Monday, 23 February 2015

Kembara Hong Kong - Day 4 - Ngong Ping 360

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Hari ini 18 January 2015...

Dah masuk hari ke empat aku di Hong Kong...

Bangun pagi agak lewat skit dari hari2 sebelum ni... 

Sebab... 

Hari ni... Kami cuma nak santai2 habiskan masa bersiar2 di Hong Kong aje...

Tapi....

Ada beberapa lokasi yang seboleh mungkin kami akan terjah dan cuba untuk compress semua dalam satu hari... Gigih kan? He He He...

Untuk merealisasikan matlamat itu...
* Pinjam ayat rancangan Nona...

Maka...

Kami decide untuk beli Tourist Day Pass... Senang! Tak payah fikir2 pasal budget tambang lagi dah... Pegilah mana juga nak pegi... Ikut suka hati!

Cara nak dapatkan Tourist Day Pass boleh refer kat SINI...

Pagi ni...

Kami decide nak terjah Ngong Ping 360 dulu...

Latest info tentang Ngong Ping 360 boleh refer kat SINI...

Directions :
1. Naik Tsuen Wan Line warna merah
2. Amik arah ke Tsuen Wan
3. Transit di Lai King Station
4. Naik Tung Chung Line warna kuning...
5. Amik arah ke Tung Chung
6. Stop di Tung Chung Station
7. Exit B

Sebaik keluar aje dari pintu Exit B... Pemandangan ini lah yang ku lihat... Orang pon dah mula berlambak kat sini...

Citygate Outlets betul2 berada di pintu Exit B... Tapi aku belum nak masuk Citygate Outlets tu lagi... Aku nak naik cable car dulu untuk ke Ngong Ping 360....

Macamana nak dapatkan Cable Car ke Ngong Ping 360 tu?

Refer map ini....

Dari pintu Exit B berdepan dengan Citygate Outlets tadi... Just jalan je susur tepi Citygate Outlets... Ada Post Office sebelah kiri... Terus je berjalan menonong ke depan... He He He...

Jalan sampai hujung... Dah nampak Cable Car Station... Mari kita lintas!

Tu diaaaa... Cable Car Station...

Jom naik escalator untuk ke Ticketing Counter... 
 

Budak lalak ni laa yang melalak kat Macau semalam...  Tapi pagi ni dia dah ceria... He He He..

Tak ramai orang sangat...


Boleh beli tiket dengan aman dan damai... Tak payah beratur... Kaunter tiket pon banyak..

Masa nak beli tiket...

HH pon pegilah tanya pasal harga tiket semua... Ada macam2 package tiket disediakan...

Then...

HH tanya aku "Sekarang ni kita nak naik cable car mana satu?"...

Aku cakap "Aku nak package 1 + 1... Crystal Cabin dan Standard Cabin... Dua2 aku nak rasa!"
* Tamak tak Ah Kak? He He He...

HH kata "Ok now kite kena decide nak naik mana satu dulu... Naik Crystal Cabin masa pegi or balik?"

Aku tanya "Nanti fikir tak boleh ke?"

HH jawap "Nope! Tak boleh! Kena decide sekarang!"...

Aiseymennnnnnnn! Hati aku dah berbelah bagi...

Sebab...

Aku sebenarnya nak tengok keadaan... Nak kena tengok barisan panjang ke tidak...

Tapi dah disuruh decide sekarang... So kena laa decide jugak!

Last2...

Aku pilih untuk pegi dengan Crystal Cabin dan balik dengan Standard Cabin...

Tapi...

Pilihan aku salah!

Kenapa salah????????

Scroll sampai bawah... He He He..

Barisan yang nak naik Standard Cabin lebih ramai dari Crystal Cabin... Tapi beratur tak laa panjang sangat...

Sebaik aje aku masuk dalam Crystal Cabin...

Ada sorang photographer which is pekerja Ngong Ping 360 ni jugak akan amik gambar kita guna camera DSLR...

Aku dan HH beriyalah posing... He He He...

Actually... Aku excited jugaklah naik Crystal Cabin  ni... Sebab... Boleh tengok pemandangan kat bawah...

Tapi...

Perasaaan excited aku ni... Bertukar jadi benci...

Benci dengan perangai amoi Cina Ba Ng Ang bukan nama sebenar... Dia yang pegang camera...


Memang bosan kalu berkongsi duduk dengan orang bangang...

