Monday, 9 March 2015

Kembara Hong Kong - Shenzhen - Macau - Budget

Entry sebelum boleh baca di SINI...


Kisah kembara aku ke Hong Kong, Shenzhen dan Macau baru aje melabuhkan tirainya...

Kitab busuk pon dah lunyai... Belacan pon tak bacin berdaki macam ni... He He He...

Jom! Kita semak budget dan total damage aku kat sana... He He He...

Aku bawak dua jenis matawang iaitu HKD (Hong Kong Dollar) dan RMB atau Yuan...

HKD digunakan semasa berada di Hong Kong dan Macau... Dan RMB atau Yuan digunakan semasa di Shenzhen...

Macau ada matawang sendiri iaitu MOP(Macau Pataca) ... Tapi... Tak perlu tukar matawang tersebut... Sebab... Matawang Hong Kong pon boleh digunakan untuk berbelanja di Macau... Ada faham kaaaa amoi?

Aku tukar duit sikit2... Pada nilai currency yang tak menentu... Paling mahal nilai HKD yang aku dapat adalah RM 0.46 = HKD 1.00 dan RM 0.58 = RMB 1.00...

Aku bawak duit untuk berdua sebanyak HKD 3,010.00 @ RM 1,379.00... 
 
Dan juga aku bawak RMB 1,237.00 @ RM 705.90 untuk berdua... Banyak ke sikit?

Tapi...

Kami tak habiskan semua... Kami masih ada balance HKD 600.00 (including Octopus Card refund HKD 163.50 berdua) dan RMB 579.50...

Duit RMB aku simpan dan duit HKD aku tukar ke matawang lain semasa kami berada di Hong Kong Airport...

So... Ke mana aku nak bawak duit balance tu? He He He...

Resit2 dan tiket yang masih bersepah... Tak sempat nak simpan elok2... Masih terhumban dalam pocket travelling tu... Sape nak tolong aku kemas? He He He...


Berikut adalah total perbelanjaan aku dan HH berdua untuk Kembara Hong Kong -  Shenzhen - Macau (HKD-RMB-RM) :

Flight Ticket (including luggage, seat & insurance) = RM 692.00
TurboJet = RM 350.16 @ HKD772.00
Everest Inn Guest House = RM 680.40
Toll = RM 85.60
Parking at Tune Hotel = RM 184.00
15 January 2015 = HKD 983.00
16 January 2015 = RMB 993.50 + HKD 15.00
17 January 2015 = HKD 240.00
18 January 2015 = HKD 1,077.00
19 January 2015 = HKD 258.50


GRAND TOTAL = RM 3,738.13


15 January 2015
Octopus Card (HKD 150.00 x 2 pax) = HKD 300.00
Top up Octopus Card = (HKD 100.00 x 2 pax) = HKD 200.00
The Peak (HKD 83.00 x 2 pax) = HKD 166.00
Starbuck = HKD 42.00
Keychain = HKD 160.00
Fridge Magnet HK = HKD 100.00
Mineral Water = HKD 12.90
Save = HKD 2.10

TOTAL = HKD 983.00 


16 January 2015
Visa On Arrival (RMB 168.00 x 2 pax) = RMB 336.00 - Pay By CC.
One Day Pass Subway Ticket (RMB 20.00 x 2 pax) = RMB 40.00
Fridge Magnet (RMB 8.00 x 5 pcs) = RMB 40.00
Fridge Magnet (RMB 7.50 x 2 pcs) = RMB 15.00
Mc Donald Latte (RMB 19.00 x 2 cups) = RMB 38.00
Bus B603 Return  (RMB 1.00 x 4 pax) = RMB 4.00
Mee Tarik = RMB 10.00
Guava Can = RMB 6.50
Bag Make up for Souvenir (11 pcs) = RMB 100.00
SS Jacket = RMB 99.00
SS Jacket = RMB 69.00
HH Jacket = RMB 79.00
HH Jacket = RMB 69.00
HH Bangle = RMB 29.00
HH Handbag =  RMB 59.00
Plain Rice = HKD 15.00

TOTAL = RMB 993.50 + HKD 15.00


17 January 2015

Fridge Magnet Macau Tower = HKD 25.00
Keychain = HKD 30.00
Macau Museum Entrance (HKD 15.00 x 2 pax) = HKD 30.00
T-Shirt Macau (HKD 25.00 x 4 pcs) = HKD 100.00
Coffee = HKD 25.00
Fridge Magnet Venetian = HKD 25.00
Lemon Tea = HKD 5.00

