Tuesday, 3 February 2015

Kembara Shenzhen - Day 2 - Dongmen Pedestrian Street

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Perut dah kenyang... Hati dah girang... He He He....

Mari kita jamu mata pulak... Shoppinggggggggggg timeeeeee! Yeahhh!

Nak nyoping kat mana?

Jom ke Dongmen Pedestrian Street!

Cemana nak pegi?

Senang aje...

Dari Restaurant Kau Ha Lal just lintas jalan! Refer entry di SINI...

Lintas jalan aje dari depan Hua Jia Curtain Fabric Plaza tu...

Berjalan2 laa kami di setiap pelosok kedai2 kat sini... Syurga membeli belah u'ouls!

Tapi... Tapi... Tapi...

Jangan nak seronok sangat ok...

Memula aku datang kat Dongmen Pedestrian Street ni... Aku nampak banyak board tulis nombor besau2 setiap kedai... Most mesti tulis 29, 59, 69...

Aku dan HH mestilah dah fikir bahawa board besau2 bagak tu adalah harga barang laaa kan... Sama macam kat Malaysia or mana2 pon kan...

Kalu betul tu harga... So memang murah bangat laa kan...

Jadi...

Kami singgah kedai kecik2 aje dulu... Belum nak masuk kedai besar... Sebab pada sangkaan kami... Biasanya kedai kecik harga pon kecik...

Then...

Kami singgahlah kat satu kedai kecik...

Kami tanya lah harga barang yang kami dah berkenan...

Bila start tanya... Si pekedai boleh jawap... Harga ikut tag kecik yang ada pada barang... 

Boleh ek macam tu? 

Abis board yang besau2 tulis 29, 69, 99 tu apa? Bukan harga ke?

Tulis kat board 29... Tapi kat tag 190... Logik ke seluar track biasa harga sampai 190 yuan atau lebih kurang 90 henget laa duit kite?????

Bila kami tanya 29 tu apa? Dia tak boleh nak jawap! Aku dah rasa fishy!

Kami singgah kat kedai kecik yang lain... Berkenan kat satu baju sejuk.... So... Kami tanya lah harga... 

Kat board tulis 59... Bila tanya... Harga baju sejuk tu jadi 200 yuan... Sekali lagi aku rasa fishy!

Aku dan HH tertanya2 sesama sendiri... Board besau2 bagak yang ada nombor tu harga atau size?

Aku bukan pe... Aku takut... Dorang tengok kite ni pelancong... Dia nak menipu kite aje! 

Then... Aku decide nak masuk kedai2 besar plak... Tak mo masuk kedai kecik...

Namun... Situasi yang sama juga berlaku... Dia suruh kita beli ikut harga kat tag!

Pelik... 

Kami ada tanya...Board besau2 pampang nombor tu untuk barang yang mana satu? Dorang jawap barang lain! Seboleh mungkin dia suruh kite beli ikut harga kat tag... Pastu malas nak layan...

Mahal giler ok kalu ikut harga tag... Ada yang cecah 800 yuan... Memang tak masuk akal... Bukan berjenama pon... Dah tu barang longgok2 campak2 plak tu macam kat pasar malam...

So... Mood nak menyoping kian merundum...

Kami pon berjalan2 aje laa sekitar...

Sehinggalah...

Kaki kami berhenti kat satu kedai...

Mereka tengah promo baju sejuk...

Dorang sibuk jerit2... "Two for 99! Two for 99! Two for 99!"...

Then... Kami pon masuk kedai tu...

Berkali2 kami tanya pekerja kedai tu.... Confirmkan betul2 dua helai hanya 99 yuan...

Macam tak percaya ok! Dua helai cuma 99 yuan! Giler!

Aku tengok kedai tu tak ada beza pon macam kedai2 lain tadi... Tetap jugak pampang board nombor besau2... 

Dan kedai ni pun jual baju sejuk yang sama macam kedai baju sejuk yang nak ketuk aku dengan harga 200 yuan tadi tu...

Memang sah! Board besau2 yang ada disemua kedai adalah tanda harga! Bukan size... Bukan juga diskaun...