Dalam Crystal Cabin tu ada aku... HH... Si Ba Ng Ang dan kawannya... Dan ada sepasang couple laki bini kot...

So... Kami berenam...

Sebaik aje Crystal Cabin terawang2 di udara... Si Ba Ng Ang dan kawannya menjerit2 ketakutan....

Kalu dah dasar punggong bacin dan penakot... Buat apa nak naik dan memekak2 kat dalam tu????

Aku memula tak kisah sangat bila dia nak jerit2...

Tapi...

Yang buat aku bengang tu....

Disebabkan Si Ba Ng Ang ni terlalu paranoid naik Crystal Cabin ni... Maka.. Dia sesedap jubur bacin je nak sound2 aku kat dalam tu...

Dia tak kasi aku dan HH asik bertukar tempat duduk untuk amik gambar.. Dia kata bahaya... Takut jatuh!
* Jubur tak ada insurans...

Perghhhh! Pepagi orang dah buat aku menyirap sirap! Terasa perit pulak kat pedal hati ulam jantung ini!

Suka aku laa nak tuko tempat duduk pon!

Apa hak ko nak wal wel wol kan aku...
* Pinjam ayat Cikgu Norkiah dalam citer masam masam manis 'wal wel wol'... 

Aku bayar Crystal Cabin ni mahal ok... Bukan pakai duit gaji bulanan ko pon! Dan bukan bayar pakai duit cina mati!

Ko tu yang paranoid jubur  bacin nak mampos... Pastu nak salahkan aku plak...

Ko memekak menyakitkan telinga aku... Ganggu ketenteraman jiwa nan raga aku nak menikmati keindahan alam buana... Aku releks aje...Skit pon tak kecoh...

Aku dan HH bukan bodoh sangat pon tak tahu rules...

Aku tukor tempat duduk kat setiap station... Bukan boleh berhayun pon kalu aku tuko tempat duduk... Ko ingat Crystal Cabin tu sangkar burung ke? Ko tu yang memekak macam burung kakak tua!

Dalam internet bersepah kot orang bergambar dan beraksi dalam Crystal Cabin tu... Aksi bahaya pon ada.... Siap jolok monopod luar tingkap cabin utk amik gambar... Dan.. Siap guling2 duduk kat lantai crystal tu lagi...

Si Ba Ng Ang jubor bacin ni suruh kami duduk diam2... Jangan gerak2... Ko ingat aku patung?

Apa yang ko takut sangat ek? Kalu takut nak termampos JANGAN NAIK!

Duduk rumah laaa eh... Tak pon ko buat sangkar burung beso2... Letak atas bumbung umah ko... Then ko duduk dalam tu.... Boleh bentang tilam.. Jangan ke mana2...

Serious! Menyusahkan orang!

Aku bengang dengan orang bangang! Terus mood aku merundum...

Kalu ikut hati aku ni... Nak aje aku buat hal dalam tu... Buat dia lagi panik... Kentut kuat2 kat dalam Crystal Cabin tu ke kan... Ha Ha Ha... Bior si Ba Ng Ang tu pulak yang bengang...

Tapi mengenangkan... Ada insan2 lain yang tak berdosa... So... Aku tak boleh bertindak pukul rata.. Jadi aku pendamkan aje... Kentut pelan2.. He He He...

Malas nak bertekak dengan orang bodoh... Sebab dia dah bodoh kan.... Tengok muka dia pon tahu dia bodoh... Cakap pon tak guna... Tembak pon tak kena.. Dari kecik dah dilahirkan azali bodoh agaknya... So... Biarlah sampai ke tua dia bodoh! Ha Ha Ha....
* Cer kire berapa kali aku sebut bodoh... Ha Ha Ha...

Beginilah rupa Crystal Cabin tu... Boleh tengok pemandangan kat bawah... Nampak tu? Pokok hutan!

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 25 minit... Cable Car ni akan lalu kat station yang macam ni tapi tak berhenti...

Kiri dan kanan... Bergantung di cable... Serammmm!

Nampak tak kat bukit tu ada macam lurah... Actually.. Tu jalan untuk mendaki... Ada beberapa ketul mat dan minah saleh ikut jalan tu...

Kacak jelita Wa Ah Kak dipagi hari naik Crystal Cabin... He He He...


 Indahnya pemandangan...

Boleh nampak Patung Budha besau tu pada jarak ini...

Di kejauhan disinari mentari pagi...


