Monday, 9 February 2015

Kembara Macau - Day 3 - Ruins Of St. Paul's

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Dari Grand Lisboa... Aku hanya perlu menongkang betis ke Senado Square...

Even size betis macam kayu balak sekali pon... Kawwww redah ajeee laa yeeee... Kataaa nak meracauuuu di Macau kannnn? He He He...

Apa dan di mana terletaknya Senado Square tu? Akan aku story mory kat entry akan datang...
* Saje aku skip untuk buat flashback... He He He...

Jadi...

Bagaimanakan ku mula... Dan apakah kata-kata... Yang indah untuk diabadikan...

Eh! Dah macam lirik lagu je... Bukan ke tu lagu M Nasir? Dah kenape dia kat Macau pulakkkkkk???? Marlia Musa manaaaaaa?

Sorry dik nonnn Ah Kak dah tersasar dan tersyaaaaassssyuuuuul... 
* Tu laa padah kalu menaip sambil dengar Sinar FM... Ah Kak jiwa retro dik nonnn....

Kat mana kita tadi?

Hah kannnn! Ah Kakkkkkk dahhhhh lupeeeeee nak citer apa... He He He...

* Recall memory lost sambil bancuh kopi...

Ok... Mari Ah Kak citer pasal Ruins Of St. Paul's...

Apakah itu Ruins Of St. Paul's?

Di pendekkan citer... Sebab aku pon malas nak menaip panjang2...  He He He....

Ruins Of St. Paul's adalah sebuah gereja yang mula dibina pada tahun 1602 hingga 1640.. Lama giler kan?

Gereja ini terbakar pada tahun 1835...

Kesemua bahagian gereja musnah kecuali sebahagian dinding dan ukiran patung yang masih utuh hingga sekarang...

Gereja ini telah didaftarkan sebagai warisan budaya dunia oleh UNESCO (World Heritage Site) dan menjadi landmark Macau...

Dan dipendekkan jugak cerita... Pasal aku tahu korang pon bukannya baca... Just tengok gambor pastu komen... He He He...
* Just kidding...

Macau ini pernah dijajah oleh Portugis...

Uniknya Macau ni.. Mereka masih mengekalkan nama jalan dalam bahasa Portugis...

Dan...

Kebanyakkan bangunan yang masih ada datangnya dari pengaruh senibina Portugis....

Kirenya macam kat Melaka laa jugak... Masih kekalkan tinggalan lama Belanda, Portugis dan sebagainya...

Ada faham kaaa amoi2 sekalian?

* Last2 panjang jugak aku menaip.... He He He...

Untuk ke Ruins Of St. Paul's sonang yoo...

Follow aje Saleh Yaakob...

Eh! Silap...

Follow aje Signboard 'Ruinas De S. Paulo atau Ruins Of St. Paul's'...

Lawo kan signboard ni? Haaa... I follooooowwwww!

Tu diaaaa... Ramainyeeee umat manusia...
 
Jenuh laaa apek2 dan nyonya2 mendaki... Dalam hati ada bukit laa katakan... He He He...

Haa... Nampak tu? Apek yang pakai baju jacket kuning tu... Lu Ke Tat bukan nama sebenar... Muka ketat semacam aje... Siap mengeluh2!

Depan tu bini dia laa kot.... Kau De Ra hanya nama samaran... Macam tengah dera laki dia manjat bukit aje... Padahal tangga ada kat sebelah... He He He...

Nampak tak bag oren yang dorang bawak tu? Boleh dapat free... Tapi... Ada isi kandungan pasal gereja dan kristian di dalam bag tu... So.... Kalu sesape datang sini... Hati2... Tak perlu amik laa ek...

Eh! Sapeee ni? Romeo and Juliet ka? Jack and Rose ka? Syamsul Bahri dan Siti Nurbaya ka? Atau.. M Nasir dan Marlia Musa? He He He.... Entah!


Tu dia... Tu lah dia Gereja Ruinas De S. Paulo atau Ruins Of St. Paul's dari kejauhan...
 
Wa Ah Kak di sini melaporkan berita meracau di Macau...

Moh kite panjat tangga... Lihat dari jarak dekat...

Jenuh dik nonn nak manjat tangga... 

Sambil mendaki... Sambil mencuci mata... 

Everywhere bontot orang... 

Terbongkok2... Tertonggeng2... Bau lain macam... He He He..

Yeahhhh! Dah sampai... 

