Wednesday, 11 February 2015

Kembara Macau - Day 3 - City Of Dreams

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Dari Senado Square... Aku patah balik ke jalan nak pegi Grand Lisboa...

Tapi...

Aku tak ke Grand Lisboa ek...

Aku ke Hotel Sintra... Sila refer map ini..

Kat Hotel Sintra tu boleh naik Free Shuttle Bus City Of Dreams untuk direct ke City Of Dreams... Senang!

Kanak2 pon boleh naik Free Shuttle Bus ni... Don't worry...

Dan bas ada setiap 30 minit...

Silalah cam kan landmark ini ye amoi2 semua... Hotel Sintra adalah bangunan berwarna pink itu...

Ngam2 aku sampai kat Hotel Sintra... Shuttle bus pon sampai...

Shuttle Bus ni besar... Macam bas express... Selesa...

Dalam perjalanan... Aku layan view...

Kebenda ni eh? Pelik je... Mana depan? Mana tepi? Entah!

Tu dia Macau Tower... Shuttle Bus ni tak berhenti kat sini ek.... Dia terus aje... Kalu nak ke sini kena naik shuttle bus yang lain...

Lalu Jambatan ini...

Perjalanan dari Hotel Sintra ke City Of Dream adalah dalam 20 minit... Shuttle bas turunkan kami kat sini...

Kalu nak naik Shuttle Bus waktu balik nanti... Tak boleh naik dari tempat dia turunkan kita ek...

Kena naik bas kat tempat lain... Kat mana? Silalah scroll sampai bawah... He He He...

Masuk aje City Of Dream...

Inilah yang ku lihat... Indah kan? Ha Ha Ha...

Visual screen besauuu... Memaparkan Ikan Duyung sedang berenang2 kesukaan... Sambil menayang Nasi Lemak masak ranum u'ouls!

Bulat kecik... Bulat besar... Bulat yang besar! Kah Kah Kah...

Dah... Cukup... Cukup... Sudah... 

Mata tuuuuu... Mataaaa tu... Jangan nak fokus lama sangat... Ha Ha Ha...

Mari kita meronda apa yang ada kat City Of Dream ni...

 Aku masuk Rock Shop... Just cuci mata aje... Nak beli tak mampu... Nanges!

Gehtar...

Lagi Gehtar...

Ah Kak dan Hard Rock Hotel, Macau...

Ah Kak di balik cermin...

Pantang nampak cermin besauuu.. Nak mewefie aje... Hi Hi Hi...

Tu dia naga...

Naga meracau bertukar kaler merah...

Jalan2 kat sini...

Nampak cermin besau lagi... Wefie lagi... He He He...

Crown Towers...

 Tu dia area Casino... Besaunya bubu ikan tergantung jadi lampu...

 Lampu... Cantik kan?


Jalan punya jalan... Aku tak jumpa jalan nak ke seberang The Venetian...

Aku suruh HH tanya orang jaga pintu... Lu Al Bab bukan nama sebenar... He He He..

Lu Al Bab kata kalu nak ke The Venetian kena ikut jalan luar...

Aku tanya kat HH "Betul ke ikut jalan luar?... Setahu aku ada jalan yang dari dalam boleh tembus ke Venetian"...

HH tak percaya... Dia ajak jugak aku ikut jalan luar... Dan dia malas nak tanya sapa2 lagi dah kat situ... Dia percaya bulat2 cakap Lu Al Bab ...

Aku geram... Aku bengang...
* Start mengeluh...

Sebab...

Kalu ikut luar... Kena menapak jauh...

Kaki aku dah start sakit giler...

Dah lah jalan berdebu sebab ada construction...

Terus mood aku merundum...

Dalam sakit kaki  dan sakit hati tu... Sempat jugak aku snap gambar ni... He He He...

Aku berhenti kat satu tangga...

Aku bukak kasut... Bukak stokin... Tayang kaki busuk... Pedulik!

Kaki aku betul2 sakit...

HH tanya aku "Ko dah kenapa nak marah2?"...