Sampai aje kat puncak Ngong Ping 360...

Ada sorang mamat Cina approch kami... Dia tunjukkan gambar kami yang dorang amik dan siap print lagi...

Wahhhhh! Kacak jelitanya aku dalam gambar kami tu... He He He...

Dorang ni kretif taw... Dan cepat buat keje... Dan... Yang menarik tu... Mereka letak gambar yang dah siap print tu dalam frame dan bekas kaca... Dan juga keychain...

Tapi...

Harga untuk semua tu mahal giler ok... Jejak 100 henget jugak kalu tak silap aku...

Kami tak beli pon! Malas... Dan tak nak buang duit....

Pelik jugak aku... Tak rugi ke print2 gambar siap2 tapi orang tak beli... Kalu dia buat sample pon boleh aje kan... Ni tak... Setiap orang yang naik cable car dia amik gambar dan print siap2... 

Boleh collect gambar kat sini...

Kat Ngong Ping 360 ni ada kedai souvenir...

Aku sambar sekeping buat tambah koleksi... He He He...

Yeahhh... Mari kite mengong ping di sini... He He He...
   
Layan pemandangan cable car pada jarak ini...

Ah Kak dan teko...

Ah Kak dan donut...

Ah Kak dan panglima perang...

Ah Kak dan cable car...

Tu dia memacam jenis Cable Car dipertontonkan di sini... Cable car ni dari pelbagai negara.. Bentuk ultraman pon ada...

Amboiiiii! Ah Kak datang dari jauh naik tongkang... Lu nak pedang2 kan gua... Haishhh!


Kat sini pon ada Ebeneezer's... Restoran ni halal...

HH ajak aku masuk kat Ebeneezer's ni... Dia nak mencekik salad... Tah blog mana dia baca... Dia kata salad kat sini sedap...

Minah ni pantang orang cakap sedap... Memang melompat laa dia nak mencuba...

Tapi... Aku macam tak berapa galakkan sgt lepak sini...

Sebab... Aku kena ingatkan dia pasal masa...

Lagi pon... Bekal makan pon masih belum berusik lagi...

Minah ni... Kalu bab membazir memang no satu...

Tapi percaya lah...

Kalu jalan dengan si HH ni...

Memang tak akan berlapar punya... Perut sentiasa terisi...

Sebab...

Minah ni... Dia bukan heran sangat window shopping ke pe... Dia dok sibuk meriki food aje sepanjang jalan.... Ha Ha Ha...

Lagi pun aku buat janji manis kat dia nak ajak dia makan tempat lain... Teruslah hati dia berbunga! Ha Ha Ha...

Wa Ah Kak dah macam dalam citer Fung Sai Yuk... He He He...

Eh... Ada panggung wayang rupenyaaa... He He He..

Jom ikut aku...


Gaya Ah Kak ada macam Uji Rashid? Ke Hail Amir? Ke Amir I'm Sorry? He He He...

Lagi...

Kat sini ada Tokong dan patung Budha besau... Tapi kena mendaki tangga laa... Aku malas nak pegi...

Nampak sopan kan budak ni? Ada macam Yang Berhormat? Jangan lupa undi Ah Kak untuk pilihanraya akan datang... He He He...


Jomlah kita balik...

Eh... HH ada kawan baru laaa... Mau Gam Bar bukan nama sebenar... He He He...

Tetiba HH jadi photographer bidan terjun si Mau Gam Bar...  He He He... Aikk.. Dah pakai monopod pon lagi mahu suruh orang lain amikkan gambar kaaa amoi?

Banyak kedai2 kat sini... Souvenir semua standard price...

Jom kita balik!

Waktu balik... Aku perhatian... Orang dah berpusu2 datang ke Ngong Ping 360 ni...

Kiri... Kanan... Depan... Belakang... Semua orang!

Aku ke station Cable Car... Kali ni kami just naik Standard Cabin...

Yang best tu... Sebab hanya kami berdua aje dalam cabin... Yeahhhhh!

So... Bolehlah kami bergambar sakan dalam cabin...

Alangkah bagusnya kalu waktu balik naik Crystal Cable...

Tapi...

Apakan daya...

Tips dari aku... Kalu korang pegi pagi2... Dan amik package 1 + 1 Crystal Cabin dan Standard Cabin... So... Better pegi naik Standard Cabin aje... Waktu balik naik Crystal Cabin...

Jom layan view! 

Kenderaan di darat... Di laut... Di udara...

