Friday, 6 February 2015

Kembara Macau - Day 3 - Terminal Maritimo De Passageiros Do Porto Exterior

Hari ni 17 January 2015...

Sudah masuk hari ketiga aku berada di tanah kelahiran Jackie Chan ni...

Sepanjang aku berada di Hong Kong... Batang hidung Jackie Chan pon aku tak nampak... Mana dia sembunyi? He He He...

Sebelum aku meneruskan penceritaan kisah kembara ku ini...

Terlebih dulu...

Aku nak ucapkan Tahniah kepada Jackie Chan!

Terimalah habuan pantun dua kerat dari ku...

"Walu Lu kicin dan vera tara baso...
Tahniah! Lu sula lapat Lato"...

Lato Jackie Channn wooo... Manyakkkk hoooooo hoooo liawwwww hoooo...

He He He He He He He He He...

Haipppp! Haippp! Haippp!

Sudah... Cukup... Cukup... Sudah....

Tak payah nak terjemah pantun dua kerat tu....

Ok.. Mari sambung... He He He...

Pagi ni...

Aku dan HH bangun tersangat awal...

Jam 4:30 pagi dah bangun bersiap2 apa yang patut...

Siapkan bekal makan... Siapkan diri... Siapkan segala2 nyeee..

Dah macam orang nak pegi berperang u'ouls... He He He...

Aku dan HH keluar dari hotel sebelum jam 06:00...

Slowly menapak ke China Ferry Terminal...

Agak sunyi pagi tu... Adalah beberapa ketul manusia di atas jalan...

Nasib baik jalan raya masih di suluh oleh lampu jalan dan lampu2 kedai yang masih meriah lip lap lip lap...

Nampak sangat kan... Orang Cina Hong Kong ni.... Mereka lebih rela membazirkan arus elektrik dari menyumbang saluran air paip dalam tandas... Tu semua geng2 Jackie Chan laa tu... Kicin dan vera tara baso.... He He He...

Pagi ni...

Aku terasa... Sejuk di luar sangat mencengkam sampai ke tulang hitam...

Aku jalan pon sampai terkepit2... Nyesal plak tak bawak thermal...
 
Sambil berjalan menuju ke China Ferry Terminal tu... Aku perhatikan... Ada beberapa kedai yang meletakkan cermin sebesar alam di luar kedai...

So... Kami pon amik kesempatan mewefiekan diri kat sini... Sempat lagi tu memperagakan baju sejuk yang kami beli di Shenzhen semalam...  He He He...

Sampai aje kat Departure Hall, China Ferry Terminal lebih kurang jam 06:00..

Aku dan HH terpingga2 sebab tak biasa... Al-maklum baru pertama kali jejak kaki kat Departure Hall ni...

Tup... Tup..

Ahhhhh! Sudahhhh!

Ramainye Cina2 cengkuang dah start beratur nak pegi berjudi!

Matilahhhhhhh!

Kami beratur paling belakang sekali...

Kalu macam ni punya ramai...

Mestilah lambat nak check-in passport semua...

Then...

Rasa macam tak sedap hati...

Betul ke kena beratur kat sini?

So... Pegi lah riki2 kat Information counter...

Rupanya... Barisan yang kami beratur tu hanya untuk Group... Bukan untuk individu...

So... Kami beratur kat sini... Kat sini baru betul.. Tak ramai... Huh! Lega...

Perhatikan Mat Saleh gemok yang berseluar pendek tu... Mr Gomol bukan nama sebenar... Dan dia  bersama sorang amoi... Yom Mo Lot  hanya nama samaran... He He He...

Dalam seminit... Entah berapa kalilah  Si Mr Gomol dok ciom molot bergomol dengan si Yom Mo Lot tu... 

Puas aku elak alis mata aku ni dari memandang... Tapi tetap juga nak menjeling...

Pepagi aku dah dihadapkan dengan drama beromen... Kalu tak tengok rasa rugi... Bukan selalu dapat show free...
* Jahat tak Ah Kak? He He He..

Astarafirullah! Astarafar banyak2 SS! Mengucap banyak2... Setan judi dah merasuk dalam badan nih! Ishhhsssss! He He He..

Masa aku tengah beratur...

Tiba2....

Berlaku satu insiden yang tak ingin kita lihat...

Tetiba aku dengar nyonya Cina jerit2... Melalak2... Lu La Lak dan Lu Je Rit bukan nama sebenar... He He He..

