Saturday, 31 January 2015

Kembara Shenzhen - Day 2 - Happy Valley

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Sebaik aje roda bas berputar meneruskan perjalanan berpatah balik menuju ke Window Of World...

Aku menikmati lagi pemandangan yang ada di kiri dan kanan jalan... Tapi macam nampak lain pulak routes balik ni.. Tak sama macam waktu datang...

Tetiba... 

Driver bas... Bu Di Man bukan nama sebenar... He He He...

Berhentikan bas kat satu tempat... 

Kemudian... 

Dia pandang kami yang ada kat belakang dia dengan senyuman... 

Aku tak faham maksud senyuman itu... 

Dia tengok kami terpingga2... Lalu... Dia bersuara dengan nada mesra... 'Happy Valley... Happy Valley'... Sambil tangan menuju ke arah tempat tu...

Wahhhhhh! Aku dah sampai kat Happy Valley rupenyeeee...

Bu Di Man ni... Macam tahu2 aje aku nak ke Happy Valley... Tak sangka bas ni akan direct terus ke Happy Valley...

Aku baru plan nak menapak dari Window Of World Metro Exit untuk ke Happy Valley ni aje... 

So... Masa nak turun... Sempat say thanks kat Bu Di Man... Siap lambai tangan lagi... Macam Juliet lambai tangan kat Romeo... 
* Melampau tak perumpamaan? He He He... 

Tu diaaaa dari jauh... Kena daki tangga setinggi itu... Marilah kite menuju puncak...

Jejak kaki sudah...

Kalu nak beli tiket... Boleh laa beli kat sini...

Aku merayau2 sekitar Happy Valley ini... Bangunan2 kat sini agak menarik perhatian...

Dah terlanjur aku ada kat sini...

Jom ikut aku....

Pegi mana?

Pegi jamban... He He He...

I'ouls pegi berakssssss dulu ye u'ouls! Ha Ha Ha...

Air kat jamban sini... Makkkk oiiiii sejok nak tergila!

Kuar2 aje dari jamban...

Tetiba...

Tangan aku cramp!

Pelik!

Tak semena2 macam salah urat... Macam kena pulas! Mana ada pokok pulasan kat situ...

Aku tengok kiri... Tengok kanan..

Tak de orang lain masuk jamban ni... Aku aje!

Rasa seriau tetiba... Cepat2 aku blah...

Rasa nyesal plak guna jamban sini... Macam keras pon ye gak tempat ni...

Nak kata tangan aku tak boleh kena air sejuk... Dah sah2 aku basoh muka pakai ais tiap2 hari kat umah... Haishhhh!

Tah2 ada hantu jembalang Cina melekat kat tangan Ah Kak tak? Nak ikot Ah Kak balik Malaysia? Yang lompat2 tu ke? Eeeeeeiiii... 

Tetiba... Serammmmnyeee bulu tengkorak Ah Kak!

Matilahhh Ah Kak camni... Hingga saat entry ini keluar pon... Tangan Ah Kak still tak baik2 lagi... Korang ada solution? Dr Shikin boleh kasi pendapat? He He He...



Mari kita teruskan sight seeing tempat ni... Tak banyak nak dikongsikan... Layan gambar aje laa ek...

Bangunan siap ada kubah...

Eh! Bangunan Pizza Hut laa yang berkubah tu...

Kalu nak masuk Happy Valley boleh lah masuk ikut sini... Kami just lepak luar je...

Click SINI untuk info lanjut berkenaan Happy Valley ni...

Dah puas buat laluan tabik hormat di sini... Jom! Kita keluar dari sini...

Eh! Cemana nak cari Metro Station area sini?

Ahhhh! Sudah! Satu hal pulak nak mencari...

Dah sah2 tadi turun dari bas kan...

Eh! Tak kan nak kena naik bas pulak ke Window Of World...

Then...

Kebetulan... Ada sorang Apek Pak Guard kat luar Happy Valley... Peng Nga Wal bukan nama sebenar... He He He...

Dia tak reti nak cakap English... So... Kami tunjukkan lah Tiket One Day Pass Metro kat dia.. In hopes that dia tahulah yang kami tengah cari Metro Station terhampir dengan tunjukkan logo Metro yang ada kat Tiket tu...

Lama dia belek Tiket tu... Ada dekat 2-3 minit taw...

HH cuba nak tarik Tiket tu dari dia.. Sebab kami nak cepat....

Tapi... Boleh pulak Peng Nga Wal tu keras kayu kat situ... Masih nak belek Tiket tu... Macam jakon!

Ehhh! Semacam sakit pulak hati aku ni... Sebab dia buat aku macam patung cendana membatak nunggu dia pulakkkkk!

Eh! Ini tak boleh jadi...