Hanya tinggal sekeping... Itu pon sedang dibaik pulih...

Ah Kak dengan tinggalan lama...

Nampak tak gambar ni? Nampak tak Ah Kak sedang senyum lebar? Nampak tak tangan Ah Kak pegang apa? Nak tahu apa jadi lepas tu? Scroll ke bawah lagi...

Tengah aku sedap posing manja kat dinding Ruins Of St. Paul's yang nan sekeping tu...

Tiba2...

"Don't touch! Don't touch! Don't touch! Don't touch"...

Eh! Sape tu? Mc Hammer datang buat konsert ke? Apsal Mc Hammer bersuara betina? Pelat Cina pulak tu...

Sekali aku toleh...

Nengok ada nyonya Mak Guard... Kik Lo Long bukan nama sebenar... He He He..

Dok terpekik terlolongkan aku...

Tak kasi aku usik dinding Ruins Of St. Paul's tu...

Mak aiiii! Kedekot kedaung kemot taik idung masinnyaaa!

Tak kan cuit skit pon tak boleh?

Aku usik dinding batu je pon... Bukan aku usik dinding vagina dia...

Tapi...

Cara dia menjerit tu macam aku usik dara dia plak...

Eh! Nyonya berdara lagi ke?

Nengok muka dia pon aku dah patah selera... Muka tak merembes langsung!

Aku cakap kat HH "Kalu dinding ni tumbang... Angkot je laa dinding yang kat A Famosa tu ke sini... Tak yah laa nak jerit2... Mengongggg laaa"...

Then...

Dengan muka tak bersalah... Aku masih snap2 gambar kat situ....

Dah puas... Baru aku berambos...

Tapi...

Diri aku masih diekori oleh ekor mata sepet si Kik Lo Long tadi... Sehinggalah aku hilang dari pandangan... He He He...

Tu pon dah kire nasib baik ok...

Nasib baik aku tak buli si Kik Lo Long dengan main acah2 kat dinding... Kalu tak... Jadilah macam drama kedai Silver masa kat Shenzhen.... Boleh baca kisahnya kat SINI... He He He...

Aku just melihat2 sekitar...

Kat sebelah HH tu... Ada gallery kecik pasal Ruins Of St. Paul's...


Aku rasa pemandangan malam pon mungkin menarik jugak kat sini... Tapi tak pe...

Aku amik view Ruins Of St. Paul's ini bersama dengan mentari pagi tapi nampak macam dah malam... He He He...


BERSAMBUNG....

100 comments:

  1. hahahah. excercise lah sikit SS naik bukit tuu ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Letih dik nonnn.. Letih bawak lemak tepu... He He He...

      Delete
    2. aalahaii.. kesian ah kak ye.. xpe.. turun tangga besttt.. :D

      Delete
    3. adus bab bab exercise ni berdesing tinge dengar hahaha

      Delete
    4. apesal ct. hahahaha. nani pun kalau naik tangga pehh semput rasa. kalau turun laju je, hahha

      Delete
    5. dah la kena menongkang betis, panjat tangga, panjat bukit...by the time balik SS dah super fit dah :)

      Delete
    6. Suppose punggung menjadi anjal! Ha Ha Ha...

      Delete
    7. huhuhu usually kalo dalam 1/2 week before jalan2 mmg rajin gak exercise tp xdela yg lebih2.. tapi di SS ni mmg kaki jalan so dia okay aje hehehe

      Delete
    8. tips nk bg punggung anjal..ikut cara SS

      Delete
  2. apa akan jadi kat dinding tu klu SS pegang.. Itu nonya manyak kecoh punya olang.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah! Akan terjadinya kiamat di Macau barangkali... He He He...

      Delete
    2. mungkin tempat suciiiii kott...

      Delete
    3. biasalah, diorang ada kepercayaan itu ini :)

      Delete
    4. bukan apa dia pikir.. tgan SS ni mampu merentakkn dinding tu

      Delete
  3. Apesal x blh pegang dinding tu..? takot runtuh ka...?
    terpancar betol di muka Lu Ke Tat ketidakpuasan hati kena paksa panjat... kembang kempis kembang kempis idongnyer. tp bersih eh macau ni.. x nampak sekelumit sampah pon...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik boleh kembang... Kalu kempisss aje... Abisss laaaa... Ha Ha Ha..