Mari kite mewefie di sini... He He He...

HH buat muka penakot... He He He...

Turun aje dari cabin...

Makkkkk oiiiiiii! Ramai giler orang baru nak beratur beli tiket!

Beratur panjang ok!

Tips dari aku...

Sesapa nak ke Ngong Ping 360 ni... Tolonglah datang seawal pagi yang mungkin... Sebab... Tak ramai orang waktu awal pagi...

Kalu lambat sangat... Memang labuh punggung laa jawapnya... Sebab... Kena beratur panjang... Silap haribulan kena beratur sampai ke jalan raya... Buang masa aje tunggu turn...

Aku ke Citygates...

Just tengok2 apa yang menarik... 

Jom terjah!

Agak ramai juga orang berpusu di Citygates ni...

Banyak barangan branded...

Aku kurang minat dengan Citygates ni.. Bukan sebab aku tak branded... Tapi... Aku rasa... Kat JPO lagi murah kot...

So..

Kami keluar dari Citygates ini.. 

Ke manakah lokasi kami selepas ini?


BERSAMBUNG...

59 comments:

  1. baru masuk hari ke 4?..nanti lah datang terjah semula...sbb panjang sangat..belum sempat nk baca

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kena cepat2 abiskan psl HK ni before my memory kena format... He He He...

      Delete
  2. pehhhh. kereta kabel nampak bawah memang seram ahh. hahaha.

    ReplyDelete
  3. uishh.. bengang plak baca alkisah Ba Ng Ang tu.. kita ni pun gayat juga tp takde la act smpai macam tu.. (ekk.. yeke?harap2 tak la).. hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak mo... Tak moo.. Jgn buat kelaku gitu... Malu kat org... He He He...

      Delete
    2. takut dok diam2 sudah lah..lempaq ja kat luaq lain kali.. baru ada akai..haha

      Delete
    3. Kalu datang Aloq Staq kapla hang ku putaq! Ha Ha Ha...

      Delete
    4. patutnya SS buat aksi lebih seram terjun ja dari cable car tu muahaha

      Delete
    5. Masalahnya... Kalu terjun... Nanti sangkut kat pokok pon si Ba Ng Ang bebel lagi! He He He...

      Delete
    6. buat pe SS nak terjun...tolak je si Bang NGANG tu jatuh ke bawah baru AMAN!

      Delete
  4. tak sempat nak baca..loading lagi.. komen dulu seround..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah baca tapi entri ni bab hongkong ka bab Ba Ng Ang

      Delete
    2. Hong Kong dengan Ba Ng Ang tak jauh beza... Adik beradik lain mak lain bapak...

      Delete
    3. Ok..nk tumpang seround jugak...heheheehe

      Delete
  5. tumpang bengang..dok diam2 takleh ker kalau dah takut tak payah nak sound2 orang lain
    haiish dan mrs gerenti kalau naik mrs pun sure cuak + gayat hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu cuak peluk org sebelah! Ha Ha Ha...

      Delete
  6. ok done baca.. ai kan klu naik mau pejam mata..pe na kut tinggi.. haha.. naik cable car langkawi pun pucat lesi darah habis hilang.. haha.. sian mmber yg teman, penat papah.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takut sikit-sikit takpe, jangan terjerit-jerit macam amoi yang SS jumpa tu..hahaha

      Delete
  7. awat kena tggu approval nak published komen..ada komen tak senonoh ka SS..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komen tak senonoh tu cemana? He He He...

      Delete
    2. alaaa..komen like com molot tu :-)

      Delete
  8. aku aritu terlebih kaya gamaknya, pi balik naik crystal cabin...n betol pi pagi org takde sgt...ktorg pi balik laju je masuk cable car takde org...mmg ktorg jer...hahahaha siap tergolek terlentang atas lantai diaa tu...kuikuikui

    woi aku kalo naik cable car pun aku rimas org gerak2...sbb aku takut dan ada imaginasi yang tinggi untuk cable car tu jatuh!hahaha tp takde la smpai nak sound ker...alih2 aku tutup mata jer...sambil cengkam lutut member aku kuat2!hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perghhhhhhh! Orang kayaaaaaaaaaa gi Hong Kongggg! Ha Ha Ha... Mmg tinggi gayat lerrr... Aku seriau gak memula... Tapi berubah tak de perasaaan!