Nak aje aku jerit setepek kat muka dia... Jangan buang masa aku leh tak? Tak tahu cakap tak tahu... Jangan nak garu2! Kang lebammmmm bijik mataaaa kawwwww!

Acehhhhh... Macam berani bebenor aje Ah Kak ni kan.... Ah Kak tak berani Dikkk Nonn... Mamat tu pegang kayu cota! Ha Ha Ha..

Kang kalu Ah Kak jerit2 kat situ... Ada orang rakam... Tak pasal2 Ah Kak viral kat Facebook macam bini Mat Yo... Larikkkkkkk! He He He....

Then...

Tak lama pastu... Baru dia tunjuk arah!

Tah betul... Tah tak...

Suka tak suka... Terpaksalah redah 'try and error'...

Kami ke depan skit... Lebih kurang dalam 30 Meter dari Happy Valley...

Kami jumpa signboard jalan ni... Yeahhhhhh! Mari ikut aje arah...

Then... Kami jumpa Restaurant Halal kat sini... Wow! Ada beberapa ketul awek muslim bertudung kat dalam tu...  Kalu tengok menu dari luar kedai... Macam menyelerakan...

Aku tanya HH "nak makan kat sini tak?"...

HH jawap dengan soalan "entah! Ko rasa?"...

* Aku rasa menyesal tanya!

Iskkksss! Aku tanya dia... Dia tanya aku balik... Last2 aku sendiri kena jawap... Ampehhhh! Aku lagi kena decide nampaknya... 

Then... Aku cakap...

Tak pe laa kot... Kite try kat tempat yang ada dalam plan asal...

Ke mana? Nanti aku kongsikan.... He He He...

Rupanya... Happy Valley tu... Sekangkang monyet aje dengan Window Of World... Lorrr! Dokekkk yooo! Cis! Bikin hati Ah Kak kucar kacir aje laaa...

Inilah pintu Exit A... Berada betul2 depan Holiday Plaza which is seberang Window Of World...

Jom kite ke tempat lain...

Masa nak masuk train... Si HH ada ternampak routes ke Shopping Park...

So.... Apa dia nak aku turutkan aje... Sebab... Dah separuh hari dia ikut tempat2 yang aku nak pegi... So kali ni... Aku ikut dia plak...

Sesampai aje kami kat  Shooping Park... Round sekali dua... Macam tak ada apa yang menarik kat dalam tu...

Lagi..

Lagi...

Then kami decide untuk blah dari Shopping Park tu...

Ke manakah kami selepas ini?


BERSAMBUNG...

77 comments:

  1. heehee ada hantu ikut balik ke? kena pi hantar dia balik Shenzen la lepas ni !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abisssss laaaaa Ah Kak... Mana nak cari tongkang dah nak dekat raya cina nih... Isksss...

      Delete
    2. Tak payah tongkang SS lempaq ja ke laut..pandai2 dia berenang

      Delete
    3. Dia nak berenang gaya apa? Kuak lentang? Bebas? Or Kuak dada?

      Delete
    4. kuak Taktau.. haha.. gaya baru dicipta

      Delete
  2. Kira ni jalan-jalan singgah hinggap jelah. Tak shopping2 pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soping kat tempat lain... Next entry...

      Delete
    2. He He He... Tak terfikir nak beli...

      Delete
    3. Banyak2 mende, ZF nak tapau power bank? :)

      Delete
    4. jgn beli produk China terutama power bank..pernah beli di Guangzhou power bank mmg murah tapi guna x sampai 6 bulan dan lingkup telangkup huhuh FRUST!

      Delete
  3. Sah ada yg mengikut balik ni.. dia nak rasa angin malaysia.. Cepat skit SS sambung story, xsabar nak baca..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar... Sabar... Tengah nak buat karangan seribu patah perkataan... He he he..

      Delete
    2. 2K lah terus..bukan banyak pun.. haha

      Delete
    3. Banyak dik non... Ah kak tgh kire pakai manik!

      Delete
    4. He He He... Over tu bagus dik nonn...

      Delete
    5. org guna sempoa sudahla ah kak oi. over dose sgt taw guna manik hehehe

      Delete
  4. singgah ..sempoi lak travel n boleh share cerita segala..hemm. i like it.

    ReplyDelete
  5. Ingat ada apa la kat shopping park tu...

    ReplyDelete
  6. hebat-hebat nama orang Shenzhen.. hihihi.. suka nama Bu Di Man... ngeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nama2 yg x de dipasaran... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. jgn lupa boh nama anak nama ni ya

      Delete
    3. Best pe nama2 tu... Hi hi hi...

