Thursday, 19 March 2015

Kembara South Korea - Bermula Suatu Perjalanan

Disclaimer : Entry ini agak panjang... Banyak mengarut.. Ha Ha Ha.... Ada 3 babak dalam satu cerita... Jika nak baca... Bacalah dalam hati... Jangan ganggu jiran sebelah... He He He...

Entry sebelum boleh baca di SINI dan di SINI...


*** Aku dan Kobis Basi ***...

Kadang2... Bila sebut pasal Koya ni...

Akan terdetik satu memory yang pernah tercipta suatu masa dulu...

Lebih kurang 9 tahun yang lalu...

Aku dihantar ke Busan, Korea atas urusan kerja... Company provide semua... Flight ticket... Tempat tinggal... Makan minum... Driver... Dan... Termasuk duit shopping!

Shopping... Shopping... Shopping... Itu aje laa dalam kepala otak aku ni... Keje malas! He He He....

Tapi...

Mana best pergi under company kan... Sebab... Banyak traning nak kena attend... Banyak benor rules nak kena ikut...

Pegi sendiri lagi best...

Lagipun... Aku sampai Busan, Korea aje... Belum pernah berjalan2 sendiri di Seoul tu...

Namun...

Tahun demi tahun berlalu....

Aku berhasrat untuk sampai ke Seoul, Korea dengan cara sendiri... Tapi.. Hasrat itu bagaikan terhempas di Lautan Hindi...

Eh... Dah kenapa plak?

Sebab...

Setiap kali aku bukak mulut... Ajak HH pegi Seoul... HH mesti akan mencebik bibir... Kerut dahi... Buat muka senget...

Dia langsung tak mo dengar pasal proposal aku nak ke Seoul...

Dia hembus aku dengan pertanyaan paling sarkastik "Ko dah tak ada tempat lain lagi ke nak pegi SS? Koya? Ahhhh... Aku tak mooooo! No! No! No!"...
* Geleng kepala laju2...

Aku? Speechless... Terus harapan menjadi debu...
* Sendu...

Ye laaa kan...

Aku keja dengan company Koya selama 3 tahun sebelum aku dapat offer keje dengan company Mat Saleh...

Aku keja apa? Penting ke nak tahu?

Aku cuma KULI MEMBATAK aje! Ha Ha Ha...

Dan HH pulak... Sampai sekarang masih setia dengan company Koya...

Walaupun HH tak jejak kaki lagi ke  Koya tu... Tapi... Dah terasa hari2 pegi Koya... 365 hari setahun u'ouls ngadap muka Korean kat office...

Dulu...

Tiap2 pagi...

Aku kena hadap Korean2 usung berus dan ubat gigi kat office... Datang office baru nak gosok gigi!

Bayangkan... Dari tempat duduk... Dia berjalan sampai ke jamban sambil memberus gigi...

Dalam on way ke jamban pon boleh borak2 dengan orang kiri kanan walaupun mulot penuh dengan colgate bersama sisa2 basi semalam! Ko rasa? Pengor gila tak?

Mandi? Entahlah!

Susah nak didefinisikan perkataan 'Mandi' tu? Apatah lagi mandi junob! Kah Kah Kah...

Kat office aku... Ada 2 jenis kantin... Company memang bagi allowance makan... Satu kantin Melayu yang menyajikan masakan Melayu...  Dan satu lagi adalah Kantin Koya yang menyediakan masakan Koya... Kalu sekali sekala nak makan makanan Koya ni... Free aje...

Dan...

Dalam 10 orang Korean kat Office tu... Mungkin 1 je yang muka k-pop... Selebihnya... Kobis-basi! Ha Ha Ha...
* Kimchi = Kobis basi...

Apa je yang aku tak tahu pasal perangai Korean ni? Semua dalam poket...

Dulu...

Aku ada sorang boss perempuan Melayu... Kami panggil dia KR... KR 10 tahun lebih tua dari aku... Selain aku dan KR... Aku ada 2 orang lagi staff dalam department aku...

Kerja kami jadi tensen dan semakin tertekan sejak company nak ubah sistem lama ke baru... Dan panggil staff Korean dari Head Quarters di Busan, Korea  datang ke Malaysia untuk buat perubahan pada sistem tu...

Asalnya mereka datang nak membantu... Tapi lama kelamaan... Dorang nak jajah pulak!

Aku masih ingat lagi....

KR kata dia tak mampu bertahan lagi... Pernah dia menangis kat bahu aku ni sambil peluk aku... Dia kata dah tak mampu dengan setiap tekanan yang Korean2 ni bagi... Aku tergamam... 

Aku tergamam bukan sebab dia kata tak mampu dengan tekanan... Tapi... Aku tergamam sebab KR peluk aku... He He He...
* Boleh tahan miang kannnn ko ni SS... He He He...

Aku dapat tahu KR nak berhenti dari orang lain... Khabar angin dah bertiup kencang seantero office...

Dia pon tak sampai hati nak beritahu aku yang dia nak berhenti... Dia kata... Tiap kali tengok muka aku dan dua staff lain... Hati dia jadi sayu... Mulut rasa terkunci nak beritahu...
* Nanges...

Tapi... Masa dah tak panjang.... Dia terpaksa jugak berterus terang...

Masa KR nak berhenti... Aku sedih... Besar jasa dia.. Dia yang amik aku berkerja.. Dia boss yang baik dan memahami diri aku yang terkadang nakal...

Bila dia tak ada... Aku rasa rindu... Rindu nak kena marah! Ha Ha Ha....

Manjang muka aku aje laaa yang asik kena marah... Ha Ha Ha...

Last day dia kat company pon.. Aku tak dapat jumpa dia... Aku kena pegi site office... So... Aku cuma dapat bercakap dengan dia on phone aje...

Lepas KR berhenti kerja...

Boss Korean ganti... Kami panggil dia AG! ANAK GAMPANG!  Ha Ha Ha...

Perangai cam Ssibal!
* Ssibal = Fuck!

Pernah sekali tu...

AG suruh aku hantar beberapa Korean bangang pegi site office... Naik kereta aku.... Time tu lahhh... Aku amik kesempatan nak dengki!!!

Aku sengaja bawak kereta laju2... Tiba kat selekoh tajam... Aku tekan minyak kuat2... Pedulik!

Haaaaa kawwwwww! 

Urut dada Korean2 tu terasa macam nak termampos... Siap mengucap panjang dalam bahasa Koya... Ha Ha Ha...

Terus serik nak naik kereta dengan aku...

Padan muka!