Nampak tak permainannya di situ? Nampak tak penipuan2 yang mungkin berlaku... Kalu tak tahu memang buta2 laah percaya dan kena tipu!

Nasib baik laa kedai ni jujur... Malah layan kerenah kami dengan baik...

Tapi... Ah Kak tak beli yg dua helai 99 yuan tu... Ah Kak beli yang lain yang murah juga harganya... 

Sebab... 

Ah Kak nak baju yang lagi fit dengan body Ah Kak... Supaya Ah Kak nampak ramping! Tak mo nampak macam penguin berjalan... Kah Kah Kah...

Ni la kedai yang kami masuk tu... Baju sejuk dia murah dan berkualiti... 

Keluar aje dari kedai jual baju sejuk ni... 

Aku bagi tahu HH... Pasni... Jangan tanya harga! Ikut harga board yang terpampang besau2 tu... 

Pedulik! 

Dorang ni memang nak menipu aje kejenya... Jangan bagi muka!

So... Kita kena buat diri kita macam kita dah sejuta kali datang tempat ni... Ha Ha Ha...

Jalan punya jalan... Kami jumpa kedai baju sejuk ni plak...

Alamak! Baju sejuk kat sini lagi murah... Lagi fancy warnanya... Dan lagi berkualiti... Ha Ha Ha...

Rambang mata u'ouls!

So... Rembatlah semahunya...

Pelayan kedai yang pakai baju merah tu baik dan sporting... Kau Ja Kon bukan nama sebenar... He He He...

Nampak tu siap buat peace... Pastu sibuk nak tengok gambar yang aku amik ni... Jarang jumpa anak Cina Jakon u'ouls! Kat sini je ada... Ha Ha Ha....

Bila dah beli baju tebal2... Pastu pening kepala... Tak tahu nak sumbat mana... Dah lah baju sejuk tu bubble...  Terasa macam mengangkut pelampong plak... Penuh tangan kiri kanan... Ha Ha Ha...

Kami jalan2 lagi... Jumpa kedai ni...

Si HH nak beli bangle... 

Sambil belek2 barang tu... Aku perasan... Setiap pergerakan kami di perhatikan oleh pekerja2 kat kedai ni...

Yang pelik tu... Pekerja kat sini lebih ramai dari pelanggan... Ha Ha Ha

Bukan mahal sangat pon silver kat sini... Tapi... Mata2 pekerja situ perhatikan kami macam kami ni nak mencuri plak...

Aku gelarkan mereka.. Geng Mata Sepet! He He He...

Bayangkanlah... Sampaikan aku selok kocek pon... Dorang sepantas kilas perhati... Ha Ha Ha...

Bila aku dah terasa yang dorang ni macam CCTV bergerak...

Lagilah aku kuat nak mendengki! He He He...

Aku ke sana sini... Dorang ikut... Dah macam bayang2...

Aku pegang sana... Dorang perhati... Aku pegang sini... Dorang perhati...

Then... Makin lah aku seronok nak buat mata sepet dorang jadi letih...

Apa aku buat?

Aku buat2 raba kocek berkali2... Buat2 betulkan stokin... Garu2 kepala.... Mata sepet dorang memang tak lekang perhatikan setiap pergerakan aku... Ha Ha Ha...

Dorang tak sedar yang Wa Ah Kak ni sorang boleh buli semua orang! Padan muka dorang! Tak penat ke perhati Wa Ah Kak dari celah2 mata sepet tu? He He He...

Dah puas membeli... Mestilah kena blah kan... Ha Ha Ha... 

Marilah kita cari jalan pulang... Hang Li Poh kena pulang ke tongkang...

Sebelum tu.. Jom lihat2 apa lagi yang ada di sini....

Lagi...

Jom tengok apa yang ada kat New Woman City ni...

Tak ada apa yang menarik perhatian aku... Biasa2 aje.. Banyak accessories wanita...

 Nampak ada logo Shenzhen Metro... Jom masuk!

Jalan punya jalan tak jumpa pon Shenzhen Metro... Banyak restorant tak halal... Yakkkkssssss! Meloya tekak Ah Kak ni!

