Thursday, 12 February 2015

Kembara Padang, Indonesia - Budget

Aku dah hampir terlupa nak kongsi pasal budget ke Padang, Sumatera Barat. Indonesia... 

Huh! Huh! Puh! Puh! Hembus2 habuk skit... Ha Ha Ha...

Seperti biasa... Setiap travel aku.... Wajib ada Kitab Busuk... Sumbat segalanya kat dalam ni... Senang aku nak campak kat muka kastam yang banyak bunyi! Semua info kena buat in English! Kalu tak orang tak faham...

Aku dan HH bawak duit cuma IDR 5,137,300.00 ke Padang, Sumatera Barat, Indonesia... Banyak ke sikit? He He He...

Kami bahagikan duit tersebut ikut portion perbelanjaan masing2... Satu untuk kau... Satu untuk aku... Dua untuk kau.. Dua untuk aku... Ehhhh Ehhhh untuk kau... Ehhhh Ehhh untuk aku... Bedallll laaa untuk kauuuu... Bedalll laaa untuk aku... Kah Kah Kah...

Tapi....

Disebabkan kami masih ada balance rupiah masa travel di Jogjakarta yang lepas iaitu berjumlah IDR 2,137,300.00... So... Kami just top up lagi IDR 3,000,000.00 (RM 831.80) untuk mencukupkan jumlah IDR 5,137,300.00 tu...

Semua resit perbelanjaan pon aku kutip jadi kenangan... He He He...

Berikut adalah total perbelanjaan aku dan HH berdua untuk Kembara Padang, Sumatera Barat, Indonesia ini (RM dan IDR) :
Flight Ticket (Including luggage, seat & Insurance) = RM 290.00
Lima's Hotel = RM 240.24 
Hotel Hang Tuah = RM 76.39 
Supir Pa'Unchu = IDR 1,00,000.00
21 November 2014 = IDR 197,000.00 + RM 4.00
22 November 2014 =  IDR 1,385,400.00
23 November 2014 = IDR 877,500.00 + RM 31.00
24 November 2014 = IDR 403,000.00 + RM 144.00

GRAND TOTAL IDR 3,862,900.00 + RM 785.60


21 November 2014

Brunch Rumah Makan Lamun Ombak =  IDR 90,000.00
Toilet = RM 1.00
Entrance Fee Lembah Anai (IDR 3,000.00 x 2 pax) = IDR 6,000.00 
Entrance Fee Pusat Dokumentasi Dan Informasi (IDR 4,000.00 x 2 pax) = IDR 8,000.00
Tips = RM 3.00
Tea O (IDR 3,000.00 x 2 pcs) = IDR 6,000.00
Bika (IDR 3,000.00 x 4 pcs) = IDR 12,000.00
Toilet = IDR 1,000.00
Peanut = IDR 20,000.00
Cendol Labu = IDR 10,000.00
Kerepek Labu = IDR 10,000.00
Dinner Soto Ayam Tea O = IDR 19,000.00
Dinner Satay Ayam = IDR 15,000.00

TOTAL = IDR 197,000.00 + RM 4.00


22 November 2014

Entrance Fee Taman Margasatwa (IDR 10,000.00 x 2 pax) =  IDR 20,000.00 
Pocari Swet = IDR 9,000.00
Ojek (IDR 10,000 x 2 pax) = IDR 20,000.00
Angkotan To Pasar Aur Kuning = (IDR 3,000.00 x 2 pax) = IDR 6,000.00
Lunch at Uni Lis = IDR 50,000.00
Angkotan To Pasar Atas = IDR 7,000.00
Toilet = IDR 2,000.00
Tea = IDR 5,500.00
Bread = IDR 9,000.00
Shampoo = IDR 2,900.00
Umbrella = IDR 70,000.00
Kerepek Berlado = IDR 10,000.00
Murtabak Cheese = IDR 2,000.00
Angkotan penipu = IDR 6,000.00
Angkotan To Lima's Hotel = IDR 6,000.00
Blouse HH = IDR 35,000.00
T-shirt Inner HH = IDR 30,000.00
T-Shirt HH = IDR 40,000.00
Kain Sulaman HH = IDR 140,000.00
Baju Tido HH = IDR 25,000.00
T-Shirt Bukit Tinggi HH = IDR 35,000.00
T-Shirt SS = IDR 85,000.00
Kain Sulaman SS = IDR 140,000.00
Baju Tido SS = IDR 25,000.00
T-Shirt Bukit Tinggi SS = IDR 25,000.00
T-Shirt Jam Gadang SS = IDR 35,000.00
Kain Sulaman MS =  IDR 140,000.00
Telekung Travel = IDR 30,000.00
Telekung Terkois = IDR 200,000.00
Fridge Magnet = IDR 99,000.00
Key Chain = IDR 21,000.00
Dinner at Nagor Mama = IDR 55,000.00

