Tuesday, 27 January 2015

Kembara Shenzhen - Day 2 - Shenzhen Metro System

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Sepanjang berada di Shenzhen... 

Aku menggunakan dua jenis public transport... Iaitu Shenzhen Metro dan juga Bus...

Keluar aje dari Imigresen...

Aku terus menonong ke arah dataran Luohu Commercial Centre...

Aku plan nak ke Luohu Commercial Centre waktu balik nanti... Nak joli katak kasi perhabis Yuan kat sini... He He He...

Pastu aku nampak ni... Aku pon turun lah bawah...


Yang bongoknye... Aku turun ikut tangga... Sebab aku tak perasan ada escalator turun... Aku nampak yang naik je... Sebab leka sangat tengok sekeliling... 

Si HH turun ikut escalator... Sambil2 melambai kat aku ala2 Miss World pencen! Cisss!

Sesampainya aku kat Shenzhen Metro underground ni...

Makkkkk oiiii... Ramainyeee orang... Orang beratur nak beli tiket kat mesin... Buang masa ok kalu beratur panjang..

Lupa plak aku hari ni adalah hari bekerja... Mestilah orang ramai menderu... Berlari berkejaraan seindah bunga di taman... He He He...

So... Apakah solution untuk traveler pemalas macam aku?
* Kena ngaku diri tu pemalas... He He He...

Pegi kat Customer Service Center ni... Tanya soalan cepu gangsa!

Kekonon ingat nak gunakan lah title 'Pelancong' untuk beli single tiket kat kaunter... Padahal malas nak beratur kat mesin... 
* Ratu main ngelat laa katakan...

Namun...

Haram dia tak kasi... Single Tiket memang tak boleh beli kat Customer Service Center... Kena jugak beratur kat mesin...

So... Kami decide untuk beli One Day Pass

Habis citer! Senang! Tak payah beratur!

Harga 1 Day Pass adalah RMB 20.00 seorang... Unlimited Metro Access...

Turun naik laa kawww ke sana ke sini dengan One Day Pass tu... Tak yah buang masa dok beratur kat mesin tiket setiap kali nak naik Metro...

One Day Pass tu untuk kegunaan Metro sahaja ek... 

Ada faham kaaaa amoi2 sekelian alam? He He He...

Taraaaaa... Inilah rupa  One Day Pass tu...

Sebelum nak naik Metro...

Perlu fahami routes perjalanan setiap line... 

Silalah muat turun dan cetak...

Ah Kak ni orang kampong dikkk nonnn... Macam rusa masuk bandor... Ah Kak memang suke memprint map...

Biar pon orang kata zaman dah canggih... Semua boleh guna teknologi... Semua di hujung gigi...

Namun Ah Kak tetap tunduk di bumi yang nyata... 

Kalulah semuanya sudah berteknologi... Mengapa hingga sekarang orang masih menebang pokok untuk dijadikan surat kabor? He He He He He He He He He...

Ah Kak sedor diri dikkk nonnn... Macamana Ah Kak sorok muka Ah Kak kat negara China sekali pon... Ah Kak tetap bergelar ORANG ASING! 

Sebab... 

Mata Ah Kak tak sepet! Kulit Ah Kak hitam bontot kuali! Pakai Qu Puteh pon belum tentu boleh putih macam Cina... Kena sental pakai berus dawai dengan klorok agaknye... He He He...

Untuk info lebih lanjut berkenaan Shenzhen Metro boleh lah refer kat SINI... Rancanglah perjalanan anda! Cewahhhh!

Lepas aje beli One Day Pass... 

Aku tercangak2... Tertanya2...

Eh! Mana arah Metro nyeeee? Aku nampak signboard 'TRAIN' aje... Tak ada plak logo Metro... 

Tercari2 kat celah2 skirt amoi yang lalu lalang... Mana tahu kot ada logo Metro dalam kain... He He He...

Pastu tengok semua orang kena scan bag untuk masuk ke arah gate TRAIN... Eh! Dah macam airport laa pulak... Lagi laaa buat Ah Kak keliru Nurul Ajai (dah lama bercerai)...
* Ah Kak Jakon...

TRAIN tu refer kepada Metro ke? Or TRAIN yang untuk ke luar dari bandar?

