Thursday, 5 March 2015

Kembara Hong Kong - Day 5 - HK Airport - Misi mencari Gate 504

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Duit refund Octopus Card dah ada kat tangan...

Mari kita joli katak dalam airport... He He He...

Nak tahu apa aku beli?

Jom ikut aku...

Mata dah bersinar2 nampak Disneyland Shop ini... He He He...


Kepada penggemar Fridge Magnet yang tak masuk Disneyland... 

Usah kecewa... 

Korang mampu dapatkan Fridge Magnet Disneyland yang berulis 'Disneyland Hong Kong' tu di Airport!

Yeahhhh! Inilah hasil tuaian aku yang terakhir di Hong Kong ini... He He He...

Si HH plak sibuk nak menyoping kudapan... Air kotak pisang... Hi Hi Hi...

Sementara nak tunggu Drop Luggage Counter di buka..

Aku dan HH pegi timbang bag dulu...

Kami beli luggage cuma 20 KG aje...

Tup... Tup... Bila timbang... Terlebih! Alamakkkkk! Nangessssss!

So... Kena try jugak luck laa masa drop luggage nanti... Tengok boleh lepas ke tak... Kot dia nak bagi allowance ke kan... Huh!

Canggihkan mesin timbang dia? Aku pon amik kesempatan timbang diri sendiri... He He He...

Berat 2 luggage ni je dah 19 KG! Adeiiii! Terpaksalah dua bag hitam tu buat handcarry...

Aku dan HH lepak kat satu tempat...

Kami lepak2 dulu sebab masa pon banyak lagi... Lagipun Drop Luggage Counter belum bukak...

Masa aku tengah duduk santai2...

Tetiba kepala aku rasa sakit...

So... Aku malas nak bertahan...

Aku telan laa ubat...

So... Terus aku terasa berada di awangan... He He He...

Dalam tengah lepak2 tu... Tetiba ada sekumpulan student... Rasanya budak sekolah menengah kot... Dalam form 1 gitu...

Bebudak tu... Dok bercakap sesama sendiri... Sambil perhatikan aku dan HH...

Memula aku tak perasan... Si HH laa cuit2 aku...

Bebudak tu sebenarnya ada project sekolah... Mungkin nak buat survey kot dan mungkin nak perbaiki Bahasa Inggeris dorang...

Mereka tak pergi kat kami... Mungkin sebab kami ni comel sangat kot... Ha Ha Ha...

So... Dia pergilah kat orang2 tua kat belakang kami...

Tanya macam2 soalan dalam  Bahasa Inggeris...

Antara soalan2 yang ditanya adalah pekerjaaan, destinasi kita dan macam2 laaa...

Dalam mereka bertanya tu... Aku terfikir.... Mudahnya orang luar yang tak ada urusan dengan Airport untuk suka2 datang ke sini ek...

Mujur juga student... Kalu orang datang sini dengan niat jahat cemana? Huh!
* Ah Kak mula fikir di luar air kotak pisang! He He He...

Yeahhhh! Drop Luggage Counter dah bukak... Mari campak bag!

Kami cuma dapat campak 2 luggage aje.. Lagi dua kena handcarry... Dorang tak kasi allowance... Kalu nak campak lebihan KG jugak kena bayar!

So...

Nak jimat... Kami relalah bawak bag handcarry aje...

Web check-in tak valid kat Hong Kong Airport ek... Kena tukar ke tiket...

Lepas drop luggage... 

Tanpa buang masa... 

Kami terus ke Departures...

Masa nak masuk Departure... 

Ada 2 kastam perempuan tahan HH dari masuk... Dorang ingatkan HH bawak 3 bag... Padahal HH tolong aku bawakkan bag aku...

Lepas aku amik bag dari HH...

Kastam tu tanya "Are you together?"

Kami jawap "Yes!"

Then barulah mereka benarkan kami masuk...

Check passport dan lalui imigresen procedure macam biasa...

Then...

Kena naik skytrain pulak untuk All Boarding Gates...

Dah sampai kat sini... Kami tercangak! 

