Tuesday, 10 February 2015

Kembara Macau - Day 3 - Museu de Macau

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Dah puas meninjau sisa bangunan gereja nan sekeping tu...

Dan mendapat habuan lontaran vocal bagai nak terkeluar segala isi telinga dari si Kik Lo Long...

Aku beralih pandangan ke Museu de Macau atau Macao Museum...

Museum ini ada di bahagian kanan Ruins Of St. Paul's...

Tapi... Tapi... Tapi...

Nanti dulu...

Kejap!

Aku nampak ada beberapa Booth Souvenir kat tepi jalan nak menuju ke Museu de Macau tu...

Jom kite usha2 souvenir... He He He...

Antara beberapa ketul booth yang ada tu... Kami pon nyinggah laa kat booth Apek ni.. Wah Mu Rah bukan nama sebenar... He He He...


Seriously.... Memang berbaloi beli souvenir dengan Apek Wah Mu Rah ni...

Apek ni baik... Peramah... Pastu kasi diskaun... Apek ni siap cakap... Dekat 'toko' harga mahal...

Masa dia sebut perkataan 'toko' tu... Aku dengan HH rasa pelik... Biasanya orang Indon aje yang gunakan perkataan toko ni...

Cemana dia tahu maksud perkataan tu? May be dia ingat kami ni Indon kot... Ha Ha Ha...

Ah Kak yang kacak jelita ni... Ada rupa Indon ke Ah Kak?
* Korang pernah dengar perkataan 'kacak jelita'? Sesuke aku aje... He He He...

Tapi memang betul u'ouls...

Sebelum aku sampai kat Ruins Of St. Paul's...

Aku ada perhatikan dan survey souvenir kat kedai2 sepanjang jalan... Memang mahal nak mampos... Hampir 3 hingga 4 kali ganda mahalnya dari apek Wah Mu Rah ni...

So... Dah ada peluang dapat barang murah banding kedai lain... Memang aku tak toleh memana kedai lagi dah... Aku rembat laa semahunya... He He He...

Boleh bayar dalam HKD... Dan duit balance pon dipulangkan dalam HKD...

Jom kita ke Museu de Macau... Pastu baru ke Porta d'Armas da Fortaleza...


Ni la pintu masuk ke Museu de Macau... Naik tingkat atas guna escalator...

Waktu aku sampai kat sini dah jam 10:40...

Museu de Macau ini dibuka dari hari Selasa hingga Ahad... Dari jam 10:00 hingga 18:00...Tutup pada hari Isnin...

Sampai kat pintu museum... Aku terfikir2... 

Nak masuk ke tak nak? Nak masuk ke tak nak? Nak masuk ke tak nak?

Last2.. Masuk jugak lah.. Dah alang2 sampai kan...

Harga Entrance adalah HKD 15.00 seorang...

Jom kite masuk... Tengok apa ada kat dalam museum ni....

Kedatangan kami dijemput masuk oleh dump dump gum gum ni... He He He...

Silalah layan gegambar yang aku sempat snap...

Pinggan lama...

Ah Kak dan loceng... Sambil pegang tiket...

Ah Kak di tingkat atas...

Ah Kak gambo kat pintu tembaga...

Pintu tembaga...

Tu diaaaaaa... Hang Li Po naik tongkang... Bentuk terompah... Ha Ha Ha...

Lagi...

Lagi...

Ohhhhhh! Kat sini rupenyaaa batang penyapu aku ye... Penat aku cari... Bak sini pulangggggkannnn! He He He..

Ah Kak buli Hang Li Po... Main biji... Biji mata dia la.... He He He... Pastu tunjal kepala dia... Tu makannn dia... He He He...

Jangan tak percaya u'ouls... Rupa2 nyaaa.... Orang Macau ni pon pandai buat dan makan belacan... Siap ada visual penerangan lagi... Menceritakan asal usul belacan adalah dari Malaysia u'ouls... Bangga tak? Bangga tak? Bangga tak? He He He...

Tu dia... Terhidang semua jenis makanan atas meja.... Dalam rumah ini ada undang2... Menantu makan.... Mertua jadi hakim... Itu dinamakan family planning... He He He...

