Wednesday, 28 January 2015

Kembara Shenzhen - Day 2 - Splendid China

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Sebenarnya...

Kunjungan aku ke Shenzhen ni...

Hanyalah bertujuan untuk sight-seeing aje ek...

Sambil2 lepak... Sambil2 melihat keindahan alam... Sambil2 memerhati gelagat orang tempatan... Sambil2 dalami rules or cultural mereka..

Dan...

Sambil2 menyoping...
* Tu tujuan sebenornye... He He He...

Untuk pengetahuan...

Kat Shenzhen ni... Ada beberapa park berbayar yang boleh di lawati...

Antaranya Windows Of The World... Happy Valley.... Dan juga Splendid China...

Sejujurnya...

Aku bukan lah kaki 'Park' sepanjang masa... Aku tengok2 jugak jenis Park laa... Kalu aku rasa suatu Park tu berbaloi untuk diterjah... Maka aku akan spend duit untuk masuk ke Park tersebut...

If not... Then... I choose to sight-seeing luar pagar aje...
* Pegang sepanduk "Asal aku jejak kaki"... Ha Ha Ha...

Aku dah biasa diajukan pertanyaan "Dah alang2 sampai... Nape ko tak masuk? Bodohnye datang jauh2 kalu tak masuk!"...
* Tak boleh blahkan siap bodoh2 kan Ah Kak yang comel nih.... Sampai ati! Merajuk 44 hari!

Entah laaa dikkk nonnn...

It's depend on people laa kan...

Ah Kak bagi contoh Park paling dekat dengan rumah Ah Kak... Legoland... Sekangkang monyet je kot dari umah Ah Kak... Kentut pon boleh dengar... Tapi Ah Kak tak pernah masuk pon Legoland tu...

Tapi...

Universal Studio Singapore seberang lautan tu Ah Kak pegi pulak... First day launch Ah Kak dah sibuk... Ha Ha Ha...

Bodoh ke Ah Kak? Bodoh ke? Bodoh ke? He He He...

Gajah kat depan mata buat2 tak nampak... Kuman di seberang lautan Ah Kak sibukkan...

Ada Ah Kak kesah? He He He...

Ok.. Mari kita teruskan perjalanan...

Masa dalam Shenzhen Metro...

Aku ternampak routes OCT Station...

Wahhh! Ada OCT Harbour ke kat situ? Atau juga disebut OCT Bay...

Aku dan HH ingatkan... Bolehlah naik Metro aje untuk ke OCT Harbour...

Sebab...

Dari pembacaan aku... Kalu nak ke OCT Harbour tu kena naik bus... Tak pulak dinyatakan boleh naik Metro ke tak...

Jadi...

Kami pilih untuk try and error...

Kalu salah pon tak pe... Sebab kami ada One Day Pass Metro kan... So... Lanyaklah sesuka hati pon kan...

Then...

Kami pon decide untuk stop kat OCT Station....

Bila dah sampai kat OCT Station... Kami terpinga2...

Tengok Exit Board Information...

Eh! Mana ada OCT Harbour kat sini... Yang ada cuma Splendid China...

Actually... Splendid China tu memang ada dalam itinerary aku...

Tapi...

Aku plan nak pegi Splendid China tu selepas aku ke Windows Of The World (WOW)... Kekonon berangannya nak jalan kaki je laa nanti antara dua tempat tu...

Namun...

Alang2 aku dah tersampai kat OCT Station tu... Maka... Keluarlah aku kat Exit D... Menuju ke Splendid China...
* Alang2 ketiak basah... Biar sampai lebam masam... He He He...

Directions :

1. Naik Luobao Line kaler Hijau
2. Pilih arah ke Airport East
3. Stop kat OCT
4. Exit D

Inilah Exit D di OCT Station...

Keluar aje dari Exit D tu... Memang ada signboard arah ke Splendid China... Ikut aje arah tu... Tak susah pon... Terus je ke depan... 30 Meter aje..

Taraaaaa... Yeahhhh! Dah sampai!

Merayau laa mana kaww sukeeee...


Ah Kak dengan patung besau ciom molot... He He He...

