nama je serambi Mekah... Tapi anjing dibiar bersepah2... Pelik!

Kami ke tempat parking kereta... Jumpa PU... Kami cuci kaki pakai air mineral... Abis air mineral PU aku kerjakan... He He He... 

Dan kami tunjukkan gambar print yang kami beli tadi... PU terkejut tengok gambar tu.... Sebab dulu... Size gambar tu kecik aje... Gambar instant camera je katanya... Lorrr! Lagi harammmmmm! 

Nasib yang aku dapat tu size 4R... Tapi tetap cam harammmmmm sebab blur! Adeiiii! Perjalanan di teruskan...


BERSAMBUNG...

83 comments:

  1. Replies
    1. Gigih tahap gigil... He He He..

      Delete
    2. gigih SS menapak ke malim kundang ni...

      Delete
  2. assalam, best nya jenjalan jeles akak lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... Ronda2 kawasan jek... He He He...

      Delete
  3. Pandainya diaorang memaksa tourists.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah terlebih pandai... Hi hi hi...

      Delete
    2. Ganasnya strategi diorang. Nasib baiklah budak baju merah tu tak kena panah petir jadi batu gak...

      Delete
    3. Kalu kena pon bagus jugak... Nyebok aje... He He He..

      Delete
    4. Baca lagi skali entri ni,..tahap geram kat budak tu tetap sama ;)

      Delete
    5. ...dan datang sekali lagi, still rasa geram tak surut. Macam nak cobit je dia! Rasa2nya orang kampung kejar dak klu kita cobit dia?

      Delete
  4. Dahsyat sungguh depa...itu yang tak bestnay...

    ReplyDelete
  5. hujan hujan syok jugak bergambor ye ss. nani kan seram sikit kalau pergi tempat tempat kena sumpah ni. hahahah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takut kena sumpah jadi tugu negara ke? He he he...

      Delete
    2. hahahah. bukan. sokmo imagine dia hidup balik. kahkahkah macam mahsuri tuu. :P

      Delete
  6. gigih betul demi malin kundang..meh Sal hadiahkan lagu Sinetron Malin Kundang untuk SS

    "Malin, malin kundang...anakku seorang..."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah macam lagu Anakku Sazali jeeeee... Pitching ke laut plak tu... Ramli MS kasi 1 suku bintang aje.. He He He...

      Delete
    2. Ramli MS tak nak bagi, kita mintak kat Datuk Jalaluddin Hassan...5 setengah dia bagi nanti

      Delete
    3. Cik Sal main ngelat! He He He...

      Delete
    4. Sinetron malin kundang tu, dia derhaka,...then jafi batu sebab lori simen tumpahkan simen kat dia ;)

      Delete
  7. Kalau sumpah jd peti es pun bagus jg..hehe..mcm2 peel manusia ni nak mencari rezeki..rimas2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiiii! Nak peti ais pulakkk... Nak simpan apa dalam peti ais tu? He He He..

      Delete
    2. simpan pisang rebus..hehe..

      Delete
  8. Amboi taktik dia boleh tahan jugakkk. bijaksana btul dorang ni. rajin makan tempe agaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempe cicih kicap.. He He He...

      Delete
    2. Adik beradik cicak... Cak cak cak...

      Delete
    3. scha nazri : ana ni rajin mkn tempe gak tp xdela durjana cenggitu perangai hehehe

      Delete
    4. Ini bukan salh tempe... Ini salah soyaaaaa!

      Delete
  9. Ayoyo! Tergelak2 baca entry ni...buntang mata sat dikala jam nak ke pkul 12 mlm....seram nye nak pg tempat ni. Sure den tak nak poie....byk na halangan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Demi mu Malin Kundang.. He He He...

      Delete
  10. Tabek Mak..gigih uolls sampai gitu sekali. Kamera henpon pun not bad..lawa.
    Tetiba muka akak lobang hidung terinterframe..potong stim! hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak menggambarkan cemana Mak Malin Kundang pegang pisang! He He He..

      Delete
  11. Susah jugak nak ke tempat tu. tpi org tetap gigih pergi sebab sejarah malim kundang tu.. xpenah gi pn xpa, SS dah story lengkap kat sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Cerita merapu aje SS ni...