Nak sangat kannn! Ko ingat aku supirrrrr kawww?????????? Rasaaaa innnn lorrggghhhh! Ha Ha Ha...

Si AG ni plak... Recruit ramai staff... Tapi staff yang dia recruit semua KAKI JILAT BONTOT!

Tapi... Tak pe laa.. Aku redha pada rezeki... Aku percaya... Kalu gaji kita seribu... Tapi kena buat keja orang yang gaji dua ribu... Allah bayar balik kekurangan seribu tu dengan cara yang lain...

Percayalah... Rezeki kita tak akan berkurang... Jangan pernah mengeluh dengan nikmatnya! Dan rezeki KAKI JILAT BONTOT belum tentu bertambah! Aku tengok tak ke mana pon dorang tu semua... Pi mai pi mai tang tu laaa jugak!

Pernah sekali tu... AG tanya aku... Kenapa aku sembahyang kejap aje... Staff lain sembahyang lama... 

Perghhhhh! Berdesing telinga aku dia tanya aku soalan macam tu.. Logik ke orang sembahyang pada waktu berkerja lebih 30 minit?????????? Kadang sampai berjam! Ko sembahyang apa??????? Sembahyang hajat ke?

Orang lain sembahyang 30 minit dapat puji! Aku sembahyang 5 minit dapat maki! Patut ke?

Memang buta2 aje laaa si AG tu kena pedaya dengan staff baru... Dorang mengular... Aku yang kena! Mengular bukan mengular biasa ok... Siap datang keja bawak bantal busuk pon ada.. Aku bengang!

Tapi... Aku ni pon... Nakal jugak... Si AG ni call aku... Aku tak pernah angkat... Dia mengamok!

Sebab... Aku fikir... Bukan company bayar phone bill aku pon... Suka aku ler nak angkat ke tak... Nape nak mengamok plak!

Aku buat muka sposen... Aku tipu dia... Aku cakap handphone aku rosak masuk air... Handphone aku dah transform jadi botol air.. He He He..

Aku ingatkan abis kat situ je....

Tup.. Tup...

Esok paginya.... Aku datang keje... 

Dia beri aku handphone baru! 

Amik kawww smart phone canggih latest version ok! Dia kata ko tak ada alasan lagi untuk tak angkat call... Kalu ko tak angkat.. Siap!

Mampos! Mana nak lariiiiii??? Ha Ha Ha...

Aku ingat aku bijak... Aku bagi lagi alasan... Handphone tu asik abis bateri... Al-maklum high usage!

Tup... Tup...

Dia bagi extra bateri! Siap extra memory... Lagiiiiiii gormal mampossssss! Ha Ha Ha... 

Aku dah tersepit tak boleh nak beri alasan...

Dah kasi aku handphone baru... Hari2 nak mendail nombor aku plak... 

Kadang bukan pasal keja sangat... Dia banyak tanya mende2 yang tak perlu... Aku tak angkat.. Dia marah... Adesssss! Tensen aku melayan Korean ni!

Dalam perangai lahanat si AG ni.... Dia sayang aku jugak sebenarnya... He He He...

Selain dari handphone baru... Besday aku dia celebrate... Aku nak melantak apa pon dia beli... Ha Ha Ha...

Pastu...

Janji macam2... Nak naikkan gaji... Nak naikkan pangkat...
* Janji manis... Jubor pahit! Ha Ha Ha...

Dua kali aku tender surat resign... Dua2 surat aku kena koyak masuk tong sampah!

Mati2 tak kasi aku berhenti keja... 

Dia kata orang lain belum tentu boleh handle kerja... 

Taw plak staff2 baru semua tak boleh harap! Yang ko recruit ramai2 tu buat apa!

Tapi... Lama2... Aku dengan kawan aku tak tahan...

Makin lama... Si AG ni macam nak amik kesempatan...

Keja aku hari2 MENEPIS! 

Tepis apa?

Tepis dari jadi mangsa seksual!

Si ANAK GAMPANG ni memang MIANG! 

Selain dari tekanan kerja yang melampau... Kami memang tak tahan dengan perangai MIANG dia... Ho Ho Ho... Manyak bahaya woooo... 

Tapi... 

Dia tak berani dengan aku... Sebab... Aku ni boleh tahan garang... Dengan orang lain boleh ler... Dengan aku MIANHAE!
* Mianhae = Sorry...

Kalu nak merasa penangan Black Belt Kaler Biru aku ni... Meh! Try sekali...

Bukan setakat silat Gayung dan Silat Cekak! Silat Mangkok Hayun... Silat Cekak Pinggang.. Silat Cekak Rambut pon aku mampu! He He He...
* Ececehhhh! Macam gagah perkasa aje Kak Nam... Ha Ha Ha... 

Elok2 ko boleh gosok gigi pagi2 dengan Colgate... Kang tak memasal tuko Sensodyne!

Sensodyne ok lagi dik non... Kalu Polident? Ha Ha Ha...

Last2... Aku nekad nak berhenti keja.. Ko counter offer banyak mana pon.. Aku tetap nak berhenti... Tak sanggup nak berkerja dengan boss Korean lahanat camni...

Aku dapat offer keje lagi baik kat tempat lain... Start bulan April...

Dan...

Aku berhenti kerja dengan cara paling terkeji...

Aku format semua harddisk aku... Delete semua fail2 aku tanpa meninggalkan sebarang kesan....

Dapat je bonus... Lepas Tresure Hunt dan Dinner Tahunan pada bulan March... Aku terus cabot...

Time2 orang sibuk nak up sistem baru... Time tu lah aku tak de... Time tu aku berhenti... Jahat tak aku?

Bila aku dah mula bosan... Aku biarkan semuanya melingkop!

Aku berhenti keja tanpa tender notice pon... Sebab tak guna aku berhenti cara baik.. Sudahnya ke tong sampah jugak surat tu dicampak...

So...

Surat resign aku beri lepas 3 hari aku tak datang keja...

Lantak! Aku memang suka buat perangai!

My attitude? Depending on how you treat me!

Lepas aku berhenti... Aku dapat berita...

AG kena hantar balik Koya... Dan tak dibenarkan datang ke Malaysia lagi... Sebab... Kes gangguan seks di tempat keje selain kes seks dan liwat kat luar office dan beberapa kes penipuan lain! Hebatkan?

Dah memang dasar Ssibal kannnnn!

Sepandai2 beruk melompat... Di hujung takdir makan kobis basi jua...
* Ini bukan pepatah... Tapi pepatung... He He He...