Nikmati pemandangan sekeliling...

Kalu nak beli tiket nak masuk ke Splendid China... Boleh lah beli kat sini...

Aku tak masuk ke Splendid China... Lepak2 kat luar pon dah best... So... Aku tak boleh nak cerita lebih apa yang ada kat dalam... Kalu nak info boleh click di SINI...

Dah kebetulan aku berada kat sini kan... Maka... Aku pon amik peluang untuk shopping souvenir kat sini... Memang berbaloi u'ouls!

Kat sini ada macam2 jenis Fridge Magnet... Shenzhen, Guangzhou, Shanghai, Beijing dan macam2 lagi...

Aku cadangkan... Korang beli je laa Fridge Magnet Hong Kong dengan Macau kat sini je... Murah!

Perhatikan Apek kedai ni... Ah Mu Rah hanya nama samaran... He He He..


Ah Mu Rah pon kata kat HH "English No No No"... So... Kami fahamlah yang dia tak pandai cakap English...

Tapi...

Mujur jugak lah aku dan HH pandai mengira nombor dalam bahasa Cina... He He He...

So... Bonus skit untuk kami kecek diskaun dari apek Ah Mu Rah tu...

Then...

Kami merayau lagi kat kedai lain...

Kat kedai ni... Ada sorang mamat yang jaga kedai ni... Pe Ra Mah bukan nama sebenar... Dia pandai skit2 bercakap English... Agak peramah... Kat sini pon kami mintak diskaun... He He He...

Kami ke Tourist Center... Find out macam2 info kat sini...


Saje usha2 amoi ni... Lu Ban Tai bukan nama sebenar...

Kami tanya kat amoi Lu Ban Tai ni tentang jarak antara Splendid China dengan Windows Of The World dan OCT Harbour...

Logik tak dia kata dia tak tahu kejadah OCT Harbour tu? Mungkin mereka hanya tahu sebutan dalam bahasa Cina je kot...

Aku tunjuk map kat dalam kitab busuk aku tu baru laa dia faham... Apa itu kitab busuk? Boleh refer SINI... He He He...

Dengan tergagap2... Dia pon jawap "Windows Of The World left... OCT Harbour 1 Kilometer right"...

Adakah aku akan percaya pada jawapan yang nampak macam bantai je itu? 

Tunggu next episod... He He He...

Marilah kita layan persekitaran yang ada di sini sambil cekik roti bekalan kami... He He He...

Ada Monorial kat sini.. Untuk melihat2 persekitaran... Tapi aku tak naik... 

Ada persembahan kebudayaan kat sini... Memang seronok tengok dorang menari2 atas galah... Hebat!

Teror kan? Tak gayat langsung..

Ke manakah arah kami?


BERSAMBUNG...

54 comments:

  1. ada kebun bunga jugak dekat situ. ehh. hahahaha. ehh apesal ss tak menari sekali dengan diorang. barulah syok :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak cukup kayu... He He He... Kapak mana kapakkkk? Hi Hi Hi...

      Delete
    2. rasanya kalau SS menari skali tu..awal2 lagi dh jatuh..hahahah

      Delete
    3. Kalu Cik Zarul Farhana yang menari.. Tah2 patah dua kayu tu... Kah Kah Kah...

      Delete
    4. Hahaahahah. lain kali spare kapak siap siap

      Delete
    5. oooii... hahahha..smpai patah tu

      Delete
  2. dulu2 pernah bawak kalkulator kecik sbb senang nak bagitaw nak mintak kurang. hehe tekan2 nombor, tanya okay ke tak nak harga tu :D haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Calculator jalan terakhir... Ha Ha Ha..

      Delete
  3. patung cium mulut di khalayak ramai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haip haip... Jangan tengok... Batal puasa!

      Delete
    2. tayangan free..rugi xtgk hahahah

      Delete
    3. cium molot camtu tu x de feel :-)

      Delete
    4. Abis yg camne yg ada feel tu JM? Macam ada pengalaman aje??? Ha Ha Ha...

      Delete
    5. alamak! Ahahaha biarlah RAHSIA

      Delete
    6. Acehhh cehhh nak rahsia2... JM kantoi!