TOTAL = IDR 1,385,400.00


23 November 2014

Pisang Salai (IDR 18,000.00 x 3 pcs) = IDR 54,000.00
Kayu Manis = IDR 12,000.00
Coffee = IDR 45,000.00
Serunding = IDR 50,000.00
Entrance Fee Istana Pagar Ruyung (IDR 7,000.00 x 2 pax) = IDR 14,000.00
Tips = IDR 4,000.00
Tips Plastic = RM 1.00
Toilet = IDR 2,000.00
Entrance Fee Malin Kundang (Car) = IDR 20,000.00
Lunch at Rumah Makan Kiambang Raya = IDR 75,000.00
Es Durian (IDR 17,000.00 x 3 pcs) + IDR 7,000 (Tax) = IDR 58,000.00
Pampek Palembang = IDR 28,000.00
Pengamen = IDR 1,000.000
Dinner at Donut = IDR 26,000.00
Mineral & Orange Bottle = IDR 6,900.00
Fridge Magnet (IDR 10,000.00 x 3 pcs) = IDR 30,000.00
Photo at Malin Kundang(IDR 20,000.00 x 2 pcs) = IDR 40,000.00
T-Shirt SS = IDR 30,000.00
T-Shirt SS = IDR 124,800.00
Sandal SS = IDR32,000.00
T-Shirt HH = IDR 25,000.00
Shoes HH = IDR 199,800.00
Tips Pa' Unchu = RM 30.00

TOTAL = IDR 877,500.00 + RM 31.00


24 November 2014

Breakfast at Taman Budaya = IDR 15,000.00
Supir to Airport =  IDR 160,000.00
Airport Tax (IDR 100,000.00 x 2 pax) = IDR 200,000.00
Donation (IDR 5,000.00 x 2 pax) = IDR 10,000.00
Kerepek Tomato = IDR 18,000.00
Parking at Tune Hotel = RM 144.00

TOTAL = IDR 403,000.00 + RM 144.00


Ni aje lah hasil tuaian yang tak seberapa... He He He... Nampak tak sandal pon aku beli... Sebab... Murah, berkualiti dan sizenya fit dengan kaki aku... Kalu kat tempat aku mesti size semua besau dabak...

Dari jumlah IDR 5,137,300.00 yang aku bawak ke Padang, Sumatera Barat, Indonesia ini... Aku dan HH berjaya habiskan cuma IDR 3,862,900.00 sahaja... So... Kami ada balance IDR 1,274,400.00...

Jadi... 

Ke manakah duit balance itu akan dilaburkan?
* Sengih... 

Dan... 

Kalu nak tahu lebih lanjut tentang Padang, Sumatera Barat, Indonesia... Kenalah baca sendiri kisah kembara aku sepanjang di sana dari mula hingga akhir... Dan aku tak boleh jamin korang boleh membacanya dengan aman dan tenang... Ha Ha Ha...


- XOXO -    

90 comments:

  1. aduh banyaknya tempat yg SS dah jalan kan dgn belanja yg murah pulak tu, bestt nye, so far dah berapa negeri yg SS dah pergi ni haha, busy body sikit, bukan apa teruja lah tengok U kutip segala resit tu, kalau akak mmg dah terbuang di sana sini, salute sngt pada SS..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak de laaa banyak mana pon... Main2 sekitar halaman umah aje yang termampu..
      * Segan.. He He He...