TOTAL = HKD 240.00


18 January 2015

One Day Pass Subway Ticket (HKD55.00 x 2 pax) = HKD 110.00
Ngongping Cabin Ticket (HKD 230.00 x 2 pax) = HKD 460.00
Fridge Magnet Ngongping = HKD 60.00
Lunch Masjid Ammar = HKD 92.00
Poca Drinks = HKD 9.90
T-Shirt (7 pcs) = HKD 100.00
Secret compartment bag (3 Pcs) = HKD 100.00
Fridge Magnet Disney = HKD 15.00
SS Swat Bag = HKD 100.00
HH Purse = HKD 20.00
Save = HKD 10.10

TOTAL = HKD 1,077.00


19 January 2015

Perfume = HKD 63.00
Plain Rice = HKD 15.00
Fridge Magnet Disneyland HK = HKD 45.00
Banana Milk + Nuts = HKD 25.00
Starbuck = HKD 36.00
Pen = HKD 60.00
Gula2 kontroversi = HKD 14.50

TOTAL = HKD 258.50

Hasil menjala dengan tongkang yang tak seberapa... He He He...


- XOXO -

109 comments:

  1. Replies
    1. Kalu tak munasabah... Akan jadi munasarawak... He He He...

      Delete
    2. tetiba tersedak bila ada org memanggil sarawak...hahahahahah

      Delete
  2. syok tak SS gi 3 tempat tu?? InsyaAllah tak lama lagi sayapun bakal ke sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penat gilerssss! Terbongkang berminggu2.. Ha Ha Ha....

      Delete
    2. heheheh serupa naik tongkang

      Delete
  3. ingatkan sampai 7 8 ribu kalau pi mlancong luar ngara....bnyk juga hasil tangkapan...:-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. 7 8 ribu???? Kalu SS banyak tu dah boleh sampai Europe... Tak perlu berbelanja besar... Ikut kemampuan... He He He...

      Delete
    2. SS belanja kiterrr (dengan nada budak darjah dua)

      Delete
    3. xpayah darjah dua sangat Arz.. haha.. apakata buat ala2 2 tahun.. keke..

      Delete
    4. Acik SS ..anje tite boyeh!!!

      Delete
    5. Anjeeee nenen jirannnnn sebelahhh... Ha Ha Ha....

      Delete
    6. ahahaahah....LEMBIK dan KERING KONTANG.....

      Delete
    7. Ni mengata diri sendiri ke pe nih? Ha Ha Ha...

      Delete
    8. hai kakak berdua.. sembang apa ni hah???

      Delete
    9. budak bawah umur x leh masuk campur hahaha

      Delete
    10. sis JM xpyh jd budak sgt... hahahaha

      Delete
    11. nk shushu cap apa..habaq mai.. mai nk bg

      Delete
  4. pinjam CALCULATOR..calculator JM rosk lepas tekan no yg banyak nih...

    ReplyDelete
  5. ada sape2 boleh tlg kira tak : RM 1,642 + HKD 2,573.50 + RMB 993.50 =???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yunkkk oooo Yunkkk... U nak i kire dalam matawang apa? Duit monopoli juta ria boleh?

      Delete
    2. RM + RMB + HKD = Stephen Chow

      Delete
    3. pesal lak Stephen Chow yang keluar...RM +RMB + HKD = RMBH - Running Man Borong Habis

      Delete
    4. RM tak kenal! RR kenal! Ramlah Ram!

      Delete
    5. Ahahahaha....ingatkan Ramasamy Ram

      Delete
    6. menarik.. RMBH.. running man plak.. salah tempat ni JM..

      Delete
    7. Running Man Bela Hantu... Hantu JM! Ha Ha Ha....

      Delete
    8. ahahaha...mengong! debik kang! ahahaha

      Delete
    9. hantu ikut balik naik tongkang.. haha..

      Delete
    10. Kak JM bagi kuiz matematik pula

      Delete
    11. ahahaha adus nak kena convert =P maaaaalas..
      nasib SS da kasi exact figure..

      Delete
  6. macam teka teki pula nak kena kira .....

    satukan dalam RM...plzzzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anggaran jumlah keseluruhan perjalanan adalah RINGGIT MALAYSIA 3,387.97 sahaja berdua...

      Delete
    2. Aikkk... Cik Akauntan baru faham kaa??

      Delete
    3. nak buat guana.. banyak sangat nombor hari2.. fening maaa... kita main RM ja hari2.. kadang2 ja pakai USD.. haahahaaa...

      Delete
    4. oooo...baru paham jugak....hahahahha...

      tp kira murah laa kan kalau utk berdua....hihihih

      Delete
    5. ehehehe.. belanja ngan duit tiket hotel n benda2 lain kena kira lain..
      kalo belanja saja lain budgetnya.. ada betul ke akak SS ?

      Delete
    6. Cik CT... Yg SS list tu.. SEMUA... Termasuk flight... Tongkang... Hotel.. Subway dan seangkatan... Makan... Soping... ALL IN GRAND TOTAL = RM 3,738.13 berdua untuk 3 buah negara! Bayangkan aje laaa sebijik baju sejuk kalu kat malaysia nak jejak 200 kalu 4 bijik dah berapa? Cer kire... Ha Ha Ha....