Glamor u'ouls siap masuk paper... Tajuk tak boleh blah 'Foreign Lover'... Dah boleh jadi tajuk Drama Swasta Koya! Ko hado Ex boss yang berbakat cenggini? Ha Ha Ha...

Biarlah kisah itu tersimpan dalam lipatan kenangan...

Hanya masa yang mampu mengubahnya...

Dan sekarang... Perasaan negatif aku pada Korean ni... Lama2 agak terhakis...

Mari ke babak seterusnya...  


*** Terbuka hati ***

Last two years...

HH dapat offer dari company dia untuk training di Koya...

Tapi... HH degil tak nak pegi...

Dah banyak kali company offer... Tapi dia tetap berkeras tak nak pegi...

Dia kata "Berilah peluang kat orang lain yang tak pernah merasa naik kapal terbang!"...

Baik kan HH?

Tapi...

Masih ada orang yang tetap dengki! Bertabahlah HH... Selagi bernama manusia... Kita tak kan terlepas dari manusia busuk!

Boss sampai geleng2 kepala pening dengan si HH ni... Orang lain semua berebut nak pegi Koya... HH pulak tolak offer mentah2... Adesss...

Tapi...

Mujur jugak HH tak pegi...

Sebab...

Tarikh yang HH sepatutnya ke Koya tu... Adalah tarikh di mana aku accident...

Aku jatuh dari tingkat 1... Kaki kiri aku patah! Dagu aku pecah!

Seyes... Aku dah rasa nak termampos waktu tu!

Merasa kawww naik ambulans ne no ne no bunyinya tu....

Eh! Gitu ke bunyi ambulans? Macam bunyi lori bomba je... He He He...

Ke na no na no? Eh! Macam lagu Awan Nano laaa pulak... Ha Ha Ha...

Sebulan aku MC! Hu Hu Hu...

Tak boleh dibayangkan... Kalu time tu HH tak ada... Nanti... Sapa nak jaga aku? He He He...

Then...

Last year... HH dapat lagi offer yang sama...

Aku pujuk2 jugak HH... 

Aku cakap kat dia "Why not kali ni ko terima aje offer company tu... At least once in your life"...

Hati HH macam 50-50... Dia takut nanti jadi apa2 lagi kat aku... 
* Memang propa kannnn...

Sebenarnya dia jeles kalu aku plan melenjan sorang... Sebab... Aku menyimpan hasrat nak kembara sendirian kalu HH kena hantar ke Koya... Ha Ha Ha...

HH kata "Tak nak! Jalan dengan ko lagi best!"....
* Ayat manis...

So... Untuk tak buat diri aku rasa bersalah... Dan aku tak nak dia buat keputusan menolak offer lagi sebab aku....

Jadi...

Sekali lagi... Aku propose HH untuk ke Seoul...

Sebab... Aku nak dia merasa jejak kaki ke bumi Koya even sekali pon jadi lah...

Susah ok nak convince minah sorang ni... Mati2 dia tak nak pegi...

Dia selalu compare Koya dengan negara lain... 

Tapi... Tah cemana...

Last2...

Dia terbukak hati... Dia setuju!

Yesssssss!

Tapi... Tapi... Tapi... Bersyarat!

Semua mende aku kena study sendiri! Dari start itinerary semua aku buat sendiri... Dia tak nak amik
tahu... Dengki tak perangai HH??? Tak ke mendera namanya tu?

Tapi... 

I sanggup u'ouls! Janji aku ke Seoul!
* Kak Nam desperate... He He He...

Pe lagi... Cepat2 lah booking tiket... Boleh refer SINI...

Kang HH ubah fikiran... Matilahhhh aku! He He He...

The best part tu...

Lepas aje booking tiket... Tetiba HH dapat offer masuk kelas belajar bahasa Koya plak... Boleh baca kisahnya di SINI...

Memula dia malas nak pegi... Sebab... Kelas tu lepas waktu keja...

Tapi... Aku cabar2 dia...

Aku cakap... At least tahu sebutan basic Korean pon jadilah... Janji tahu cemana nak sebut 'kiri' dan 'kanan' dalam bahasa Koya.. Ha Ha Ha... Dah laaa ko tu pemalas nak buat itinerary kannnn... Ha Ha Ha...
* Jelir lidah kat HH...

Dah lama2... Dia pulak yang over! Habis exam kelas basic... Dia sempat sambung intermediate...

Bertambah over bila dia start layan drama Koya untuk mantapkan bahasa Koya... Dan lama kelamaan dia plak dikelilingi geng yang suka menghasut layan citer Koya... Ada aje sumber stock CD Drama Koya tu... Adeiii...

Hadoilahhhh HH... Nyesal plak aku ajar dia nengok Drama Koya..

Dia kemarok! Dahhh dia hari2 nak tengok drama Koya! Ulang2 tengok babak yang sama ari2 u'ouls... Bongok tak?

Over sehhhh minah nih! Over tawww tak???? Overrr!

Dia dah start tak layan aku... Hidup dalam dunia Koya dia tu je.... Geram pulak hati ni...

Hari2 dok gilerkan hero drama Koya... Kurang nak amik tahu pasal itenarary Trip Seoul tu.. Iskssss...

Sebenarnya... 

Aku study pasal Seoul tu dah nak last2 minutes jugak... Dan banyak kali kena rombak balik... Sorting... Take out tempat2 yang tak perlu... Dan... Amik tempat yang penting2 dan masa sempat  aje...

Ada few part info yang aku cilok dari blog JM... So... U'ouls.. Kalu nak ke Koya... Sila laa refer blog JM dulu... Jangan jadi macam aku... Pada awalnya aku agak terlepas pandang... Iskksss...

Lagipun... Aku kesuntukan masa...

Aku ada beberapa destinasi lain yang aku kena study sebelum sampai ke Seoul tu... Memang celaru jugaklaa... Dan kadang sampai terkeliru... Pening! Adessss...

HH plak jenis yang review lebih kurang aje... Dan dia fikir nak main redah...  Adusss... Redah? Aku kalu boleh nak kurangkan drama... Dia lagi nak tambah drama....

Babak seterusnya...  


*** Bermula Suatu Perjalanan ***

Akhirnya... 11 March 2015 muncul juga...

Petang tu... Aku lepak kat umah... Berkemas apa yang patut... Tunggu HH datang...

Memang dugaan betul pada hari tu....

Boleh pulak company HH nak buat training pasal GST pada hari tu... Adoiiiii...

Aku membatu tunggu dia sampai umah dalam debaran!

Risau... Cuak.. Takut terlepas flight dari Senai ke KLIA2...