Finally... Jumpa jugak Shenzhen Metro di sini...


 Dari Lao Jie Station kami teruskan perjalanan ke Luohu Station...

Sampai kat Luohu  Station kami cari jalan keluar untuk ke Luohu Commercial Centre...

Honestly...

Aku tak suke Luohu Commercial  Centre... Pada aku... Hanya indah khabar dari rupa... Harga dan kualiti barang tidaklah seindah macam kat Dongmen Pedestrian Street... 

Dan...

Yang paling aku tak berkenan sekali...

Sebab...

Cara dorang ada yang macam memaksa... Siap tarik2 baju aku ok!

Dan ada barang yang tak berkualiti tapi dijual dengan harga tinggi...

Dan... Surprise me...

Kebanyakan peniaga atau pelayan yang aku jumpa adalah Cina Malaysia... Dah laa datang dari Malaysia... Mintak kurang harga pon kedekot! 

Then kami keluar dari  Luohu Commercial  Centre... Hari pon dah gelap...

Masa kami beratur nak naik train kat Lo Wu... Kami beratur di zone senyap...

Tiba2... 

Ada dua orang nyonya... Lu Lang Si dan Lu Ma Ti (harap2 nama sebenar)...He He He...

Sesedap Pan Tat busuk dia je potong barisan kami.... Macam Ce La Ka kan perangai kawwww? Makin tua makin Mu Si Bat...

Si Lu Lang Si sibuk dengan telepon... Duduk zon senyap lagi nak memekak!

Masa nak naik train.. Si Lu Lang Si tu hengeh2 nak naik... Si HH saje dengki... HH tolak si Lu Lang Si tu ke depan.... Tu makannnn dia... Ha Ha Ha...

Aku plak berebut tempat dengan si Lu Ma Ti... Mamposlah! Pedulik! Jahat tak Ah Kak? He He He...

Lagi pun... Aku perhatikan... Anak2 muda Cina2 cengkuang bukit ni bukan reti hormat orang tua pon... Dia bior aje Cina2 cengkuang tua ganyut berdiri sampai rebeh bontot pon haramm tak kasi tempat duduk..

Macamana periuk begitulah keraknye... Eh! Betul ke perumpaan Ah Kak nih? Ke melentur rebung dari buluhnye? Entah!
* Ske2 Ah Kak aje... Ha Ha Ha...

Jom kita balik ke Hong Kong

Kita sambung citer kat Hong Kong plak... 

Kite cekik nasi dengan kari ayam! Macam orang kebulur kami malam tu u'ouls! Macam tak pernah jumpa nasi!

Overall... Agak berbaloi datang ke Shenzhen waktu hari biasa... Jalan agak lengang... 

Sekian saja pengalaman lebih kurang 12 jam Wa Ah Kak di Shenzhen... He He He...


Tiring? - Yes!
Regret? - No!
Experience? - Priceless! 


- Tamat -

82 comments:

  1. kekekekeke agaknya lepas SS dah HHkeluar dari kedai silver tu, jenuh staff kedai tu buat exercise mata.. terlebih jeling punya pasal!! dh la mata sepet hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaaaa kannn.... Sape suruh jeling2 Ah Kak Chanteeekkk... Terimalah akibatnyaaaaa... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Confirm juling2 mata diorang lepas tu kan,...

      Delete
    3. Mata dorang tu dasyat wooo... Kalah mata burung... He He He...

      Delete
    4. mesti diorang wat cermin mata pehtu coz mata dah bis juling hahahahahah

      Delete
    5. Buat cermin mata ok lg... Takut leh nampak hantu plak pastu... He He He...

      Delete
    6. Hai si mata sepet pandang tajam sgt tu..lalu JM berlagak DIVA kat situ..volleh? ahaah...beraani ckp je tak berani buat

      Delete
    7. Pegang watak Diva Ning Baizura laaa... Sopranoooo terus.... He He He..

      Delete
  2. Sebbaik SS & HH tak jadi shopping kat kedai harga maut tikam orang tuh! Amik kesempatan sebab tourists kan,..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup... Nasib baik kami ronda2 dulu... Belajar kenal environment dulu... Kalu tak abislah Ah Kak kena sembelih!

