Wednesday, 14 January 2015

Kembara Padang, Indonesia - Day 4 - Minangkabau Airport On Departure

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Kami check-out ngam2 jam 12:00...

Tepat jam 12:00 jugak supir dah tunggu untuk hantar kami ke Minangkabau Airport...

Harga Airport Shuttle adalah IDR 160,000.00...

Ni lah supir kami... Hensem?

Si HH dok discuss dengan Pak Supir... Pak Supir offer untuk jalan2 sebelum ke Airport... Tapi kami dah malas... Dah ingat nak balik Malaysia aje...

Dalam perjalanan ke Airport sempat snap gambar masjid ini dari dalam kereta... Masjid Baitulmal Muttaqien...

Sepanjang perjalanan ke Airport... Kami borak2 dengan Pak Supir...

Macam2 yang kami borakkan... Antaranya.. Pak Supir ni cerita tentang kesusahan orang2 di Kota Padang... Dia kata... Kebanyakkan anak2 muda yang berkerja di bandar kena survive macam2 untuk hidup... 

Bayangkan lah... Budak2 muda yang keluar dari kampung dan  bekerja kat restoran makan atau shopping2 kompleks kat bandar tu... Gaji dorang cuma 1 juta rupah aje sebulan... Bersamaan lebih kurang RM 280.00 sebulan.. Dan terpaksa pulak menyewa rumah dengan harga 1 juta... So... Tak balance lah ekonomi dan sara hidup...  

So... Sebagai solution... Mereka terpaksa lah tinggal ramai2 dalam satu rumah... Makin ramai makin jimat... Dah tak fikir lah kot soal selesa... Huh! Kesian...

Perjalanan dari Hotel Hang Tuah ke Minangkabau Airport cuma 35 minit saja..

Sampai di Airport... Kami terus ke Departure Hall untuk Check-In dan Drop Bag...

Ada satu peristiwa yang agak kelakar semasa nak masuk ke Departure Hall...

Tengok anak panah merah bawah ni... Kat anak panah tu laluan troli barang.. Sebelahnya adalah laluan untuk body scan...

Masa nak melepasi pemeriksaan Kastam... Si HH boleh pulak masuk  kat bahagian laluan troli... 

Siap membongkok2 badan macam nenek kebayan kat laluan troli tu.. Kah Kah Kah.... Patutnya kena berdiri untuk body scan...  Adoiiiiii laaa HH...

Aku macam nak pecah perut gelakkan dia... Sampai orang Kastam pon terperanjat dan gelak tengok dia....

HH ni memang ada satu penyakit paranoid dengan Airport... Sebab masa kat Amsterdam pon macam tu jugak... Minah ni memang cepat gelabah! He He He...

Kami sampai awal kat kaunter Air Asia... Tapi belum boleh check-in lagi... Jadi kami decide untuk beratur aje dulu...

Setelah berjam jugak melangut... Akhirnya kaunter Air Asia dibuka... Nasib baik laa kami dah beratur awal2... Memang ramai orang nak check-in... Beratur panjang ok!

So... Aku nasihatkan... Kalu sampai aje airport baik ler terus lepak kat depan kaunter je...

Aku respect betul cara staff Air Asia kat Minangkabau Airport ni... 

Sebelum mulakan urusan check-in.. 

Staff2 Air Asia semua berbaris depan kita... Tidak kira lelaki atau perempuan... Dorang letak tangan kanan ke dada masing2 dan ucapkan selamat datang kepada para penumpang secara berjemaah kawwwwww... 

Wahhhh! Akakkkk terharu bercampur bangga dikkkk... Dah kembang2 dah dada akak nihhh.... He He He...

Akakkkk tertanya2 diri akak sendiri... Masih ada rupernya sejenis staff yang berbudi bahasa macam tu kat dunia ni ek... Akak ingatkan spesis tu dah pupus atau lari ke dunia lain.... He He He..

Kami terus ke tingkat atas untuk urusan passport pula...

Bayaran untuk Airport Tax adalah IDR 100,000.00 sahaja...

Tapi.... Tapi... 

Dorang ni pandai mengena jugak ok... Siap paksa rela kite untuk buat donation... Lepas bayar Airport Tax... Tetiba je suruh kita ke kaunter sebelah... Ingatkan untuk apa.. Rupanya paksa kita derma plak... Adeiii... Nasib baik dia keluarkan resit... Bayaran derma adalah IDR 5,000.00 seorang... 

Sila laa scroll layar hitam ini untuk melihat2 keindahan alam Minangkabau Airport ini... He He He...
















Sementara aku dok melangut... Aku layan kerepek ni... Beli kat deret kedai depan pintu masuk imigresen... Sedap gilerrrrr! Kerepek Tomato...