Dan perjalanan ini juga merupakan perjalanan kali  pertama flight domestik aku dari Senai ke KLIA2... 

Sebab... 

Sebelum ni... Aku cuma drive sendiri aje sampai ke KLIA2 tu...

Tapi.. Kali ni... Aku dah tak larat nak drive memalam buta... Nanti aku tak cukup tido...

Bila HH sampai aje kat umah... Kami agak rushing... HH cuma ada masa less then one hour untuk bersiap...

Dan... Waktu kami nak keluar dari umah tu...

Boleh pulak jalan tetiba jem... Bebaik dua lorong jadi empat lorong... Adesss...

Aku terpaksa cilok sana sini...

Ada satu lori tu... Tetiba nak membuli... Nak himpit aku sampai ke tepi jalan... Nasib baik aku tak accident...

Bertabahlah hati... 

Kalu ikut hati mmg aku nak aje turunkan tingkap tunjuk center jari... Tapi... Fikir2... Tak pe laa... Kesabareeeeen yang tinggi amat diperlukan di siniiiii...
* Kak Nam beralah dalam geram...

Ada perjalanan yang lebih hebat sedang menanti aku di hadapan... Cewahhh!
* Kak Nam menyedapkan hati yang sedang membara nak memaki... He He He...

Sampai aje di Senai Aiport... Aku masih tak boleh nak drop luggage... Kena tunggu lagi...

The worse part...

Luggage tag pon kena print sendiri...  Melampau tak? Kena print kat mesin yang ada kat tengah2 airport... Tak ke leceh! Kalu aku salah tekan cemana? Iskksss!

 Ni lah luggage tag yang kena print sendiri... Ngok!

Lepas aku print tag... Aku lepak2 kat Restaurant Subway sambil mencekik burger... Lapar giler sebab dari pagi tak makan pe2... Adeiiii...

Lepas drop luggage...

Aku dan HH terus ke Departure Hall...

Serik dengan drama airport..

Lalu....

Aku betul2 tadah muka kat depan Gates 2...  Over kan? Gaya macam orang tak pernah naik kapal terbang.. Ha Ha Ha...

Sementara HH pegi sembahyang Maghrib... Aku lepak sorang2... 

Sambil perhatikan orang lalu lalang...

Mata aku dok fokus kat setiap orang yang pakai kasut bertali...

Erkkk!

Aku pelik! 

Macamana orang boleh ikat tali kasut begitu kemas dan rapi... 

Sedangkan aku?????

Cuba perhatikan kasut aku ni... Lawo kan kasut baru aku? Memancor2 kan warnanya.. Siap stokin PINK.. Hilang kemachoan aku kejap... Tetiba jadi wanita paling anggun... Ha Ha Ha...

Tapi... Tapi.. Tapi...

Jangan terpedaya... Cuba perhatikan tali kasut tu..

Tali kasut tuuuu.... Kat tali kasut tu ko fokus betul2... Ha Ha Ha...

Bergumpal sekali kannn aku ikat! He He He...

Nasib baiklah masa beli kasut ni... Kedai dah tolong pasangkan tali... 

Tapi...

Masalah aku akan timbul bila ikatan tali makin longgar... Tu yang aku gumpal macam tu sekali... He He He...

Aku tak reti ikat tali kasut... That's fact about me...
* Tutup muka... Malu...

Dari kecil hingga dah besar panjang ni pon... Aku masih tak pandai ikat tali kasut...

Aku tak boleh tengok tali yang bersimpul... Aku tak pandai nak silangkan ikatan... 

Bukan tak boleh... Tapi lambat... Bila lambat nanti aku maki2 tali tu...

Ko pernah nampak orang bercakap sensorang dengan tali kasut? Aku ler tuh! He He He...

Mak aku memang tahu kelemahan aku... Sebab tu... Dia tak akan pernah belikan aku kasut sekolah bertali... Jangan harap!

Mak aku sedar yang tak akan ada orang pedulik nak layan aku pegi sekolah! Dah tentu2 lah dia malas bangun semata2 nak ikatkan tali kasut aku kannnnn... Abang aku? Akak aku? Lagi laaa malas nak layan...
* Hari2 pegi sekolah... Lulus tak jugak... He He He...

Mak aku akan belikan aku kasut yang guna pelekat... Sampai sekolah menengah kawww aku still guna kasut jenis pelekat tu.. Ha Ha Ha...
* Malu...

Sebab tu... Sejuta kali family aku ajar aku anyam ketupat ke... Cikgu suruh buat anyam tiko mengkuang dalam kelas seni ke... Aku memang lari!  Jangan harap aku nak buat.... Nanti aku pening!

HH sampai tempat duduk...

Aku bisik kat HH "Cemana nak ikat tali kasut?"...
* Tanya soalan bodoh...

HH pandang kasut aku... Dia gelak... "Nape ko ikat tali kasut ko macam tu?"

Aku jawap "Tak reti"...

HH perli "Dah tahu tak reti pakai kasut bertali.... Buat apa beli?"...

Aku jawap "Nak melaram!"...
* Dasyat Kak Nam melaram... Ha Ha Ha...

HH kata "BEAUTY IS THE PAIN!"... 

Nyesal aku tanya! Lagi bongokkkkkk punya jawapan!

Dia asiklah perli dan panggil aku...Beauty is the pain... Beauty is the pain... Beauty is the pain...

Aku bengang!

Tak kelakar ok!

Dalam tengah gelak2 tu...

Tetiba HH senyap...

Ehhhh! Dah kenapa pulak!

Dia tengok boarding pass... 

Lama dia tenung boarding pass tu...

Then... Aku tanya dia "Ko dah kenapa? Tetiba senyap je"...

HH tunjukkan aku seat number...

Rupanya... Dia baru realise yang dia lupa nak beli seat number....

Ahhh! Sudah! Pulakkkkk dahhhh!

Aku tanya dia "Eh! Bukan ke ko kata ko dah beli hari tu?"....

Dia jawap "memang dah beli...  Tapi tu flight domestik masa trip nak pegi Hong Kong tapi tak jadi... Air Asia cancel! Yang untuk trip Korea tak perasan pulak lupa beli"...
* HH kemurungan...

Then... Terus aku tengok boarding pass untuk Seoul... Nasib baik tiket Seoul dah beli seat.. Kalu tak memang keboringan laaa sepanjang jalan...

Aku tengok HH penuh dengan rasa serba salah... Aku cuba tenangkan dia... Aku buat2 lawak bodoh...

Aku cakap kat dia... "Tak pe laaa... Sekali sekala tak duduk sama... Beauty Is The Pain"... He He He... 