      Delete
  9. Replies
    1. Sehari je lagi... Tapi.................. Ada lagi dramaaaaaaaaaaaaaa! Huaaaaaaaaaaaaaaaa penatttttttttttttttttttttt!

      Delete
    2. kalau travel x de drama mmg x sah sbb JM pun ada gak drama time travel..bukan semuanya smooth je tapi ada yg boleh di kongsi dan ada tu biarlah JM simpan sendiri :-)

      Delete
    3. Meh sini share skit dgn SS.. Ha Ha Ha...

      Delete
    4. ok...nk tggu drama sebabak tu laa..hihihihi

      Delete
  10. panjang sungguh entri ni. rajin mengarang. Nasib baik blog SS gambar lawa. kalau tak.....

    tapi walaupun panjang saya enjoy membaca :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tak... Kalu tak apa????? Tak baik cakap sekerat2... He He He...

      Delete
    2. aRz : betul ke baca..jgn tipu haaaa :-)

      Delete
    3. Dia tak baca JM... Dia datang sini bawak bom tangan!

      Delete
    4. kan..kan..kita enjoy! *angkat tangan ke atas gaya Nora Danish*

      Delete
  11. wah menarik lah tempat ni.. CT bace entry2 blogger lain tak pernah jumpa entry pasal tempat ni lagi.. mungkin diorang buat tapi sbb x penah search pasal hong kong jadi xpenah tau.. adus kembang kaki haih tngk cable car cenggitu aigooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe Cik CT... Nanti nti time Cik CT nak pegi... Dah boleh study dah... Sonang yooo...

      Delete
    2. jom cik CT, kita gi Hong Kong..hehe

      Delete
  12. mcm nk siku je minah bangang tu idok pun bagi karate sedas...itu cable car lah vongok..yg ko takut jatuh tu pehal..bukan guna tali rafia...kalau lompat berpuluh kali kat dalam tu belum tentu tali tu putus or nko jatuh...isshh...geram pulak rasa bila share naik dgn org mcm tu..nasib baiklah time JM pegi dulu kami berempat...JM + member + couple...kami buat mcm2 aksi..siap aksi baring kat atas lantai crystal cable tu dorang pulak offer dia nk tlg take pic. Kami berpindah tempat bk kali tanpa byk komplain pun....byk tul drama SS di HK dan Macau kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabo... Sabooo yunkk.. Saboo... Bawak2 bertendang... Ha Ha Ha... Trip kali ni mmg menguji kesabareeeennnn ya ameeettt...
      SS tgk gambo JM kat dalam Crystal Cabin tu... I jelesssss!

      Delete
    2. Amboii JM..siap sedas tuuuu...hahaahhaa..tp sonok la kan dpt org yg sporting siap offer amik gbr lgi...

      Delete
  13. Mana lgi gerun naik cable car kt situ @ kt langkawi? Tp mcm seriau jugak kalau tgk bwh tuhhj..mcm gayat jerr..hahahahaah

    ReplyDelete
  14. mau gayat tu.. naik cable car langkawi pon dh gayat...

    ReplyDelete
  15. Ngong Ping 360?
    Sama tak macam bengong-ngong?
    Haha..pale otak tengah bengong ni sebab mengantuk giles.
    Sambil BW sambil Ngo-Pi.

    ReplyDelete
  16. Saya xpernah guna monopod.
    Macam nak beli jugak bila tengok SS guna.
    Padahal tengok orang lain guna xde perasaan pun. Ececehhhh..kembanglah tu. Ha3..

    ReplyDelete
  17. Baiklah....(keluar ayat ucapan perhimpunan pagi sekolah lah pulak)
    Kalau saya, saya takkan jolorkan monopod tu keluar..sebab kalau hp jatuh alamatnya biru mata hitamku lah..

    ReplyDelete
  18. Syoknyer dapat view bawah dari crystal cabin tu. Yang x bestnye orang x sporting join naik cable car tu. Aduhai. Tengok ade member tu siap terbaring bagai dalam cable car tu.

    Tapi view atas tu memang cun habis!

    ReplyDelete
  19. tudia crystal cabin nmpk habeh segala pokok. patutla nama crystal. gayattt ahahaha

    ReplyDelete
  20. sungguh mempesonakan permandangan dr atas . tapi tak mempesonakan si amoi tu kan . kenapa nak menjerit2 klu dah jadi photographer ? dah tentu dia selalu naik cable car kan . over acting lah tu gamaknya ...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...