Sunday, 15 February 2015

Kembara Singapore - China Town

Hari ni 14 February 2015...

Bangun tido...

Alamakkkkk! Matahari dah cerah!

Terasa lamanyaaaa aku tido...

Ni semua penangan telan ubat batuk, sakit tekak dan demam!

Bangun pagi dengan niat sesuci murni ubat gigi zaiton... Aku kena berlakon sihat depan HH supaya dia tak was2! He He He...

Sebab... 

Minah ni dah meletakkan syarat... Kalu sakit... No Travel! Full Stop!

Maka... Gigihlah I'ouls sembunyikan suara serak rock kapak dibalik minyak kapak... He He He...

Kalu tak berlakon sihat... Maka... Hancur berkecailah harapan aku nak ke Singapore hari ni...

Sebelum ke CIQ... Kami singgah brunch kat ZZ Restaurant dulu...

Masa tengah makan... HH cakap gini dengan aku "Ko tak payahlah nak berlakon pretending tunjuk ko sihat... Ko boleh sorok sakit ko... Tapi ko tak boleh nak sorok muka ko yang memang nampak sangat tak sihat"... 
* HH sengih perli... Ni lah peluang dia nak kenakan aku semahu2nya.. He He He....

Dia sambung lagi ayat dia "Tak pe... Tak pe... Kite tengok dah nak petang karang... Kita tengok sihat ke tak"...

Aku sengih kerang sambil perhatikan sambal kupang dalam pinggan yang seolah2 turut sama mengejek2 aku saat ni... 
* Aku harus bertabah... Takkk peee laaa Sudinnnn... Kaliiiii niiiii... Makkkk kasiiii cannnn tawww... He He He...

Tak berani nak argue... Baik aku diam... Kalu minah ni ubah fikiran... Abislah aku!

Masa kat CIQ... 

Ada dua orang minah Cina dari KL nak masuk Singapore tapi tak tahu cemana nak pegi... 

So.. HH guide dia... HH saje melawak dengan Cina tu "Have you bring your passport?"... 

Dua Cina tu gelak je sambil jawap "Of coz"... 

Gelak2 jugak.. Tapi aku perhatikan... Muka dorang tu cuak jugak bila HH tetiba tanya soalan tu... Sebab... Sambil gelak sambil dorang meraba bag memasing untuk pastikan passport ada dalam bag... Ha Ha Ha... 
* Haaa tawww takut... He He He...

Memang best masuk Singapore time2 tengah bulan macam ni... Kat CIQ dan Woodlands tersangat lapang... So... Aku boleh check-in passport dengan aman dan damai...  

Sepanjang perjalanan... 

HH asiklah dok perli2 aku... 

Siap nyanyi lagu kuda kepang yang ditukar lirik kepada "Tidak sakittttt aduuuuu... Tidakkkk sakitttttt! Tidakkkk sakitttt aduuuuuu.... Tidakkkk sakittttt!!!"... 

Bonggggokkkkk lahhh perli2 aku nyanyi lagu camtu! 
* Bertabahlah duhai hati... He He He...

Sampai aje kat Kranji Station... Kami terus menuju ke China Town Station...

Masa kat China Town Station... Aku confuse... Tersalah keluar pintu... He He He...

Aku keluar kat sini...
 
Dah berzaman tak ke sini sampai lupa pintu mana yang patut kami keluar... 

Tapi sempat jugak lah aku snap gambar sekeliling yang ada... Banyak bangunan2 lama kat sini...

Dorang dah start jual barang kelengkapan untuk Raya Cina...

Orang menderu2 nak poyi soping sakan...

Kami masuk balik ke China Town Station dan cari pintu Exit yang betul... Aku nampak ni... Sila lah baca...

Kalu nak ke Pagoda Street... Keluar ikut pintu Exit A...

Yeahhhh! Dah sampai Pagoda Street...

Ramai Mat dan Minah Saleh kat sini....

Bangunan kat sini... Semua bangunan lama...

Nampak tu... Berguni2 jenis kekacang dan kuaci untuk Raya Cina u'ouls... Memang meriah...

Kalu nak beli souvenir... Datanglah membeli kat China Town ni... Harga lebih murah berbanding tempat lain... 

Dah terlanjur aku ada kat sini... Maka... Aku pon sambarlah beberapa souvenir...

Lagi...