Eh! Apa halllll nihhh????

Rupanya...

Ada dua orang nyonya tengah bergaduh... Tak tahu pasal apa... Sebab dorang cakap bahasa Cina... Kat lantai tak ada subtitle... He He He...

Perhatikan... Lu La Lak sebelah kiri yang kat group pakai baju hijau... Lu Je Rit sebelah kanan yang kat group baju biru...


Wahhhh! Bertuahnyaaaa Ah Kak hari ni...

Tadi dapat tengok drama beromen...

Sekarang ni tukar chanel ke drama perang plak! Ha Ha Ha... Adeiii lahh...


Nampak tu tak habis2 lagi bertekak! Nyonya kalu bergado memang dasyat...

Nyonya yang pakai baju biru tu... Pada mulanya... Kononnya... Nak jadi pendamai... Akhirnya... Dengan dia2 sekali bergado... Ha Ha Ha...

Belum pon sampai Macau... Belum lagi start berjudi... Dah meracau2... Dah bergadoh... Dah melalak... Jerit2 macam orang gila...
* Geleng2 kepala... Ha Ha Ha...

Jam dah nak pukul pukul 6:30... Tiket aku pukul 7:30... Kaunter imegresen tak bukak2... Bior betul!

Aku dok jeling2 tiket orang depan aku... Tiket dia jam 7:00... Haaaaa! Bior betul! Pukul berapa  nak settle imigresen? Orang dah laa ramai berbaris... Sempat ke?

Kami tanyalah Staff TurboJet yang jaga pintu gate masuk.. Pukul berapa boleh check-in passport? Dia tengok tiket kami.. Dia suruh kami tunggu jam 7:00 nanti sebab hanya pemegang tiket jam 7:00 aje yang dibenarkan berbaris waktu ni...

Pelik!

Then.. Tepat jam 6:30 pagi... Barulah staff Turbojet bukak pintu gate untuk masuk... Dan nombor seat diberi pada waktu tu jugak...

Aku dan HH berdegil... Kami tetap berbaris nak masuk pintu gate tu jugak... Sebab rasa macam tak puas hati... At least pon kasilah kami lepaskan imigresen dan menunggu kat dalam... Setengah jam yang diberi sempat ke nak ngadap imigresen lagi... Nak berkejar ke terminal lagi...

Tiba giliran kami... Staff TurboJet yang sama tengok kami.. Tak cakap ape.... Then dia letakkan sticker nombor seat kat tiket... Bila dah lekat... Dia tengok time kat tiket tu... Dan dia tengok muka kami lagi... "I told u already... You cannot go in"...
* Buat2 tak paham bahasa... He He He...

Aikkkk! Cepatnya ko lupa muka kami... Padahal kat situ muka kami je yang nampak lain.. Tak kan ko tak cam muka kami masa mula2 kami tanya pasal masa... Tak sampai berapa minit kot...

Nampak tak? Camne laa aku tak ragu2... Dia lebih ingat time pada tiket dari dia ingat muka kami.... Then dia bukak balik sticker seat number... Stepler tiket kami... Suruh kami datang balik jam 7:00 nanti...

So... Memang confirm... Memang macam tu caranya... Kalu tiket kita jam 7:30... Pintu gate akan dibuka setengah jam sebelum boarding...

Aku bukan pe... Aku ni dah paranoid dengan penipuan Cina2 cengkuang... So... Caranya adalah dengan tunjuk rasa keras kepala dulu... Bukan tak paham bahasa... Tapi just nak confirmkan betul2... Kalu dia betul2 give up maknanya betullah apa yang dia cakap tu... He He He...

Aku tengok... Masa pintu gate dibukak.. Semua orang dah macam kambing terlepas kandang... Semua orang berebut2 nak check-in passport...

So... Terpaksalah kami melangut lagi setengah jam....

Aku dan HH lepak2 dan borak2 kat tangga...

Lepas setengah jam berlalu... Barulah tiba giliran kami dibenarkan masuk... Diberi sticker seat number dan check-in passport...

Urusan check-in passport tersangat mudah!

Immigresen langsung tak tanya apa2...

Then....

Kami berpusu2 pulak menuju ke terminal ferry...

Tercangak2 lagi... Takut tersalah tempat...

So... Kena perhatikan signboard betul2...

Then... Berbarislah kami di Berth 12...

Sebelum jam 7:30 kami dah dibenarkan masuk ke Turbojet....