      Delete
    2. semua resit di kumpulnya...senang nk buat kira2 khen..nampaknya JM perlu follow your style

      Delete
    3. Amboii, SS! Maknanya besarlah halaman rumah SS tu!

      @Sis JM - saya pun tertarik dengan cara SS ni. Baru jelas & nyata duit kita gi mana heheeh

      Delete
    4. tulah..saya selalu buat tak tau je.bila orang tanya budget, pening kepala nak jawab..haha

      Delete
    5. Kalu cik akuntan... Bulu pon dia kire... SS bab2 kire mengira ni lemau skit...

      Delete
    6. akauntan mana tu SS? ehemmmm....hahahaha

      Delete
    7. kutip aje semuaaa resit.. simpan angkut bawk balik mesia

      Delete
    8. simpan resit tu sebagai kenangan..kat Malaysia bukan ada resit2 jenis tu

      Delete
    9. Kat Malaysia lagiiii banyak resit! Resit utang! Ha Ha Ha...

      Delete
  2. sdcha...baru nak emel Tanya pasal benda ni, tqvm..sebab saya pun nak p berdua jugak..so should be cost lebih kurang la kan..tapii, kelihatan banyak hasil tuaian disitu..hhehe

    ReplyDelete
  3. banyak sangat travel sampai ada yang tercicir. hahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ah Kaaaakkkkkk lupeeeee dikkkk nonnn... Ha Ha Ha..

      Delete
    2. Tiba2 terjaga dari mimpi... He He He..

      Delete
  4. excited nmpk SS update nak terjah sini.. ooo bagitau bajet yg lama nun.. Kira murah ke mahal ni.. Ha..ha..ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah laaa x taw murah ke mahal... Bedal aje laaa... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. nampak macam mahal sebab ribu riban.. ha.ha.ha. nilai sebenar RM macam ok ja kan

      Delete
    3. Untuk travel Padang ni... SS cuma top up duit belanja IDR 3 juta aje bersamaan RM 831.80... Campur flight, hotel dan lain2 dalam RM 785.60.... More or less laaa dalam RM1,600 berdua... Murah ke mahal? Dah all in termasuk flight, hotel, supir, makan, shopping, entrance, parking, toll dan lain2..

      Delete
    4. 4 hari 3 mlm dalam RM1,600 je berdua..murah banget mbak SS

      Delete
    5. Kalu SS bawak kontena should be more than that.. Ha Ha Ha..

      Delete
    6. kiteee ade 1000rupiah aje dalam wallet T.T

      Delete
    7. CT, esok lusa berjuta-juta rupiah :)

      Delete
  5. banyak juga hasil tangkapan...RM800++ ok tu..campur belanja sekali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak berbaloi jugak laa.. Ha Ha Ha...

      Delete
  6. amboiii, details sungguh ni. haha sy dulu duk suka nyimpan resit jugak tp makan space banyak sangat T_T end up, sy tabur atas katil, ambik gambar, then buang resit2. haha skrg ni kalau travel pun, sy simpan resit2/tiket entrance je. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resit tu kena simpan... Senang nak gadoh! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Tapi kan SS..lelama simpan resit tu jadi kabur..JM pernah buat so lepas dah buat calculation semua, take pic then print baru simpan

      Delete
    3. ada setengah resit akan kabur... SS simpan pon utk buat rekod je...paling penting entrance..

      Delete
  7. Replies
    1. kalau ke sana JM berlagak org kaya heee

      Delete
    2. Gi sana bolehlah perasan jadi Orang Kaya Baru :)

      Delete
    3. Hari2 Hari Rayaaa oooooooo... Ha Ha Ha...

      Delete
    4. pi endon pi china.. orang mesia paling kaya hehehe

      Delete
  8. ada kasut tumit tinggi ....hehheehe
    cantik sekali pakai sama baju kurung, mbak ss!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bayangkan SS pegi beraya pakai gitew... He He He...

      Delete
    2. mcm puteri lahhhhhhhhhhhhhhhh

      Delete
    3. masa raya cina leh laa pakai SS...baru laa puteri hang li pooooh..hahahhaha

      Delete
  9. siap shopping utk raya tuh ... mcm berbaloi je dgn jumlah tu dpt menikmti apa saja yg terlintas di jiwa ss gitu ... balance tu blh gi tpt lain lak . indon kan geda banget ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyaaa begitu dong kiraaanya mbakkk... Ha Ha Ha...