Masa si HH nak bayar barang yang dibeli kat salah satu kedai kat China Town ni... Berlaku satu adegan yang tak ingin kite lihat...

Harga barang yang dibeli adalah SGD 5.00... HH keluarkan duit siling 1 dollar dulu untuk confirmkan duit siling yang dikeluarkan tu betul2 1 dollar dan bukan 50 sen... Sebab duit Singapore ni more or less sama aje bentuknya... "This is one dollar right?"... 

Tup.. Tup... 

Penjual nyonya Me Ro Yan bukan nama sebenar... He He He... Tetiba meroyan dan jerit kat HH "Nooooo! Nooooo! This is 5 dollar!!!!!!!!!!!"... 
* Sambil tunjuk barang...

Makkkk aiiiii... Macam nak runtuh satu China Town ni dengar suara dia memekik... Tetiba meroyan pe hal... 
*Aku dan HH terperanjat bagai nak termampos kat situ!

HH balas dengan nada lembut "Waitttt... Waiitttt... I'm just want to make sure that I give you 1 dollar not 50 cent and here another 4 dollar! Waitttt"...
* Sambil keluarkan duit dari wallet...

Si nyonyaaa Me Ro Yan dengan rasa malu "Ohhhhh! Sorrryyyyyy! Sooorryyyy! I'm sorrry because shouted at youuuuu!"... 
* Sambil urut2 bahu HH... Adeeessss...

Tu laaa kan... Bahana kalu tak menyabor... Kan dahhh termalu sendiri... Dasar Cina dan kiasu berpisah tiada... Macam monyet dan pisang! Eh!

Berkali2 si Me Ro Yan tu mintak maaf sampai kami keluar dari kedai pon still mintak maaf... Tak pe laa sempena nak Raya Cina ni... Kami maafkan zahir dan batin... He He He...

Jom skodeng apa lagi yang ada di sekitar sini...

Lagi...

Lagi...



Ada kuil kat sini...

Kemeriahan nak Raya Cina...

Budak yang belah kanan tu... Tu... Tu... Haa.. Yeee... Budak tuuu... Budak tu laaaa... Kena berlakon sihat sebelah mak tiri Merlion! He He He...

Masa ni... Aku dah rasa sakit kepala... Tapi... Aku kena bertahan... Kang mak tiri ajak balik... Abiss laaa aku.. He He He...

Kami teruskan perjalanan ke satu destinasi lain... 

Kami ke Mustafa Center... Cara2 nak ke Mustafa Center boleh refer kat entry aku yang lepas kat SINI ek...

Mustafa Center tak jauh dari China Town... Selang 4 station aje...

Kami shopping skit barang keperluan kat Mustafa Center... 

Dan... 

Aku amik peluang nak sambar bag luggage kat sini... Ganti bag aku yang patah masa travel kat Hong Kong bulan lepas... He He He... Boleh baca kisahnya di SINI...

Memang rambang mata nengok bag terbentang luas begini... 

Harga bag luggage besau dabak ni bermula dari SGD 20.00 atau cuma RM52.00 aje... 

Semua bag yang berharga SGD 40.00 ke atas akan dapat  free bag inside... 

Macam2 color bag ada... Ohhhhh! Indahhhhnyeeee... Ha Ha Ha...

Somemore good material... Bahagian dalamnya bukan alas kotak macam bag aku yang beli kat Econsave tu.. Bag kat sini beralas leather...

Setelah di belek.. Dibuat perbandingan.. Dicongak... Diramas.. Diraba... 

Akhirnya... 

Aku sambar bag Swiss Polo kaler purple ni... Bior dari jauh dah nampak dah tu bag aku! He He He...

Harga bag aku tu SGD 49.00... Size 20 inch... Free bag inside.. Bag free tu pon sama material dan sama color... Comel je macam aku... He He He... 

Nasib baik tak ada bag pink... Kalu aku yang pakai bag pink... Hilanglah kemachoan I'ouls... Ha Ha Ha..

Dah sambar bag dan segala yang perlu... Kami pon berambos balik JB...

Tapi...

Dalam pertengahan jalan... Aku macam mabok todi... Muntah2... Sakit kepala... Macam nak pengsan... 

Tapi... Bag baru tetap peluk ketat2... Ha Ha Ha....

Sampai je kat JB...