Aku jawap "Aku marah sebab ko tak percaya cakap aku"...
* Bengang...

HH kata "Ko ni manja sangat!!!!"...

Manja di katanyaaaaaa akuuuu?????
* Tak puas hati..

Aku balas "Mana ada aku manja!!!!"....
* Mati2 Ah Kak tak nak ngaku u'ouls! He He He...

HH kata "Ye laaaa... Dua travel sebelum ni ko dah dimanjakan dengan supir"... 

Aku diam... Pe kes plak nak ungkit pasal Jogja dgn Padang plak nih... Isksss...

Pastu HH sambung lagi ayat dia "Iyaaa... Mbakkkk SS mahu ke manaaaa? Iyaaa... Mbakkkk SS lagi mahu ke manaaaa? "...

Terus aku ketawa... Ha Ha Ha... Bongoklaaaaaa!!!! 

HH sambung bebel lagi "Haaaa.... Nahhhh! Sekarang kena menapak skit dah mengeluh!"....
* Muka mencuka...

Aku diam... Buat muka ketat..
* Tapi sengih dalam hati... He He He...

Pastu aku bangun...

Aku ajak HH berambos pegi ke The Venetian walau dalam keadaan mood very the swing...

HH bangun dalam keadaan malas... Dia plak tetiba moody...

Bila aku dah ok skit... Dia plak yang nak tarik harga... Boleh gitu?
* Ngada2...

Aku malas nak layan... Sebab... Dari hati sampai ke kaki aku ni lagi sakit banding dia...

Aku try coolkan diri aku... Snap gambar sana sini....

Marah tu marah jugak... Tapi gambar amik jugak.. Ha Ha Ha...

Dalam keadaan muka ketat... Aku paksa HH berdiri depan City Of Dreams ni... Then... Aku paksa pulak HH amik gambar aku ... He He He... Boring je dia...

Actually...

The Venetian tu betul2 depan City Of Dreams ni... Just jalan kaki cross the road... Senang!

Memang tak ada signboard dari dalam City Of Dreams untuk menuju arah ke The Venetian tu ek... Memang kena pepandai sendiri mencari...

Dah terlanjur aku bercerita pasal City Of Dreams ni...

So... Aku kasi tips terus laa ok... Supaya tak ada orang yang akan panas hati macam aku... He He He...

Cara mudah ke The Venetian dari City Of Dreams ini... Dan... Cara mudah untuk cari Terminal Free Shuttle Bus kat City Of Dreams ni...

Sila scroll ke bawah...

Nampak terowong ni? Terowog ini berada betul2 depan The Venetian... Unik kan terowong ni? Jom kita masuk...

Beginilah rupa dalam terowong City Of Dreams... Futuristic kan? Jalan kaki lebih kurang dalam 50 meter...

Keluar aje terowong City Of Dreams yang unik tu... 

Akan tembus satu lorong berhampiran Hard Rock Hotel...

Dan... 

Lorong nak ke terowong itu juga berhampiran dengan Naga yang aku bergambar masa memula  tadi... Sila scroll ke atas kalu lupa...

Secara ringkasnya... 

Kalu dari dalam City Of Dreams nak ke The Venetian... Sila aware satu lorong yang kedudukannya berada di antara Hard Rock Hotel dengan Naga... 

Dekat aje sebenarnya nak ke laluan terowong tembus ke jalan The Venetian - City Of Dreams... Tak perlu menjajau ikut jalan luar...

Nak ke Terminal Free Shuttle Bus kat City Of Dreams pon senang... 

Perhatikan signboard yang kebanyakannya diletakkan di atas... 

Kalu dari Hard Rock Hotel tadi... Cari arah nak ke Dancing Water Theater... 

Ada skrin duyung seksi berenang gaya bebas... He He He.... Sila scroll atas untuk melihat semula gambar duyung seksi tersebut... He He He...

Ada Information Counter di situ... Dan sebelahnya... Ada satu escalator... Sila lah turun ikut escalator untuk ke Terminal Free Shuttle Bus dan ada juga toilet di situ...

