Monday, 2 March 2015

Kembara Hong Kong - Day 4 - Ladies Market

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Dari Hong Kong MTR Station...

Kami teruskan perjalanan dalam keadaan kaki aku yang agak parkinson...
* Itulah bahana kalu naik Mid Levels Escalator sampai menuju puncak!

Walaupun kaki aku sakit...

Namun...

Nak nyoping punya pasal... Jadi suster ngesot pon Ah Kak rela u'ouls! Ha Ha Ha...

Kami pilih untuk menyoping di Ladies Market...

Directions :
1. Naik Tsuen Wan Line warna merah
2. Amik arah ke Tsuen Wan
3. Stop di Mong Kok
4. Exit E2 atau D3

Ladies Market ni terletak di Mangkok... Opsss... Silap... Mong Kok..

Mangkok tu bekas... Orang bongok pon dipanggil mangkok! Nak sedap perisa tambahan... Kita panggil Mangkok Hayun! Ha Ha Ha...

Kalu u'ouls perasan...

Drama Hong Kong dedulu tu banyak yang menjadikan Mong Kok ni sebagai lokasi pengambaran... Memang famous tempat ni...

Ehhh.. Ah Kak dah sampai Mong Kok u'ouls...

Ah Kak kuar kat sini...

Ladies Market terletak di sepanjang jalan Tung Choi Street...

So...

Carilah signboard menuju ke Tung Choi Street...

Sepanjang jalan... Perghhhhh! Banyak giler tshirt...

Dok laa usha2 t-shirt...

Tengok2... Harga t-shirt HKD 100.00 dapat 5 helai...

Tapi... Aku nak jalan lagi... Mana taw kot2 ada yang lagi murah....

Tup... Tup... Ada sorang mamat Cina panggil kami...

Dia offer 7 helai cuma HKD 100.00...

Teruslah aku melonjak gumbiraaaaa kannn...

Takut dah tak dapat offer pulak kan...

Tapi.......................

Kena hati2 Dik Non....

Sebab...

Ah Kak dah terkena...

Murah tu memang lah murah...

Tapi apa yang display tak sama apa yang dapat...

So... Kena hati2...

Aku dah balik Malaysia... Baru aku perasan... Sebab... Ada satu baju aku tu... Tulisan dia timbul dan satu lagi tak timbul... Just printing biasa...

Kena check satu2 ok sebelum bayar!

Hadoilahhh... Aku baru nak hadiahkan t-shirt tu untuk abang aku... Nampaknya kena belikan lain next travel laa kot...

Kalu next travel maka kopak laa poket ku wahai abang... Ha Ha Ha..

Memang wajib laa aku sambar t-shirt Bruce Lee tu kannn...

Then... Kami teruskan berjalan ke depan...

Tup... Tup...

Ada kedai jual t-shirt HKD 100.00 untuk 8 helai!

Sila lahhhhhhh nangesssssssss!

Hadoiiiiii! Tu laaa dasar gelojoh...

Haaaa kannnn... Ada lagi murah! Cissssss!

So... U'ouls... Bawak2 laa bersabar ek... Jalan dari hujung ke hujung dulu... Buat pre-survey... Then barulah beli...

Macam2 ada jual kat sini... Kasut... Baju... Bag...

Bersambung kat sini pulak...

Sila laaa merembesssss tengok bag2 bergantungan tu....

Sambung lagi sini... Jauh u'ouls nak jalan...

Kaki aku terhenti kat kedai bag ni...


Aku usha2 bag kat sini...

Dalam banyak2 bag...

Hati aku dah terbekenan kat swat bag ni...

Ala2 combat gitu kan...

Al-maklum Ah Kak jiwa perang... Jiwa Indiana Jones... He He He...

Para penembak paintball... Silaaa laaa jelesss nengok bag swat bergantungan itu... He He He....

Tapi aku guna bag ni bukan untuk paintball...

Just senang aku nak sumbat gadget... Sebab... Bag ni banyak compartment... Ada clip keselamatan...