Selama bertahun2 aku kembara dengan HH... Inilah kali pertama aku tak duduk sebelah dia... Bohonglah kalu aku cakap aku tak terasa... 

Seat number aku kat belakang... Sedangkan HH kat depan...

Dalam flight... Situasi inilah yang berlaku.... 

Kiri ku racun yang berbisa...

 Kanan ku sendu yang teramat... Ha Ha Ha...

Aku? 

Sopan santun... Duduk di tengah.. 

Kaku aku di sini... Bersama harapan terbakar... Ehhh.. 
* Dah macam lirik lagu Madah berhelah... Ha Ha Ha...

Kiri aku Apek... Kanan aku Aci... One Malaysia sangat kan... Ambikkk!

Masa aku nampak Aci pakai sari PINK... Aku rasa... Kasut aku tak mampu kalahkan sari Aci tu... Terus tenggelam kasut tekois aku tu... Sari PINK Aci lagi menyerlah! Ha Ha Ha.... 

Sebelum aku duduk... Aku terbau macam bau ikan... Ehhhh! Aci ni baru lepas menjala ikan ke? Aduuuuiiii! Hanyir giler! Ke dia salah pakai perfume? Budu disangkakan minyak wangi?????? Ha Ha Ha...

Dah laa bau ikan... Boleh pulak dia batuk2 dan hembus2 segumpal hinggus! Hadoiiiii! Dugaaan betul..

Aku macam nak muntah... Tutup hidung...

Last2... Aku pulas aircond semaksimum mungkin... Sekali dengan aircond Aci tu aku curi hala kat aku sorang... Ha Ha Ha...Padan muka Aci tu tak dapat aircond... Jahat tak aku? He He He...

Si apek sebelah aku ni plak giler kiasu... Ko ingat tiket flight ni Tony Fernandes kasi percuma ke?

Tangan tuuuu... Tangannnn tu ke tepi laa skit...

Dah dua2 tempat letak tangan dia sapu...

Abis aku nak letak tangan aku kat mana?

Parking atas tetek Aci ke? Empuk sangat ke tetek Aci tu? Ha Ha Ha....

Bongok laaaaa... Tu laaa padah kalu tak beli seat...

First time jugak laaa aku duduk tengah... Selalu port aku mesti tepi tingkap.... Adesss... Aku rengsa!

Dah laa ruang sempit... Si Flight Attendance boleh plak nak buat demo kat tepi... 

Nampak tu dia lambakkan semua barang demo kat meja...

Dah si Apek sebelah aku ni dok cari2 ruang nak bernafas... Merembes agaknya tetiba Flight Attendance seksi dok mendemo kat tepi... Ha Ha Ha... 

Nasib baik lah penjalanan dari Senai Airport ke KLIA2 cuma amik masa berberapa minit aje...

Nampak tu si HH kat depan... Dok tersengih2....

Si Aci ni plak tak sabor2 nak turun... Siap tolak2 aku lagi... Makkkk aaaiii... Melampau naaa kawwwww ni... Kang ada yang rentung ni kang... 

Haaa... Nampak? Nampak? Punya tak penyabornya Aci...  Siap berlari... Macam orang nak terberak! Tahik punya pasal pon mau lari kaaa Aci... Ayoooo... Ha Ha Ha...

Sampai kat bawah... Aku tanya HH "Ko tak baca ke SMS aku hantar?"....

Rupanya dia tak baca...

So... Dia baru hegeh2 nak bukak SMS...

Terus terburai perut dia baca SMS aku... He He He...

Ooooo... Gini ropeernyaaa laluan untuk domestik...Kak Nam jakon... He He He...

Terus collect luggage... Nampak tu.. Tinggi benooo... Manalah bag tak jahanam! Iskkks!

Apa aku nak buat kat KLIA2 tu sementara menunggu flight ke Koya?


BERSAMBUNG...

180 comments:

  1. perghhh... drama akasia sangat.. tapi i suka... cepat je update entry koya.. i nye entry krabi tak abis2 lagi.. huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan lupa siaran ulangan kat TV 1... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. perghh siap masuk tv lagi...

      Delete
    3. Stesen tv berbayar tak beli ke strory Ss ni?

      Delete
    4. Cerita SS percuma untuk tayangan amal... Ha Ha Ha...

      Delete
    5. baik perkerti SS ni... buat tangan amal... hahha

      Delete
  2. mak aiii.. betul2 melepaskan rindu.. panjang benau starting drama kak nam.. keja ngn company Koya kah, patut lerrr kak nam macam serasi sangat ngan Koya2 ni.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serasi bersama ke? Ha Ha Ha...

      Delete
    2. boleh la buat menari bersama nnt

      Delete
    3. ZF : itu dh sehati berdansa :-)

      Delete
    4. ooohhh hehe...
      sehati bersama ka, sehati berdansa ka... jnji sehati

      Delete
    5. Ambik napas jap kat sini. Baru selesai baca drama tiga babak SS. :)

      Delete
    6. sep kak farrah! hamek nafas nak abeskan 3 drama nihh... lagi2 yang atas tu.... hahhahaha

      Delete
  3. * Janji manis... Jubor pahit! Ha Ha Ha...

    Nasib Janji Manis.. bukan JARI MANIS.. eehhhh...
    Kak Nam sila habiskan cerita cepat jgn berkurun macam JM...hahahahhahaha..

    (JM jgn maraaah aarrr..nanti kena jual kat KOYA..hehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn jual....takut jumpa si AG bangang tu!!!!

      Delete
    2. kah..kah.. Kasi pelangkung kepala itu olang laaa.. haha

      Delete
  4. Aci..aci mana mau lariiiiiii... kobis basi tertinggal sini... eehh!.. hehe..
    SS, yg ai mintak tu ada tak.. nak..nak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada... Sabar eh... Amik masa skit.. SS tengah risau envelope SS hantar kat cayang ku JM tak sampai2... Adeiiii..

      Delete
    2. Posmen ni rembat kat dia paa... selalu tau camni.. ai penah jadik dlu, sebulan tunggu, padahal dari alor setar ke penang ja.. klu ulang alik beratus kali lepas..haha

      Delete
    3. balik hari ni x check peti pos lagi..alamat dh betul..barang nya ngak sampai...huhuh

      Delete
    4. CT pon ckp mende yg sama... 1 month... Giler!

      Delete
    5. Maybe banyak sangat kot envelope.. huhu.. ni pos penang ke penang pun, berjanggut tunggu.. agak2 lah nak guna semua courier kan.. huhhuu

      Delete
    6. baik hantar by hand jer.. dapat juga jumpa tuan empunya diri..