Kat Terminal Free Shuttle Bus ada beberapa bahagian untuk naik... Berbeza destinasi... Dan berbeza tempat menunggu... So.. Beraturlah di tempat yang betul... Tengok signboard ada terpampang destinasi bas...

Kisah The Venetian akan aku ceritakan pada next entry... Nak sambung merajuk!


BERSAMBUNG...


81 comments:

  1. memang pelik benda yang tiga segi tuuu. dah macam rumah hantuuuu aje. hahahah :P terowong tu homaiii cantiknyaaaa ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah memang objek yang pelik.
      Nak kata reban ayam..takkan pulak, kan?

      Delete
    2. Memang pelik kan,...hahaha betul Shikin. Ada rupa reban gitu.

      Delete
    3. memang pelik.. ntah2 ada ayam bertenggek di dalamnya.. hehehe..

      Delete
  2. haha tergelak2 saya baca post niii. jaga mata jaga mata T_T padahal kat sini pun penuh dugaan mata. haha, alaa takpelah sesat sikit, adventure tuu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa... Jaga mata tuuuu... Jangan noti2.. Ha Ha Ha...

      Delete
    2. ikan duyung tu hahahahahahah!!

      Delete
    3. lama JM pandang BULAT BeSAR!!!!! tu...dah boleh mkn kalau masak ranum tu mesti manis

      Delete
    4. Lemak berkrim disukai ramai macam JM!

      Delete
    5. Hahaha..Samalah k.JM.
      Saya pandang lama sebab nak pastikan real ke fake? Boleh kan? Hahahaha...

      Delete
    6. ikan duyung ohh ikan duyung.. mesti banyak mata yang memerhati lama2 kan..

      Delete
    7. Betul tu k.Eyda.
      Yang kat sini pun ramai dah tenung. Hehe..

      Delete
  3. Hahaa... Mbak ss... Jgn gitu dong ahh... Iya.. Iya lah.... Membetis kok... Betis nya kayu balak kan.. Mbak kan... Kasi kurus mulus deh kaki nya.. Nanti bisa nari seperti duyung itu deh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya Iya laaahhh tu dah macam lagu jepun tu jeee...

      Delete
    2. Betis kayu balak?
      Alahaiii anak omakkk...
      Tak tahan den nak golak..

      Delete
    3. Jangan gelak kuat2 kang marah fafau!

      Delete
    4. Harap Fafau x baca.
      Lagipun saya peminat Fafau.
      Hhahaha..golak laiee..

      Delete
  4. Tu nasi lemak ada kerbau nama dia...

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. SS tak suruh tutup mata awal2.
      Kalau laki tengok tu dah rezeki...kui3

      Delete
  6. Alololo..gaduh2 manja ngn HH yee..dlm hati ada taman..hahahaha..sy suka terowong dia..chantek woooo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini dalam hati ada terowong... He He He...

      Delete
    2. Aah..manja gitu. Kat sini takde group gaduh macam kat airport kat Shenzhen?

      Delete
  7. Eh...yg bulat kecik bulat besar jgn tgk lelama..takut membulat mta kang...hahahaahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haippp... Babab kang...Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Hahahah memang nak kena babab sis Deanna nih :)

      Delete
    3. Farrah, Deanna dan SS..JM tgk gak yg bulat besar tu pastu tgk ke diri sendiri...huhuh sedih sbb x sama size ahahha

      Delete
    4. 1 pound sterling vs 1 ringgit malaysia!

      Delete
    5. Hahaha sis JM main compare-compare pulak :D

      Delete
  8. Wah..bestnya berjalan..terpandang lama pulak dekat nasi lemak ranum tu..hukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haippp... Haippp... Jangan... Jangan tak pandang lama2... He He He...

      Delete
  9. ikan duyung tu langsung tak pakai bra.. anyway, city of dreams tu cantik giler.. memang best kalau dapat ambik gambar kat situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikan duyung tu tak pandai pakai bra... He He He....