Masa aku usha2 tu...

Amoi penjual tu... Men Cu Ka bukan nama sebenar.... He He He...

Men Cu Ka bukak harga HKD 250.00...

Perghhhhh! Baaaaafffffaaaaakkkk mahal kannnnn?

Dia cakap material bag tu bagus... Tak sama macam lain2... Bukan biasa2...

Tapi memang aku akui... Materialnya agak bagus... Bag kecik tapi agak berat sebab tebal...

Then... HH mintakkan kurang harga untuk aku...

HH tanya aku "Berapa harga ko nak?"...

Aku cakap "HKD 100.00!"...

HH tercenggang... Dia macam tak yakin yang Men Cu Ka boleh kasi harga tu sebab kurang harga lebih dari separuh...

Aku tak peduli... Aku nak HKD 100 jugak...

HH mintak kat Men Cu Ka "HKD 100.00?"...

Men Cu Ka memang mencuka laaa kan orang mintak harga gitu...

Terus laaa dia bo layan... Siap mencarut lagi dalam bahasa Cina....

Dia cakap "HKD 150.00"...

Aku sengih kat HH...

Aku blah...

HH terkedu....

HH tak sangka aku main blah gitu je...

Si Men Cu Ka plak dengan sombong kata tak nak beli sudah... 

Sepanjang aku jalan perlahan2 tinggalkan si Men Cu Ka...

Aku senyum2 sendiri...

HH pelik tengok aku sengih sorang2...

Aku cakap kat dalam hati aku 'Kejap lagi... Si Men Cu Ka akan merayu kat aku suruh beli!'...

Makin lama... Makin jauh nak ke simpang...

Nak tahu apa jadi?

Seperti yang aku jangka...

Si Men Cu Ka kejar aku kat simpang!

Dia agree dengan harga HKD 100.00 tu...

Kah Kah Kah...

Maka haruslah aku melonjak2 dalam hati kan...

Yessssssssssssssssss! I winnnnnnn! He He He....

Si HH "Patutlah ko sengih2 aje"...

So... Moment inilah yang dapat aku rakam...

Nampak tak muka Men Cu Ka tu? He He He...

Macam muka mintak kena maki kan? He He He...

Siap carut2 dalam bahasa Cina u'ouls... 

Ada Ah Kak kesah!!!!! Janji wa lapat harlegeee muraaaaahhh hooo! He He He...

So... Tips untuk u'ouls...

Tawar harga lebih dari separuh!

Buat2 muka pinggan! Ha Ha Ha... 
* Pinggan tak retak nasi tak dingin... Ko tak nak aku tak ingin...

Confirm dia panggil balik! 

Kalu dia tak panggil balik... Sila laa tukar muka! 

Muka apa?

Muka beribu sesalan!  He He He...

Kami singgah kat kedai ni...

Si HH berkenan kat satu handbag... Tapi harga mahal plak! Dalam HKD 200+.... 

So... Masa HH nak blah tu... 

Si nyonya kat kedai tu siap turunkan harga jerit2 "150! 100!"...

Haaa dia dah tawar sampai HKD 100.00 dah! 

Tapi si HH still tak nak beli sebab bagi dia HKD 100.00 tu mahal! 

Hadoi laa HH... Nak murah cemana lagi.. 

Kualiti bag kat sini tak sama macam kat Malaysia... Kalu kat Malaysia silap2 ratusan ringgit.... Adeiiiiii!

Bila dah balik Malaysia dia menyesal pulak sebab tak beli... Adeiii laaa...

Next time aku kena paksa dia beli jugak kot...

Kalu tak... Dia asik laa merungut2 kat tepi telinga aku...

Nyesal tak beli... Nyesal tak beli.... Nyesal tak beli...

Pernah tak korang rasa camtu? Haishhhh....

Aku singgah kat sini...


Kat sini jual 3 barang HKD 100.00...

Boleh pilih nak yang mana...

Aku beli money magic clip, bag compartment dan secret porch...