Maaaakkk aiii... Bertubi2... Blog comment notification masuk... I'ouls pon baca satu persatu... I'ouls terharu sampai menjejes hingus di atas ayat2 manis menikam kalbu tanda keprihatinan U'ouls terhadap I'ouls...  He He He...

Tunggu I'ouls sihat skit... Nanti I'ouls BWCP bommmmm korang semua sampai kering bateri! Ha Ha Ha...
* BWCP = Blog Walking Cari Pasal

Love U'ouls!


- XOXO -

79 comments:

  1. Eh best pulak tengok kan.. meriah raya no.. kekacang tu jual kilo je.. kat Mengelembu yg tanam kacang banyak pun tak jual kacang mcm tu hee hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS pon first time tengok berguni2 macam tu... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Orang Cina suka makan ea during CNY...
      Sila jawab..fakta atau auta.

      Delete
    3. Suke mengunyah sambil main majong kot!

      Delete
  2. amboiii... dah tahu tak sihat tu..gagah jugak nk p...kan dah muntah2...
    nasib baik dah nk balik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isk2 memang degil betul budak tuh! He He He...

      Delete
    2. Mana ada keras kepala... Tengkorak yg keras....

      Delete
    3. Berlakon depan bff memang tak menjadiii...
      He3.

      Delete
  3. Sedap lagu alih bahasa kuda kepang tu... Sesuai sgt utk org yg mmg berlakon... Sib baik dpt apa yg dihajati... Berbaloi la muntah... Kalau tak dh la hati sakit... Sakit badan lagi... Misi barang pun tak berjaya... Sia2 jek...

    ReplyDelete
  4. yg penting semangat membara yeee? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gemilang Jac Victor... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. lagu pejal tahir la kak SS baru sesuaiii

      Delete
    3. Yeah, Anizz. Akak suka lagu Abang FT.
      Abang gituuu..sangat menggediks..hehe..

      Delete
  5. SS ko memang pandai berlakon. Pergi screen test la mana tau ada nasib jadi retisss...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak nakkkk! Nanti kena kejo paparazi! Keh Keh Keh...

      Delete
  6. wah orang macho boleh mabuk jugak ke SS, so kena pakai bag pink ni hehehee jgn marah hah nanti kena juallll..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adeiiii! Kantoi plak! Ha Ha Ha... Part muntah je x macho... He He He...

      Delete
  7. ni sbb sakit sendiri tgg tu yg sanggup redah je kan . muntah2 tu si hh x membebel ke ... heeee ... mmg heaven lah klu dpt shopping kat situ . tapi beza rm dgn dollar sg jauh tu ... hohohooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia tak larat nak bebel... Sebab orang degil memang tu makannnn dia... He He He...

      Delete
  8. gigih tul travel time sakit-sakit... kalau kena kt diri sndiri ni.. belum tentu mampu... hikhokhikhok.. #manjalebih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooooo... Manjaaaa lebihhhh ek... He He He...

      Delete
  9. akak SS amek gambar pakai fish eye ek? apesal lawa sgt? ke akk pakai go pro? haha

    nampak gila kot muka akak sakit gambar tu. nasib baik je boleh tahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna mata lalat... Ha Ha Ha... Mana ada sakit...
      *mati2 x nak ngaku... He He He...

      Delete
    2. SS bawak ikan ke pegi.. (tiba2 soalan bodoh datang).. haha

      Delete
    3. Hari ni hari isnin.. Mmg hari bodoh! Ha Ha Ha...

      Delete
  10. Mak tabekkk sungguh aihhhh...kegigihan.mutu.keunggulan. Biaq demam harungi jua..nasib tak fengsan ..klu dak HH leh boh dlm beg usung bw lik JB.

    ReplyDelete
  11. Best nye ss gi singapore.. macam nak pergi juga.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh laaa buat plan nanti... He He He...

      Delete
  12. kenapa nmpk kurus ckit tu...
    ooo org demam xlalu mkn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan2.. nampak kurus.. SS kena jadi ah kak sado baru hensem.. haha

      Delete
    2. Belah depan dah sado dahh... Nak sado macamana lagi.. Ha Ha Ha...

