Monday, 26 January 2015

Kembara Shenzhen - Day 2 - Visa On Arrival

Hari ini 16 January 2015...

Aku bangun seawal jam 5:00... 

Bergolek2 dulu atas katil... Amik mood nak mandi... Bersiap bersolek... Mewangi Akim Ahmad... 

Aku memang amik masa at least 1 jam untuk membelek cermin... He He He...

Misi aku hari ini adalah tinggalkan Hong Kong... Dan melepak kat Shenzhen sepanjang hari!

Directions :
1. Naik Tsuen Wan Line warna Merah
2. Amik arah ke Tsuen Wan
3. Transit kat Prince Edward
4. Naik Kwun Tong Line warna Hijau
5. Amik arah ke Tiu Keng Leng
6. Transit kat Kowloon Tong
7. Naik East Rail Line warna Terkois
8. Amik arah ke Lo Wu
9. Stop kat Lo Wu

 Tepat jam 6:30... Aku dah terpacak kacak kat MTR Tsim Sha Sui Station...

Pepagi buta u'ouls... Waktu2 orang pi menoreh... He He He...

Perhatikan amoi Cina ni... Lu Ngan Tok bukan nama sebenar dah terlentok kat tiang... Ngantok bebenor nampaknya... Mandi ke tak nih?

Kami transit di sini... Dan tunggu another train...

Langkah seterusnya... Naik East Rail Line menuju ke Lo Wu...

Perhatikan signboard ini... Suruh ke kanan...

East Rail Line ni unik skit... Sebab... Bukan train underground... Boleh lihat pemandangan di luar... Dan... Ada Zone senyap... Atau makna lainnya adalah jangan nak memekak!

Selang beberapa minit menunggu... Train pon sampai...

Masa train nak menghampiri aku... Aku sempat perhatikan signboard yang ada kat atas kepala train tu... Tulis 'Lok Ma Chau'... Sedangkan... Aku nak ke Lo Wu...

So...

Aku informlah kat HH "Train ni nak ke Lok Ma Chau bukan Lo Wu"...

HH degil! Dia ajak jugak aku naik train tu..

Bila HH dah masuk train.. Tak kan aku tak masuk pulak kan... Walaupun aku tahu salah... Aku masuk jugak...

Nampak tak kebodohan di situ? Dah nampak gaung lagi mahu terjun!

Aku geram!

Train bergerak... Kami pun bertekak...

HH kata "Kan tadi ko dah nampak signboard... Kalu nak ke Lok Ma Chau ke kiri dan Lo Wu ke kanan... So... Kita kan ke kanan"...
* Budak over confident...Bercampur lurus bendol... He He He...

Aku jawap "memang laa Signboard (refer gambar atas) tulis arah macam tu... Tapi hakikatnya.. Tetap salah naik train!... Kita patut tengok info board yang ada catatan masa tu"...

HH still tak percaya! Still lagi nak tengakkan bulu ketiak basah! Aku bengang!

Then...

Kat dalam train siap ada announcement dan laluan menunjukkan yang train yang kami naik ni memang untuk ke Lok Ma Chau...

Seeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

Ok... I win! He He He...
* Aku sengih2 dalam hati... Muka kat luar kena ego melangit... He He He...

So... Bila aku rasa aku betul... Aku salahkan HH... Bukan sebab dia salah faham... Tapi sebab dia degil tak nak dengar kata...
* Memang layak kena marah...

Minah ni kan... Memang suka sangat melompat... Pantang tengok apa train... Cepat sangat nak naik... Aku ni jenuh lah nak memastikan betul ke tak train yang sampai tu... Adeiiii...

Bila dah kena marah dengan aku... Mulalah dia buat muka senget! Dia kemurungan! He He He...

Sebenarnya...

Tak salah pun kalu nak teruskan perjalanan ni dengan train yang kami naik ni.. Sebab... Boleh aje turun tukar train ke Lo Wu kat mana2 station sehingga Sheung Shui Station...

Tapi...