Seriously berbaloi beli 3 benda tu...

Sangat berguna untuk travel!

Dah puas bershopping sakan kat sini...

Moh laa kita gerak ke tempat lain...


BERSAMBUNG...

77 comments:

  1. hahaha men cu ka tu maki2 pun dia bagi harga ss nak juga....tahniah ss menang yeah...lain kali yan nak wat macam ss lah..harap2 penjual tu kejar lah...:-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalkan tak kejar dengan parang! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. TELINGA perlu tebal tahan maki dulu baru DAPAT ahahaha

      Delete
    3. nasib laa lastly dia kejar dan bagi harga yang dimintak..

      Delete
  2. nampak sangat nilai beg tu rendah ja.. Dia letak 280.00 gila bapak.. last bg 100.00.. siap kejar balik.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah bapak giler! Ha Ha Ha....

      Delete
    2. itu biasa Syida...letak harga nak 'sembelih' org..itu sbb perlu bijak sebelum kena sembelih :-) nanti 'mati' sia2 je heeee

      Delete
    3. selalu suka acah2 macam tu kat padang besaq perlis.. hehe.. itu je mampu sampai pun.. haha

      Delete
  3. amatlah rugi klu ke HK/china tapi tak menyoping kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yee Dik Non... Sila laa nyoping! He He He...

      Delete
  4. Ladies market!!! mau rambang mata nih!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rambang aje taw... Jangan keranjang! Hi Hi Hi...

      Delete
    2. Main bola keranjang xpe kan.. Hihi

      Delete
  5. uishhhh...bestnya.... mcm2 leh beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Cik Zarul Farhana... Sila laaa beli banyak2... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. ZF : kalau kaya bawak sis JM travel

      Delete
  6. amboiii SS banyak shopping tu nampaknyaaaa. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau x so pink, bukan SS nama nya..itu dah jadi so blue heeee

      Delete
  7. bila lah kaknoor nak sampai HK ni nak jugak soping moping..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malam ni pon boleh sampai Kak Noor...

      Delete
    2. alahh..kak Noor ni..hari2 dah sampai HK bila baca trip travel SS nih...x perlu nk beli tiket ke sana pun

      Delete
    3. betul sis JM.. boleh feeling2 kat sana masa baca entry SS ngan JM

      Delete
  8. pandai betul la SS ngan HH ni tawar menawar. Kalau Sal,memang fail bab macam ni.sebab bukan kaki shopping kot..haha.jenis yang langsung tak kisah kalau shopping tak masuk dalam travel itinerary.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh! Hebat kalu soping x masuk itinerary! Nampak nooo nipunyeee! Yg berbindong kat harbour sydney tu apa Cik Sal! Beras dalam bag plastik ke? He he He...

      Delete
    2. huurm bab tawar menawar ni pun CT fail jugak.. skill x berapa nak ada..
      kena belajar ngan SS ni.. cara nak berdrama harga murah..

      Delete
    3. ahahahah..kalau dh namanya pompuan haruslah ada hati nk menyopink..

      Delete
    4. hahaha..tu sebab kawan-kawan yang buat itinerary.kalau sendiri buat, memang dah buat sesi naik cruise dua tiga kali.

      tu souvenir je.untuk korang-korang jugak, yang entah bila baru nak pos.pemalas nau anak dara sorang ni...haha

      Delete
  9. Yupe sangat best pergi ladies market ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takut x jmpe jln balik je... Hi hi hi...

      Delete
    2. X suka pegi LADIES MARKET Ni ..hari tu pegi, balik dengan hati yg luka berdarah :-)

      Delete
  10. datang terjah blogger peramah ni dr blog akak farrah :)
    nanti nina dtg terjah lain. hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. woww...PERAMAH katanya eheeheh....betul lah tu Nina

      Delete
    2. SS dah tersipu2 malu tuh.. hehehe..

      Delete
    3. penyapu manaaaa penyapuu... he he he..

