Friday, 30 January 2015

Kembara Shenzhen - Day 2 - OCT Harbour

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Dari Windows Of The World... 

Aku mencari jalan macamana aku nak sampai ke OCT Harbour...

Information tentang cara nak ke OCT Harbour tersangat laa sedikit...

Dah lah sikit... Tak lengkap... Pastu... Salah pulak tuh! Adoiiiiiii!

Maka... 

Terpaksalah aku menggunakan method 'Try and Error' kat sana...

Directions :
1. Lintas ke bus stop depan Holiday Plaza...
2. Holiday Plaza berada betul2 depan Window Of The World...
3. Naik bas  bernombor B603 warna Oren... 
4. Stop kat University atau OCT

Tambang bas adalah standard cuma RMB 1.00 sehala/seorang...

Good Luck!

Kat depan Window Of The World ada satu trafic lite... Nampak tu ada Holiday Plaza... Jom kita melintas...  Pastu ke kiri ek... So... Depan Holiday Plaza tu ada bus stop...

Sampai kat bus stop... Aku dok laa melangut nunggu bas B603 kaler oren... Tapi tak muncul2... 

Bus Oren memang banyak yang lalu tapi bukan B603...

Then... Aku dah mundar mandir kiri kanan serba tak kena... 

Macam2 laa soalan bermain di fikiran... Betul ke ini bus stopnye? Betul ke kena naik bas B603? Tak de pon lalu...
* Nampak tak punya tak penyabornya Ah Kak... Padahal baru 5 minit tunggu... He He He...

Masa mundar mandir tu lah... Aku terperasan information board... Ada senarai bas yang akan lalu di bus stop ini... Hati aku dah berbunga kembali bila ternampak ada B603 dalam senarai...

Yeahhhh! Joget2 skit... He He He...

Dan kebetulan ada sorang amoi canteeek tengah tunggu bus jugak... Amoi Pri Ha Tin bukan nama sebenar... He He He...

Si HH pon tanya kat si amoi Pri Ha Tin ni "English?"...

Pri Ha Tin jawap "Little Little... Not so good English"...

HH pon tanya lagi "How to go OCT Bay?"...

Pri Ha Tin tak sure tapi still jugak nak tolong tengok2 kan kat information board dalam bahasa Cina tu...

Bayangkan kalu orang local pon tak tahu... Then nak aspect kami orang asing ni boleh tahu ke? Of coz lah kena try and error kan...

Then... HH tanya lagi "How much fare B603?"...

Pri Ha Tin bersungguh jawap "OOhhhhh! Only 1 yuannnn"...Dia jawap dengan senyuman manis u'ouls... He He He...

Paling penting kena tahu jumlah tambang... Nasib baiklah aku banyak stock duit kecik Yuan...

Tambang dia tak sampai 50 sen duit kite dikkkk nonnn... Adoiiii! Murah bangetttt!

Amoi Pri Ha Tin memang gigih nak tolong kami... Tengah dia leka riki2 info untuk kami... 

Tup... Tup...

Bas B603 kaler oren tu pon muncul dengan gagah perkasa...

Kami dok lah terjenguk2 kat amoi tu untuk ucap thanks... Tapi dia tak perasan... Dia masih gigih mencari info... 

Alamak! Kami kena naik bas... Tak sempat nak ucap thanks... Kire halal laa ek... He He He...

Masa nak naik bas... Boleh pulak ada sorang mamat Cina... Kau Gam Pang bukan nama sebenar... Alih2 terus berlari depan kami... Terus potong barisan kami... Perghhhhh! Biadap giler kawwwwww!

Aku memang perati aje... Lelaki Cina kat Hong Kong or Shenzhen ni memang tak gentlemen ok... Kurang ajar nak mampos!

Masa naik bas... HH nampak si amoi Pri Ha Tin baru tersedar yang kami dah tak ada kat bus stop... Dah berambos naik bas... He He He...

Naik je bus B603... Bayar 1 yuan... Masuk mesin ek...

Perhatikan... Ada info screen... Bertukar2 info pasal time, date dan routes... Siap dengan info suhu lagi.... Dah macam dalam train... Tapi... Dalam Bahasa Cina la! Ha Ha Ha... Matilahhhh Ah Kakkkkk tak paham! Tu laaaa sape suruh tak sekolah Cina! Nangesssss!

Tapi... Tapi... Tapi...

Jangan risau... Ada announcement nama tempat setiap kali bas berhenti kat setiap stop... Huh! Lega!
Dalam bas... Tidak sedetik pon aku sia2 kan every moment... Aku suka naik bas ni... Tak ramai orang.. Dan aku suka pemandangan kiri dan kanan...