Yang tak bestnye... Train nak ke Lok Ma Chau ni ramai sangat orang... Kami terpaksa berdiri... Sedangkan info yang kami dapat... Train ke Lok Ma lengang tak ramai sangat orang...

So... Kami decide untuk turun kat Tai Wai Station...


Pilih untuk beratur di zone senyap...

Aku tunjuk kat HH information board ini... So... Tak nak dia melompat masuk train lagi... He He He...


Muka budak merajuk kena marah dengan aku... Klakar kan muka dia? He He He...

Dah dipujuk... Buat skit2 lawak bodoh... Dalam train dia kembali ceria... Muka atak senyummmm... He He He..

Perhatikan... Train ke Lo Wu ni lain skit... Tak ramai... Muka Ah Kak dipagi hari... He He He...

Perjalanan kami... Dari Tsim Sha Tsui Station hingga ke Lo Wu Station hanya mengambil masa lebih kurang 1 jam aje...

Akhirnya kami sampai di Lo Wu Station... Mari kita Exit...

Teruskan berjalan...

Yeah... Kita sudah menghampiri sempadan Shenzhen...

Dari Hong Kong nak ke Shenzhen... Macam Tambak Johor dengan Singapore ler... 

Ikut laluan Visitors (Other than Mainland Visitors)... Jangan masuk kat Hong Kong Residents plak... Ko orang Hong Kong ke? He He He...

Pergi kat kastam Hong Kong untuk check-out passport... Dah boleh ucap selamat tinggal kat Hong Kong...

Settle check-out passport... Kite ikut aje Amoi2 Asoh2 Apek2 Lokong2 ni semua... Ha Ha Ha...

Untuk masuk ke Shenzhen... Perlu ada visa ok...

Di sebabkan aku cuma nak masuk Shenzhen cuma sehari aje... Jadi... Aku decide untuk amik Visa On Arrival...

Visa On Arrival ni valid selama 5 hari aje ek... Tak sama macam visa biasa yang kita perlu apply siap2 masa kat Malaysia tu...

Macamana nak dapatkan Visa On Arrival tu? Jom ikut aku...

Masa aku nak amik gambar ni... Aku baru je lepas kuarkan passport aku dalam bag...

Kebetulan kat tepi aku tu ada satu pondok... Ada kastam dalam tu... Aku ingatkan dia tak perasan masa aku amik gambar... Dia pon bertempek "No Photo! No Photo!"... 

Terperanjat nak termampos aku masa dia jerit... Cuak jugak kalu tetiba kena tahan sebab amik photo tanpa izin... Kalu kena cekop tak memasal je kan... Bebaik jadi pelancong tetiba bertukar identiti jadi pendatang tanpa izin... Abislah Ah Kak bercuti dalam Lokap! He He He...

Lepas kena tempek... Maka haruslah aku lari bertempiaran... Sepantas kilat ke hadapan...

Perhatikan tanda anak panah merah tu... Di situ ada escalator... Naik escalator tu ke tingkat atas...

Memang boleh confuse sebenarnya bila berada di sini... Sebab... Beberapa Signboard kat situ akan kelirukan kita... Ada esclator untuk turun... So... Ingat pesan aku... Pilih escalator naik! Escalator naik ada dibalik escalator turun... Jangan plak ko menjajau cari escalator lain... Ha Ha Ha...

Inilah dia Shenzhen (Luohu) Exit - Entry Visa Office Of The Public Security Department Of Guangdong Province...

Kalu lah aku tahu yang office hour bukak seawal 7:00... Dah tentu2 aku akan terpacak kacak jam 6:59... Huh!

Amik form kat sini...

Ikut je step arahan...

 Isilah details yang diperlukan...

Dah isi borang application... Silalah amik nombor kat mesin... Betul2 kat depan pintu masuk... Canggihkan mesin nombor ni... Touch screen!


Tunggulah sehingga nombor naik...

Sepanjang kami berada di sini... Hanya kami bertiga aje yang ada untuk buat Visa On Arrival ni... Aku... HH... Dan sorang Mat Saleh...

Proses nak dapatkan Visa On Arrival ni akan berada di kaunter berlainan...