Baju kahwin..

Ngeri plak aku nengok patung ni... Tak leh tenung lama2... Kang masuk mimpi... Haishhhh!

Dah puas meronda kat dalam museum....

Kami keluar pulak... Lepak kat tingkat paling atas...

Tempat ini dinamakan Fortress Armourial Gate atau Porta d'Armas da Fortaleza...

Memang nyaman aje berada kat atas ni...

Tapi... Tapi...

Kena hati2 ye... Kat atas ni tak berpagar....

So... Jangan sampai tertolak sesama sendiri... Bahaya... Boleh jatuh! Aku ngeri!

Boleh tengok 360 darjah view Macau...


Model iklan Pantene... Tapi dia guna jari kaki pon boleh! Ko mampu? Ha Ha Ha...


Tetiba dia tuko profession jadi Askar Wataniah... Dia main meriam... Hantar bom kat blog orang... Ha Ha Ha...

 Grand Lisboa di kejauhan...

Mari kita letopkan Grand Lisboa... Mampos ngamok orang2 tengah syok berjudi dan mabok todi  kat dalam tu.. He He He...

Pokok pon dah tinggal ranting aje...Sejuk sangat...
 
Lagi...


Lagi...

Ada pokok besau! Pokok apa tah.. Tapi agak menarik jugak lingkaran dahannya..

Wa Ah Kak yang kacak jelita... Kah Kah Kah...


BERSAMBUNG...

69 comments:

  1. wah, awal kaknoor menjelajah kat sini pepagi tang sambal belacan tu best ingtkan orang melayu je kan pandai makan belacan, maksudnya kita tak kesaorangan lah tu kan haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye kak Noor.... Kak Noor tak keseorangan... Ada geng belacan... He He He...

      Delete
    2. Suka sangat ulam cicah sambal belacan.
      Sama ke rasa belacan kat sane?
      Alahhh..silap tanya SS pulak..

      Delete
    3. Mana laaa SS tahu rasanya cemana... Kalu ada pon cina yg buat! Geliiiii!

      Delete
  2. ss memang suka bagu nama apek dekat sana macam macam ehh. hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab... Muka dorang pon macam mintak2 dibagi nama... Mana yang teruk tu... Rasa nak kasi makan penampor aje.... Barulah buku bertemu muka... Jadilah Facebook! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Lu Pikir Lah..nama baru nak bg kat sapa tak tau.. haha

      Delete
    3. Gelak je Ros ni bila baca nama -nama gelaran yang ada tu;)

      Delete
    4. so jgn sesekali mintak SS menamakan anak2 anda ya.. hhahaha

      Delete
  3. kelas kau muzium boleh tangkap gambar sana-sini...cantik view kat fortaleza tu.Macau ni bekas jajahan Portugis ka? tak sangka orang Macau pandai makan belacan ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya.. SS ada cakap kat entry sebelum ni.. ehh semangat aja ai menjawab kan.. hihi.. banyak sangat nama portugis kat macau, sesekali baca rasa mcm SS bersiaran di portugis..hihi

      Delete
    2. Haaa dah ada org tolong jawapkan... He He He..

      Delete
    3. xpa..maksudnya dia baca semua la tu..hihi

      Delete
    4. baca dari depan ke belakang, memanglah gitu.ala-ala back to the future. Manalah I olls tahu, Cristiano Ronaldo tak pernah mention.haha

      Delete
  4. budu tak nak ka warga macau..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dari budu baik tempoyak! Bior kembang idung org Macau pastu meracau2... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. hahaha.. tak makan lg pn asyik meracau ja..

      Delete
    3. Kalu ada pon SS tak tahu pon... Takut2 berudu dalam botol! Ha Ha Ha...

      Delete
  5. what ! belacan sampai ke Macau....tak meracau ke org macau?

    ReplyDelete
  6. SS...nak alamat boleh.ada benda nak pos
    salbiahm85@gmail.com
    nanti email ek...