Analogi kepala otak berjambul Ah Kak ni fikir macam Keretapi Tanah Melayu dengan LRT... Ha Ha Ha..

So... Sebelum silap faham... Pegi balik Customer Service Center tanya betul tak Metro tu adalah TRAIN...

So... Memang betul!

Alahai... Buat aku confuse je laaa... Pampang lah logo or tulis Metro ke kan... Sebab kat tingkat atas tadi bersepah logo dengan tulis Metro tu... Tiba kat bawah jadi TRAIN... Iskksss...

Ok... Setiap kali nak naik Metro... Memang kena scan bag... Sebijik sejibon macam kat Airport... 

Perghhhh! Leceh giler dowhhhh... Keja aku asik kuar masuk camera aje laa sepanjang guna Metro ni...

Lepas scan bag... Masuk je area Metro... Cuma ada satu je Metro Line... Line 1 - Luobao Line kaler hijau...

So... Ke manakah arah kami selepas ini?


BERSAMBUNG...

72 comments:

  1. ni kang nak trip tmpt yg byk2 subway kekdahnya memang kena print map je la ye.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selagi pokok boleh ditebang... He He He...

      Delete
    2. sampaikan kelantan banjir teruk gitu la jadinye habes pokok ditebang hurmm

      Delete
  2. bagus jugak tak nampak escalator tuu SS. boleh excercise gituu. gi negara orang ni kalau nani banyak betul nak rasa makanab diorang muahahahah :P pantang nampak makanan pelik semua nak rasa. eheh :D hahaha. ingatkan tadi metro tu macam metrobus dekat kl. muehehehe :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makanan pelik tak pe dikkk non asalkan halal toyibann...

      Delete
    2. Betul,..exercise kuatkan kaki. Boleh jalan jauh lagi :)

      Delete
    3. hahaha.. nasib baik HH xda pakai baju ala2 miss world tu

      Delete
    4. Baju ala miss world mana satu? Sari?

      Delete
    5. sari Minahkumari Kalai je pakai hehehe

      Delete
  3. kena tau rote mana , nanti silap pula....heehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul gak tu... Kang tetiba tembus ke tembok besau China abisss laaa... Ha Ha Ha..

      Delete
  4. Rengsa la kalau tiap kali nak scan... Kalau satu bag ok la kalau dah cam pokok kismas acaner..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Campak laut... Jadi Santa kelaut...

      Delete
  5. bagus preparation SS ni..Kalau saya kan KL pn dh ckup jakunnya..Kalau lah ada chance nak ke HK pasni, saya print ja SS punya entry ni wat rujukan, tak yah nak fenin2 baca peta yg serabut tu.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus dikkk non... Kasi perhabis kertas... He He He...

      Delete
    2. haa tu la.. bawak sebandle.. kah2..

      Delete
    3. Cukup ke sebandle? He He he...

      Delete
  6. jka seharian di Shenzen tu better beli one day pass tu daripada beli single ticekt...boleh enjoy naik train trun train dgn bebas tanpa perlu nk beratur beli tiket lagi..PLIHAN bijak bukan PEMALAS namanya tu hihih

    mcm penah ku dengan stment ni tetapi di mana ya "Kalulah semuanya sudah berteknologi... Mengapa hingga sekarang orang masih menebang pokok untuk dijadikan surat kabor?" ahahaah..SS..SS

    ReplyDelete
    Replies
    1. I laaaappppppp uuuuuuu JM! Ha Ha Ha...
      * Sorok bawah meja.... Kantoi...

      Delete
    2. miawww!! miaww!! miaww!!..kalau sis ZF dgr statement mesti dia merajuk sembunyi belakang pintu hahaah

      Delete
    3. Bior dia sembunyi blakang pintu jamban... He He He...

      Delete
    4. ZF!!! Tengok ni,.. JM & SS cakap2 pasal ZF! Hahaha nampak tak saya datang dengan muka mengadu domba kat sini hikhikhik

      Delete
    5. ZF...mesti masih bersembuyi tu heee

      Delete
    6. Diaaaa dah bunyi... Hi hi hi...

