Tuesday, 13 January 2015

Kembara Padang, Indonesia - Hotel Hang Tuah

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Sepanjang berada di Kota Padang... Kami stay di Hotel Hang Tuah...

Mari aku kasi review skit pasal Hotel Hang Tuah...

Adakah Hang Tuah menginap di Hotel ini?

Sila scroll...

Total harga satu malam menginap di Hotel Hang Tuah ini adalah RM 76.39 melalui Agoda.com... Tak ada breakfast... Kedekot!

Kesilapan aku yang  paling besar sebelum membooking hotel ini adalah tidak membaca review orang lain yang pernah stay kat sini...

Aku fikir nak murah aje... Just nak bermalam satu hari... Nak jimat kononnya...

Tapi... Pada aku... Sepatutnya dengan harga tu... Even kat Malaysia pon still boleh dapat hotel yang baik...

Entah kenapa... Ia tidak seperti yang aku bayangkan bila berada di Kota Padang ini...

Dah booking barulah aku baca review kat dua tiga ketul blog yang  share info tentang Hotel Hang Tuah ni... Tapi tidak details dan tanpa visual...

Dan... Buta2 lah juga... Aku cuma baca review sekali imbas kat Agoda aje...

Macam biasalah Agoda confirmlah tak akan tepek feedback2 yang buruk pasal hotel...

Dan setelah aku experience sendiri stay kat hotel ni...

Aku tak pedulik... Aku ada bukti visual... Mari aku kupas sehelai demi sehelai tentang Hotel Hang Tuah ini untuk dinilai...

Inilah bangunan Hotel Hang Tuah... Dah macam balai bomba... He He He...

Jom masuk dalam... Ruang menunggu... Ada ruang makan sebelah kanan... Dan toilet bersih di bahagian belakang... Di ulangi... TOILET BERSIH...

Masa aku nak check-in... Boleh dorang kata data tempahan aku hilang dari sistem dorang... Hilang atau bongok nak guna sistem sendiri????

Yang aku hangin tu... Siap main Facebook kat desktop... Facebook pandai pulak... Cari data bongok nak mampos... Pastu bior pelanggan jelita macam aku ni keras pundi menunggu lama... Cair make up I!

Dorang kasi aku bilik hujung dunia ni... Pastu ngadap luar... Adusss...

Dah lah bangunan dua tingkat aje... Pada aku bahaya sebab senang orang nak panjat dari luar... Bangunan ni pon bukan semata2 hotel tapi berkongsi dengan perniagaan lain... So.... Memang jadi laluan orang ramai kat bawah sana tu...

Jom masuk bilik pulak... Bauan wangi menjemput kami masuk... Macam baru spray pewangi je...

Beginilah rupa katil... Biasa aje...

Ada TV... Almari baju dah buruk... Kerusi dewan...


Beginilah rupa toilet Hotel Hang Tuah ni... Tak ada pancuran air panas... Gigil laa ko mandi air sejuk!


Adakah ini hotel? Atau kolong? Sila muntah hijau sekarang!

Mari aku perkenalkan... Inilah dia Hang Tuah datang dari Melaka yang dah disumpah menjadi Jamban Duduk! Kelasssss kawww Tuahhh... Malin Kundang kena sumpah mampu jadi batu tepi pantai je... Kawww kena sumpah jadi Jamban Duduk! Mampuuuuu sangattt!

Cer jawap soalan objektif aku ni... 

Cemana aku nak menghasilkan beruncang2 emas menggunakan Hang Tuah tu?
A) Proses sambil BERDIRI...
B) Proses tenggek CANGKUNG atas Hang Tuah
C) Proses sambil TONGGENG...
D) SEMUA yang di atas...

10 Markah untuk anda! He He He...

Malam tu... 

Sebelum tido...

Aku rasa bilik ni kurang selamat... 

Dan aku rasa cukup malas untuk pegi kat bawah bertekak untuk tukar bilik... 

Sejujurnya aku dah malas...

