Wednesday, 4 March 2015

Kembara Hong Kong - Day 5 - Tsim Sha Tsui

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Dah puas sight seeing kat Avenue Of Stars...

Kami patah balik ke Tsim Sha Tsui untuk cuci2 mata di sini...

Jom ke Tsim Sha Tsui...

Memang besar kedai jam ni...

Kalu nak tunggu bas A21 untuk ke Airport... Sila laa tunggu di sini ek... Lintas jalan je dari bangunan Chungking Mansion or Mirador Mansion... Sila laa camkan landmark ini...

Jom kita ke Kowloon Mosque...


 Pemandangan dari luar...

Pintu masuk di depan menghadap jalan...


 Di kejauhan...

Mirador Mansion...


Kami singgah di sini beli perfume kat Bonjour...

Jom terjah...


HH sibuk pilih...

Honestly... Aku rasa... Aku lagi suka beli sample perfume yang sama kat Singapore kot berbanding kat Hong Kong... Setelah dibuat perbandingan... Aku dapati.. Perfume kat Singapore  lagi kuat dan tahan lama baunya berbanding di Hong Kong...

Kat sini pon ada kedai souvenir... Harga more or less aje berbanding kat The Peak...

Gambar ini di ambil oleh seorang paparazi semasa kami berjalan di Tsim Sha Tsui... Ha Ha Ha... 

Untuk menjawap persoalan siapakah PAPARAZI yang mengekori kami seperti dalam entry SINI...

Paparazi tersebut adalah Pak Lang Mie a.k.a PLM... Boleh refer blog beliau di SINI...

Actually... PLM dah perasan aku sejak kat KLIA2... Tapi.. Kami tak satu flight... Dia nak ke tempat lain dulu sebelum ke Hong Kong... 

Dan juga terserempak dengan aku di beberapa lokasi semasa di Hong Kong... 

Cuma... 

Dia pun tak berapa sure... Samaada orang yang dia nampak tu original aku atau muka cetak rompak... Ha Ha Ha...

Takut kang tetiba hantu raya clone jadi aku... Mana laa tahu kan.. Kot2 Ramli Muka Surat (Ramli MS) bela saka... Ha Ha Ha...
* Just kidding...

So... Nak jadi bukti... Dia amik gambar aku tu...

Bila first entry aku pasal travel Hong Kong published... Dia drop comment... Memang sah laa.. Tu aku kan...

Aku pun tak sangka drama kat KLIA2 tu melibatkan PLM and the group... Boleh refer entry tu di SINI...

Sebenarnya... Aku perasaan jugak kehadiran beberapa orang Melayu sepanjang jalan di Hong Kong... Tapi.. Segan nak tegur... 

Al-maklum... Ah Kak ni jalan menunduk ke bumi... 

I kan pemalu orangnya! 
* Silalah muntah pelangi... He He He...

Dah puas bersiar2 di Tsim Sha Tsui... Kami sempat singgah di restoran halal di dalam Chungking Mansion ini... Just beli nasi putih... Harga? HKD 15.00 u'ouls sebungkos! Memang mahal! Tapi beras basmati... He He He...

Sampai je hotel... 

Terus pulun apa2 food yang ada sebab tak nak bawak balik... 

HH panaskan lauk kari Brahim makan dengan nasi... Masyukkkkk u'ouls! He He He...

Dah kenyang... 

Then... 

Kemas apa yang patut...

Terus check out!

Bye2 Chungking Mansion!

Kita bersambung drama saat2 terakhir aku di Hong Kong Airport pula!

Ada babak cemas dan sadis semasa di Hong Kong Airport... Apakah?????


BERSAMBUNG...

96 comments:

  1. Ada org ckp perfume is a must buy... Murah katanya... Mungkin x jumpa d right kedai kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedaiiiiiiii Tutuuuuuppppppp! Ha Ha Ha....

      Delete
    2. pergi kedai nak beli perfume, kedai tutup...hahaha

      Delete
    3. pegi kedai nk beli perfume..DUIT tak bawak....yg nk tak kelakar..jgn gelak!!!