      Delete
  10. teciknya SANDAL..size 4 eh..no wonder di JB x de size hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada size 4... Size 12.... Kalu buat tampor orang... memang meninggal org tu... he he he...

      Delete
    2. hahaha...puncline yang ni memang lewak.Dato' jalal bagi 6 bintang!

      Delete
  11. patutlah Pak Langg Mie cakap keciknya je orgnya..comei2 giteww..dalam gambar je nampak besor..meh nak buat aksi Gyomie :-)

    ReplyDelete
  12. ada baki tu mesti korang nk ke hurrmmm....Solo kan

    ReplyDelete
  13. huuurm ada duit baki tu tak lama lagi fly lagilah gamaknye ke endon hehehe.. ada da tu tripnya.. kita tnggu and lihat saja hehehe.. adus heels ???? hehehe SS pakai heels ??? meeeow meeeow =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT..sis JM teringin nak lihat SS pakai kasut bertumit haluusssss 3 inci tu

      Delete
    2. Tu tak cukup tinggi... Kalu SS yang pakai... SS tambah dengan galah... Ha Ha Ha..

      Delete
    3. please SS.. demi kami please buat wordless wednesday SS pakai heels itu..

      wordless wednesday - SS OOTD hehehe.. featuring heels 3inch

      Delete
  14. wah sungguh terperinci, bagus ni =)

    ReplyDelete
  15. masa trip padang aku dulu macam tak puas.Tapi nak repeat padang ni aku kena pikir mamasak dulu.Shopping best kan kat sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best jugak laa rasa suasana bukit tinggi... he he he...

      Delete
  16. mai jenguk sat... malam nnt baru baca hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa ni namanya kemaruk rindu kat SS hihi.. dia mai hntar teaser dulu hehehe

      Delete
  17. huihhh...ribu-ribu..jutaa..jutaan dong si dong...juling kejap nk convert ke RM...calculator xcukup nombor...tpi bila dh kira...huihhh...murah nyerrr....nak pegi jugak laaa nnti...heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. DM dah convert ea?
      Berapa totalnya?
      Maleh nak ngire sbb tgh x sihat.

      Delete
  18. Replies
    1. SS cuma makan wedges KFC je... Ha Ha Ha...

      Delete
  19. SS.. part resit tu kan.. terus tampal o balik mesia bru tampal..? bawak gam skali ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS travel dengan soletip... Ha Ha Ha...

      Delete
  20. duit lebih tu..bagi saya ja la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nakkkk? Boleh! Ciom duluuu... Ha Ha Ha...

      Delete
  21. perghh. dasat ah kak SS survive backpacking jeee dgn kak HH. Kena kumpul duit ni nak travel! HHEHE.

    ReplyDelete
  22. berbaloi2 tuh travel ke sana.. banyak plak hasil tangkapan kat sana.. siap ada balance lagi duit yang dibawa ke sana.. merasa laa jadi jutawan sekejap kat sana..

    ReplyDelete
  23. Alamak..dah terbersin sebab SS hembus habuk.
    Haaaaachuum..

    ReplyDelete
  24. bagus SS & HH ini bila berjalan,,,,,siap ada duit balance utk distinasi seterusnya, akk plak berapa dlm tangan semua licin...siap kena guna RM lagi...

    ReplyDelete
  25. Pengakuan Saya
    saya dah lama habis baca entri Padang ni..
    dah ambik pun nombor Pak Unchu..
    dah kontek pun Pa'Unchu..
    [ sib baik baca sini .. kalau tak mungkin tak tau pasa Pa'Unchu dan ambik ' yang sorang ' lagi tu
    :))

    tenkiuu awak..

    saya pembaca senyap..
    saya pemalu nak tinggal komen..
    hahhahaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. alololo so sweet pengakuan nih... ha ha ha... Thanks awak... Sudi jugak singgah pondok buruks merapu titew nih... SS doakan Allah permudahkan dan selamat pergi dan balik ke Padang nanti ye... Aaminnnnn....

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...