Turun guna escalator...


Mari menuju ke tongkang! He He He..

Wahhhhh! Memang best naik tongkang ni u'ouls... Tongkang sekarang dah moden... Dah TurboJet... Dah tak berbentuk terompah lagi... Ah Kak jakonnnn! He He He..

Nasib baik lah aku beli tiket tongkang ni melalui online... Kalu tak... Jangan harap kot boleh naik tongkang ni pada hari dan waktu camni... Semua seat penuh!

Boleh refer cara nak beli dan collect ticket TurboJet di SINI...

Si HH ni... 10 minit pertama aje mata dia celik... Lepas tu dia membuta tak ingat dunia...

Tongkang mula je bergerak... Aku snap gambar sana sini... Tapi gambar aku amik blur sebab tingkap basah  lencun dipukul Ong Bak 1,2,3... Laju giler tongkang ni... Anggaplah ini visual yang ada dalam mimpi HH... Ha Ha Ha...

Lagi...

Lagi..

Lagi...

Dah puas snap gambar sana sini... Aku pon layanlah Wifi kat dalam tongkang ni... Jangan tak caya u'ouls... Dalam tongkang pon ada Wifi free... Laju plak tu...

Aku pon check laa email... Haaaaa... Amik kawwww! Bertubi2 komen blog notification masuk...

Aku dah dok tersengih sorang2 baca komen2 kat blog... Puas sorok sengih dalam baju... Tak nak orang nampak... Mengonggg laaa korang... Buat Ah Kak sorang2 sengih kerang dalam tongkang... Adeiii! Sakit perut aku menahan gelak! He He He...

Then...

Aku terlelap untuk beberapa minit... Sedap betul membuta dalam tongkang ni... He He He...

Sedar2 dah nak sampai kat Terminal Maritimo De Passageiros Do Porto Exterior...
* Berbelit lidah nak menyebut...

Perjalanan dari China Ferry Terminal ke Terminal Maritimo De Passageiros Do Porto Exterior hanya mengambil masa selama 1 jam aje...

Kami pon tak beratur lama untuk urusan check-in passport di Macau ni...

Dalam banyak2 negara yang pernah aku jejaki... Macau lah yang paling senang sekali...

Tak perlu isi arrival card pon...

Imigresen pon tak tanya apa2... Semuanya kasi lepas... Senang!

So... Ke manakah arah kami selepas ni?

Jommmmmmmmmmmmmmmmm! Kite berjudiiiiiiiiiiiiiiiiii! Ha Ha Ha....


BERSAMBUNG...

117 comments:

  1. Huh baik nye drama com molot di pagi hari...

    ReplyDelete
  2. baca tajuk ingat buat kembara ke Spain ke, Portugal ke...Macau rupanya.
    sebab nama Turbojet lah imigresen dia laju aje.banyak drama lah kat terminal tu, tak payah tunggu nak tengok Jackie Chan shooting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kali ni kite ke negara yg pernah dijajah Portugis ye Cik Sal.. He He He..

      Delete
    2. hehehe jauh melayang Kak Sal ^^

      Delete
    3. hahaha..kak Sal kau terbayang negara Cristiano Ronaldo..tulah pasal.

      Delete
  3. Replies
    1. nasib xde yang jerit
      nooo photo nooo photo lagi..

      Delete
    2. Kalu ada kena buat muka tak bersalah! Ha Ha Ha...

      Delete
  4. pehhhh tongkang moden ni siap ada wifi. patutlahh boleh hupdate belog. hahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Free je dik nonnn.. He He He...

      Delete
    2. sampai baca komen pon dok sengih sorg2...

      Delete
    3. Lebih baik sengih dari sampai pecah bedak sejuk! Ha Ha Ha...

      Delete
    4. haha maunya tak penuh notification.. ZF sorang saja dah cukup nak buat tepon dok ting ting hahaha..

      Delete
    5. hahahahah. memanjang ah noti masuk henpon ^^

      Delete
    6. biar betul siap ada wi fi lagi..

      Delete
  5. ha..ha...mcm2 drama ya...blm p bandar lagi tu..baru kat imigresen...ha..ha... sat gi nak berjudi, lain plok citernyer..ha..ha... Cik Yom tu nak nunjuk2 ler tu.. Kok hensem plok MR Gomol nyer tu....;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Yom nak tunjuk kat orang macam dia sorang aje ada laki... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. laki dye tough la kak SS..hahhah.. sabo je laaaa

      Delete
  6. kaknoor nak tanya apa makna nya tu SS yg tara baso tu hahaha
    lucu dong ayat nya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa Kak Noor.. Dah gaharu cedana pula.... He He He....

