Tuesday, 24 February 2015

Kembara Hong Kong - Day 4 - Hong Kong Tramways

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Tidak lengkap datang ke Hong Kong jika tidak merasa naik Tramways...

So...

Mari kita naik! He He He...

Sebelum naik... Kena faham routes dulu... Kena faham Eastbound dan Westbound...

Eastbound Routes...

Westbound Routes...

Untuk keterangan, latest info dan download routes map... Silalah rujuk SINI...

Tambang Tramways ni tak mahal...

Cuma HKD 2.30 aje sehala... 

Boleh berhenti di mana2 station yang korang suka... Even dari hujung ke hujung sekalipun... Harga tambang tetap sama... 

Boleh guna kad Suamiku Encik So To Ng a.k.a Octopus Card untuk bayar tambang... Just swipe aje... Mesin swipe ada kat sebelah driver... Refer SINI...

Tapi... Tapi... Tapi...

Ada tapi ek...

One Day Pass Subway Ticket tak boleh digunakan untuk Tramways ini ek...

Tramways ni ada Day Pass sendiri... So... Kena pakai dia punya...

Cara nak naik Tramways ni unik skit...

Masuk ikut pintu belakang... Keluar ikut pintu depan...

Kadang2... Kalu kita ternaik tramways yang penuh... Kite kena cepat2 move ke depan... Jangan korang tak bergerak plak... Nanti stuck laa korang kat dalam tu tak dapat keluar... Tramways tu sempit giler ok...

Jangan risau... Biasanya dorang akan beri kerjasama untuk korang ke depan jika korang nak turun di station yang berdekatan...

Nanti aku kongsikan cerita pengalaman pertama kali naik tramways ni...

Ada mende 'nakal' yang aku buat masa menaiki tramways ni... Adeiii... Rasa kelakar pon ada... Al-maklum... Dasar jakonnnnnn!
* Ko memang suka buat perangai kan SS! He He He....

Layan gambar dulu laa ek..









BERSAMBUNG...

39 comments:

  1. benda apaaa hah yang SS buat. hahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. terkedu tiba2 bersambung pulak lepas gmbr tu ;( haihhh SS saja naaa. haha

      Delete
    2. Drama kena bersambung.. Kalu tak bersambung tu kita panggil filem...

      Delete
  2. macam besalah, sambil tunggu loading entry ai komen seround.. haha.. hai SS

    ReplyDelete
  3. nak naik tram, subway bagai ni kena rajin stadi.. countdown dh ni tp tak abis stadi lagi ni.. adoi.. ni mau bawa toyol time cuti ni.. hukhukkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye... Silalah masuk perpustakaan study... He He He..

      Delete
  4. ala sambung ka? cepat2 siap entry.. hehe.. gambar last tu ada apa2 berlaku ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai dah email details.. Nak bagitau itu aja.. hehe

      Delete
  5. aikkk....pendek jerrr SS...mcm xpuas lak rasanyerr...hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah, baru nak amik nafas dah habis..haha

      Delete
    2. ZF..kalau nk panas bontot pegi duduk atas dapur ehehehe

      Delete
    3. hbis la bontot..xleh nk bergesel2

      Delete
  6. ahahah amende SS buat tu lagi ? adus harus ada drama di mana-mana..
    tu si HH kena ngorat ke tu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lengchai manalah yang mengorat HH ni...awek sebelah tu cam tak puas hati je..

      Delete
    2. Nasib laaa kalu dapat traveler yang tak boleh duduk diam kannn.. Ha Ha Ha...

      Delete
  7. Kne study mcm nk exam... Byk tul destinasi dia... Bestnye dpt tgk tempat org..

    ReplyDelete
  8. alaaa tengah esaited nak baca tiba-tiba bersambung...haaaisssh sengaja tau

    ReplyDelete
  9. nampaknya perlu repeat HK sbb tak naik tramways ni

    ReplyDelete
  10. HH berborak sama lelaki dan sorang amoi tu apa yg JM perasan...si lelaki pandang SS tapi bercakap dengan HH, si Amoi tu pulak menjeling HH...mesti ada cerita si sebaliknya nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM boleh jadi juru alih bahasa laaa pasni... He He He..

      Delete
  11. SS ni kalo x buat hal mmg bukang die la hahaha

    ReplyDelete
  12. Lorr naik turun lain pintu pulak ye,SS.
    SS cayunk, nak btau keychain Singapore dah terima ri senin.
    Suke 1juta x..
    Entri akan buat later on tau;) kenyit mata sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduhhh pengsan kena kenyit! Rasa nyot nyot nyot... He He He...

      Delete
  13. Tramways ni kiranya satu tarikan juga la kan di Hong Kong. Bila entah nak dapat merasa naik tramways ni.

    ReplyDelete
  14. apalah benda jakun yg dia baut agaknya . saya tengok tramways pun dah jakun . belum masuk lagi tu ... heheheee

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...