      Delete
    4. wooww...SS mmg peramah yang sipu2..sambil menyapu hahahha

      Delete
  11. Ko kena paham SS ko mungkin rengsa la dgr dia asik ckp nyesal tak beli... Dia bkn ckp kat ko... Tu zikir penenang jiwa namanya... Sambil wat muka beribu sesalan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.... Kalau dh muka mencuka ... Potong la mood nk membeli...

      Delete
  12. biarkan saja diorang nak maki maki pun.. pedulik apa..
    ada member tu boleh cakap fluent mandarin hokkein n hakka kot kalo x silap..
    mmg banyak loghat.. keturunan..

    skali dia menyampuk orang tu dok maki2.. sbb dia mnyampuk smbil cakap nak blah x jadi beli..
    hoi terus dapat dua dengan harga yang sama..
    baru diaaa tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu SS... Mintak satu kedai! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. nama pun LADIES MARKET..kena maki perkara biasa kalau tanya x nk beli..itu sikap org pompuan Hong Kong (GANaz)..kalau namanya MEN Market..apa akan jadi?

      Delete
  13. 8 helai untuk HKD100 isk isk murah sungguh..
    nak survey tshirt tu diorang display harga ke kena tanya..

    kan kalo tanya diorang paksa beli..

    ReplyDelete
  14. nak mangkok tingkat bertingek2 satu!!!

    ReplyDelete
  15. sila pegang prinsip.....biar nyesal beli...jangan nyesal tak beli....hhahahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..sama lah prinsip kita!kalau tidak, asyik terkenang-kenang.nak repeat memang tak lah kan..

      Delete
  16. kalau sy...mau 1 hari melangut kt situ....asik dok usha barang jerrr....coz byk tuhhhh...adehhh.....hahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan tak balik plak.... Ha Ha Ha....

      Delete
  17. hokayy...sy merembess tengok beg....huhuhuhuhuh

    ReplyDelete
  18. Soping sakan nampak. Men Cu Ka tu agak cun gak lar muka dia kan? Jiwa kental Ah Kak je boleh buat kijam macam tu, tawar separuh rega. Kalo mak cepat kesian..HH ni memang saja lah kot nak bg Ah Kak stress dengan penyesalan dia hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cun kan si Men Cu Ka tu bila dia mencuka.... Ah Kak sukaaaa! He He He...

      Delete
  19. teknik bargain yg terbaik! SS guna ilmu apa ni eh..JM pernah bargain mcm tu bila kita blah je dorang bo layan...

    ReplyDelete
  20. kena pandai tawar menawarkan kan bila ke temoat sebegini, sekurang2nya dapat jugak menjimatkan duit.. banyak beza tuh harga yang dia letak dan harga yang dapat setelah tawar menawar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tawar sampi jadi manis! He He He...

      Delete
    2. kena siap bawak gula kalau tak manis jugak boleh guna..

      Delete
  21. banyaknya T-shirt gambar Bruce Lee...

    ReplyDelete
  22. barang dr china yg dijual di sini harga 3x ganda...kaya sapa yg meniaga...penah beli cadar rm140, makcik beli kat sana rm60 je. Klu borong mesti lg murah sgt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu gi sana tak balik Malaysia lagi murah... He He He...

      Delete
  23. pastu pi mana SS?? nampak x dah berkali datang sini.. hahahaha

    ReplyDelete
  24. men cu ka tu mmg jenis mencuka memanjang kot . dah klu setiap hari jumpa pelanggan mcm ss , mcm mana nak senyum kan ... heh heh heh . sis selalu juga terkilan kat umah bila x jadi beli brg tapi pujuk hati akan jumpa yg lbh cantik nanti ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ntah laaaa... Tah2 dia nak monopos kot... He He He...

      Delete
  25. best kot jalan jalan kat sini,habiskan duit pun best jugak kat sini

    ReplyDelete
  26. Betul tu. Kalau pi shopping mesti minta less kalau boleh 70% gituh. Biarla dia congceng congceng bahasa Cina pun kannnn. Yang penting murahhh! :)

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...