      Delete
    4. Kedai dah bukakkkk... Duit dah bawak... Nak beli perfume... Perfumeeeee habissssssssssssss!

      Delete
    5. bila perfume dh ada...penjual kata...not for sale....hahhahaha

      Delete
    6. Deanna : BAIK tutup kedai tu hahaha...itu kes perfume pakai sendiri or for DISPLAY only...mahu hentak2 kaki kat depan kedai tu merajuk!

      Delete
    7. senang2 bakar terus kedai tu...

      Delete
    8. tapi sebenarnya beli perfume banyak2 buat apa ? hihi CT selalu beli sbotol
      tu aje pakai smpai abes baru beli lagi..
      tapi suka tengok miniature kecil2 tu.. sesuai buat souvenir..

      Delete
    9. Saya x pakai perfume pun. Tak suke...
      Cume suke bau perfume yang orang lain pakai. Ade je beli body shop tapi sedekah kat family member.

      Delete
  2. seronoknyaa dapat travel banyak negara ni. siap boleh banding minyak wangi lagi. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena beli minyak atar laaa kot... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. minyak atar di HK tak ada..Msia manyak!

      Delete
    3. minyak atar mnjadi pilihan.. haha.. ai mampu pakai perfume avon ja.. yg roll on tu. haha.. (wat teruk sikit)

      Delete
    4. minyak zaitun ? baik untuk kesihatan..

      Delete
  3. Waaa..sudah terjwb sape paparazi nye..mamarazi jer lom terjwb...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM nak jadi mamarazi katanya... hi hi hi...

      Delete
    2. kena serkop muka dengan stokin... he he he..

      Delete
    3. tertunggu2 siapakah paparazzi itu.. untunglah ah kak ada yg kenal w/pun kat luar

      Delete
    4. hihi ada paparazi ada mamarazi juga.. ayuk..

      Delete
  4. Bila tgk masjid jer..sy rs excited...aura tu ttp ada...islam di mana2...hihiihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. islam ada ja dimana2 negara...

      Delete
    2. kadang2 di negara yang muslim minoriti lebih dipraktikkan islam..
      kita ni masjid sayup2..

      Delete
  5. Replies
    1. harap2 org yg masuk kedai tu tak GILA bila tgk harga JAM eheeh

      Delete
    2. Bior GILA tengok JM tak pe... He He He...

      Delete
    3. GILA tengok JM? jangan!!! GILA tgk JAM tak pe ahahaahah

      Delete
    4. ahaha gila tengok Akak JM ? aiyoook penasaran nanti hehehe..
      jam CT cukuplah ada satu aje.. tu pun tah campak mana ahaha..

      Delete
  6. senang juga ye cari makanan halal di hong kong...kalau yan travel tak.mati kelaparan lah gamaknya ye ss...apakah yg terjadi kat airport ...cepu cemas nie

    ReplyDelete
  7. Akak dan babak cemas tidak dapat dielakkan! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nantikan filem Ah Kak bakal dapat kutipan PECAH PUNGGUNG!

      Delete
    2. ada special appearance by Jackie Tak Kasi Chance.

      Delete
    3. cute kan panggil SS akak.. peeeelis.. CT nak panggil SS kakak jugak.. peeelis..

      Delete
  8. Hye Scdha, pertama kali ana ke sini, seronoknya berada dipelbagai negara orang kan,diberinya peluang merantau.. salam kenal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal... sudi2kan buat blog ni macam blog sendiri... he he he...

      Delete
    2. welcome to the club, kak Ana!

      Delete
    3. Ana : JM salah sorang dari nya..blog SS blog JM jugak..kawan SS kawan JM juga..boy pren SS..bukan boy pren JM :-)

      Delete
    4. hai.welcome..welcome.. beriya-riya ai alukan.. selamat memboom komen disetiap entry SS.. haha

      Delete
    5. tak lama lagi Ana jadi cem kita semua.. nempek sini bukak warung kopi..
      nyembang macam2.. welcome to the club Ana =)

      Delete
  9. makanan wajib time travel, brahim's =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke...tak terpikir plak nak bawak megi...adehhh....jimat skit kan...hihiih

      Delete
    2. tapi CT bawa makanan tak makan pun =P tinggal kat sana ahaha..