      Delete
  7. Gula2 kontroversi... Rasa dia kontrobasi x?

    ReplyDelete
  8. salam singgah sini :) http://www.blogparihh.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm.. Sila laa jemput menyembang skali... He He He...

      Delete
    2. kalau nk bergosip boleh tak?

      Delete
    3. Nak gossip apa JM? Meh sini bisik!

      Delete
    4. nak join jugak laaaa....bisik sekali....sekali jer tauu...hahahah

      Delete
    5. Tal yah bisikla.. Cakap je bagi semua dengar :)

      Delete
  9. kaknoor rasa barang di hongkong agak murah kan SS banyak tu hasil menjala tu, tak banyak SS spend ingtkan puluhan ribu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walupun matawang Hong Kong nampak murah.. Tapi rasanya Shenzhen lagi berbaloi utk shopping...

      Delete
    2. SS pandai tawar menawar Kak Noor.. Siap ah moi kejar balik walaupun dah maki2 SS.. haahhaa

      Delete
  10. very detail Ah Kak..tapi ai xmampu pn nak pegi.. haha.. well, ai rasa ai dah mengembara bersama ngan ah kak disini.. keke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe... Nanti SS bawak QA tempat lagi best.... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Errr... Aci pon boleh ikut sekali! Keh Keh Keh...

      Delete
    3. Aci mana.. Acicun JM kah?..hehe..

      Delete
    4. ehh...nak itot jugakkkkk...hahaha

      Delete
    5. mana2.. jom email sekarang.. haha (saja nak kasi JM jeles).. hahahaaa

      Delete
    6. x pe x pe...tunggu korang...nanti JM BOmm baru tahu heeee

      Delete
    7. jangan JM.. hancur nanti.. haha..

      Delete
    8. abis laa korang kena BOMM ngan kak JM.. hehehe..

      Delete
    9. kita bayangkan saja kita ikut dalam luggage..

      Delete
  11. bagus... baguss... still in budget

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tak cukup kena bawak tempurung... He He He...

      Delete
  12. berpinau calculator mengira angka2 tuhh....nasib bek calculator jenis mesin cashier...so leh laa key in banyak sikit nombor tuhhh....hahhahaha...tapi kira berbaloi laa kannnn...yang penting puas ati....hehehehe

    psst...SS puas ati ke x?? ke panas ati??? hahahah

    ReplyDelete
  13. SORRY U'OULS! ADA DATA TAK MASUK... SILA SEMAK LATEST INFO! TQ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana..mana.. malas nak carik.. kasi tunjuk lah.. haha

      Delete
  14. nak apply keje part time dgn SS.. keje tukang simpan resit hehehehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meh sini! Isi borang... Kelayakan mesti pandai masak pastu sental bontot piuk sampai kilat! He He He...

      Delete
    2. Apa kena mengena bidang tugas dengan kelayakan tu SS? Hahaha

      Delete
    3. Sebab... Lepas simpan resit... Kena masak! Ha Ha Ha...

      Delete
  15. belanjawan untuk 2 orang kan nie SS?
    terbaiklah SS dengan 3 kawasan jajahan dan hasil rembatan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye darling....Berdua aje... Ha Ha Ha...

      Delete
  16. banyaknya hasil menjala tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu tak termasuk roti jala... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. kalau termasuk roti jala lagi banyak laa.. kah kah kah..

      Delete
    3. paling panas ati tu laaa baju sejuk biru dia tu.. huahua..
      beli bukan nak ingat kat kita..

      Delete
  17. sangat OK budget..below RM2K utk 5 hari..3 tempat..

    ReplyDelete
  18. nak tanya skit. Buku yang kat atas tu buku apa

    ReplyDelete
  19. Wow! Detailed betul budget nya. Siap berbuku lagi. Lepas ni, kalau saya travel, saya nak buat macam ni la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh buat koleksi.. He He He...

      Delete
    2. tulaaa.. next trip nak try buat kitab busuk cem SS..
      cute siap ada tulis author lagi miahaha..

      Delete
  20. banyak gaaak tapi huuurm puas hati.. nak travel memang guna duit so xleh berkira ehehe..
    adeeee le tu dah set nak p maan ngan RMB tu.. time CT pegi tukar dapat murah.. RM0.47 untuk rmb1.. memang jooooli katak miahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang tak dapat lagi dik non.... Nak beli suar dalam pon berkira... Ha Ha Ha..

      Delete
  21. uit mahal la en hotel kat HK.. mmg kawan p cakap.. bilik boleh laga2 montot dalam tu..
    mencekik regenya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga yg mmg menikam2 kalbu... He He He..

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...