      Delete
    7. SS nyer pasal..lautan BARA sangguh i redah..pakai boots eheheh

      Delete
    8. mybe posmen bz dok training pasal gst kot....

      Delete
    9. nak beli setem nanti kena bayar GST jugak...habislah no sobiner utk rakan readers

      Delete
    10. mana nak taw kn.. la ni semua pakat bz ngan GST ni...

      Delete
    11. Awatnya abang posmen nak risau rate gst,..diorang tukang deliver je ;)

      Delete
  5. ape ni..ape nih..i tertinggal ketapi...jap komen dulu..pastu nak baca!!! panjangbenor

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... baca tajuk ja. scroll ke bawah.. baru komen...

      Delete
    2. hahahahaha... tudia rupenye tips ZF!

      Delete
  6. oleh kerana entri panjang..komen pun byk juga lah..nah ambil komen yg ni dulu :

    huntung HH keje company Koya..no wonder lah dia tak moo layan dah Seoul....JM kan ada...anytime je kalau nak hajak...tapi kalau JM yg teman mesti x de drama..JM pendiam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abislah cikgu beso nak cek karangan... ha ha ha...

      JM pendiam? Ye ke? Meh try test tengok!

      Delete
    2. kalau tak percaya tanya Siti Yang Menaip..kami pernah 'dating'..JM pendengar yang setia heeee

      Delete
    3. macam xcaya ja statement ni..

      Delete
    4. JM bukan pendiam tapi JUAL MAHAL! Ha Ha Ha...

      Delete
    5. ahaahah..JM fe ma lu..JUAL MURAH pun x de yg nak beli sob sob sob

      Delete
    6. JM letak harga berapa? Dah tolak GST? He He He..

      Delete
    7. BELUM..tunggu 1 April ye hihih

      Delete
    8. So... Kena beli sebelum 1 Apri laaa kan...

      Delete
    9. issh..bijak..bijak..meh nk kiss sikit!

      Delete
    10. jom jom jumpa... hari buruh saya turun KL..

      Delete
    11. Betul2. CT ckp sis JM lebih suka mendengar. Jadi tukang dengar & tukang gelak :)

      Delete
    12. aahahah memang Akak JM pendiam je.. den plak banyak cakap..
      tapi rajin je gelak2.. kan kan..

      Delete
    13. eheehehhe...CT..pecah RAHSIA den

      Delete
  7. penat baca entry SS nih.. nasib laa yang tak beli seat tuh flight dari Senai ke KLIA2.. kalau dari KLIA2 ke Koya ntah macam mana laa SS ngan HH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penat kenapa pulak dahhh? Baca sambil berlari ke? Ha Ha Ha...

      Delete
    2. penat membaca sebab panjang sangat.. sampai kena minum air sebab kering tekak.. hehehe..

      Delete
    3. baca kuat2 ka... kalau baca dlm hati xkering tekak..hihi

      Delete
    4. nati hati lak yg kering,,mcm mana?

      Delete
    5. bayang SS duduk tepi aci dari kl smpai koyaaa ahahaha.

      Delete
  8. panjangnya entry ni..pergh, glamer Ex boss cik SS.ex boss I olls kuar paper cerita baik-baik je, so takdelah menarik sangat nak up kat blog. HH tak nak gi Koya? Ish, kalau I olls lah dapat terbang free, mana-mana pun boleh.asal berjalan..hehehe. banyak betul drama entry kali ni..belum sampai Koya lagi tu.takpe, suka baca panjang-panjang gini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu sampai Koya... Tak ada citer yang menarik sangat pon... Baik jangan baca... Kang menyesal! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. yg x baca tu org nk sgttt baca

      Delete
    3. betul tuh kak JM.. yang dilarang tuh orang nak baca sangat.. hehehe..

      Delete
  9. Hihi..lawak-lawak.. penah koreja dgn company Koya..moralnya K-pop tu hanyalah plastik surgery. Macam cite Kabhi kushi kabhie Gham plak tak reti ikat tali kasut sampai besoo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kabhi kushi kabhie Gham?????????

      Delete
    2. jangan sampai kena gam sudah.. baru tali tuh tak terbuka.. hehehe..

      Delete
  10. panjang kisah DULU..aku dan Kobis Basi...bab peluk dengan KR tu tak tahan...suka ye ahahah

    panjang nya intro keje tempat lama..10 min baca baru habis tapi MENARIK...baru tahu sikap Korean sebenar!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada orang tak suka kena peluk ke? Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Syida! dia penggeli ahahaha..matilah buat statement sendiri...

      Delete
    3. kalau JM..lagi rapat di peluk nya lagi syiok..naik sheikh ahahahh

      Delete
    4. KR tu laki ke pompuan.. hahaha..

      Delete
    5. QA : Nampak sangat tak baca betul2... Kantoi!

      Delete
    6. SS:hahahaaaa... ai baca kalut2 ni.. mana dan nak feeling2..
      JM: siapa syida tu.. ooo penggeli erk.. haha

      Delete
    7. ahahaah..Syida...habislah kena 'tangkap'.....

      Delete
    8. "Aku ada sorang boss perempuan Melayu... Kami panggil dia KR... KR 10 tahun lebih tua dari aku"

      Ai tak puas hati sebab tak perasan ni.. jadi baca balik laju2.. haha..
      patut lerr nanges bagai, perempuan.. hehe..
      (gigih kan peminat u ni kak nam..).. hahahahahahahaa

      Delete
    9. Dah boleh buat marhaban khatam dah nih! Ha Ha Ha...

      Delete
    10. hahhaha..td dok ingt laki gak.. baca sekali lagi. rupanya pompuan ka....

      Delete
    11. naik sheikh apa tu sis JM...

      Delete
    12. jgn2... tu laki org... jgn naik dia.. hihi

      Delete
  11. jatuh tingkat 1? terus tu kaki patah, dagu pecah..Ya Allh..serama..mcm mana boleh jatuh..ada org tolak?..byk pula soalan bermain di minta.tapi syukur SS selamat dan still cute...rupanya SS dh lama kenal HH ni..so no wonder lah ke mana2 pun serasi bersama...gaduh mcm mana pun berbaik semula...sahabat baik dan sejati nih..susah nak cari oooooooooooo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup... SS jatuh... 2 years back... Ngam2 lepas balik dari Brunei... Masa trip Sarawak jalan dalam keadaan kaki terhencut.. Tapi untuk family... Ku relakan jua...