      Delete
    2. kena sembelih sebelum raya korban...adehhh...hihihihhi

      Delete
    3. Abisss laaa orang buat rendang.. hisss...

      Delete
    4. ishh..tetiba lak rasa nk mkn rendang!

      Delete
    5. Cepat cari resepi masak utk SS... He He He....

      Delete
  3. nasib tak beli kan di kedai yg kecik dgn harpaan harga kecik tu save money SS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Kak Noor... Puas lah pusing... Pelan2 baru kami faham... Kalu tak hati2 mmg senang2 aje kena tipu...

      Delete
    2. Pan busuk... Haring main leset ngan tisu pekak...

      Delete
    3. tisu pekak tu cemana TT? He He He...

      Delete
    4. Tisu pekak keras... Bole melecet...

      Delete
  4. Nasi kat over d sea barang berharga....

    ReplyDelete
  5. Kaki pembuli rupanya ko ni.... Penat org tu dok perati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salah orang laaa nokk... Tengok aku buat apa? Padan muka.. ha ha ha...

      Delete
  6. harga mmg cekik darah tuh....mentang2 tgk korang mcm pelancong terus tekan harga sampai terduduk....adehhhh...klaau yang tak tau...mesti beli jer kan...nasib bek korang tak terbeli hrga mahal.....huhuhuuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cekik darah membuatkan dara tercekik pasal yg nak menyoping tu dara... ha ha ha..

      Delete
    2. dara tercekik? tak nak lah i masih suci hahahah

      Delete
    3. cuci pakai ubat gigi Zaiton ke JM? He He He...

      Delete
  7. adeh pecah perut entry ni memang ada selit lawak ka apa. geng mata sepet hahaha. SS tak baik buli orang adehhh sakit perut bila baca

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekali sekala je SS jadi pembuli... He He He...

      Delete
    2. patut pun membuli.. sebab nipu.. haha

      Delete
    3. betul tindakan SS tu..biar dorang juling bijik mata dek kerana risau sgt brg hilang kan..ehh..sis HHb erjaya x rembat bangle tu.berapa harga dia dpt

      Delete
    4. HH memang nak beli... SS je teman kan dia... Berapa puluh yuan tah... Murah aje...

      Delete
    5. tapi sempat pula terfikir nak buli

      Delete
  8. adeh nama dia special betul. huhu

    sakit perut baca

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila laa betulkan balik urat2 perut tu... He He He...

      Delete
    2. apa aku tulis nih ahaha..Nah! minyak gamat asli utk aRz..tak tipu punya..ASLI!

      Delete
    3. Alang2 JM nak offer minyak gamat.. Tolong laa urut sekali... He He He...

      Delete
  9. hilang dah fokus nak baca pasal shengzhen ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS memang tak boleh jamin orang boleh membaca entry SS dengan aman dan tenang... Maafkan SS.. Ha Ha Ha..

      Delete
    2. mmg betul2 hilang fokus si aRz nih..SHENZEN lah bukan SHENGZHEN ahahaha

      Delete
    3. Nasib baik bukan Yammmmm sengggg! or Samsenggggg! Ha Ha Ha...

      Delete
    4. jenuhla arz nk perbetulkan urat2 hehehe

      Delete
    5. adoiiii taknak la melawat blog ni lagi. sakit perut. samseng pun sedap juga bunyinya

      Delete
    6. Kalu rase nk MC datang sini... Hi Hi Hi...

      Delete
  10. penipu mata sepet ni.. memang patut SS buli.. Buli lagi teruk sepatutnya.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu ikut hati SS... Nak main2 kuar masuk kedai... Lagi extreme letihnya.... Ha Ha Ha...

      Delete
  11. baju sejuk bubble2 n ada bulu2.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada bulu laaa sedappppp... Pakai... He He He....