      Delete
    2. cer Kak Noor try buat..mest akak paham hahahaha... gurau ja

      Delete
    3. hahahaha hahahaha.. tara tahu hahaha..

      Delete
  7. drama first tu, sy hampir tiap hari kena ngadap kat sini T_T

    eh jap tongkang ni kapal kan? hehe sy pun selalu sengih sorang2 bila bc komen yg masuk kat email. kwn tgk pelik jeee budak ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorok skit sengih tu... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. tak leh sorok la kdg2.. trlepas jugak sengih..huhu

      Delete
  8. ishhh ishh... taw la sana sejuk pon..nk bergomol mulut tu p dlm bilik lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bilik mana tu Cik Zarul Farhana? Bilik mayat kaaa? He He He..

      Delete
    2. tu pon boleh la...
      ishh awat xrakam ja saat2 tu.. hahahahahha

      Delete
    3. Cik Zarul Farhana mau tengok kaaa?

      Delete
  9. SS, pastikan menang besar tau.. dont forget to share.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wang besarrrr! Wang besarrrr! Wang besarrrr! Wang Harammmmmm! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. bos baru balik dr HK.. ke Macau ke tak dia tu tak pasti lak.. balik bercuti muka masam je, mesti tak menang besar tu.. haha.. memandai je kan..ke ke ke

      Delete
    3. Dia masam sebab termakan limau masam tu.. Ha Ha Ha...

      Delete
    4. duit banyak habis.. kekeke..

      Delete
  10. cantik baju sejuk.. ada beli lebih tak? meh selai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggu dah jadi roti kirai nanti SS post.... Nak? He He He...

      Delete
    2. hukhuk tak nak.. nak yg baru.. haha

      Delete
    3. Nak baru beli sendiri.. He He He..

      Delete
    4. tolong belikan.. boleh lah.. boleh lah.. (sambil buat muka simpati).. haha

      Delete
    5. Boleh.... Dalam mimpi... He He He...

      Delete
    6. alaaaaaaa...ok lah.. sampai sini saja.. bye.. (ayat pasrah).. jumpa lagi lain n3.. tata..

      Delete
    7. Tataaaaa... Kalu jatuh bangun sendiri... Ha Ha Ha....

      Delete
  11. Bertuah dapat tgk drama cina pagi2. Macam2 scene ada, romantic, scene gaduh2. Complete ar. Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siaran langsung... He He He...

      Delete
    2. banyak betul drama di pagi hari yang disiarkan secara langsung..

      Delete
  12. Salam kenalan dr mommy irra. Seronoknya jalan-jalan. Jemput singgah blog irrayyan.com :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terbaca komen ni..teringat dari entry kak sal..heheheh

      Delete
    2. ZF...setuju...jom singgah di blog Jari Manis

      Delete
  13. Replies
    1. mencik ar SS pakai baju lelawa.. murah plak tu T.T

      Delete
    2. jom ct kita gi sana jugak. hahaha

      Delete
  14. Seronoknya tengok blog org yg g travel ni kan...makanan apa yang best kat Hong Kong SS?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti SS post psl makan next entry... He He He...

      Delete
  15. hohoho drama best dipagi hari.Drama meromen tanpa batasan aku paling benci kalau jadi kat dalam flg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hempok aje pakai sudu... He He He...

      Delete
    2. hahahha. berani betul nak main hempok hempok :P

      Delete
  16. wahhh dapat tgk free show hahahahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rugi tak tgk... He He He... Astaga....

      Delete
  17. bestnya jalan2.... bila la nak sampai sini...

    ReplyDelete
  18. JM mmg x boleh tgk org com com molot ni..nanti bulu tetiak meremang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak kan bulu tetiak je meremang? ha ha ha...

      Delete
    2. Kihkihkih bulu ketiak meremang? Merinding saya baca! :D

      Delete
    3. meremang terus tercabut ya.. hihi

      Delete
    4. meremang cek tau la jugak.. merinding ape Kak Farrah oi ? hahaha..
      dulu ada skali naik flight ada kapel duduk depan. dedua omputih. keje nak comolot la jugak. dala comolot tngh2 between seat. mmg gamaknya saja nak kasi org tngk kot.
      lepas tu huurm.. siap sound efek.. wwwwwwut ? hahahaha..