      Delete
    2. jeles plak SS ngan HH.. kawan ai masa study sweet la semua.. sekarang dah keja, hilang ntah ke mana.. haha.. ada jumpa pun dlm wsapp.. keekkee..

      Delete
    3. SS kan boleh jadi kawan QA.. Kan Kan kannnnn...

      Delete
    4. hamoi...ZF..nampak je salah nya ek...cubit kang eheeh...isshh..keypad nih!

      Delete
    5. hahaha ingtkn ayam serama ka..

      Delete
    6. pejamkan mata saja lah typo tu miahahaha..
      gelak senyap2..

      Delete
    7. kalu ayam serama dah berkokok dah tu... he he he....

      Delete
  12. okey..sambung komen lagi..pastu sambung baca balik...cilok je JM halalkan..apa yg baik utk di jadikan panduan (skema tul komen) hahaah...JM kan sayang SS tapi belum boleh challenge HH syg SS tu heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perghhhhh! Skema! Kupu2 Rama2 SS membacanya... JM lagi ramai orang sayang... I is jeles!

      Delete
    2. ye ke...sape..sape...Syida?..ke Farrah..ehh..ke Siti Yang Menukang..kalau ZF..dia sayang kontena je lebih

      Delete
    3. Ececeh... Buat2 tanyaaaaa... Tu haaa beratus komen tu haaaa... Beribu email tu haaa... Tuuuu Tuuu Tuuu... Appppppaaaa tuuu? Ha Ha Ha...

      Delete
    4. eh sini pun banyak komen apaa.. jgn la jeles SS, kan ai dah bagi love tadi.. hehe..

      Delete
    5. ohh....itu ke..hiksss..maluuuuuuuu...SS pun ramai org syg nih..komen beratus jgak..tak nampak tu..Awesome People on Mac..sape tu Jari Manis tu...sayang lah tu heee

      Delete
    6. menukang pun menukang laaa ahahaha..

      Delete
  13. ahaks..kasut biru stokin pink u oulsss...ayu sangat!
    Drama kasut tu best..tak pandai ikat tali kasut rhopenya..mesti FOBIA bila nampak tali kan

    ahahaah...patutlah setiap kali fly beli seat no..JM belasah je duduk ngan sesape pun...janji murah ahahah

    dalam flight dah jadi One Malaysian...baru betul ekekeekk

    Yezza..akhirnya JM baca dari A sampai Z...DAEBAk!!!! cerita yang membuatkan gusi JM sentiasa basah..tersembur air liur gelak depan PC seorang ahahha....hilang stress i uollsss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uishhhh... Jangan gelak kuat2.. Kang bergegor partition tu...

      Delete
    2. Ai kn tadi terkeluar suara, semua tgk dgn muka pelik.. dah la ada org luar kat office tadi.. **maluuuuuuuuuuu..
      menghiburkan hati di pagi hari..
      (Gigihlah hai scroll komen..Hahahahhahaaaa)

      Delete
    3. hahahaha.... td takut gelak sorg2 dlm opis... so simpan baca mlm ni

      Delete
    4. wooo ni rupanya kes basah gusi =D

      Delete
  14. perghh..intro nak gi Koya, pjg benor..hehe. tapi macamana boleh jatuh dari Tkt 1??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh... Very long story... Kalu pendekkan citer takut tak paham... Ha Ha Ha...

      Delete
  15. Hahahahahahaha!! Memang gelak besaq!!
    Adoiihaii..dari mula baca ingatkan nak scroll ja nak baca ending tapi sebab lawak sangat hilang ngantok!dalam 3 babak tu yg dalam flight paling best..harumnya macam sundal malam dak aci tu.hahaha!
    Cik Nun slalu tak beli seat tp selamat selalu dapat ja ngan travel partner.kalu tak dapat pun wat muka selengerr minta tuka ngan orang len.ok jer kasi..len kali try war muka sweet2 like sugarglider sah cair dpt nya seat sebelah menyeblah
    Si korean memey pengotor nak mampus..tak payah crita lah..dalam movie pun bangun pagi nak p keja gosok gg jer..demo takut catuan air kot.hahaha



    ReplyDelete
    Replies
    1. Moral of story... Bangun pagi tu.... Mandiiiiii! Ha Ha Ha...

      Delete
  16. Best entry ever! Cant wait for more to come.
    Saya gelak guling2 sorang2 ni. Best la akak buat karangan ni. *two thumbs up

    ReplyDelete
  17. Kalau kat korea x mandi ok la sbb musim ok.. Ni kat mesia.. Berpoloh terus kuar aroma kimchi dan bawang putih...

    ReplyDelete
  18. adoi ss ..entri kali memang pecah panggung betol lah ss oi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pecah panggung tak pe... jangan pecah punggung.. He He He..

      Delete
  19. telenovela ke ni ss hiks........
    mrs pun sekarang tengah berhadapan dengan bos peel lebih kurang camtu...nak bagi keje mesti nak duduk dekat-dekat kita, ape dok jauh takleh ke?? rimas sangat

    ReplyDelete
  20. baru buka... scroll smpai bawah pjg sgt. so decide mlm t balik rumah baru baca... skrg ngah kerja. kan dok gelak sorg2 plak...

    ReplyDelete
  21. wah...panjang..baca dan terus membaca..tapi best lawak gila

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat mana yg lawak nya abe MKL...JM rasa biasa je ahaha..mode : cari pasal

      Delete
    2. Memang tak lawak JM! Sebab tu gusi JM tu BASAH!

      Delete
  22. Drama habis betul. Daripada part pertama sampai part ketiga tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh.... Belum habis... Ni baru nak mula... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Ada banyak babak lagi,... :)

      Delete
  23. panjang entry ni sama macam sari aci yg duduk sebelah SS tu

    ReplyDelete
  24. relaxxx la.. baru tgkat 1 jatuh...
    agaknya kalau tgkat 5 jatuh tu mcm mna la... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tingkat 5... Tak jadi Kak Nam Pegi Koya... Jadi Kak Limah Pegi Kedah!

      Delete
    2. sila sila...
      tapi jgn dtg rumah saya la

      Delete
  25. part kasut mmg xleh blah... dri kecik smpai besar xreti2 gak noh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak menghinaaaaaa laaaaa tuhhhhh! Iskkksss..

      Delete
    2. hahaah mana da..xda kata apa2 pon

      Delete
    3. dulu tak reti gak.. time sek menengah join KRS komander setan tu gigih paksa ikat tali kasut.. dua jam jemur tngh panas belajar ikat tali kasut.. puaaaka gak tu..