Masa nak submit form... Pegawai kastam tanya "Where do you want to go?"... 

Pelik! HH dia tak tanya... Aku dengan Mat Saleh dia tanya... May be dia lupa kot nak tanya HH.... Sebab HH yang paling awal submit form...

Biasanya pertanyaan begini akan hadir bila kat borang appication kita tak dinyatakan alamat kat negara yang kita pegi tu... 

Ya laa sebab aku ke Shenzhen satu hari je... Mana ada stay mana2... So... Aku tak tahu nak letak apa... Kang aku main letak aje sebarang nanti dia mintak booking hotel plak... Sebab tu aku biarkan kosong...

Kalu kat Singapore aku main bantai je letak apa2... 

Bila dia tanya nak pegi mana... Aku simply jawap "Windows Of The World"...

So... Pegawai Imigresen tu dah tak tanya lagi apa2 dah...

Dah submit form... Dia suruh duduk semula...

Nombor dipanggil lagi kat kaunter lain.... Settlekan untuk bayaran plak... Kat sini boleh bayar pakai Kad Kredit... Yeahhhhhhhh! So kami dapat jimatkan cash in hand kami...

Harga Visa On Arrival adalah RMB 168.00 seorang... Sedia duit ngam2 dalam Yuan ek... Matawang lain tak diterima...

Masa nak bayar tu... Pegawai kastam dok tengok number pin... Agak bahaya di situ... Kalu boleh tutuplah number pin tu... Nasib baik dia just buat semakan aje... So... Selalu2 lah monitor kad...

Tak sampai beberapa minit pon... Visa On Arrival dah siap! Senang! 

So... 

Langkah seterusnya adalah menuju ke imegresen... Camera dah siap2 masuk dalam bag... Tak boleh amik gambar... Kang kena jerit lagi...

Isi Arrival Card...
 
Masa aku tengah beratur... Ada sorang apek beratur depan aku... Lu Nyan Yuk bukan nama sebenar... 

Dia lupa mana dia letak ID card dia... Last2 pegawai imegresen suruh dia ketepi... Selongkar seluruh  bag dan kocek... Kesian plak aku nengok... Last2 jumpa... Nasib baik!

Yeahhhhh! Settle! Ada stamp Shenzhen!

Apakah langkah kami seterusnya? Jommmmmmmmmmmm! Ikut aku! 

Ke mana?

Kita joliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii katakkkkkkkk! Ha Ha Ha...


BERSAMBUNG...

90 comments:

  1. Hahahahah. kemain amoi tu tersengguk sampai nak hantuk tiang. ingatkan ss tadi. Ekekeke :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amoi tak cukop tido... Tah apa dia buat agaknye malam tadi...

      Delete
    2. betul la...mula2 ingat SS tadi ..hahah

      Delete
    3. haha ciannye die Lu Ngan Tok =D

      Delete
  2. memang sah ada cop sirim Puteri Hang Li Po kalau dah membelek cermin 1 jam hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siap kilat2 kuku... He He He...

      Delete
    2. Puteri hang li po xpo la... jgn jdi mcm opera cino dah la hihihihi

      Delete
  3. Saya pernah experience kesini sorang2 dulu.. (kenangan)

    ReplyDelete
  4. Wuish berani tol korang... kalau saya lah.. LO Wu ka.. Lo Ma Cau ka.. mau meracau aku sepanjang jalan takut sesat heheheheh.. apa pun nak jalan2 tempat orang ni kalau tak ada keberanian baik duk rumah je kan hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu pegi jangan lupa bawak Cincau... Baru sedap sikit nak meracau... He He He...

      Delete
    2. spesis sama macam CT ni cepat panic hehe.. sebab tu kenot travel sorang.
      kena at least ada teman sorang..

      Delete
    3. Sama kita pun tak berani

      Delete
    4. jiwa kna kental...baru bleh travel cenggini...kikiki

      Delete
  5. bersiap lamanya...
    cian HH...
    apa yg dibawaknya smpai 2 beg tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kejap la tu 1 jam... Selalu 2 jam... He He He... Dalam bag ada roti gardenia dan roti extra wing... He He He...