Masa on the way... Boleh pulak bas ni singgah amik dan turunkan orang kat bus stop depan Spendid China... Aissseyyyymen... Boleh aje kan naik bas B603 dari Splendid China ke OCT Harbour... Cisss!

So... Aku rasa... The best is... Pegi Windows Of The World dulu... Pastu Splendid China... Dan tunggu je laa bas B603 tu kat depan bus stop Splendid China untuk ke OCT Harbour... Senang!

Jangan jadi macam aku... Carca marba... Tara ku chaaaaa... He He He...

Jarak antara Window Of The World ke Splendid China tu agak jauh jugak... Dan jarak antara Splendid China dengan OCT Harbour lagi jauh nak mampos! Lebih dari 1 kilometer... Memang tak boleh menongkang betis ok! 

Nasib baiklah aku tak bulat2 percaya cakap amoi kat Tourist Center Splendid China tu... Huh!  Boleh refer entry aku kat SINI...

Dari info yang kami dapat... Kami kena aware jalan ke hospital... Kena stop selepas hospital...

Tapi... Sepanjang perjalanan... Aku tak nampak pon hospital di kiri dan kanan jalan..

Kalu ada pon... Bukan aku tahu pon! Bukan ada signboard besau2 tulis hospital pon...

Cuak kejap! Fikir mana nak stop...

Lebih kurang dalam 10 hingga 15 minit perjalanan...

Bus berhenti kat Bus Stop University... 

Hati berteka-teki... Lepas University  akan stop kat hospital ke?

Then...

Bus ni berhenti kat trafic lite yang kebetulan merah... Dan dari jauh si HH perasan macam ada satu bangunan yang agak unik...

Aku pon tengok lah bangunan unik tu membulat besau... Di sebelah kiri...

Yeahhh! Itulah bangunan yang aku nak tengok!

So! Besau jugak lahhh bijik mata aku menengok bangunan tu....

Then.. Masa trafic lite bertukar hijau.... Bas pon jalan....

Tetiba ada anouncement next stop adalah OCT! Disebut berkali2 OCT! OCT! OCT!

Yes! Yes! Yes!

Aku dengar! Aku belum sepekak Bini Pak Mat Tempe lagi! He He He...

Akhirnyaaaaaaa... Sampai jugak aku kat OCT Harbour

So.. Info yang kami dapat dari forum dan web memang totally salah!  Bukannya kena aware cari Hospital tapi University

Batang hidung Hospital pon aku tak nampak... Bongok lahhhhh! Sakit pulak hati ni...Nasib baik tak terlajak bangang buta2 percaya... Allah safe me!

Tapi... Pada aku... Stop paling dekat dengan dengan OCT adalah University... Kenapa? Scroll sampai bawah nanti aku explain...

Inilah dia bus stop OCT... Dan tulah bas yang kami naik... Bye2 B603!

Depan sana tu... Ada project Shenzhen Metro... So... Mungkin tak lama lagi dah boleh ke OCT Harbour naik Metro aje...

Memang best datang sini untuk sight seeing... Tak ramai orang... Hari ni adalah hari berkerja... Terasa OCT Harbour ni macam aku yang punyaaaaa! Boleh guling2 u'ouls... Ha Ha Ha...

Apakah itu OCT?

OCT adalah singkatan bagi Overseas Chinese City...

Memang besau giler kawasan ni untuk di terjah... Kami dapat cover separuh aje... Sila la zoom in map ini...

Yeahhhhh! Inilah bangunan yang menarik perhatian Ah Kak... He He He... Reka bentuknya yang agak futuristic!

 Bangunan ini sebenarnya adalah OCT Creative Exhibition Center...

Kami tak boleh masuk OCT Creative Exhibition Center tu sebab bangunan tu tengah under maintenance....

Jom kita pegi tempat lain plak...

OCT Harbour Bar Street...

Kat sini pon ada Tiang Epel ... Tak yah susah2 pegi Window Of The World... Time ni aku dah tanggal jacket sebab cuaca kejap panas kejap sejuk... He He He...

Mana waitress ni????? Makan gaji buta ke???? Penat dah aku tunggu nak mengorder....Vavi Panggang satuuuuuu! He He He...

Restaurant semua tutup siang... Mana ada waitress keje... He He He... Lagi pun semua non halal restaurant...

Jadi... Aku mencekik bekal roti lagi kat sini dengan aman dan damai...

