Saturday, 10 January 2015

Kembara Padang, Indonesia - Day 3 - Rumah Makan Kiambang Raya

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Di sebabkan kami tidak lunch di Pondok Flora...

Jadi...

Kami decide untuk lunch di Rumah Makan Kiambang Raya...

Jom! Kita terjah!

Apakah specialnya Rumah Makan Kiambang Raya ini?

Aku suka pemandangan petak kolam ikan ini... Pemandangan ini adalah di bahagian tepi belakang Rumah Makan ini...

Tak payah nak rebut2... Kerusi dan meja pon banyak... Makan sambil tengok view kolam di tepi Rumah Makan ini...
Berjenis2 lauk pauk Padang akan disusun atas meja kita seperti biasa... Makan mana yang kita nak aje.. Jangan usik yang lain...

Specialnya makan kat sini adalah ikan bakar fresh! Sedappppp Giler! Makan panas2 dengan kuahnyeee... Adusssss! 

Menurut PU... Kat Pondok Flora pon tak ada ikan bakar cenggini ek... Kat Pondok Flora cuma ada Nasi Padang biasa aje...

Ikan tersebut dibakar secara tradisional guna kayu dan arang... 

Ada ramai pekerja... Memang ada bilik khas untuk memanggang... 

Sorry aku tak sempat nak amik gambar bilik tu... Sebab panas bahang...Boleh pilih memana ikan yang kita nak...

Jus mangga fresh... Perghhhhh! Mantap!

Dah puas memboroikan perut... Mari kita ke tempat lain pulak... 

Ke mana?



BERSAMBUNG...



57 comments:

  1. ss laporrrr lahh pulak datang sini. hahahaha :P minat betul minum jus mangaa ni :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lorrrr! Pe lagiii... Pegi laaaa sakau mangga umah jirannn... Kasi blender itu mangga... Tak de mangga kat pokok... Mangga kat pagor pon boleh blend buat jus... He He He...

      Delete
    2. hahahahhah. mangga dah habes buat agar agar. sobsssss :(

      Delete
    3. "sakau" mcm saka yg pegi memukau ke SS?

      Delete
    4. pakau tu main pakaw ZF hehehe

      Delete
    5. Dia tak pernah main tu.. Dia tahu main batu seremban aje... He He He...

      Delete
  2. sedapnya ikan bakar tu..terliur beb! nasib baik makan sini instead of Pondok Flora..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nah! Amik tisu... Lap liur basi tu... Dah gosok gigi ke lum nih? Ke tghari baru bangun! He he He...

      Delete
    2. amboi,kita pagi-pagi dah bangun..kul 9 pun kira pagi kan?hahaha

      Delete
    3. paginye bangun... Tak boleh pagi lagi ke? He He He...

      Delete
    4. ahahahahha... ade lagi pagi.... kui 9 pagi semalam.. hhehe.

      Delete
  3. Fuhhhh ikan bakar tu buat aku lapar wei...mmg dpt byg laaa keenakan dia tuh...fuhhh....

    ReplyDelete
  4. Fuhhhh ikan bakar tu buat aku lapar wei...mmg dpt byg laaa keenakan dia tuh...fuhhh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengiyurkan hingga ke teteeeessannnn terakhirrr... Ha Ha Ha....

      Delete
  5. SS ni.. dia jamu gambar makanan lepas tu bersambung plak..

    ReplyDelete
  6. wuisshhhh kat malaysia takde lagi Rumah Makan, ada Rumah Kopi (Coffee hOuse) je hehehehhe... sedapnyaa juss tu!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Malaysia ada Rumah Hantu... He He He...

      Delete
  7. Huh..., bab gendut2 ni ko mmg champion of the screw....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boroi lg champion of gerudi... Hi hi hi...

      Delete
  8. lauk pauk sedap gitu mkn tepi kolam yg ada view cantik ... perghhh . apa kisah boroi . dah kat situ je ada kan ... heh heh heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boroi belakang kire... Soruuuuu kena kasi baikkkk punye... He He He...

      Delete
  9. mangga dia memang lukat melekat. kalu gigi palsu jatuh dlm pun tarak nampak ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jadi jus mangga polident laaa kalu camtu... Ha Ha Ha..

      Delete
    2. melekat kemain engko hahaha

      Delete
    3. Boleh masuk Kilauan emas...

      Delete
    4. otai masih berbisa.kalah biso bonar hattan.

      Delete
  10. Ya Allah, nampak menyelerakan sungguh semua makanan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar2 nanti boleh makan ehhh... He he he...

      Delete
  11. ni hape ni main tayang2 ikan bakar. hati kiteww lak terbakar nengoknye tawu tak? T___T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bawak2 astarafar banyak2.... He he he...

      Delete
    2. nak bawak ke mane? hehehe

      Delete
    3. Bawak jumpe linda rafar...

      Delete
    4. clusless plak die kang tetibe datang hehehe

      Delete
  12. Pernah terfikir nak datang balik padang/bukittinggi sebab nk merasa semua jenis menu masakan padang yg terhidang atas meja tu.. Setiap kali makan, try lauk yg berlainan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak termakan Cikgu... Banyak sangat... Semua sedap2...

      Delete
  13. mak aihh terliurr kat sini. rindu plak masakan padang. sedapnyaaa

    ReplyDelete
  14. Hidangan mereka sungguh banyak..pengsan..kenyang sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang confuse nak pilih... Ha Ha Ha..

      Delete
  15. Sedapnya tengok..menjejes air liur mak ni haaa...otak lembu makan tak kat sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Otak lembu yg mana satu? Banyak yg berotak lembu kat sana... He He He...

      Delete
    2. SS,
      nasib baik SS dah selamat balik. Kalo tak?? kaki yang sampai dulu..hehe

      Delete
    3. Nape kaki? Nape tak tetek lembuuu??? Kah kah kah...

      Delete
  16. makanan sedap, view menarik memang, makan bertambah-tambah ni...fruit juice di sana memang lumayan, pure..*gulp*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abissss laaaa naik berlori kalori...

      Delete
  17. cat hijau kuning.... mcm kedah...

    ReplyDelete
  18. Ikan tu sungguh menggoda jiwa. Dah makan pun lapau lagi dibuatnya.

    ReplyDelete
  19. Menarik tol ikan bakar tuu..sedap ehh..hihihi

    ReplyDelete
  20. Nasi padang tak pernah rasa lagi lah.
    Tggu SS tapau bawak balik Malaysia.
    Kat sini ada ke?

    ReplyDelete
  21. Kalau jus mangga letak yogurt mesti lagi sedap kan?

    ReplyDelete
  22. adoimak.... sedapnye jus mangga tuu.... ikan pon... mantoppp...!

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...