    ReplyDelete
  7. macau ni segala benda nak mahal kan....syiok la jumpa tempat souvenir murah...hehehe macau ni semua nama dah macam kat portugal kan...pasni leh pi portugal plak ss...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan diseru2 DJ... Tangan I'ouls dah gatal dah ni... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. tgan belah mana tu.. kiri ka kanan

      Delete
    3. Ada significant ka ZF tangan kiri ke kanan?
      Silap tanya makan penampau sulung.

      Delete
  8. tudia sampai ke macau belacan. patutla dok meracau sakan aje. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Udang dah bersarang dalam kepala org Macau.... He He He...

      Delete
    2. Kalu budu kena ada nasi kerabu hingga keselasa...

      Delete
    3. Bangga wooo rakyat malaysia sebagai pencipta belacan.

      Delete
  9. jenuh jadi model pantene...kena guna kaki sentiasa...senak perut nnti...hahhahahaha

    sy suka pintu tembaga tuhhh..kalau kat mesia mau mat pet dikorek tembaga tu wat jual...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan senak perut je... Patah pinggang.. He He He...

      Delete
    2. ahahha saya ingatkn mat pek apa..
      mat pit ka...hahaha

      Delete
  10. menarik juga muziumnya.. bila dah jumpa tempat jual sourvenir murah, apa lagi haruslah memborong..

    ReplyDelete
  11. ooo belacan dia buat tiru dri Malaysia la.

    ReplyDelete
  12. scdha, sorry lari tajuk kejap
    nak mintak emel boley? ada benda nak tanya la..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lmbt... Email satu hari problem... X dpt komen notification...

      Delete
  13. dalam banyak2 makanan kat M'sia ni, belacan juga yg jadi pilihan...masuk muzium pulak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maknanya orang malaysia makan makanan yg dah masuk museum... Ha Ha Ha...

      Delete
  14. manalah menarik nya belacan tu sampai usung bawak ke macau.. lipo ni pun satu.. bawakla nasi kandar ke.. lontong ke apa ke. belacan hehehe.. ada udang garagau ke kat sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x de belacan x sedap ibarat x de kicap jalen!

      Delete
    2. Takpe SS, sebelum mentekedarah belacan sediakan obat Loratadine dulu.

      Delete
  15. hihi macam kat padang kota penang aje ade meriam2 tu.. tapi sejuk bestlah.. duduk jemur 10 jam pun xpe.. kalo kat penang tu haaampeh jadi oreo la memasing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan disebut2 Penang tu... Nanti i'ouls rindu kat laksa penang... Adussss.... Sedapnyeee...

      Delete
    2. Ape...jadi oreo?
      Takpe...sedap cicah susu marigold tu.
      I like..

      Delete
  16. ohh...si kakek cantik ni bom guna meriam tu..patutlah JM semput je nk balas serangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh..bukan kakek cantik..kakak kacak jelita hihihhi

      Delete
    2. Sebut betul2... Ha Ha Ha... JM tunggu kat laman umah eh... Nti kacak Jelita bommm... Ha Ha Ha...

      Delete
  17. SS xtanye ke Apek Wah Mu Rah tu nape sebut toko..tak sebut kedai ka..shop ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. X sempat nak interview... He He He...

      Delete
  18. Batang penyapu tu yang Harry Potter guna untuk terbang tu ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Batang penyapu tu buat pepah orang mmg sedap!

      Delete
  19. Baju pengantin Macau tu cantiklah.
    Boleh pinjam?

    ReplyDelete
  20. agaknya org portugis melaka yg bawak balik belacan ke macau kot . tak pulak buat industri belacan kat sana ya . klu tak , habis semua kaki judi jadi kaki belacan ... hohohoooo . mentang2 lah hang li po tu kaku , sesuka ss je pi touch sana sini . nasib baik x masuk mimpi dgn muka hantu ... heh heh heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kemungkinan jugak laaa belacan dibawa oleh portugis tapi lagi pelik nape sejarah belacan x masuk dalam buku sejarah kita... Ha ha Ha...

      SS takut berani je usik hang li po tu... He He He...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...