Layan view aje laa ek.. He He He.. 


Lagi..


 Lagi...

Lagi...

Lagi...

 Lagi...


Ada stadium kecik untuk org tonton persembahan kot...


Jom lepak sini...

Tinggi pokok besi ni... He He He...

Unik kan bangunan ni... Yang pakai baju biru tu pon unik... Ha Ha Ha...

Happy New Year katanyee...


OCT Harbour juga boleh di sebut OCT Bay...

Jom kita masuk kat sini...

Aku lepak kat Mc D... Minum air coffee panas... Tak berapa ummmphhh! Tak pahit...

Ah Kak posing atas block huruf OCT Harbour tu...

Keseluruhan...

Kalu malam mesti cantik sebab ada limpahan cahaya neon...

Rusa ni macam Ah Kak... Masuk bandor... He He He...

Hello Kitty pon ada kat sini...

Eh! Ada kapal terbang landing kat bangunan tu...

Aku patah balik kat sini... Nampak tak ada orang panjat bangunan tu? Macam semut... He He He...

Dah puas? Puas? Puas? Ok... Jom kita balik!

Nak balik senang aje..

Since aku rasa Bus Stop kat University lebih dekat dengan OCT Harbour...

So...

Aku tunggu bas B603 untuk kembali semula ke Window Of The World...

Then...

Dari sana nanti aku nak sight seeing kat Happy Valley plak...

Ada faham kaaaa amoi2 sekalian? He He He...

Dari OCT Harbour jalan arah kanan...

Dari jalan besar mesti nampak bangunan ini... Bangunan ni ada betul2 sebelah OCT Harbour...

Skodeng kot2 ada alien mendarat... He He He...

Jom tunggu bas kat sini... Bus stop kat Shenzhen ni memang tak ada tempat duduk ek... Nak elak orang melepak kot... Lagi pon waktu menunggu tak laa lama sangat....

Yeahhhh! Jom naik bas! 

Rupanya... Driver bas ni adalah driver bas yang sama masa kami datang... Senyum je driver bas tu... Bu Di Man bukan nama sebenar... He He He...

Driver bas ni baik taw... Nanti aku citer... 

Dia je laa lelaki budiman yang pernah aku jumpa sepanjang kat Shenzhen ni walaupuan dia hanya driver bas!


BERSAMBUNG...

66 comments:

  1. Cantikla OCT creative exhibitioncenter tu, unik jer

    ReplyDelete
  2. pergi negara yang orang tak cakap bahasa Inggeris memang payah kan..SS ni cara bagi nama, macam iye iye je..hahaha
    OCT bay tu memang unik.tak silap, tu bangunan macam pernah kulihat dalam filem Jackie Chan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Citer Jackie chan mana satu? Tajuk apa?

      Delete
    2. kalau negara yg ada huruf sendiri and tak mesra pelancong pun naya jugak haha sbb nak baca apa pun tak boleh :D

      Delete
    3. Itu pasal pundi ada sikit getar... Ha ha Ha...

      Delete
  3. Kesian amoi pri ha tin tu.. beriya nak nolong.. sekali HH ngan SS dah blah..haha..

    ReplyDelete
  4. Kang kalau p kat pri ha tin tu... Ter ting gal bas lak... Jadi di maafkan la atas kekhilafan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kire maaf zahir batin sempena raya cina yg bakal tiba...

      Delete
    2. patutnye kasi la angpow ke limau mandarin ke sebijik dua kat dia sbb dah usaha nk tolong. ni tidal. terus blah aje. hehehe

      Delete
  5. jakun kejap tengok bangunan bulat tu. hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu tongkang alien... He He He...

      Delete
    2. boleh naik x..bawak daku jauh dri sini

      Delete
    3. Ke mana tuan hamba nk bawak diri?

      Delete
    4. bagi ZF panjat mcm itu org2 semua yg mcm semut tuh hehehe

      Delete
  6. Murah gila tambang bas. Bangunan yang bulat tu macam lebih kurang yang dekat Chicago tu.

    ReplyDelete
  7. bangunan tu mmg unik tapi kan baju biru apa yg uniknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam baju dia ada sekuntum bunga cina
      *pantun

      Delete
    2. saya bayangkn baju kat dalam tu berbunga2 hahahahah

      Delete
    3. aada rupa mcm Groot yg dlm Guardian Galaxy tu la agaknye dlm baju SS hahaha

      Delete
  8. Method try n error tu x seswai bagi yang bawak ramai tentera tenit2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tentera tenit2 angkot masuk dlm troli...