      Delete
  12. bila tengok semua benda tu , tali , drum , hujung perahu ... nampak mcm kayu yg jadi batu . mcm nampak betul ... mcm my kakak katalah , kat indon ni byk benda pelik .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan benda je pelik... Orang2nye pon pelik... Hi Hi Hi...

      Delete
  13. akhirnya.....trcapai hajat dihati...kalau x kempunan la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu kempunan kena lari ke Batu Belah Batu bertangkop plak...

      Delete
    2. Satu kerja nak cari batu belah pulak!

      Delete
    3. Satu keje nak kail tembakol...

      Delete
  14. budak baju merah yang bertenggek tu buat apa ? sampai ke sudah ke brdiri situ ? knapa diorang x kasi amek gmbr ngan batu tu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budak baju merah yg mana satu? He He He...

      Delete
    2. saya ka.. mlm ni saya pakai baju wrna merah

      Delete
    3. kate ada yg berlari nak spoilkan gambar..

      Delete
    4. sebab dorang takut SS nak bawak lari malaysia kot.. hahahahhaaa

      Delete
    5. Tektik cari makan tu..hehe

      Delete
  15. Replies
    1. Dasar banjingan tegekkk! He He He...

      Delete
  16. Salam SS,
    Thanks for the birthday wishes :)
    Sorry baru perasan blom bagi add.
    Tadi baru pas email :)

    ReplyDelete
  17. Macam2 cara dorang nk paksa kan..tp sy kagum ngn batu malin kundang tu..mmg mcm real laa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup... Mmg nampak real... Susah nak tafsir...

      Delete
  18. Macam pernah dengar.. Ada cite Endon tajuk Malin Kundang kan?
    Ishhh...tali tu macam ulau je. Scary je..

    ReplyDelete
  19. SS, x faham camne cara meng'shut-up'kan pakcik tkg gambar tu?
    Lembsss sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Relakan aje gambar kite diamik... Ha Ha Ha...

      Delete
  20. kagum dengan SS.. walaupun dengan hujan dan halangan nak amek gamba tu.. tetap dapat sempurnakan misi!

    tapi adei... bole jugak dorang camtu eh... siap anta budak kecik tu walaupun hujan.. semate2 nk dapat kan duet... tapi naseb jugak PU dah bagi hint kan.. boleh la jugak prepare idea...

    baru nk tanye gak.. betul ke batu malim kundang tu.. curious jugak kan.. HH tak sempat temuramah ke... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ceritera dari kecik sampai ke tua bangka... Akhirnya SS dpt gak jejak kaki ke sini... Tapi... Susah nak cakap pasal ukiran batu tu... Sebab.. Details giler ok...

      Delete
  21. ms tu mak mailn kundang cuma nmpk batu jer..tu dia sumpah jd batu.....zaman tu dh ade ferrari ke SS?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patut Mak Malin sumpah jadi duit... Terus kaya raya.... he he he..

      Delete
  22. akak pun bercita-cita nak ke tempat ini suatu hari nanti.....

    ReplyDelete
  23. hahaha kemain lagi tektik dorang kan ..tp betul la tu tindakan SS dah nak nau dia jd photographer. elok bg peluang..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rakus kannn? Malas nak layan.. He He He...

      Delete
  24. Aikkk? Aikkkk? Nape up balik entri ni?

    ReplyDelete
  25. Ini entri pertama blog SS yg saya bagi Cekebon baca. Awal2 dulu dia konfius sebag kawan2 blogger saya semua huruf2....JM, SS,..so bila saya mentioned SS dia akan confirmkan, SS yang bergambo dgn Malin Kundang? ;)

    ReplyDelete
  26. Replies
    1. Bergetar tak tulang rusuk tu? He He He...

      Delete
  27. Dah macam tgk tv dah blog sss ni...

    Bertukar2 chanel travel...

    Hihihi...


    Cepat sambung...

    ReplyDelete
  28. Apsal sy mcm missed entry ni? Hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak Entry SS yang Cik Manisah missed!

      Delete
  29. Replies
    1. uh entri lama...
      bagus la sebab yana pon kenal SS hujung tahun lepas

      Delete
  30. ada sungguh eh malin kundang...

    ReplyDelete
  31. ouh SS jumpa malin kundang! ..
    gigih nau!

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...