      Delete
  4. Hamboi pandainya dia bagi nama kat manusia2 Macau..yang paling penting jaket totap jadi pujaan gitu..menyerlah..SS tangan gatai nih,,tak gheti dok diam..dah le sekeping tu jeee yg bersisa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut hati nak tolak aje sekeping tu.... Biorkan dorang meracau2... He He He...

      Delete
    2. femes SS nanti.. cipta sejarah baru..

      Delete
    3. nanti kalau dah femes nak tumpang sekali. hahaha

      Delete
    4. Mata dia tajam je kan, tengok sape yang pegang dinding tu... ;)

      Delete
  5. Replies
    1. Usahkan Egg Tart... Pan Tart pon banyak! Ha Ha Ha..

      Delete
    2. hahhahaha. pan tart. amboiii ss :P

      Delete
    3. hahahahaha hamboii ah kak molot! hahaha

      Delete
    4. Apa yg banyak tu Cik Zarul Farhana?

      Delete
  6. Replies
    1. Pampek palembang agaknye... He He He///

      Delete
  7. oooo takleh pegang kerr...aku aritu naik separuh jalan jer kat tangga tu...ramai sgt manusia...hahaha kecoh la makcik tu kan...weh ntah2 masih dara...ko mana tau...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nantii... Nantiii sekali lagi aku pegi... Aku suruh dia selak kain.... Aku check.. He He He....

      Delete
    2. gamak ka nk tgk... dah tua dah..layu dah

      Delete
    3. itu pun kalau dia masih keje kat situ :-)

      Delete
    4. Ntah2 kalu SS pegi lagi dia mampos kena timpa dinding... He He He...

      Delete
  8. cantikkkkkkkk bukitt..hahhaha... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukuit bukuitt dan lunung lanang... he he he...

      Delete
  9. Terpaksa menahan nafas di laluan ke sana... banyak sangat kedai vavi kat situ...haish..

    ReplyDelete
    Replies
    1. vavi salai merah2 menyala... He He He...

      Delete
    2. hihihi.. bah kut teh seround..
      ngeteh skali =p

      Delete
  10. Gambar Macau orang2 yang aku kenal semua terang benderang, matahari memancar dengan terik. Aku? Kebasahan kekuyupan. Panjat tangga tu extra penat sebab jeans basah! Aku rasa dinding tu takleh sentuh sebab takut runtuh. Kang satu kerja lak nak kena tegakkan balik. Sila patuh arahan pekik lolong Kik Lo Long!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko pegi siap dengan taufan bagai lagi... Tu aku pelik.... Ko tak study dulu ke sebelum pegi? Nasib baik bukan bulan puasa... He He He...

      Delete
    2. Aku gi summer so ingatkan xdelah taufan bagai. Ghupenye! Hahaha kan sibaik bukan bulan puasa. Tapi macam dah sinonim je aku bercoti di bulan puasa ko tau. Sobs.

      Delete
    3. Next time have to avoid summer laaa... Kalu summer serupa ko dok Malaysia! Kah kah Kah...

      Delete
    4. eleh kalo time ribut taufan pun x terbalik wall tu xkan sbb sentuh sket nak terbalik..

      Delete
  11. akak meracau ni memang nakal yee...suak usik2 org.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suak pon boleh... He He He.. Sunyi idop kalu tak usik org... Ha Ha Ha...

      Delete
  12. ishhh mcm terasa ja ayat kat atas tu...

    ReplyDelete
  13. alahh baru cuit sikit ja pon.. bukan luak pon dinding tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah itu aje dinding yang dia ada... kalu runtuh tak de laa lagi org nak datang macau meracau2.. he he he...

      Delete
  14. adus kena mendaki hahaha.. hebat mu SS.. den kureng sket.. tapi da sampai kenalah daki jugak.. apehal Kik Lo Long nak marah.. eleh macam la orang lain x pegang. kamon la.. tah ade yang menconteng ke ape ke hohoho..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti CT ke sana... Tolong conteng bagi pihak SS eh.. Ha Ha Ha..

      Delete
    2. hahaha conteng tulis nama SS k ? pape nanti diorang cr SS..

      Delete
    3. tulis nama saya jgk ya.. at least tertinggal juga namaku di sana

      Delete
    4. Tulis nama auntie tu.
      Nanti orang carik dia.
      Huahuahua..