      Delete
  9. Lebih 1 km mmg x boleh nak menongkang betis.
    Takut masuk spital sana pulak :D
    Amoi sana dah biasa marathon kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu pasal peha dorang nipis2 papan playwood... Kite sini amekkk kawww kayu balak!

      Delete
    2. hahaha...kena praktis lah kalau nk peha nipis tu

      Delete
  10. Memang teruk kan laki kat sana.
    Ishhh...bawak je kulit pisang lebih2 dalam beg.
    Nampak je ada yang x sabar2 memotong Q tu, buatlah ala2..." Alamakkk... terlepas pulak kulit pisang dari tangan...Oopppsss sorry. I didn't do it purposely. "
    Padahal dalam hati..., "Opppsss i did it again!"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa kata cucuk pakai jarum aje... Bila terkena... Buat2 kata ai baru kuar dari kedai jahit!

      Delete
    2. haha..like that idea..atau mungkin boleh tarik baju dia, buat muka ganaz skit.. ladies first la mangkok.. Haha

      Delete
    3. jenis kena sound direct aje manusia cenggitu. emang dasarrrrr ! hehehe

      Delete
    4. baik bawa pedang cucuk terus kat belakang. kemudian cakap maaf baru balik latihan pedang

      Delete
  11. baru nk cari lelaki macho dari HK dan Shenzen terus tak jadi sbb Gam Pang ..lelaki Korea juga menjadi idaman oppssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah so sis JM, terus amalkan dasar pandang ke Korea ye,..susah nak cari yang budiman di HK ni kecuali driver bas SS hihih

      Delete
    2. Korea jugak tetap di hati sisil JM

      Delete
    3. JM nak cari mak mertua kat korea tu... All the best JM!

      Delete
    4. Haaa itulah yg tahun ni ke Korea lagi kan,..kan kak JM kan..kan...

      Delete
    5. tu sipbaik baru Kau Gam Pang. blm ada lagi Pak Ju Bor pulak hahaha

      Delete
  12. mcm2 park ada sini..naik bas lg best dr naik metro..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bas lagi luas pandangan... Kalu metro kiri kanan orang!

      Delete
  13. SS dah boleh buat drama bersiri HK dah. Nama2 & watak2 sumer dah cukup. Heroin kasiklah dekat si unik berbaju biru dalam gambar kat atas tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah... boleh jgk mcm tu.. leh saya tumpang sekaki dlm drama tu

      Delete
    2. Sila dapatkan tiket wayang di pasaran! Kutipan bakal pecah punggung!

      Delete
    3. ZF nak tumpang sekaki tuh! Memang confirm kebaboom pecah panggung lah!

      Delete
    4. punggung & panggung pakat meletop la nmpak gayanya hahaha

      Delete
  14. Rasa macam terbang ke OCT jap.
    View dari gambar tu pun cantik!.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bebaik terbang.. Jangan tersangkut kat pokok... He He He....

      Delete
  15. mmg futurustik bangunan kat situ....hihihi..leh wat filem kt situ...nnti leh laa SS berkenalan ngn driver budi man tuuuhhh....hahhaahh

    ReplyDelete
  16. panjang betul trafik light di punya besi.....satu lagi billbiard ka apa ntah dibalut buluh dalam gambar pertama. hebat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sharp betul mata AM eh... SS ingat SS sorang je perasan pasal buluh tu... SS ada amik beberapa gambar yang cover buluh tu.. Next entry SS share...

      Delete
    2. SS biasa tengok kat india ja guna buluh untuk pembinaan. china pon guna juga ka

      Delete
  17. menarik bangunan kat sini. dari gambar nampak cantik dan bersih. memang bersih ka?

    ReplyDelete
  18. menarik bangunan kat sini. dari gambar nampak cantik dan bersih. memang bersih ka?

    ReplyDelete
  19. menarik bangunan kat sini. dari gambar nampak cantik dan bersih. memang bersih ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikk 3 kali komen yg sama masa yg lain... He He He...

      Delete
    2. arz moha kan org2 bangunan. tu yg smpai 3 kali komen. sbb SS x reply2 hehe

      Delete
    3. uiks..... mana anamizu tahu?. sejak dua menjak ni memang banyak yang jadi gini. ntah apsal

      Delete
  20. hahaha bace entry SS mesti gelak dengan ayat2nya..

    so noted da kalo ada rezeki ke shenzen..
    window of the world - splendid - oct - happy valley.. hihi..

    ReplyDelete
  21. klu dpt pi mlm mmg cantik dgn lampu neon tu ...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...