Thursday, 5 March 2015

Kembara Hong Kong - Day 5 - Octopus Card Refund

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Sebaik aje aku check out dari hotel...

Aku terus tunggu Bus A21 kat Tsim Sha Tsui... Kat mana nak tunggu? Tengok SINI

Kalu nak tahu routes Bus A21... Sila laa refer SINI...

Kebetulan masa aku hegeh2 nak lintas jalan...

Tetiba...

Bus A21 lalu depan mata...

Tak sempat nak kejar...

Kalu kejar...

Kang jadi iklan chewing gum plak... He He He...

Masa untuk menunggu next bus tak laaa lama.. Dalam 15 minit aje... So... Not to worry laa ek...

Perjalanan smooth aje... Tak jam pon...

So... Cepatlah kami sampai ke airport...

Untuk penerbangan dengan Air Asia...

Turunlah kat Airport (Terminal Two) ok...

Jangan ekauuuu menjajau tompek lain pulakkk yooo...

Dah sampai Airport Terminal 2... Tak ramai orang di pagi hari ni...

 Arghhhhh! Fobia aku nengok escalator! Haisshhh!

Beginilah pemandangan yang ku lihat...

Masuk je dalam airport ni...

Aku usha2 Kaunter Tiket Air Asia...

Tapi... Kami masih ada banyak masa lagi... Belum masa lagi untuk drop luggage...

Memula... Aku plan nak ajak HH refund Octopus Card selepas drop luggage...

Tapi... Entah macamana... Hati aku terdetik...

Eh.. Ni kang kalu tak sempat camne?

Takut terkejar2 pulak untuk buat Octopus Card Refund tu...

So... Disebabkan aku rasa masa pon banyak... Aku cakaplah kat HH yang aku rasa better kita refund Octopus Card tu sekarang...

Aku suruh HH tanya kat Info Counter....

Tetiba... Muka HH senget... Pada dia banyak masa lagi kalu nak buat Octopus Card Refund tu...

Masalahnya aku dah rengsa! Aku malas nak menunggu... Aku takut terkejar2 nanti...

Dalam keterpaksaan... Dia pegi jugak tanya kat Info Counter kat mana nak buat Octopus Card Refund...

Rupanya kena pegi kat Trains to Asia World-Expo...

Cari signboard ni ek... 


Ada hikmah aku rengsa nak buat Octopus Card Refund tu sekarang...

Sebab...

Kalu lambat... Confirm terkejar2...

Nampak tu u'ouls? Membukit jauh nak menapak ke pintu gerbang sana... Tahap tonggek bontot nak tolak troli sampai atas... 

 Haaa... Sila laaa teruskan...

 Pegi kat kaunter ini untuk buat refund...

Motif troli bersusun gini? Entah!

Kami dapat refund sebanyak HKD 81.50 untuk dua Octopus Card... Hoyehhhh! Boleh soping sakan kat Airport plak... He He He...


BERSAMBUNG...

61 comments:

  1. haha, kalau Sal lah kan, tu lah benda pertama buat.Refund.pastu tak payah fikir dah. Fikir nak balik je..

    ReplyDelete
  2. eeeh bersambung..tak puas pulak baca :P

    ReplyDelete
  3. yup better refund awal2, nanti tak payah pikir dah.. memandangkan banyak masa kan.. baik gunakan dengan sebaik2nya..

    ReplyDelete
  4. emmm... xde escalator ke nak g kaunter tu... nak kene panjat bukit pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila laa gigih mendaki sampai kuar daki...

      Delete
  5. alamak..pendek je.. hehe.. baru excited nak baca drama ah kak.. hehe.. kena tunggu lagi lah ni.. ok, ai setia tunggu.. :).. TQ Akak.. ai dah recieved tau.. lawa setem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kan...baru nk tarik napas...baca utk 1 napas jer...hehehe..

      psstt....kita pon dh dpt jugak sampul tuhhhh..harini...mekasih yerrr....terharuuuuu....tlg sediakan tisu plsss....hehehehhe

      Delete
    2. Tak aci..korang berdua dapat apa tu...ni yang i nak MEROYAN ahahahh

      Delete
    3. Abis laaaa JM dah meroyan! Tolongggggg!