Dan aku kena bertahan untuk berapa jam... Besok2 laaa baru aku fikir cemana nak berak! He He He... Tak sanggup berdepan dengan tandas tersumbat!

Bilik ini tidak ada kunci selak dari dalam... 

So... Apa aku buat?

Tak memasal akak jadi Macgyver dikk... Ni lah satu2 nya bakat terpendam akak... Macgyver menjahamkan barang orang... Ha Ha Ha...

Akak amik plastik sampah keras yang belum guna yang tersimpan dalam almari... Akak gumpal... Pastu akak jadikan tali... Akak ikat sekuat hati... Haaaa ni makannnnn nyeeee... Sape suruh derhaka dengan akak! He He He..

Nasib kawww laaa cleaner.... Kalu esok pagi nak tukar plastik sampah... Tengok2 plastik dah kena tebuk... Akak punya keje laa tu... He He He...

Tak cukup dengan itu... Pengunci tingkap pon rosak....

Apa akak buat?

Akak sendal pakai hanger... Nampak tak bakat Macgyver Akak kian terserlah? Amikk kawww obattt... Patah memang Akak tak ganti... Pedulik!

Nasib baik ok... Kat situ tak ada simen dengan pasir... Kalu tak Akak dah bina balik bangunan Hotel Hang Tuah ni... Akak tuko jadi nama Hotel Hang Es Es... He He He...

Ok... Aku sambung skit cerita aku...

Boleh dikatakan sekitar Hotel Hang Tuah  ni memang banyak attraction... Dan boleh walking distance aje...

Malam tu kami keluar ke Ramayana... Ramayana tu betul2 berada diseberang jalan Hotel Hang Tuah ni ek...

So.. Sambung shopping laa kami malam tu... Kasi perhabis rupiah... Ha Ha Ha...


Memula kami dah masuk KFC... Tetiba aku rasa kurang selesa... Aircond kat KFC tu tak berfungsi... Kepanasan dan bau sampah dapur merebak ke depan...

Keluar dari KFC... Lepak kat Mokko...

Malam tu cekik donut aje...

Nak balik semula ke Hotel Hang Tuah kena hati2... Sebab area nak ke hotel tu gelap... Tidak digalakkan keluar lewat malam di kawasan ini...


BERSAMBUNG...

52 comments:

  1. Kejam ko.... Asal sumpah jadi toilet duduk... Sumpah la jadi bath tub.. Bole bersiram suriram..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baik sumpah jadi swimming pool... Akak boleh berenang2 kelemasan... He He He...

      Delete
    2. tu bukan hotel.. tu kolong.. Sedeyyy!

      Delete
  2. kenyang ke makan donat ala ala big apple tu. hahaha :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suapkan laaa baru kenyang... He He He...

      Delete
  3. sebelum p takde email atau call dulu hotel ini ke utk check korang punya booking? mmg 100% bergantung pada booking yang dibuat melalui agoda?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agoda tak ada masalah... Yang bermasalah tu sistem hotel tu... Pekerja baru masuk sehari agaknye... He He He...

      Delete
    2. owhhh ok.bukan apa ss, saya nek dah byk kali terkena dgn agoda..tu yang agak membara sikit kalau baca ada sesiapa yang terkena hehehe....patutnya hempuk sikit pekerja tu dgn backpack korang...biar dia insaf sikit hehehe

      Delete
    3. Alamakkkkk... Terkena macamana? Tak dapat check-in ke? Dak Dik Duk dah jantung nih... So far tak pernah kena apa2 lagi dengan agoda tu...

      Memang ada rasa nak kasi penerajang satu kali kat pekerja situ... Dasar pemalas tegik... Ha Ha Ha...

      Delete
  4. kreatip..memang ada bakat terpendam eeh eeh eeh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dah lama memendam bakat... Bakat vandalism... Keh Keh Keh...

      Delete
  5. alahai toilet...sedih benoo.
    takpelah..sib baik kreatif nak buat selak2 camtu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik selak aje.. Ikut hati nak cabot pagor kat luar tu pasang dalam bilik... He He He...