      Delete
    4. pilihla nama2 yg elok2 hehehe

      Delete
  7. Banyak jugak tpt yg ss jalan2 kt shenzhen kan.. kat dlm shopping park tu , susah nk mencari route utk exit ke mrt station, kene ikut anak panah (signage) betul2, kalau tak boleh sesat juge

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abis laa Ah Kak sesat smpi tembok beso... He He He...

      Delete
  8. wahhhh. kfc dengan pizza hut pun hadoo. hahahah. jakun kejap tengok :)

    ReplyDelete
  9. memang gigil pe nga wal tu kalau akak SS sergah dia. haha

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. saya urut nanti terus patah...

      Delete
    2. Tu bukan urut... Tu karate...

      Delete
    3. haha
      tapi serious ni..cer try berurut tgk...
      la ni dok sakit lagi ka..

      Delete
    4. Sakit giler... Dah la byk guna tgn kiri... Adesss...

      Delete
    5. eh jgnla p berurut je terus. kang silap2 jd lagi sakit lak. baik p klinik Dr Shikin mntak dia check kan. kalo dia kata ada 'yg ikot' baru la cari ostad pulak hehehe

      Delete
  11. cantik-cantik bangunan di sini.

    ada nampak sorang mamat mencangkung tunggu metro..kalau dah ramai, mcm2 hal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik ler mamat tu just cangkung aje... He he He...

      Delete
    2. kalau dok bercangkuk slalu org buang apa?

      Delete
    3. duduk bercangkuk? cuba demom sikit Zf...x pernah tgk lah ahah...

      Delete
    4. 'mencangkung' kot sbnrnye tu.
      nk bercangkuk tang mana pulak dah hahaha

      errrr ke dia buang saka pastu saka tu follow SS? haiyo choii =D

      Delete
  12. SS,
    Lawa jugak Happy Garden..bersih aje. Aiii, jin toilet tu berkenan kot kt SS? bkn senang nak jumpa awek melayu masuk berak sana hehe

    ReplyDelete
  13. Mcm2 nama u bg kat org2 sana ya..ha..ha.. kreatip2... Sebenarnya dalam happy valley tu ada apa..? kite dulu pong x pi happy valley tu...he..he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tak masuk pon park kat Happy Valley... Bagi tabek hormat... He He He...

      Delete
  14. Peng Nga Wal tu ingat SS nak bagi tiket free dekat dia kut. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abislahhhh... Kiamatlah Shenzhen tu kalu SS nak kasi dia tiket freee... He He He....

      Delete
  15. dia nak ikut balik Malaysia kot.. cantik building kfc dan pizza hut tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abislahhh satu hal nak kene anto dia balik... He He He...

      Delete
  16. huihh....entah2 mmg berantu kot tandas tu SS...hahhahaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tunggu gak kot2 dia mengilai... Hi hi hi...

      Delete
    2. kalau kat situ depa tak ngilai kot...depa men pulas tangan...hahahhahaha

      Delete
    3. Cissssss!! Kedengki! Kedengki! Ha Ha Ha...

      Delete
  17. Replies
    1. Kalu x ingat dunia... Happy laaa kot... He He He..

      Delete
  18. Cantiklah pulak bangunan Pizza Hut tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bangunan kat sini macam ikut religion... Ada kubah masjid.. ada cam gereja... Ada cam tokong...

      Delete
  19. cantik cantik gamba SS. amik gambar guna kamera ka ni? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah amik gambar guna camera.. Guna Gunalan pon amik gambar guna camera jugak... Belum pernah lagi orang amik gambar pakai mesin basoh... He He He..

      Delete
    2. tapi JM ambil gambar guna tangan pegang camera...sama tak..lari sblm terlambat!

      Delete
    3. Guna kaki pon boleh... He He He...

      Delete
    4. mana tahu ada alat baru boleh amik gambar pakai selain dari kamera. ini sebab pecah perut gelak la ni. tanya soklan pun dah silap. Guna kamera apa SSS

      Delete
  20. sepanjang pengamatan JM di China, Jepun dan Korea, pemandu bas mmg sgt BUdimen compare to malaysian driver sgt lah HAMPEHmen

    tangan masih cramp ke SS..ada letak minyak ke pegi urut ke..kalau x de org urut meh sini JM tlg urutkan

    baru nk tanya apa yg best kat Happy Valley cuma bagi tabik hormat je ..sabar je lah heee

    waktu SS tanya..ko rasa? cakap je la "aku rasa LAPAR!!!" ahahah

    ReplyDelete
  21. kenapa SS tak masuk satu pun park tu ? memang tak berkenan ke macam mana ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab park ji sung tak ada nge hehe

      Delete
  22. mungkinlah ada makhluk yg marah sbb ss tunjuk vontot kat situ ... hahahaaa

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...