Masa nak masuk Departure Room ni... Ada satu kejadian biadap berlaku...

Aku nyampah tengok sekumpulan pakcik2... Orang Malaysia juga... Dengan tak ada bahasa... Dok potong barisan orang...

Mentang2 kita ni muda dia buat suka hati potong barisan orang.. Boleh pulak buat muka 'ko faham2 sendiri' kat kita... Bahasa apa yang kawww pakai eh? Kaaww ingat Airport tu Pasaraya Mydin ek?

Baru pegang kotak berlado dah berlagak... Siap memperkotak katikkan orang lain pulak.... 

Hellooo Pakcik!

Kalu kat Amerika dah lama kawwww ni kena tembak tau tak! First come first serve tak tahu ka? Sekolah mana dulu nih? Haiishhhh!

Orang cakap bodoh tu simpan skit untuk kegunaan anak cucu sendiri sahaja... Jangan di bawak sampai ke Airport!

Aku tak kisah sangat sebenarnya sebab fikir orang tua... Kita faham la kan walaupun menyakitkan hati...  Tapi.. Pelancong lain belum tentu boleh terima... Macam tu ke nak jadi contoh kat orang muda? Dah tua2 pon bodoh!  Bapak sape laa tuh.. He He He...

Sekarang ni... Kalu aku naik flight... Aku suka pakai plastik ni je... Transparent.... Senang nampak... Sumbat semua dalam ni... Tak de la gelabah sangat nak tercari2...

 Muka budak tak sabar nak balik... He He He...

Perhatikan dua nyonya ni.. Adakah nyonya ni betul2 nyoya sejati? Sebab... Si HH nampak yang pakai baju pink tu masuk tandas lelaki... Keh Keh Keh...

Jom berangkat..

AK464... Bawalah daku pulang...

 Bye- Bye Padang... Bye-Bye Malin Kundang... Bye-Bye PU...He He He..

Once kapal terbang dah berlegar2 di awan... Si HH dah ngangga luas2... Tak pedulikan aku.. So... Aku layan view...

Entah kenapa aku terasa perjalanan balik seakan2 lama... Tak seperti waktu datang... Dan aku perasan yang kapal terbang AK464 ni asik pusing pulau yang sama aje...

Then... Barulah pilot announce yang kapal terbang tak boleh landing sebab masalah jerebu di Kuala Lumpur...

Ahhhhhh! Sudah... Aku dah terbayang cerita PU pasal kapal terbang tak boleh landing... Adussss!

Nasib kami baik... Akhirnya kami selamat jugak touch down kat KLIA2...

Kami claim luggage dan terus ke tempat parking kereta kat Tune Hotel...

Masih ingat pasal cerita aku tentang Credit Card TnG? Kalu lupa sila refer di SINI...

Masa nak ke tempat parking kereta... Tetiba je si HH offer diri untuk amik kereta...

Aku pelik! Minah ni selalunya dia lah paling tak rajin nak drive kalu waktu balik..

Masa si HH turun pegi bayar parking kat mesin... So... Akulah kena drive kan?

Masa aku nak betulkan parking kereta... Aku nampak Credit Card TnG... Aku pelik! Eh! Pesal kad ni ada kat drawer kereta plak... Then... Bila HH masuk kereta je... Aku tanya HH "Ko tertinggal card dalam kereta ek?"....

HH tergamam... Pastu nak control jelita... Siap buat muka tak bersalah!

Ha Ha Ha.... HH terkantoi sudah!

Patutlah dia cepat2 nak amik kereta tadi... Takut aku ternampak card tu...

Tapi yang kantoi tu sebab dia tak sorok balik card tu dalam bag... Dia bior je kat drawer tu... Sebab minah ni tak mungkin rajin bebeno nak siap2 letak card tu kat drawer... Kadang dah sampai kat mesin TnG baru dia hegeh2 nak kuarkan kad tu dari bag.... He He He...

Seeeee.... Akak dah macam CSI dok bersoal jawap pasal card tu... TnG boleh sorok.. Muka penipu tak boleh sorok punya! He He He...

Huh! Kalu orang pecahkan kereta nak amik card tu... Memang boleh joli katak! Ha Ha Ha...

Apakah yang melindungi Credit Card TnG dari dirembat orang?

Jawapnya adalah Clorets... Clorets ni tindih cantik je atas Credit Card TnG....

Patutlah... Si HH beriya2 berdoa sepanjang berada di Bukit Tinggi-Padang... Tabur duit sana sini... Rupa2nya itulah peringatan Allah kat kita... Mujurlah tak ada apa2 kejadian buruk berlaku.... Syukran Jazelan!

