Tuesday, 3 March 2015

Kembara Hong Kong - Day 4 - Heritage 1881

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Dah puas bako duit kat Ladies Market...

Kami balik ke hotel...

Campak hasil tuaian dan mencekik apa yang ada kat hotel... He He He...

Then... Kami keluar ke Avenue Of Stars untuk tengok Light Show...

Tapi... Cerita kat Avenue Of Stars akan aku kongsikan dalam next entry ek... He He He...

Dari Clock Tower yang berhampiran Avenue Of Stars...

Aku melintas ke Heritage 1881...

Jom kita terjah apa yang ada di Heritage 1818 ni...

Boleh refer map ini... Latest info boleh refer SINI...

Pemandangan inilah yang ku lihat...

Nak ke mana dulu nih?

Bebelon u'ouls...

Lagi...

Ah Kak muka mangsa Mid Levels Escalator... He He He...

Agak meriah di sini...
Ah Kak dan kambing... Dua2 sama... Tak mandi lagi... Tapi... Muka kambing tu macam muka mintak penampor! He He He...

Tengah dok lepak sini... Aku tertanya... Kejadah apa bangunan bulat tu ek.. Jom kita terjah!

Ada restoran kat atas...

Pemandangan inilah yang ku lihat...

Dan pemandangan ini ada di tingkat atas...Wahhhhh! Indahnyaaaaa... Lampu2 menghiasi taman...


Wahhhhh! Bangunan apa tu?


Pokok pon disuluhkan lampu... Berapalah bill letrik nak bayo? Orang Hong Kong... Lebih rela simbah cahaya lampu kasi terang dari simbah air kat bontot kasi bersih... He He He...

Wowwwww! Rupanya bangunan ni... Time Ball Tower laaaa...

Ah Kak dah penat... Rehat jap di tangga... Tangga yeee Dik Non... Bukan escalator! He He He...

Jom kita ke tingkat atas...

Inilah dia Time Ball tu... Bukan Dragon Ball ek... He He He...

Skodeng pemandangan luar...

Sila laa baca... He He He...

Apakah itu Time Ball Tower

Lagi...

Lagi...

Lagi...

Ehhh! Ada lori bomba antik kat sini...

Nak balik ke hotel... Aku jalan kaki dari East Tsim Sha Tsui Station...

Ingatkan bolehlah shortcut bila ikut laluan subway...

Rupanya... Jadi bertambah jauh nak termampos!

Aku nyesal masuk kat East Tsim Sha Tsui Station...

Sebab...

Berpusing dan jauh berjalan kaki... Baik aku ikut jalan luar aje balik hotel...

East Tsim Sha Tsui Station bercantum dengan Tsim Sha Tsui Station... Dah macam tikos mondok menyusur bawah tanah!

Balik hotel dalam keadaan penat giler...

Penat sebab jadi tikos mondok... Terus aku monyok aje...

Dah rest baru laa aku ceria balik... He He He...

Dengan ini... Tamat lah kisah hari ke empat di Hong Kong...

Esok last day... Malam ni dah kena berkemas bag...


BERSAMBUNG...

60 comments:

  1. lampu2 yg indahkan waktu malam ... hong kong lbh rela bermandi cahaya berbanding air ... klu byk cahaya , ramai pelancong dtg tpi klu byk air , terus je mengalir kat longkang katanya ... heh heh heh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Punggong dorang pon bau longkang! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. punggong bau longkang? pernah bau ke hehehe

      Delete
  2. ala siannya asyik terkena ja.. ritu kat escalator tu.. patutlah ah kak kurus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak mo sedih2.. boleh kurus kan.. keke

      Delete
    2. seronok pe kurus...nanti senang En Abg nak dukung masuk bilik ahahah

      Delete
    3. Bayangan gurauan JM amat menakutkan...

      Delete
    4. woow...SS dah kurusssss..tahniahhhh hiihihi

      Delete
    5. terlebih bayangan tu sis JM hahahaha

      Delete
  3. dah nak balik..maknanya cerita pun dah nak habis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kite sambung citer lain pulak ye darling...

      Delete
    2. Citer SS tak menarik? Bukan SS namanya... :)

      Delete
    3. JM x sabar nk tahu citer lain nih

      Delete
    4. jangan risau.. nama pun SS.. tengoklah nanti..
      ada saja kaki dia merayap ke mana..

      Delete
  4. :-)) haha sekali sekala jadi mondok yer tak...

    ReplyDelete
  5. cantik pemandangan di waktu malam dengan lampu berwarna warni lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eyda : cer bayangkan kalau x de lampu..apa jadi :-)

      Delete
    2. SS kata mulalah adegan meraba raba =P

      Delete
  6. Replies
    1. Iskkss... Penat SS posing.. Kambing jugak dipuji..
      * Merajuk!

      Delete
  7. hahahhaa..kelakorlah statement yang ini.. 'Lebih rela simbah cahaya lampu kasi terang dari simbah air kat bontot kasi bersih... '...ayooooo..cannot handle one woooo.... ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uishhhh... Jangan gelak kuat2... Nanti terkejut org sebelah... Hi hi hi..

      Delete
  8. wah..wah..cantiknya!kesian ah kak asyik tertipu je. tempat selalu jadi port orang shooting.acah-acah romantik gitu!

    ReplyDelete
  9. Time Ball Tower tu cantiklah. Boleh buat sewa tak SS barang sebulan dua hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sewa pa? Sewa Time Ball Tower ke sewa SS? He He He...

      Delete
    2. a ahlah Kak Farrah.. nak sewa buat gapo ? miahaha..

      Delete
  10. cantiknyaaa waktu malam dekat sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu ada lampu... Cantik laa dik non.. Kalu lampu padam... Teraba2... He He He...

      Delete
  11. muka kambing tu cute rasa nak CIUM!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kambing yang mana satu? He He He...

      Delete
    2. tu haa...tu...nampak tak..ala buat2 x nampak pulak heee

      Delete
    3. gamak ka.. xmandi lagi tu nk cium hihi

      Delete
  12. mesti ah kak tak mandi lepas jadi tikus mondok tu ahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uishh... Mana taw nih? He He He..

      Delete
    2. hahaha kantoi semua pernah buat cemtu =P
      esok baru mandi..

      Delete
  13. bangunan dia dh mcm kapal....msti zmn dolu2...jd tempat parking kapal...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu macam kereta kuda... Parking kuda laa ek? He He he....

      Delete
    2. Ye laaa..mesti kena mcm kete kuda..hahahaha

      Delete
    3. hehehe jadi tempat tumpuan kapal2 buat rujukan kot..
      kan macam ada tanda angin n arah aje atas tu..

      Delete
  14. Nampak mewah sangat pemandangannya.

    ReplyDelete
  15. lawa betul lori bomba antik tu. hahaha. teringin pula nak naik. dah macam kereta yang saya naik masa p johor, cuma tak ada ladder je..

    ReplyDelete
  16. ada rupa kambing gak la.. sbb xmandi lagi tu

    ReplyDelete
  17. tempat ni SS rasa wajib masuk dalam itinerary ke tak ? macam bosan aje ahaha..
    tapi taman banyak lampu tu cantiklah.. nak bace2 history je iols tak minat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat ni dah satu jalan dengan Avenue of stars... Why not...

      Delete
  18. memang boleh hilang mood kan kalo salah jalan or station..
    mulalah nak bebal.. hihi tapi tu semua pengalaman =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang rasa bebal nak mampos... Ha ha ha

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...