      Delete
    7. Mana ada, cakap je. I masih sesuci lebaran

      Delete
  4. salam singgah=)) nice view bestnye jalan2

    ReplyDelete
  5. Lu Ban Tai.. patut SS bg nama tu kat amoi baju pink tu.. sebab dia bantai je ek arah mana.. haha.. macam2..patut nak cium tu nampak lawak plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haipppp... Jangan tengok org beromen... He He He...

      Delete
  6. salam kenal ...nekcik suka jugak ke Splendid China ni..syiok jugak jalan jalan dalam kampong tu kan!! salam dari teratak 66

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal jugak... SS tak masuk... Just lalu tabik hormat aje.. He He He...

      Delete
  7. Nama-nama yang digunakan dalam setiap entri, selalu kelakar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. He He He... Hanya nama samaran...

      Delete
    2. SS suke bagi gelaran. Hehe..
      HH pun tidak dikecualikan.
      Tapi, memang buat saya gelak sorang2 dah ala2 patient terlepas dari klinik jiwa.

      Delete
    3. Abissss laaaaa sakittt jiwaaa... He He He...

      Delete
  8. Legoland .. Walau duduk Jb tak pernah pi jugak.. Hihi bila nak pi ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiket mahal.. Ah Kak tak mampuu... He He He...

      Delete
    2. Anak saya dok ajak pi Legoland tapi ada yang advise kalau anak kecik lagi x berbaloi bawak sebab banyak games dia x leh main.

      Delete
    3. oho sekangkang monyet aje dari rumah SS ek? kentut pon blh dgr ek? alah tiket flight ratusan rupiah boleh beli ape la sgt dgn tiket entrance legoland tu. emang dasar enggak suka yg dekat kan. sudahlaaaaaaa kikikiki =D

      Delete
  9. sape kata Ah Kak bodoh tu? memang nak kena flying kick Jackie Chan..haha.Ikut preference orang jugak..kalau I olls memang suka pergi Park..tapi kat Ampang ni ada Ampang Park je, takde Legoland. Cop, Legoland tu ke WOW yang dimaksudkn kat Simpang Renggam tu?..barulah Ah Kak Sal faham..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Legoland bukan kat Simpang Renggam... Legoland kat Gelang Patah!

      Delete
    2. Betul kata Sal, ikut preference kita lah. Bukan sempat pun eventhough nak menyinggah segenap pelosok tempat tu.
      Lagipun...penat maaaa...

      Delete
    3. Kak Shi Kin pandai slang cina... He he He...

      Delete
  10. Alahh...same lah kita.
    Masa dulu dok menyewa kat Port Dickson tiap hari pi keje nampak laut..tapi x pernah pun pi mandi/a.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggu jamban tersumbat kat umah baru terasa nak terjun laut... He he he...

      Delete
  11. haha..mcm2 nama samaran ada..sgt sesuai...
    Splendid China nampak best, rugi x masuk..hehe..akak pun sama, kureng sikit nk gi park..unless sgt menarik..usha juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS memang kureng skit kalu park tu... tengok2 jugak laa... kalu tak better sight seeing aje...

      Delete
  12. seronok baca kisah pegembaraan kat sini. Macam2 nama watak ada. Menarik! =D

    ReplyDelete
  13. SS xtry ke menari guna galah tuuu??? mesti lagi best tuuu...hahahhahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS x bawak kapak. kalo tidak dia la org pertama menjongket guna kaki kayu tu hahaha

      Delete
    2. Minyak kapak aje ada... he he he...

      Delete
  14. hehehe maka Es Es pun menyopping sakan di shenzen sambil mentopap bekalan souvenir hong kong dan macau muahahaha.. CT tahu park yang famous ada ade miniature tu aje.. world tu lah hahah panjang sngt nak taip..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aktiviti wajib adalah menyoping.. he he he...

      Delete
  15. Alamak terlihat patung tu kiss la... besar pasu bunga kat belakang SS tu...

    ReplyDelete
  16. takkan lah dok kat tourist center tak tau OCT kan . nasib baik tak kena bantai dgn ss ... hahahaa

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...