Monday, 2 February 2015

Kembara Shenzhen - Day 2 - Restaurant Halal di Shenzhen

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Kami meneruskan perjalanan mencari Restaurant Halal seperti yang kami dah plan...

Sorry aku tak reti nak sebut nama Restaurant Halal yang aku nak pegi tu... Bak kata orang Cina... Wa Pu Cer Tau... He He He...

So... Aku rebranding sesuka aku aje laa ek nama Restaurant Halal tu... Boleh?

Errrr... Arrrr.... Ermmm.... Restaurant Kau Ha Lal... Ok? He He He...

Matilah Ah Kak kalu owner Restaurant Halal ni tahu Ah Kak dah rebranding nama kedai dia ikut suke ati...  Sape suruh letak tulisan Cina... He He He....

Directions :
1. Naik Longgang Line warna terkois
2. Pilih arah ke Shuanglong
3. Stop kat Shaibu
4. Exit A1

Sampai aje kat Shaibu Station... Aku terus cari pintu Exit A1... Station ni agak besar tapi pecahan Exit tidaklah terlalu banyak dan tak terlalu jauh menapak...

Pintu Exit A1...

Kat depan Exit A1... Ada jelantas seperti ini... Just susur jalan bawah jejantas ni je... Nampak orang ramai2 kat bawah jejantas tu? Terus aje berjalan....

Berjalan sehingga nampak bangunan Bank Of China... Terus aje berjalan ke depan...

Kemudian kita akan lalu di Lee Garden Inn... Teruskan berjalan ke depan...

Dan kita akan lalu di Hua Jia Curtain Fabric Plaza...

Restaurant Kau Ha Lal tu berada di sebelah kiri dan belakang bangunan Jia Curtain Fabric Plaza tadi... Tak sampai 30 meter pon... Susur aje Hubei Road ini... Senang!

Taraaaaaa... Inilah dia Restaurant Kau Ha Lal... He He He... Kecik aje... Jom kita masuk!

Nampak tu kat dinding ada menu sebesar alam... 

Disebabkan aku dan HH tak reti nak order dalam Bahasa Cina..

Maka...

Komunikasi kami dengan pelayan restaurant ini adalah dengan menggunakan bahasa isyarat... He He He...

Sedih U'ouls... Semata2 untuk memenuhi impian tekak... We'ouls kena jadi bisu pekak... Ha Ha Ha...

Si HH main tunjuk menu kat dinding...

Then...

Lepas order makan...  Si HH buatlah isyarat untuk minum plak...
* Siap memperagakan ibu jari ke mulut... Kau mampu? He He He...

Then si pelayan restaurant ni balas dengan isyarat jugak... Suruh kita beli sendiri air kat kedai sebelah...

Pulakkkkkkkk!

Kat Restaurant Kau Ha Lal ni... Just jual makanan je... Tak ada air minuman...

Kadang aku tertanya...

Kalu orang order minuman keras masuk Restaurant Kau Ha Lal ni cemana? Tak jadi Kau Ha Lal lagi laaa kann? Jadi Kau Ha Ram laaa kan? He He He...

Nampak tu Si HH dah kepenatan...

Aku kagum tengok dorang buat Mee Tarik... Sepantas kilat dia menarik2 tepung hingga menjadi size yang sama...


Taraaaaaa... Inilah pertama kali tekak aku merasa Mee Tarik yang dibuat secara tradisi di Tanah China... Walaupun nampak simple... Tapi rasa Mee Tarik tu sendiri memang awesome! Aku suka!

Sekali datang besau bapokkkkk! Banyak giler ok!

Ni lah air tin yang HH beli kat kedai sebelah... Tin dia besau tinggi... Sedap!

Dah abis makan... Aku tengok orang meja sebelah punya order... Perghhhh! Kuew Tiaw dia besau2... Nampak menyelerakan... Nyesal plak tak order... Cisss!

Next time... Kalu aku jejak lagi Tanah China... Memang akan ku cuba semua jenis Mee! Bukan janji tapi pasti! He He He...

Ok.. Sekian saja Jalan-Jalan Cari Makan Pang Chinn Fei dari Restaurant Kau Ha Lal untuk Buletin Nanyang Siang Pau hari2 mau... He He He...


BERSAMBUNG...

49 comments:

  1. Fuh menggiurkan mee tuh! Sbb main tunjuk2 laaa mmber aku dpt nasi Lauk tomato grg telur!kuikuikui pnuh tomato jer!aku nasib buat bunyi mbekkkk, dpt kambeng yg sedap!hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ditunjuk si cantik manis... Yang datang tomato pekak! Kah Kah Kah... Lawakkkkkk! Siap sound effect mbekkk lagi... Lagi Gormal! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. besar juga size... kenyanglah makan.. next pless..haha

      Delete
  2. pehhh kenyang berhari hari lah SS makan banyak tu. hahahaha :P

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Mee sup daging kambing! Tapi mee dia tu yg sedap... Mee tu ditarik2...