      Delete
  13. gigih lah...demam pun sanggup.tapi biasalah, bab berjalan ni, demam teruk pun gagahkan.kalau bab kerja atau gi kelas, memanjang tak larat.tapi muka memang nampak la sememeh sikit.sikit jelah.seri Puteri Li Po tu ada lagi..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan sememeh lagi Cik Sal... Dah serabai! Ha Ha Ha... Pucat lesi dah time ni...

      Delete
  14. laaa......kenapa tak habaq nak gi Singapore nak kirim beg Polo sebijik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bak sini alamat... Tapi SS tak hantar bag polo laaa... SS bagi souvenir... Nakkk???

      Delete
    2. Nak..nak..
      Ehh..SS baru beli beg kat Singapore?
      Bistu ritu pakai je beg patah tu balik Malaysia?

      Delete
  15. tertanya tanya HH tu housemate SS ke atau kakak SS?
    tetiba kan :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Travel companion... Ok x jawapan tu?

      Delete
  16. ni la manusia gigih nak travel..haha.. sakit2 pun nak jugak pergi.. Puas hati ke idak?? boleh plak SS feel masa p sana dgn sakit2 macam tu. selalu klu sakit mmg hilang feel nak jalan2..beg purple tu cantik kaler dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isk2... Budak si SS tu memangggg! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. x aci panggil QA darling huhhu

      Delete
    3. JM... Kan I dah panggil u Yunkkk! Ha Ha Ha...

      Delete
    4. tdo nyenyak betul mlm td ada org call me yunk

      Delete
    5. Mimpi I x? Kah Kah Kah...
      * receive email x? x sure JM guna email mana 1... Tapi SS send at both...

      Delete
  17. Saya pernah pi Singapore masa CNY. Kosong habis kat sana. Kedai semua tak buka. Sebelum CNY ni, banyak la ye orang nk shop2. Mesti tengah sale.

    Semoga cepat sembuh! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai sedihnye kedai tutuppp... Kalu nak lagi meriah pegi time sebelum krismas... Sales giler2... He He He... TQ SK!

      Delete
  18. Chinatown and Mustafa Centre memang best tuk shopping...

    Bila nak merasmi beg baru tu...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak rasmi kena potong reben dulu... Tepung tawar... Baca doa selamat! He He He...

      Delete
    2. AMBOIII OVER SANGAT TAUU. HAHAHHA

      Delete
  19. Salam SS,

    agak murah jgk barangan souvenirs dkt chinatown..nnt nak terjah sana klu kebetulan dtg singapore

    ReplyDelete
  20. aduh..bila baca catatan ss nie..mesti ada perasaan suka ..geram...macam2 aje...nasib tak pengsan..kuat semangat juga yer bila nak sesuatu..

    ReplyDelete
  21. Ini entry last baca pagi ni.. Cerita best dgn penuh perasaan lgi tu hahaa.. Sambung waktu lain pulak nak baca lagi.. (Bila last pi singapore ek) hahaha

    ReplyDelete
  22. nak shopping punya pasal, tak sihat pun sanggup ya.. nasib laa muntah time nak balik, kalau time pegi, maunya HH ajak balik trus..

    ReplyDelete
  23. Amboiii Nyonya Tuck Sayunk Molot..
    Kalau saya.., " Heiii..why u shout2, u listen my Q first? U want my pelempang or what? "
    Hehehe..cakap je...tapi kalau x reti senyap, terus sumbat je barang tu dalam mulut dia..
    Sentapppp, mak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS dah sehat lom?
      Selalu dah bagi nama gelaran...
      Takpe, ni saya tolong reka kan ea..
      Senyum sikit...Bukak mulut... Nak bagi makan ubat...
      Hah..telan ubat ni ye :p

      Delete
  24. si Me Ro Yan tu kalau dgn JM sah kena siku lepas tu...pe hal lak nk mengamuk kat situ...mcm lah kita tak tahu harga barang sebenar...ish...itu lah kan Cina Singapore

    ReplyDelete
  25. bestnya lah hai jadi BAG tu sbb ramai yg datang 'meraba' ahahaha

    klau bag pink give it to me :-)

    yeayy dh dpt beg leh langkah jauh lg lepas ni

    ReplyDelete
  26. mesti banyak memborong dekat sini kann :D

    ReplyDelete
  27. ahahaha dalam demam tu jauh nyopping sampai singapore..
    sakan beg luggage beli kat singapore kau ahaha.. aaaa aunty kedai tu kecoh lah..
    taulah 5 dolar haish..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...