      Delete
  6. nasib baik ada bakat terpendam McGyver..adoila, bertahan aje dapat hotel gini.kalau Hang Tuah tau, mau ditikam sorang-sorang dengan keris taming sari..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu Hang Kebon abis dicangkok sekor2... He He He...

      Delete
    2. hahahahahaha... lawak2.... kalo hang jebat tau.. mau di sebat2 montot tu!

      Delete
  7. Kena apply kerja maintenance kat hotel tu kot ada..rajin sungguh merepair. Kalo mak pejam mata tido buat taktau. (dasar pemalas)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esok SS isi form keje merepair.... Abis semua kapla orang ku repair ku putaq... Ha Ha Ha...

      Delete
  8. Aduhh...sedihnya tgk toilet. Patut ambik kerusi dewan....buang tpt duduk pastu pi pasang kat jamban tu...hehhehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pastu angkot TV sekali... Ha Ha Ha...

      Delete
  9. sedih tengok jamban hang tuah tu

    ReplyDelete
  10. awat teruk sgt hotel tuuu.... ish ish xpatut betul la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apo nak buek... Den dah torkono...

      Delete
    2. baik dok rumah setinggan....toilet pon boleh nampak muka

      Delete
    3. Muka toilet laaa tu.. He He He...

      Delete
  11. sedih bebenor hotel ni, dah macam hotel bajet dekat chow kit..haha...toilet tu lagilah kena bersabar bila tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu honeymoon x leh dok otel ni... Patah selera... Keh Keh Keh...

      Delete
  12. Ya Allah, gelinya haih tengok toilet dia. Kalau saya, saya minta tukar bilik >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan da mintak tuka bilik pon bilik die camtu sudahlaaaa.... adeihhh.. garu pale!

      Delete
  13. Kalau scha, memang geram lah kak oii. Kita bayar kottt

    ReplyDelete
  14. tudia aih toilet. nak berak pon terbantot bontot hakak! hahaha
    perhh mmg terserlah bakat vandalisem es es hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sape suruh carik pasal... Kan dahhh... ha ha ha...

      Delete
  15. klu tersumbat dan keluarkan bau lagi lah rasa nak bakar je hotel tu kot ... kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neraka jahanam pon tak camni... ehhhh.. ha ha ha...

      Delete
  16. Alamak...xselera laa tgk jamban tuhh...kat area situ ada hotel len yg berdekatan x SS? Ecececeh..tanya mcm nk pegi esok..hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada... Tapi kena hati2 dalam pilih hotel sebab ada yang berhantu...

      Delete
  17. kalau mak CT tahu la anak dia duduk hotel macam ni sumpah tak boleh keluar pi jalan dah. seraaaam oi. kita samalah SS bab bab paranoid bilik tak selamat.. apa kehal toilet cemtu. tak buat report ke ? biadap gila..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini bukan biadap gila lagi... Memang dah nak mampos giler...

      Delete
  18. adoiyaii.. tak jadik nak ber*k tengok jamban camtuu.. siap ade kuning2 ag... adoiii spoil betul mood.. pastu takde safety.. hmmm.. mmg bagus buat review macam ni.. so orang pun tak terpedaya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahikkkk sendiri lagi wangi... ha ha ha..

      Delete
  19. sadisnya bilik eh... sebaik tidur tuk semalam je..huhuuu

    ReplyDelete
  20. yg ni pun hilang gambar jugak.. PC i ke yg prob?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Darling... cer refresh... Lost connection....

      Delete
    2. hahaha.. baru nampak rupa jamban tu.. kikikiki

      teruk betul.. dlm agoda gambar cantik ke?

      Delete
    3. Dalam agoda??? Ahhhhhhhh Tergooooodaaa!

      Delete
    4. untuk harga RM77 tu rasenye agak mahal dengan keadaan bilik cam ni.. sadis gilaaaaa..

      Delete
    5. Kalu kat Malaysia pon still selesa dgn harga tu..

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...