      Delete
    2. hamboi... sampai dua beg ka nk angkut roti2 semua tu

      Delete
    3. byk ke roti extra wing?? mcm beso aje beg..

      Delete
  6. nama tmpat tu elok klu letak Oh Mak Kau (ganti Lok Ma Chau).. Haha.. SS mmg suka letak nama org suka2 ek.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cadangan yg bernas seperti beras!

      Delete
    2. Hahahaha mcm latah pulak nama tu

      Delete
  7. Ko bagi janji manis apa kat dia.... Senang na dia makan pujuk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku kasi gula batu! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Xyah guna gula guna jari manis hihihihi

      Delete
    3. abis lah Jari Manis tu kan... x rupa jari dh nti..hihi

      Delete
  8. banyak nya beg, mesti ada maggi tu kan haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maggi tinggal kat otel... He He He...

      Delete
  9. dok ngadap cermin tanya siapa paling chantek lettew hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahai cermin hikmat... Tunjuk pada beta... Dalam ini negeri... Siapa yg paling cantekkk sekali... He He He...

      Delete
    2. dua²,xcantik hahahah..jahatnya mulut

      Delete
    3. sbb kami dah kawtim suruh la cermin tu kata ZF la paling cantik hahaha opss =D

      Delete
    4. SS tilik cermin terr berangan dulu tu ada ke jejaka yg berkenan hihihihi

      Delete
  10. Joli katalkkk ,,,,,wahhh betul2 shopping.....

    ReplyDelete
  11. Kali kedua saya cross border HK-Shenzhen. Kalau dulu terpaksa naik botingkek2 nak ke imigresen... sekarang ni nampaknya dalam satu lantai je...

    Satu lagi saya naik train yang betul terus ke Lo Wu...hehe

    Rajin betul SS menembak.. habis semuanya ditembak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mancing kat darat pon rajin jugak... He He He... Tembak punya tembak tertembak kastam... Haaa amikkkk obatttt!

      Delete
    2. mujur x kna tgkap kastam...hihih... duduk free dlm lokap..

      Delete
  12. salam akak SS... cemane nak follow belog akak nie.. xde pon button follow..hukhuk..ke anis yg xnampakk..aiyooo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kat tepiiiii kanan... Tingkap menghala jiran sebelah... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. alamakkk baru nampak.. rupenye line semalam gilakk...hahah.. maaf... anis dah follow..lepas nie boleh bom sini.. :D

      Delete
  13. huihh...mencabar gak ehhh....kalau sy kena jerit mau nangess situ jer...ratu air mata neng yatimah...hahahhaahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Air mata tak pe! Jangan air kencing! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. hahahha....xmemasal jadi budak kencing sambil minum air....

      Delete
  14. Replies
    1. Ada... Gantung kat kedai... Ha Ha Ha...

      Delete
  15. Best jg gi HongKong..boleh gi Macau, Shenzen..dekat2 semuanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh poyi balik hari... Jimat! X yah amik flight2 lagi dah...

      Delete
  16. omaiii.. boleh ambik VOA eh kat sana. ingatkan kena apply dari malaysia. cis bedebah aku tatau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. VOA valid utk Shenzhen aje yee Cikgu... Untuk ke tanah besau China yang lain kena apply dari Malaysia... He He He...

      Delete
  17. Salam SS... 1st time singgah..slalu nampak u lalu kat blog2 DJ, JM dan mcm2 lah..he..he... yr travel from HK to Shenzhen ni mcm dejavu plak ke i.. pnh guna method yg sama from HK to Lo Wu. cuma i x buat VOA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... Cik Farikica... Welcome to my blog... He He He...

      Delete
    2. ehh...nama kita di sebut2 kat sini Thanks Fary heee

      Delete
    3. ishh..JM dah tertinggah train jauh ni..penat nk kejoorrr

      Delete
    4. Hidung JM boleh bauuu jarak jauh... Hebat! Ha Ha Ha..