      Delete
    4. jeng2... nanti kami bongkarkan.. hehe

      Delete
    5. menangis tepi pasu sob sob sbo

      Delete
    6. mestilah lawa..ce tgk siapa yang pakai....masuk bakul terus tekan lift!

      Delete
    7. jgn lupa tekan tgkt paling atas sekali...hahahah

      Delete
    8. Deanna : tak boleh tinggi sgt..GAYAT..rasa kaki x jejak tanah

      Delete
    9. eeee perasannya sis JM hahahahah

      Delete
    10. SS dia memang tulis pendek2 kasi kita dok tunggu2 citer dia..

      Delete
  6. SAMBUNG lagik!!..nah tali RAFIA

    ReplyDelete
    Replies
    1. bli kat mana tali tu JM...kedai runcit ehh...heheheh

      Delete
    2. Deanna : kedai jual 'anak ikan' ahahaha

      Delete
    3. Ehhhh! I nak rantai basikal! He He He...

      Delete
    4. JM...kena bli makanan laa kalau nak g kedai anak ikan tuhh..senang nak tabur....hahahahah

      Delete
  7. Cantik dan nampak besar airport ni. Saya selalu transit dekat airport Hong Kong tapi tak sure airport yang sama dengan ni ke tak.

    ReplyDelete
  8. org fobia tgk tangga..SS fobia tgk escalator ahaha...SS dan escalator harus di pisahkan..nanti dia pobia

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. dia nak betis melidi sebab tu fobia ngan escalator.. hakhak..

      Delete
    2. panjat pakai tali ja la.. tangga xda escalator xda

      Delete
  9. banyak gak tu dpt refund....heheheh...sila sambung lagi....hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg BERSAMBUNG pun..ntah esok lusa baru TAMAT ahaha

      Delete
  10. Owh boleh refund erk.. baru tahu.. huhu.. btw, tq bagitau

    ReplyDelete
    Replies
    1. wajib refund kalo dak dok derma free kat diorang..
      boleh joli lepas tu..

      Delete
  11. nani pernah jugak fobia escalator. hahahahah. kita geng lerr SS :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tersangkut kain kat escalator ke?

      Delete
    2. adalah tu adegan kat escalator.. CT penah tersembam kekeke..
      mujur time tu umor 4 tahun.. buatnya umo 24 tersembam..
      x kuar rumah selamanya..

      Delete
  12. lengang airportnya, mcm tak ramai orang...

    ReplyDelete
  13. aku dulu pun dapat refund rasa mcm bernyawa balik!hahaha terus tukar duit cina plak...joli katak...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku gi beli fridge magnet disney... He He He...

      Delete
  14. Tsim Sha Tsui << lol., mula2 saya ingatkan sam tsui tadi. dah apa pula kena mengena >.<

    nak bagi kemas tak troli bersusun gitu. hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ke dia nak kasi troli tu bawak balik naik train?

      Delete
  15. bukan ada drama ke yg nak diceritakan kat epot ni?

    eh, knpa nama aku ada T kat depan tu? ada kategori ek..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam ramai2 org... ko sorang je perasan 'T' tu... Ha Ha Ha... Disebabkan ko orang pertama yang perasan... T for TERISTIMEWA... He He He...

      Delete
  16. baru baca sampai habis...lohh..tu je ke nk cite..bab tonggek montot tu JM suka..nk skodeng kat belakang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kurang pahala nanti JM..hakhakkk

      Delete
    2. ahaahahah..opss..TUTUP MATA!!!

      Delete
    3. nampak tak Akak JM sebenarnya mamarazi =P

      Delete
  17. memang eloklah refund awal-awal.. jangan tangguh..
    CT pun serik dok tangguh2.. biarlah awal nanti terkejar2 betul tu.. banyak tu boleh jooooli..
    hehehe eport besar jenuh nak pusing..

    ReplyDelete
  18. Boleh straight balik ke vontot yang tertonggek tu? Hahaha..jauh no nak menapak sambil tolak troli.
    Boleh dapat disc prolapse (PID)

    ReplyDelete
  19. buat refund awal kan dpt shopping . tak pasal2 ah kak melompat2 ... heh heh heh

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...