      Delete
  26. wahh...gigih baca sampai bwh......panjang tol entry nih...byk citer....besttttt....hahahhah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panjang tanpa perenggan... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. xyah perenggan....baca senapas....hahahahhah

      Delete
    3. Hahaha betul sis deanna. Baca senapas,...tu yg sebelum komen kena rehat jap ambil napas ;)

      Delete
    4. Napas berbau jangan baca... Ha Ha Ha...

      Delete
  27. habis terus bateri lappy den , gigih baca sampai habis . nasib baik hujung minggu yg santai ... mmg baguslah AG tu x dibenarkan masuk malaysia lagi . klu dah masuk paper , mmg kes besar tu . bila ss cerita dia belikan smartphone , sis dah dpt agak sebenarnya. cuma x sangka mmg sungguh sundal rupanya ... gelak besar sis bila tgk tali kasut ss tu ... bhahahaaa . seronok sebenarnya pasang tali kasut ni . mcm2 stail ada dan nampak kemas ... klu saya jdi hh , dah lama saya grab peluang tu . tgk negara org free sambil dpt belajar budaya . now dah pandai cakap korea , maunya dia angkut jejaka k-pop nanti . ada blogger kata jejaka korea mmg tampan2 belaka . sama ada ori ke idak , ada org kesah ke ? ... kan kan kan ! ... wpun skrip yg panjang , tapi menghiburkan sis hari ini ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan tenung lama2 kasut SS tu...
      * Maluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...

      Delete
    2. SS !! dia komen punyalah panjang.. tu je SS reply ? ahahaha..

      Delete
    3. komen2 u'ouls boleh dapat 1 entry! he he he...

      Delete
  28. seksanya keje ngn org yg kuat gangguan seksual nih....jenuh laa menepis....teringat kisah dulu....bos da potensi utk ke arah itu...tapi awl2 sudah sy bg warning...terus xjadi....hahahahahaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perghhhh! Siap potensi tuh yang tak menahannnn... Kasi kasut aje.. He He He..

      Delete
  29. ce SS citer macam mne leh jatuh tkt 1 tu??? tergelicir ker?? ke tengah skodeng?? opsss...hehehehehe

    sifat menyebok datang kembali....hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengah skodeng orang mandi! Ha Ha Ha....

      Delete
  30. kekekekek aci tu tk pakai deodorent keeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia salah amik ololonoooo laaa tuuuu...

      Delete
  31. Panjang berjela sejarah susur galur salasilah kembara Koya SS ni. Nak menghabiskannya, macam2 aksi saya,..duduk, terlentang, mengiring, kuak lentang, kuak tak kuak....puas hati baca sampai habis! Satu word pun tak miss hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Next time kena meniarap plak... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. betul tu Kak Farrah.. siap baca separuh then komen..

      Delete
    3. ahahahaha budu ingat perfume..!!! ahaha

      Delete
  32. kita komen babak first dulu..

    hensem dak AG tu ke masuk kategori korean pecah rumah ? amboi gatai ngat aih..
    dia ingat ni ngara dia ke ? tp kalo kat korea tu pun mmg org2 atas semua setel things dgn scandal la apa lah.. tah apa2 kan..

    elok la Kak Nam resign and bagus !! padam semua kasi company tu mereng ehehe..

    ReplyDelete
  33. komen babak dua

    ahahah HH prangai sama macam kawan CT.. dia hempuk semua kat CT tapi bagusnya.. dia x komplen.. dia just gitau mana target place dia nak pi.. then yg lelain dia ikut saja. bagus gak spesis cem ni..

    ReplyDelete
  34. haruslah refer blog Akak JM kan ? blog dia tu orang korea pun buat reference ahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia dah jadi duta Arirang... He He He...

      Delete
    2. kah kah kah...sakit peyut den

      Delete
  35. bestnya HH p kelas belajar bahasa korea.. kiranya kat korea bleh hulur dia suruh tanya direction hehehe.. berguna tak kelas dia tu kat korea ?

    ReplyDelete
  36. CT tak pernah beli seat kalo naik AA.. redha saja dapat seat mana.. terpisah ngn kawan pun xpe janji x bayar lebih kat tony ahahaha..

    ReplyDelete
  37. ada sekali tu x beli seat tapi time nak check in mintak kat pekerja tu..
    nak dok tepi tingkap dia kata okay.. masuk flight ahaha patutla okay..ada 30 org saja.. ko nak duduk satu row sorang pun boleh =)

    ReplyDelete
  38. stoooookin pink tu tak menahan !!! =D

    ReplyDelete
  39. macam ne Kak Nam bleh jatuh dari tingkat 1 ? tergelincir ke ?
    ke mamai baru bangun tido ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak merasa macamana jadi superman... He He He..

      Delete
  40. 1 je ke yg muka k-pop.lain-lainnya Kobis-basi!? Hahaha, gelak guling2 atas katil..
    ok, tergaman sebab kena peluk.. lah bos baik berenti keje..
    ok, part bawak keta lelaju tu awesome okkey.. padan muka orang koya kat belakang tu..

    ReplyDelete
  41. perrgghh, siap dapat phone baru tu.. sekali dengan bateri lebih n memori kad.. mmg tak leh nak larik la, keje nak mengangkat call si AG je, mesti dia sayang SS lebey ni, sebab ss pandai wat keje.. :D tapi kalau dah mianggg tu, shad sokong ss benti keje.. and that cara keji benti tu, shad bagi thumbs up.... Foreign Lover... dalam sejarah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. drama koya patut amik AG jadi hero ganti lee min ho!

      Delete
  42. kasut biru dengan stokin pink.. awwww.. hehe.. beauty is the pain.. sedebuk kena sekali..
    and, malaysia sangat sebelah cina, sebelah aci.. seb bek pejalann kejap je, kalau lamaaa, mau muntah gak dekat situ.. hehe

    ReplyDelete
  43. seronok baca coretan SS...first time singgah sini

    ReplyDelete
  44. berepisod sungguh cerita pada kali ini SS <<--- betul tak skema pada kali ini cikgu?? hahahahha

    ReplyDelete
  45. da kalau kiri kanan stranger, tutup mate tido je laa SS... kroiihhhh kroihhhhhh

    ReplyDelete
  46. gigih saya membaca dari atas sampai bawah...
    bca dengan penuh perasaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa yang Cik Sal baca..cer kongsi sikit :-)

      Delete
  47. hahahahaha.... NICE ... NICE...

    Nanges baca... motip sangat ...

    ReplyDelete
  48. Ha ha .. dtg buat ulangkaji...

    #kot2kenapKoya

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...