      Delete
    5. hidung LINDAH!! ahaha. Eh lintah ada hidung x?

      Delete
  18. 1 jam belek cermin..ada yg x kena ke dgn cemin tu..kakalu JM x de masa nk belek cermin tu tapi belek muka tak habis2 heee

    wahh..penat juga rupanya nk ke Lo Wu beberapa kali transit tapi kalau ada direction mcm ni senang lah JM nanti..blog ni lah hadi rujukan

    kalau salah naik train dan bermasam muka biasa kalau trip mcm ni cuma perlu saling tolak ansur dan faham memahami lah kan..TAPI nasib baiklah SS ni pandai memujuk..eh pandai ke ahaha

    jari-jari 'ahkak' SS tu runcing lah...jeles ioulss tau..

    hoyee..nak ke Window of the world..byk negara lah boleh sampai nanti Paris, New York, London, .fuhhh....lap peluh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiiii! Sampai ke jari dibeleknye... Tempat lain belek x? Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Hahaha JM betul2 teliti tu. Saya tak leh tengok cermin lama2. Takut cermin tu self-destruct, pecah sendiri sebab tak sanggup tengok muka saya ahaks :)

      Delete
    3. SS : ada gak belek yg lain TAPI x nk cakap ...lariiiiiii

      Delete
    4. cermin tu pecah sbb jelez dan x sanggup tgk muka Farrah yg comei..

      Delete
    5. hahaha kalau SS tayang yg lain juga msti di beleknya juga tu hihi..

      Delete
    6. K.JM belek lubang idung ea hehe.
      Sebab saya ada buat camtu.
      Alamakkk...pecah rahsia.

      Delete
    7. Es Es dok baca mantera sbnrnya, tu yg sampai 2 jam ngadap cermin tu hehehe

      Delete
    8. ss belek2 cermin, tgk2 kot lah cermin tu jd retak seribu...

      Delete
  19. Saya selalu rasa VOA ni macam leceh sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leceh cemana dik non? siap dalam 10 minit leceh ke?

      Delete
  20. Hahah HH boleh geng ngan saya. Apa yang first muncul depan mata, itulah yang saya lompat naik. Tak reti2 nak baca sign board ke apa ke...
    Gaya SS dalam train dah macam tuan err puan besar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau saya, mcm nak naik train kt kl tu.. saya akan pastikan saya cek betul2.. tgk tempat perjalanan dia betul x... kalau salah nnt leceh la nk patah balik la..

      Delete
    2. Cikgu Farrah MF boleh geng dgn HH...

      Delete
  21. Keterujaan naik train perkara biasa..hihihi. Excited takut tertinggal train, last last salah train.. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tak tersalah train.. Bukan traveller namanya...

      Delete
  22. Lamanya SS dok depan cermin...sejam.
    Pakai mekap ke? Hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mekap I tebal 5 inci... Kalah kasut tumit tinggi.. Itu pasal lama..

      Delete
  23. huaaaa kalo CT panic da salah naik tren. uish.. bagusla boleh beli visa on arrival. xyah bayar memahal buat visa kat malaysia ni. tapi kalo convert rege sama aje hahaha tp mudahlah daripada kena pi kl nun nak amek nak buat nak pick up lagi..

    kena rancang pi shenzen skali la kalo ke hongkong.. kalo sampai kat eport ada tempat amek visa on arrival ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat airport tak pasti plak.. Rasanya kat sini aje..

      Delete
  24. nasib baik jerit jer . x ramps kamera tu . klu dok confirm ada yang melalak dok atas simen sambil hentak2 kaki tu ... heheheee

    ReplyDelete
  25. Tq2..baru tahu boleh apply visa on arrival kat Hong Kong utk ke Shenzhen..

    ReplyDelete
  26. assalam, nak tanya voa ni perlu bawak gambar ukuran passport tak? ada baca blog..2 blogs i baca kena bawak gambar..confirmation ticket flight la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... VOA dgn VISA biasa x sama... VOA tak perlu gambar... VISA yg di apply masa kat Malaysia tu perlu gambar...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...