      Delete
    2. Ikan duyung tak pakai bra. Pakai cangkerang...misplaced la tuh ;)

      Delete
    3. Cengkerang ke tempurung? He He He...

      Delete
    4. bra dari cengkerang x de jual..jika tak leh bagi kat ikan duyung tu

      Delete
    5. Dia ada tapi nak cepat buat show langsung terlupa pakai.

      Delete
  10. bestnya city of dream..bila bole nak tido HRH Macau tuuhhh???
    ingatkan mangga jer ranum rupanya nasik lemak pun ranum juga eeeh hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasi lemak terlebih masak... Nilai 1 pound! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. buka mata luas2 nengok nasi lemak SS...

      Delete
    3. Nasi lemak kacang hangus! Ha Ha Ha...

      Delete
    4. SS..minta nasi lemak sambal sotong satu

      Delete
    5. Cukup ke sotong je? Ketam nak?

      Delete
    6. Bertambah kembang sebab dah serap air. Hahaha. Boleh ke gitu?

      Delete
  11. design bangunan di sini unik2..the Venetian..teringat cite Boys over Flower...

    ReplyDelete
  12. hehehe kan dah pernah cakap.. SS ngan HH pun dah cukup banyak dramanya hehe..
    cantik ooh trowong tu.. mesti rasa nak maki je pekerja yang cakap kena jalan luar tu.. saja le tu nak menipu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berbakol hamunan... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Aahhh...cantik kan? Dia baru kerja situ kot.
      Dulu dok kat kampung jaga nenek sakit.
      Nenek dah meninggal dia berhijrah ke bandar cari kerja.

      Delete
    3. hehehe sangat husnuzon Kak Shikin..

      Delete
    4. Tu namanya merepek lah, CT. Bukan husnuzon..he3

      Delete
  13. SS dgn naga biru tu sedondonlah. Naga yang matching dgn HH tak dak ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. HH ske tekois.. SS tolong menyenondonkan... He He He...

      Delete
  14. haha..kalau merajuk je paksa orang tangkap gambar ye.

    Nasi lemak? sudah, apalah yang aku tengok pagi-pagi jumaat ni!terus scroll laju-laju tengok gambar terowong yang cantik tu.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leh caya ke Cik Sal scroll laju2... Takut scroll stuck lama2 kat nasi lemak tu je...

      Delete
    2. Sal scroll laju2..baik budak ni sbb JM kat part tu tenung paling lama sbb nampak perfect ahaha..astaqfirullah hari jumaat lahhh

      Delete
    3. Pengakuan JM paling berani... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. Memang pengakuan berani ni! Eksklusif hanya di blog SS :)

      Delete
  15. Gehtar oh gehtar...patut saya punya collection ada missing. Diorang amik display kat sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer main satu lagu.. Nak tuju utk JM!

      Delete
    2. Sua sue kamoning...
      Sua sue kamoning...
      Suaaaaaa sueeeeee kamoning.....
      Dah...penat ah.

      Delete
  16. kenapa x masuk tgk show naga tu best tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS dah buat show naga sendiri kat luar... Ha Ha Ha...

      Delete
  17. ahaah...kelakar pulak korang dua ni...tarik2 muka tapi tetap enjoy kan...saling memahami dan merajuk tak lama..SS dan HH kawan selamanya :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drama tu x henti kat situ aje JM... Ada rentetan lagi dasyat... Ha Ha Ha...

      Delete
  18. tgk nasi lemak tu dgn mata perempuan . confirm x heran tapi kalau mata kacak jelita ... heheheee ... suka betul usik ss ni ... kena goreng hidup2 dgn org tu kan . saja je nak mengena tourist gi menapak sampai jadi drama banyak babak dgn hh ... cantik lorong tu ...

    ReplyDelete
  19. la, entry ni terlepas hari tu.. SS majuk..aloloo..

    ReplyDelete
  20. susunan rumput apa tu la ek.. plan ruma tak jadi kot..
    cantik terowong tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Plan rumah x jadi? Jadi... Jadi apa? He He He...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...