Ehhhhh! Mana satu gates kite nak pegi? Amik kawww sampai 530 Gates!

Tengok status flight... Nombor gates kami masih belum terpapar di board... So... Terpaksa tunggu!

Sementara nak tunggu... Aku dan HH lepak2 dulu... Tapi kerusi yang disediakan di sini tak banyak... 

Ada la sorang apek tu... Siap berdengkur kuat tido kat kerusi... Busuk plak tu... Nak aku bagi nama samaran ke? He He He...

HH plak dok borak2 dengan sorang minah bangsa Philipines... Minah tu nurse tapi keje kat Dubai... Ha Ha Ha...

Si HH ni... Kalu berborak dengan orang... Semua mende dia korek... Nasib baik dia tak tanya gaji orang tu berapa... Ha Ha Ha....

Agak lama menunggu... Akhirnya status gates update! 

Mari kita teruskan misi mencari Gate 504!

Dah sampai sini...

Aku dah tak tahan...

I'ouls pegi kencing dulu ye u'ouls! He He He...

Dah nampak signboard Gate 504...

Sekali terjah...

Tengok2...

Aikkkk...

Kena naik shuttle bus pulakkkkkkkkkkkkkkkkkk!

Makkkkkk aiiiiiii!

Bila nak sampai ke Gate 504 nih! Iskkss!

Dalam shuttle bus... Berhimpit2 macam nasi impit u'ouls!

So... Keluarlah kat sini macam kambing terlepas kandang...

Carilah Gate 504 tu...

Huh! Kesat peluh!

So... 3 jam sebelum boarding...

Gunalah masa sebijak mungkin ye u'ouls! Jangan nak mimpi kapal terbang terbentang luas nunggu ko ye nokkkk!

Kalu ko hegeh2... Memang terkejar2 laa jawapnya...

Hong Kong Airport ni besau gilerrrr!

Jauhhhhh u'oulsssssss! Jauhhhhhhhhhhhhhhhh! Jauhhhhhhhhhhhhhhhh!

Dah sampai kat Gate 504...

Maka...

Bermulalah episod drama baru di sini...
 

BERSAMBUNG...

70 comments:

  1. tak abes lagi drama ko ye ss...hahaha kemain smpai berapa episod ni nak ttgu naik flight ni...hahaha

    ReplyDelete
  2. amboi ni gi HK jenjalan ke gi shooting..banyak nau dramanya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah kata gi Hong Kong... Kenalah berangan jadi Jackie Chan... He He He..

      Delete
  3. as salam jumaat SS, memang best kan terlepas dari shuttle bus terasa mcm ayam terlepas kandang kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slm jumaat Kak Noor... Berseri2 Kak Noor hari ni...

      Delete
  4. banyaknya episod drama kat airport nih.. tak sabar nak tunggu sambungannya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Airport adalah tempat paling banyak drama! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Patut kena compile kisah2 airport SS. Leh buat film! :)

      Delete
    3. ni nak buat filem ke drama bersiri? tajuknya kisah di airport.. hehehe..

      Delete
  5. drama berapa episod buat dekat aiprort tu ss? hahahahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu boleh nak sambung smpi ke tahun depan....

      Delete
  6. Sambung lagi....dah jadi Drama Bersiri..idak pun DRAMA minggu ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drama sungguh kali ni.. berangan nak jadi director pulak.. hehe

      Delete
    2. Permulaan kepada drama yang mendebarkan ni

      Delete
    3. Ni lagi hebat daripada Drama Minggu Ini,..Cerekarama,..Skrin di 9...

      Delete
  7. baru gate 504? kalau gate 530 tu..mahu terpongeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu 530... Esoknya baru boleh balik... he he he...

      Delete
    2. Banyak giles (plural untuk gile) gatesss (plural lagi hahahaaa)...
      K.JM, terpongeh tu apo bondo ea? Bahaso mano?
      Samo ngan tomongah ko?

      Delete
    3. dear shikin, sorry lama x jengah blog shikin bukan x ingat tp notebook prob belum terubat lg. Komen guna tab ni rasa x puas

      terpongeh tu? Cer cari dlm kamus jawa!