      Delete
    2. itu bukan Mee Sup or Mee Tolak tetapi Mee Tarik...sedap tau ZF..hari2 mau!

      Delete
    3. jenuhla hari2 mau. sat lagi jadi harimau terus. baru la kuar cakaran rimau pulak.

      Delete
  4. Sian kawan ko... Cam lembik dh nak terlepek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia tu kalu leh semua dia nak pulun... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Jap agi yut dia gendut... Dia meloncat la tu..

      Delete
  5. sy teringin nak rasa mee tarik tuh...mesti sedap kannn....heheheh..

    psst...SS nnti tlg emel kat saya alamat yer... chigusa.mor@gmail.com ...hihihii

    http://kameqdeanna.blogspot.com/2015/02/top-pengkomen-bulan-januari-2015.html#more

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengah dok kial2 type alamat tetiba dpt nmpk komen ni... Ha Ha Ha... Serentak email masuk...

      Delete
    2. Kalu nk mkn mee tarik ada kt bangi kot...

      Delete
    3. hahaha...berdosup emel masuk....

      eh ada eh mee tarik kt bangi?? mcm mana leh tak tau ni ekkk..adehh....kena g carik nihhh...hihihih

      Delete
    4. Kalu x salah SS memang ada... Pernah masuk TV3... Mmg amik tukang masak cina muslim...

      Delete
    5. ye betul cakap SS..ada mee tarik cawangan Bangi..kalau nk pegi boleh ke sini :

      Restoran Mee Tarik Warisan Asli
      Cawangan BANGI,
      No. 3-47-01, Common Area,
      Jalan Medan,
      Pusat Bandar Bangi Sentral,
      43650 Bandar Baru Bangi,
      Selangor.
      Tel : 017-3589168

      Delete
    6. Haaa tu diaaaa... JM dah kasi info lengkap...

      Delete
  6. makanan2 dia masuk tak dgn tekak melayu ni? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tekak Melayu belacan... Ha Ha Ha...

      Delete
  7. macam sedap je mee sup daging kambing tu boleh kak noor try nanti SS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Kak Noor... Try cari resepi dan buat... Pastu ajak SS try... He He He...

      Delete
  8. Bestnya dapat makan makanan local yang halal.

    ReplyDelete
  9. mee tarik asli..semangkuk besau, sup kambing..sedapnya..

    ReplyDelete
  10. Pergh ~ susah nak cari makanan chinese halalan toyyiban ni.. hehe

    ReplyDelete
  11. Salam..saya singgah sini seb tengok banyak bnar nama SS kat blog org lain..hehe.. selamat berkenalan.. jemput singgah blog saya zinziemeewah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS memang galmour. Kembor dia ZF dah kenal? =)

      Delete
    2. terlebih excited dah jadi galmour hikhik *glamour!

      Delete
    3. jaga2 la nti depa bom blog norshalihah hehehe

      Delete
  12. Hasrat 'bukan janji tapi pasti tu',..memang tekad ye SS :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS pinjam ayat David Teo.. Ha Ha Ha..

      Delete
  13. haha..part buat isyarat nak minum air tu kelakar.nampak sedap je mee tarik tu ye.mesti susah nak cari restoran halal kat negara macam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spjg perjlnan SS jmpe dua restaurant je yg halal...

      Delete
  14. kalau nk tahu kenapa peyut orang Cina di China tak boboyot...reason nya mereka makan tapi x minum...selepas beberapa ketika baru minum itu sebb x jual air kerana JM pernah lalui semasa mkn mee tarik di Guilin dan Guangzhou siap bawak bekal air mineral..jika x mmg tercekik dara kat situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebetulnya memang cara makan kena gitu... Nak lagi bagus.. Makan makan makan hari ni... Esok esok esok baru minummm... He He He...

      Delete
    2. "tercekik dara" tu cemana lak tu? ada kategori dara & tak dara gak ek tercekik ni? hehehe

      Delete
  15. sedaaaaaapnya mee tarik ooonomnom..
    kalo CT tak menapak da naik tren pi stesen lain.. makan kat kedai yg uols jumpa before tu hehe..

    ReplyDelete
  16. susah ka makanan halal kat situ

    ReplyDelete
  17. pengembara ni . bagi dia mangkuk besar . kesian . susah nak cari mkn halal selain sini ... katanya ... heh heh heh . x da air pun ok je sbb blh minum sup bagi kosong itu mangkuk weh ...

    ReplyDelete
  18. bestnya dapat makan mee tarik tu.. sebab kat sana susah nak dapat makanan halal, tu yang dia bagi semangkuk besar.. kenyang lama skit.. hehehe..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...