Tiring? - Yes!
Regret? - No!
Experience? - Priceless!


- TAMAT -

52 comments:

  1. Kahkahkah... Baik ada makna ye...

    ReplyDelete
  2. dah nak balik malaysia baru tunjuk gambar pak supir ye. hahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu supir airport shuttle... Bukan PU...

      Delete
    2. lohhh. ingatkan PU tadi :P

      Delete
    3. PU ade gak rasenye.. time kat satu kedai yang SS suruh die pgang menu...

      Delete
  3. bestnyee jenjalan, akak pun macam terhingin jugak nak ke padang segala tu tapiii itu lah kan sibuk manjang kena cari duit dulu lah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ZF tayah risau.. turbo dah ckup laju...! =D ngeee

      Delete
  4. ada lagi org susah di tempat kita....hari pertama tak hadir sekolah sbb mak budak ni tak ada duit belanja utk anak dia. kesian kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh! Yang budak tingkatan 3 kawin... Mak belanja kawin pon ada...

      Delete
    2. dah jodoh... tak bole kate ape laa SS...

      Delete
  5. Nasib baiklah tak kena curi Touch & Go tu.

    ReplyDelete
  6. macam2 kerupuk ado..tomato pun boleh buat kerupuk..kreatif2..

    ReplyDelete
  7. hahaha..ada udang di sebalik mi rupanya.

    ReplyDelete
  8. hahahaha..lawak toi HH ni...patut iya2 berdoa

    ReplyDelete
  9. Pakcik tu ingat kat klinik la kot.
    Boleh datang lambat lepas tu dapat no fast lane.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin la,Shikin. Salah bawak perangai ni. Nak kena rotan!

      Delete
    2. Banyak cantek muka dia... He He He...

      Delete
    3. Pakcik2 tu dah Alzheimer.
      Nak wat camne...

      Delete
  10. Selamat tinggal PU.
    Ku pasti merinduimuuu..hehe.

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. Dia rindu PU lain... Ha ha Ha...

      Delete
    2. Heheh...paham takpe:)
      Jangan dilayan si gediks ini:D

      Delete
  12. sedih dengar cerita orang dekat kota padang...yang kena duduk ramai2 dalam satu rumah tuh...kite pon, sedara kita amek orang gaji indon, macam bual2 tanya, camne dia boleh decide nak dtg msia kerja...dia cerita dulu dekat indon, dia gaji sikit sangat...sebulan gaji macam 5 ringgit jer...nak makan camne, nak hidup camne...sedih kan.... anak lagi... btw, seronok bace akk/adik tulis... yang last sekali tuh feveret: experience? priceless :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesiannya. RM5 dapat beli apa je,..camne nak survive...

      Delete
    2. Beli baju dalam pon tak lepas! Pakai tempurung? He He He...

      Delete
    3. ok la tu ada dak..tapi kalau seluar mcm mna lak tu..

      Delete
    4. Siannya. Makin tengahari skali je habis lebih dari RM5.

      Delete
    5. Makan apa tu nazeck sampai 5 hengget? He He He...

      Delete
  13. fuhh clorets jd hero. sipbaik x jd ape2. patutla tabur duit kemain HH hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bayangkan macam Aziz Satar dalam Ali Baba Bujang Lapok!

      Delete
  14. Tamat sudah perjalanan SS. Dah kena tukar slang Malaysia balik.

    ReplyDelete
  15. Alaaa...mesti SS dan HH rindu kt PU nanti kan...ke SS yg rindu PU...tp xpe..PU kt mesia pon ada...pencetus ummah...hahahahah

    ReplyDelete
  16. dpt bayangkan kerisauan hh sepanjang kat indon dek TnG yg tertinggal tapi x berani nak cakap ... heh heh .

    ReplyDelete
  17. hahaha kirim salam kat HH ye SS.. cakap drama eport dia sangat epic.. kalo ada record cctv hope pgawai kastam tak viralkan >.<

    yep pakcik2 tu memalukan lah. apalah prangai macam tu. if dia tua skali pun dia bawa imej negara.. isk..!! patutlah si HH banyak bersedekah. hopefully Allah lindung kereta uols. mak CT pun slalu cakap. jangan main pandang rendah even hanya dengan kad tng.. zaman skarang ni bukan boleh percaya. singgit pun boleh jadi punca..

    ReplyDelete
  18. hoyehhh... khatam sudah episod padang... hehehe... mmg enjoy reading... macam sendiri pulak yang pegi sane...! hehhe..

    ha kot ye pon SS.. jangan lah tembak HH pasal TnG tu.. kesian die... =p hihihi

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...