      Delete
    4. Sorry dear shikin lama x ziarah blog bukan x ingat tp x sempat. Notebook masih belum terubat, bila blog walking guna tab ni terhad

      Terpongeh tu? Ce cari dlm kamus jawa :-)

      Delete
  8. beli FM disneyland HK tu sekeping jek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh beli jgn lupa pos mai sini

      Delete
    2. Mesti mahai kan? Taktau currency sane lagi tinggi dari MYR ke?

      Delete
    3. Klau x salah 100HKD =RM40++ kan SS

      Delete
  9. scrol up and down sampai juling biji mata cari SS tapi yg jumpa hanya HH je SS hilang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS malu2 kalu ni.. dia kan director, kurang interframe(betul kah word??).. haha

      Delete
    2. Budak si SS tu muka dia dah masuk frame gantung kat dinding macam ibrahim pendek... Ha Ha Ha...

      Delete
    3. Haaahhh...SS di mana, SS di mana?
      Nak jugak nyanyi lagu Taufik.

      Delete
    4. Taufik dah bertunang..FRUST!!

      Delete
  10. SS + HH akan jadi Sshh..panjag sikit jadi SSsssssshhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. SH jadik Syida Hashim.. Nak jugak.. hehe..

      Delete
    2. Syida Hashim? mcm kenal je nama budok tu

      Delete
    3. selalu apply sshhhhh...time exam...hihihi

      Delete
  11. Tuan directorrr cepat karang dramanya.. hehe.. gatal tangan nak ngomen ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti banyak masa FREE nih...x perlu pegi BANK ke hihihih

      Delete
    2. tol tulll...xsabar dah ni...hahhaha

      Delete
    3. Amboiiiiiiiiiiiii! Potong gaji!

      Delete
    4. kan kan !! citer sikit2 nebes ni tunggu..

      Delete
  12. waahh...banyak tol drama yg SS jupe ekkk...hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Darma Harun Al Rashid.. He He He...

      Delete
    2. dh leh buat pelemmmm nih..hehehe

      Delete
    3. kedai runcit sebelah umah pon ada drama...

      Delete
  13. jauhhhh nye laa nak ke gate 504 tu yerrr...mmg kena alert nihh..kang tertinggal kapal terbang...mau wat drama swasta kat situuuu....heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drama Tamil ini minggu.. Ha Ha Ha...

      Delete
    2. hahah...tetiba teringat scene ketapi dalam dram tamil....pa ria paaaaa...hahahhaha

      Delete
  14. besaunya airport...KLIA 2 je dah buat makcik semput..apatah lagi 530 gate.

    ReplyDelete
    Replies
    1. spesis gelabah cem CT ni cem manalah ahaha..
      panic dah..

      Delete
    2. Kalau saya, saya akan buat-buat pengsan hahahah silap haribulan sampai pagi esoklah terlangkup kat lantai tu :)

      Delete
  15. aigooooo tengok tu.. dia buat berdebar lagi.. belum mula lagi tu drama dia..
    pergh aaaaiport ke apa tu ? macam2.. tren la bus lah.. dasat. syukur kan refund awal2 kad tu boleh cepat2 masuk.. alert untuk those yang nak pergi..
    kena masuk awal2.. jauh benar perjalanan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye masuk awal2... keluar macam kambing.. he he he...

      Delete
  16. Berminat ngan penimbang tu..
    Canggih -manggih cek non oiii...
    Bebudak tak main ke?
    Kalau kat klinik ni beriya suma nak panjat mesin penimbang...so, x berentilah mulut Dr
    Shikin soh turun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dari kecik ada personal grudge ngan timbang besar yang kena tolak ke kiri, adjust ke kanan... nak bagi balance. ada lagi ke timbang cenggitu Shikin?

      Delete
  17. Terlebih sudaaa...
    Beli apa yang banyak sangat tu?
    Soping sakan tu....

    ReplyDelete
  18. awat kena naik train? jauh sangat ka?

    ReplyDelete
  19. cuma nak naik kapal je dah complicated lagu tu ... sabau je lah . airport org kan ...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...