      Delete
    2. canteknye baju bulu2! nak jugakkkkkkkk hehehe

      Delete
  12. Berapa SS dapat baju sejuk bubble tu..JM x leh pakai baju camtu nanti nampak DEMOk! tapi dek kerana nk berwinter nampaknya perlu jugak beli..mana tahu di Korea leh dapat harga lagi murah dari 29,59,39 tuh yg sebenarnya 200 yuanm 190 yuan

    psst : bagus juga SS bagi tips ni supaya mereka yg ingin menyopping di Dongmen Pedestrian St lebih carefull

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memula SS pon fikir... Kang SS beli kang nampak pulak beso badan... Tapi size kat sini agak body fit skit... Material dan kaler tu yang SS rasa lain laa yang di jual kat Malaysia...

      Delete
    2. JM kalu nak winter better pakai dengan thermal...

      Delete
  13. lawa2 nya baju sejuk kat sana, kalerful....ala korea sgt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh lah perasan Gangnam Style... He He He...

      Delete
  14. haha...boleh bayangkan SS terhegeh-hegeh bawak baju sejuk bubble bubble tu serata Shenzen balik ke Hong Kong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam usung pelampong naik tongkang...

      Delete
  15. SS sgt pandai berlakon..hehe..terpedaya si Geng Mata Sepet..exercise mata..haha..
    *mesti dlm hati rasa nak gelak je*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam hati ada geli2... He He He.....

      Delete
  16. power rangers Es Es berbaju bubble berjaya menewaskan geng mata sepet hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan disangka ayerrr yang tenang tiada buayaaa nyeee punnnn...

      Delete
  17. Mak oiiii.. Menipu gila. Kat board semua rege murah. Tapi kat dalam kedai kemain. Nampak x permainan nya di situ?
    Agaknya terkujat pekedai tu sebab SS & HH tau trick dorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahap penipuan yang tak ada tolok banding... He He He....

      Delete
    2. menipu pun pakai tolok. sedangksn barang negara mereka memang murah pun kan

      Delete
  18. Tahniah...
    Sebab at last berjaya jugak nyoping walaupun mula 2 dah upset.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik kemurungan tak berpanjangan... He He He...

      Delete
  19. Hahaha..memang patut SS buat camtu kat geng mata sepet tu. Tapi, kelakar n nakallah SS ni. U sooo notti. Kalau saya memang cepat irritated bila orang membontot macam tu. Saya pernah buat konon2 ter reverse.." Nasib ko sempat elak. Kalau tak, tergolek dah. Baru padan muka."
    Tu ayat monolog..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi dasyatttt guna gear reverse... Patut masuk gear parking... Bior kaki pijak lama kat kaki org membontot tu... He He He...

      Delete
  20. Hadoii suketi potong Q ek. SS potong jelah balik. Haa..padan muka HH tolak ke depan.
    Muda/i x bagi place kat elderly? Huhu biadap sungguh depa. Tapi, betullah..tengok perangai elderly tu dah dapat agak masa muda dia cemana kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Potong balik tak best... Yang sedapnya tolak menolak... Ha Ha Ha...

      Delete
  21. Brp rega baju sejok kembong kaler2 tu? Mengimbau nostalgia dongmen...i dok borong handbag... sampai ank2 n hubby terpksa berkmpong kt luar kedai tunggu mama x hbis2 carik bag....

    ReplyDelete
  22. SS cantiknyaaaaaaa jacket kat situ !!!!! serious cantik and murah. kalo kat universal traveller tu mau sribu lebih.. and bulu tu bulu apa eh ? was was hahaha.. adoiyai nak pegi borong jacket lah cemtu awat la hang tak habaq ceq nak kirim T.T

    ReplyDelete
  23. dah ramai blogger cerita peniaga kat sana kuat menipu . dah tu klu dah bargain tapi x jadi beli , mrk marah2 ... beli banyak winter jacket tu nak bagi sis ke ... heh heh heh .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak ke ada bau SS lagi nih... Ha Ha Ha..

      Delete
  24. aduss nasib tak terkena tipu dek si mata sepet tuh.. harga mak aii bukan main mahal gilerr.. nasib tak terus rembat, siap survey tempat lain sama..

    tak suka laa bab membontot tuh, rasa rimas betoi.. nasib laa SS nih pandai membuli.. hehehe..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...