      Delete
    5. adehh merinding tu ape?huhu... kak siti sound efek mneee tuuu..hahaha

      Delete
    6. adus Anis.. hahaha perlukah diperjelaskan lagi ? hahaha..

      Delete
    7. Cer demo skit sound efek tu...Ha Ha Ha..

      Delete
  19. Jackie chan?? Hahaha.. btw, jalan menuju ke feri tu best la, macam masuk dalam tunnel plak, sambil bayang ikan2 kat ats kepala

    ReplyDelete
  20. Wahhhh, bestlah SS naik tongkang! Dahla sblm tu dapat tengok drama live! Hehehe complete 1 pakej.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS kemana ja mesti ada ja drama hihi
      kt Macau ni drama dia lagi hebat..

      Delete
    2. hihi SS ngan HH sendiri da cukup berdrama =P

      Delete
  21. Adeii...mak terasa rasa sedap ke comolot pepagi buta tuh? ughh..tidakkk..kalo geng kita tu maybe okay lagi tp dgn geng ni? haha..bila lagi nak layan live tengok sup lidah (jahatnya ngajo)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sup lidah berperisa bau veraaaa... Ha Ha Ha...

      Delete
  22. SS masa beli tiket tu terus booking dari Malaysia ke atau masa dah ada kat HK?

    Mesti SS suka kan tengok 'drama' pagi tu. Hahaha.. ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiket tu online kat Malaysia je... Buka 1 month before departure...
      Drama merembes jiwa... Kah Kah Kah....

      Delete
  23. adus mr.gomol tu hahaha ape kes la der.. pening gak ada orang cem tu kat public. tapi ye la diorang konon xde pape larangan semua halalalalalala hahaha. makcik tu gaduh ape menda la tu agaknya. tua tua pun nak gaduh. eeeeh SS !! wa tacing sama lu punya baju. i tacing u i tacing !!!

    boat turbo tu kemas aje tengok. ce naik boat dr lumut ke pulau pangkor hahaha.. sakit montot.
    uish ramai orang mmg kena book awal2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gomol dgn yom mo lot tu ngade2... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. hahahah. over betul nak bercium tengah orang. kah :P

      Delete
  24. Bestlah JC lapat latok.
    Banyak sangat kot jasanya.
    Tak ambik tau sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak mustahil... Lepas ni Mr Bean... Artis K-pop pon leh dapat latok...

      Delete
    2. pastu nyanyi lagu ala lala latok..huhu

      Delete
  25. Awal sangat bangun kol 4.30 tu.
    Kalau sambung bedengko kan best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu dengko baik dok umah... Ha Ha Ha...

      Delete
  26. Gambar welfie tu nampak macam kat area chow kit road pulak. Alamak..jangan marah ye. Hehe..
    Ohhh...walaupun guna bahasa jerman, nasib faham pasal no water supply kat jamban tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat HK pon ada Chow Kit he he he....

      Delete
  27. Mat Saleh tu tau kat Mesia orang x ciom molot kat public. Tu yang dia sengaja tunjuk kat SS.
    Pantang free show ye..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan senang nak tengok show merembes... he he he...

      Delete
  28. China memang camtu kan?
    Tengoklah dalam berita luar negara pun ada macam2 hal..

    ReplyDelete
  29. huh.. dapat tgk wayang gado gado freee.. hihihih

    ReplyDelete
  30. tudia mcm2 drama ada. yom mo lot pon ada hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bontot busuk tak pe janji yom mo lot...

      Delete
  31. waaa...siap diorg persembahkn drama kungfu utk SS yer....mesti sonok tengok drama live cenggitu kan...hehhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kungfu keras dgn kungfu lembut blend together... ha ha ha

      Delete
  32. bangun kul 4.30 pagi, siap bekal2 segala tu, mcm nak pegi menoreh..hehe...pagi2 dah dapat tengok adegan2 panas..bersabo je lahh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak pegi toreh muka orang.. Ha Ha Ha...

      Delete
  33. nasib baik dia x shoot com molot tu . klu x reramai tgk adegan free ... nyonya klu gaduh mmg dahsyat . satu bandar blh dgr suara mrk ... tu yg jadi x ngantuk wpun bangun awal ... hahahaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu2 jugak kot2 ada adegan telanjang.... ha ha ha...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...