      Delete
    7. jgn diseru. depa ni jenis ada seven sense. xdak notification pon boleh jumpak hahaha

      Delete
  7. wow, sampai kena check bag? adoiii, lambat org nak gerak kalau camtu kannn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cina kat sana jalan laju giler... Macam jepun pon ada... X terkejor ah kak nih... He he he...

      Delete
    2. kaki depa panjang kot...tu jalan laju ja

      Delete
    3. kaki katek jd lmbat sbb kaki pnjg tu langkah luas hahaha

      Delete
  8. suka One Day Pass..boleh keluar masuk train sampai lebam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abis laa lebam... Balik nanti kena tuam... He He He...

      Delete
  9. Yunk, i dah dapat parcel.
    Hehe..geli x? Geli x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tenkiyu so much tau.
      Dah tayang kat backpack.
      Nanti ada masa nak up 1 entry:)

      Delete
    2. Dah dapat ehhh? He He He... Hopes u like it!

      Delete
    3. mode : jelllyyy dan jelleezzzzzz heee

      Delete
    4. eleh ZF nk merajuk2 pulak dia hahaha

      Delete
  10. Replies
    1. Abam MKL lagi jauh berjalan... Lagi best... He He He....

      Delete
    2. wah..wahh...wahhh Abam MKL katanya..ni yg buat i oullsss berbulu telinga nih...x aci heheeheheh ngada kan

      Delete
  11. huihhh...kena scan eh nak guna train....leceh gak tuhhh...tapi mgkin sbb faktor keselamatan kot...so layan kan ajer kann...hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kena scan dikkk nonnn... Nasib baik laa montot Ah Kak tak ada barcode... Kalu tak dengan montot Ah Kak dia scan... he he he....

      Delete
    2. hhahhahaha....takut berbunyi ble scan montot...

      Delete
    3. Kena korek ilang bunyi.. He He He...

      Delete
    4. korek bontot ke hape SS? hahahaha

      Delete
  12. Ai pun sama laaa....map yg print lg feel dari duk besar kecik map dlm hp...huhuu

    ReplyDelete
  13. Apa yg paling saya suka...tambang metro di China adalah amat murah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju! Soping pun best! Murah!

      Delete
    2. patutla deme suka shopping p China

      Delete
  14. Saya setiap kali tengok map subway ke train ke metro ke terus gelabah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu memang penyakit biasa... Tapi dah lama2 ok... He He He...

      Delete
  15. nak naik ketapi macam nak naik kapal terbang ye..ah, rasanya Sal lagi pemalas dari SS, sebab kalau gi mana-mana memang kerja tanya orang je.malas nak pening kepala walaupun map dah ada kat tangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rajin laa jugak tu... Rajin tanya... Kalu SS lagi laa malas nak tanya... He He He....

      Delete
  16. Kalau ke sini, saya akan shopping,...shoping,..dan shopping lagi. Bajet tak sedar diri perasan banyak duit :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS soping tepi tingkap je...

      Delete
    2. Mcm sama jah minat kita kak farah

      Delete
  17. Keselamatan dorang ketat kan.. Takpe untuk kebaikan jugak ;)

    ReplyDelete
  18. Apelah SS ni. Mana ada sehitam bontot kuali.
    Tu dah macam india.
    Nampaknya ada tolong mempromosi Qu Puteh kat sini. Mana tau dapat free sample :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. bini shuib sepahtu mkn Clorox Candy namanya. try la. lagi mujarab dari Qu Puteh hehehe

      Delete
  19. Asik scan je?
    Rajin bebenor menye 'can'
    Dah xde keje lain ler tu.b

    ReplyDelete
  20. tudia jenuh gak la asyik nak menye can aje la. udahla beg patah pemegangnye. caner tu? hehe

    ReplyDelete
  21. hehehe kalau la dulu tahu ada one day pas kat china boleh beli..
    weols la tu spesis yang rajin bratur beli tiket miahahaha..

    memang penat nak scan bag. tapi kalo sling bag ke apa dia kasi aje lepas..
    kita en bawak beg galas la apalah.. semua kena isk penat..

    ReplyDelete
  22. Hai kak nam kita datang mngebom ni hihihi.... rindu.blog SS... travel.slow kurang sihat ni sejak.balik dari kelantan

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...