      Delete
  10. lain kali nak ikut ss lah...tumpang dlm beg...ahahaha...huwaarghhh jelesss :p

    ReplyDelete
  11. Hari tu hari terakhir juga saya di HK, tapi saya and group singgah Shenzhen untuk sehari lagi. Memang dah rezeki nak terserempak blogger femes...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blogger merapu... Keh Keh Keh....

      Delete
    2. siapa x kenal SS sila ke blog JM

      Delete
    3. SS mmg pemes...smpai luar negara org kenai....heheheh

      Delete
    4. hehehe patut PLM buat2 tersedak uhuk uhuk SS ahaha..
      kalo pusing tu iyeee la tu.. ramah mesra seround.. orang malaysia en
      ramah tamah kat oversea =D

      Delete
  12. shopping perfume kat sana best kan,murah sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jumpa yang murah... semua mahal... ha ha ha...

      Delete
    2. sebab SS salah masuk KEDAI!!!! hihihi JM pegi dulu jumpa kedai perfume MURAH!!!

      Delete
    3. Yunkkk ooo yunkkk... I pegi ler tempat u pegi tu... kedai tu bukan aje tutup tapi dah TAKKKKKKKK DEEEEEEEEEEEEEEE! He He He...

      Delete
    4. ohh...ahahah..maybe jual MURAH sgt so BANK gRAP!

      Delete
    5. Lepas JM beli terus bangkerap! Lebih baik berniaga orang dari berniaga unta... He He He...

      Delete
    6. berniaga ORANG?..yg ni JM nk beli....

      Delete
    7. 'orang-orang' boleh buat bantal pelok

      Delete
  13. dh nak balik!!...nanti JM lak dari PAPARAT on next destination..jaga2!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. CATCH me if u can! Kah Kah Kah...

      Delete
    2. kalau ada jodoh x ke mana..garam di laut asam di darat dalam KUALI bertermu jua heee

      Delete
    3. Muat ke nak masuk KUALI? Hi Hi Hi...

      Delete
    4. kalau x muat kita ganti dengan KAWAH hihih

      Delete
    5. jaga..jaga.. ada yang memerhati.. SS dah popular.. keke

      Delete
    6. sama POPULAR dengan kedai buku POPULAR

      Delete
    7. sama saiz ja ngab POLABEAR tu

      Delete
  14. Replies
    1. Bengongggg laaa statement... He He He....Adeiii...

      Delete
  15. Lalu je ke depan kedai jam.. Tak beli ke satu? hekhek..

    ReplyDelete
  16. Mahalnya nasi. Rasa nak menangis bila baca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang yg beli nasi tu sepatutnya menangis haahhah

      Delete
  17. banyaknya perfume..bestnya..

    ReplyDelete
  18. kalau saya, memang masuk terus la dalam kedai jam. obses terlebih. hahaha..

    lawa juga kowloon mosque tu.

    jarang beli perfume bila pergi jalan2.. sebab satu perfume beli dari dulu tak habis2 lagi... pastu kawan pula belikan

    ReplyDelete
  19. hoi harga nasi mencekik sebegitu sekali.. mahal sungguh ahaha.. tapi xpela nak balik dah
    agaknya kalo makan ngan lauk skali kat kedai tu brapa la kena bayar kan..

    ReplyDelete
  20. SS memang suka beli perfume eh ? kalo interm of harga..
    kat singapore murah ke kat HK murah? tu bukan ori kan ? AAA ke lagi bagus ?

    ReplyDelete
  21. woaaah ada lagi gambar paparazi.. PLM dimana2 ni ehehe..
    kalo tegur2 bleh paw PLM banje makan kan hehehe..

    ReplyDelete
  22. besar gak masjid kat kowloon tu ... pas ni nak skodeng paparazzi lak .

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...