      Delete
  15. ingatkan beso mana la gereja tu..rupanya dinding sajo.. hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu pon org berebut nak nengok.... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Biasalah SS, yang tinggal sisa tu lah yang orang berebut..time tegak agam, tak sapa heran :)

      Delete
    3. Orang akan ingat kite setelah tiada... Cewah!

      Delete
    4. agak2.. saya dh tiada, ada tak org ingt saya..

      Delete
    5. Oklagitu.
      Tahun depan xtau apa yang tinggal.

      Delete
  16. bestnye kak.. cuci mata lihat ciptaan allah..

    ReplyDelete
  17. ok, dah terjawab persoalan kat komen sebelum ni..ala SS berpantun la ngan dia. "kalau roboh Gereja St. Paul, kota A Famosa hamba dirikan". terus dia diam..

    MC Hammer cakap "Can't touch this" lah .Ohmigawd...ah kak Sal pun jiwa retro gak dik non!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaah memang retro sungguh, Sal :)

      Delete
    2. SS cuma tahu pantun dua tiga kucing berlari aje...

      Delete
    3. mesti sebab selalu tengok upin ipin.. 2,3 kucing berlari, kenapa kucing itu lari? marvelous..marvelous!

      Delete
  18. Ah Dik ni pon layan retro sinar kak engku gak Ah Kak oi.
    wlupon ah dik masih berjiwa remaja gittewww hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ah Dik memang berjiwa remaja.. Tapi remaja purba... Keh keh Keh..

      Delete
    2. Penangan SS. Sampai Ana pun dah pandai reka nama.

      Delete
  19. hahahhaha....sy rasa nyonya tu jerit takut dinding tu jd macam tiang yg SS pegang masa kt padang tu terus jd senget...mgkin jugak nyonya tu bc blog SS sbb tu dia tauuuu....hahahahhahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti SS cari nickname Kik Lo Long... Tah2 dia menyamar komen kat blog SS kot... Ha Ha Haa...

      Delete
    2. Nyaring x suara nyonya tu. Attract orang2 kat situ x? Tapi, SS memang selamba badak je ambik gambar. Lagi sakit hati dia.
      Hahaha..padan muka nyonya tu.

      Delete
  20. kat negara orang, kena gigih..panjat-memanjat, daki-mendaki..membetis...ku harungi jua..

    dinding nan sekeping tu mcm tak stable je..seriau jg tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ku menongkang ong bak 1,2,3... He He He..

      Delete
    2. Tu pasal nyonya tu jerit.
      Takut SS terlanggar tak pasal tumbang dinding nan sekeping.

      Delete
  21. aduss nak tengok dinding sekeping tu pun kena panjat memanjat, daki mendaki ye.. dah laa dengan kena menongkang betis lagi.. nasib sampai dengan selamatnya..

    mungkin ada something laa akan jadi kalau pegang dinding tuh.. tu yang Kik Lo Long marah sangat tuh.. hehehe..

    ReplyDelete
  22. Ada pun obligatory picture dengan Ruins of St. Paul's

    ReplyDelete
  23. SS, Marlia Musa tu pelakon lama. Ingat lagi tu.
    Saya pun dah xbrape hengat.

    ReplyDelete
  24. Apesal ahkak dah tetkena... Follow Salleh Yaacob pulak ye. Nak kene SS ni.

    ReplyDelete
  25. Macamana kekdah ambik gambar signboard tu,SS. Nonggeng ke ape? Tengah imagine SS nonggeng nak kene cocok montot kat klinik.
    Hahahahahaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cucuk akak.. jgn x cucuk...cucuk dlm2

      Delete
    2. Okey, no problem.
      Jarum warna apa nak?
      Jarum kelabu paling besaq.

      Delete
  26. Kalau saya, x sanggup lah nak mendaki bagai.
    Asben dia tu tengah nyumpah seranah bini dia kot pasal kena dera daki bukit.

    ReplyDelete
  27. Dinding susci kot (bukan suci) tu pasal Nyonya tu melolong cenggitu.

    ReplyDelete
  28. Gambar last tu dah macam Vampire Palace dah ahkak nengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tah2 memang banyak pontianak.. Ha Ha Ha..

      Delete
  29. sayang tul dgn dinding gereja dia ya wpun cuma sekeping . klu blh tumbang , dah lama ranap dek tiupan angin kan ... mendaki tu exercise wpun boleh timbulkan daki ... hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah satu hal plak nak menyental daki.. He He He...

      Delete
  30. dinding batu burok camtu pun x leh sentuh..what the ****

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...